8 May 2013

// // Leave a Comment

POSTAL ASSISTANT PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS

PART1(ENGLISH)
1.Choose the correct alternative
A lunatic lives in an ………..whereas monks live in a……..
Ans:asylum,monastery

2.A gathering of persons assembled for the purpose of hearing a speaker is called
Ans:Audience

3.The collective noun for  a group of solidiers is called
Ans:regiment

4.A person who travels in a spacecraft
Ans:Astronaut

5.As buy as a
Ans:bee


6.One word for the group of words printed in italics in the following sentence:
These goods have been secretly and illegally brought in to the country
Ans:smuggled

7.A person who abstains from alcoholic drinks
Ans:teetotaler

8.A rolling stone gathers  no…….
Ans:moss

9.Papers,pencils,pens etc are collectively called
Ans:Stationery

10.Numismatics is the study of
Ans:coins

PART II(Mathematics)
11.What  is the angle between the hour hand and minute hand at 4.00pm
Ans:120degree

12.If 6x+8=2.8x+11.6 what is the value of x?
Ans:9/8

13.Which of the following is divisible by 17(ie reminder=0)
Ans:4328727

14.If a car covers 60 km at 30 km per hour and the next 120 km at 60 km per hour,what is the average

speed  of the car over the entire distance of 180 km?
Ans:45 kmph

15.The side of a square field is 12.5m,what is the cost of laying grass in at Rs,6.40 per square meter?
Ans:Rs.1000

16.The external dimension of a rank are 15.7 m ,8.5 m and 9.2m.If the thickness of the tank is 0.5 m,how much water can it hold?
Ans:904.05m cube

17.A women buys ten dozen of oranges for Rs.120 and sells them at four for Rs.5,what is her profit?
Ans:25%

18.A man spends 2210 and saves 15% of his income.His income is
Ans:Rs.2600

19.If the angles of a triangle are 70 degree and 40 degree the third angle is
Ans:70 Degree

20.Roopa loses Rs.100 by selling a radio set for Rs.650.At what price must she sell the radio-set to gain 12%profit
Ans:Rs.840

PART III(General knowledge)
21.Who was the first Indian to win Nobel prize?
Ans:Rabindranath Tagore

22.Who was written the book ‘My Experiments with Truth’?
Ans:M.K.Gandhi

23.The border line between India and China is known as
Ans:Mc.Mahon Line

24.Which was the first talkie film?
Ans:Alam Ara

25.What is the name of first Supercomputer made in India?
Ans:PARAM

26.Thermometer was invented by
Ans:Galileo Galilei

27.Birju Maharaj is a famous ……..dancer
Ans:Kathak

28.Major  R.S.Rathore won a silver medal in the 2004 Olympics in ……..event
Ans:Shooting

29.The number of members in the legislative Assembly of Karnataka is
Ans:225

30.The number of districts in Karnataka is
Ans:27

31.The state which contributes about 70% of the Indias coffee and silk is
Ans:Karnataka

32.The price of Meghdoot  post card is
Ans:Rs.0.25

33.Which country is having the largest number of post offices in the world?
Ans:India

34.What is the National Flower of India?
Ans:Lotus

35.Vande Mataram was composed  by
Ans:Bankim Chandra Chatterjee

36.Which is the most widely grown  fruit in India?
Ans:Mango

37.What is the name of India’s first satellite?
Ans:Aryabhatta

38.What are the hills surrounding Nainital Known as
Ans:Kumaon Hills

39.When something burns,which gas is used up?

Ans:Oxygen

40.

PART IV(Reasoning and Analytical Ability)
41.Identify the odd one out among the following
Ans:Kochi

42.Find the missing number in the series 68,81,96,……….132
Ans:113

43.Bark is to tree as scales are to
Ans:Fish

44.If PROMOTION  is written in certain coded message as QSp89 then what will be the code for DEMOTION?

Ans:EF89

45.A school must have
Ans:Teachers

46.Which one is different from other three
Ans:crockery

47.In a class of 20 students the average age is 16 years.If the age of the class teacher is added to that of students,the average age of the class becomes 17 years.What is the age of the teacher?

Ans:37

48.If SOAP=16 and TOWEL=25,then BATHROOM will be
Ans:64

49.Which one of the following has a similar relationship as
Ans:water:clouds

50.Select a number  to replace the question mark 15,18,3,
6,?,9,
23,35,12
Ans:15


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email