8 May 2013

// // Leave a Comment

POSTAL ASSISTANT KERALA CIRCLE EXAM PREVIOUS YEAR QUESTION PAPER

KERALA POSTAL CIRCLE EXAM DATE:13.12.2009 MARKS:100  60 MINUTES
PART-1:ENGLISH
(Select the most appropriate word/set of words)
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The word most nearly opposite in meaning to valor
Ans:Cowardice

2.The word most nearly similar in meaning to tentative
Ans:Experimental

3.The pair whosr relationship is most like the relationship expressed in the pair,beggar:beg
Ans:Mentor:Guide
Fill in the blanks(Questions 4-10)

4.We lost confidence in him because he never………his promise
Ans:Keeps

5.Her true feelings expressed themselves in her sarcastic asides:only then was he feelings revealed.
Ans:expressed,feeelings


6.Technically glass is a mineral and…………..
Ans:So is water

7.Rajasthan …………….a very dry climate
Ans:has

8.One of the least effective ways of storing information is learning…………it.
Ans:to repeat

9.Many modern architects insists on……………materials native to the region that will blend into the surrounding landscape.
Ans:using

10.By the time a baby has reached its first birthdays,he should,without the help of an adult,………sit up or even stand up.
Ans:be able to

PART II.MATHEMATICS
11.A jar contains 10 red marbles and 30 green ones.How many red marbles must be added to the jar  so that  60% of the marbles will be red?
Ans:35

12.Driving at 48 miles pe hour,how many minutes will it take to drive 32 miles?
Ans:40

13.If a =9 x 8321 and b=9 x 7321 what is the value of a-b
Ans:9000

14.From 1989 to 1990,the number of applicants to a college increased 15% to 5060.How many applications were there in 1989?
Ans:4400

15.Find two numbers whose sum is 27 and product is 182
Ans:13,14

16.How many three-digit numbers aree divisible by 7?
Ans:128

17.Liz is now twice as old as Jose  but 6 years ago she was 5 times as old as he was .How old is Liz now?
Ans:16

18.What is the sum of the product  and quotient of 8 and 8?
Ans:65

19.Liz solved 24 maths problems in 15 minutes.At this rate,how many problems can she solve in 40 minutes?
Ans:64

20.If the average (arithmetic mean)of 25,31 and x is 37 what is the value of x?
Ans:55

PART-III:GENERAL KNOWLEDGE
21.When is world population day celebrated ?
Ans:July 11

22.Jarawas are inhabitants of
Ans:Andamans

23.Headquarters of Universal Postal union
Ans:Berne

24.Newsprint factory in kerala is located in
Ans:Velloor

25.Which of the following is used as an explosive
Ans:Nitroglycerine

26.Winner of the laureus wrld sportswoman of the year 2009
Ans:Yelena Isinbayeva

27.Who is discover laser
Ans:Theodore May man

28.Identify the wrong pair
a)Copper:Balaghat
b)Bauxite:Amarkantak plateau
c)Iron ore:Kudremukh
d)Coal:Digboi
Answer:d

29.Which is the wrong pair
a)Audacity of hope:Barrack Obama
b)Freedom from fear:Sonia Sotomayor
c)Long walkto freedom:Nelson Mandela
d)Abdul kalam:Wings of fire
answer:b

30.The venue of the 1st official summit of BRIC countries in May 2009 was
Ans:Yekaterinburg

31.Whose patent motto in life was”When ever you can,Count”
Ans:Francis Galton

32.identify the wrong pair
a)4 bits:1 nibble
b)1024 zb:1 Votabyte
c)1024 tb:1 exabyte
d)1024 eb:1 zetabyte
Ans:c

33.Identify the wrong pair
a)Smallest Angiosperm:Lemna
b)Largest seed:Cuscutta Reflexa
c)Smallest Flower:Wolffia Microscopia
d)Largest Flower:Rafflesia Amoldi
Ans:b

34.Elements which helps the flowering of plants
Ans:Magnesium

35.Indian,scientist who translated Einstein’s  General Theory of Relativity from German language to English
Ans:S.N.Bose

36.Indian,who won Ramon Magsaysay Award for 2009
Ans:Deep Joshi

37.Which of the following places is not associated with railway  equipment  industry in  India
a)Bhadravati
b)Varanasi
c)Jamshedpur
d)Chittaranjan
Ans:a

38.Who has been appointed as  Foreign Secretary of India
Ans:Nirupama Rao

39.Spot the wrong pair
a)Agni V-missile
b)kalpana-1-Weather Satellite
c)Bhuvan-Inhouse Mapping system
d)T-90-Satellite launch Vehicle
Ans:d

40.Tyeb Mehta who passed away in July 2009 is remembered for his contribution in the which field.
Ans:painting

PART-IV:REASONING AND ANALYTICAL ABILITY
41.Find the odd animal out
a)Tiger
b)Leopard
c)Wildcat
d)fox
Ans:d

42.if’LODES’is coded as’46321’how will you code the word’DOES’
Ans:3621

43.Find the odd number out
Ans:398

44.Jose travels 7 km to the north.Then again he turns to the right and walks 3 km.Then again he turns to his right and moves 7 km forward.How many kilometers away is he from the starting point?
Ans:3 km

45.’FOOD’is to’HUNGER’as ‘SLEEP’is to
Ans:Weariness

46.’DRIVER’=7,’PEDESTRIAN’=11,ACCIDENT=?
Ans:9
Questions 47-50 are based on the 4 statements(i)-(iv)given below
(i)a and b play football and hockey
(ii)c and d play badminton and cricket
(iii)b and c play cricket and football
(iv)a and d play hockey and badminton

47.One who plays badminton,football and hockey
Ans:A

48.One who plays badminton,football and cricket
Ans:c

49.One who plays cricket,football and hockey
Ans:b

50.One who does not play cricket
Ans:a


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email