29 May 2013

// // Leave a Comment

SYLLOGISTIC REASONING PAPER

UGC-NET-SYLLOGISTIC REASONING MODEL QUESTION PAPER

1.If all men are mortal and if Rama is a man Rama is also mortal
A.The premise is true and the conclusion is true
B.The premise is false and the conclusion is false
C.The premise is false and the conclusion is true
D.The premise is true and the conclusion is false
Ans:A


2.If P is true,Q is true,if P is false,Q is false
The relation in the above proposition is:
A.Independent
B.Equvalent
C.Sub-contrary
D.Contradictory
Ans:B


3.Social reform aims at changing:
A.Basic values of society
B.The norms of the group
C.The religious practices
D.The habits of individuals
Ans:A

4.Read the following statements and choose the correct answer from the given alternatives
(1)Her father is the professor of English.Therefore she must be proficient in English
(2)keep ATM cards,not money,while you travel
(3)A thing of beauty is a joy for ever
(4)The presidential form of Government is not suited for India
(5)People educated in English medium will not be patriotic.
Fact-Opinion Prejudice-assumption-advice
A.2 3 1 5 4
B.1 2 5 3 4
C.3 5 4 1 2
D.3 4 5 1 2
Ans:D

5.Four inferences are drawn from the statement given below-Which is the valid inference?
Statement:People in Australia generally speak English-
A.Alice speaks English.So she is from Australia
B.John knows English.That’s why he is going to Australia next week
C.Alex is living in Australia for the last 10 years.Most probably he can speak English
D.Riju does not know English.He cannot talk to anyone if he goes to Australia
Ans:C

6.An assertion is followed by another statement called reason
Find which of the answer choices is true.Assertion:Hindi should be the official Language of India
Reason:Majority of people living in India are Hindus
A.A is true,but R is wrong
B.A is false,but R is true
C.Both A & R are true,but R is not the correct explanation of A
D.Both A and R are false
Ans:C

7.A is taller than B.B is shorter than K.K is equal to S.So S is taller than B-This inference is:
A.Valid
B.Invalid
C.Doubtful
D.Long drawn
Ans:A

8.Read the following statement & the inferences based on that statement
Statement:All ideals and values are not practical
Inferences:A-Some ideals and values are practical
B-Some ideals and values are not practical
A.A-is implied
B.B-is implied
C-Both A and B are implied
D.Neither A nor B is implied
Ans:.....

9.Statements:A-Only Post graduates are eligible for the post
B-most L.D clerks are postgraduates
Inferences:I.Some LD Clerks are eligible for the post
II.All these eligible for the post are postgraduates
A.Only I is correct
B.Only II is correct
C.Both I & II are correct
D.Neither I nor  II is correct
Ans:C

10.Statement :A-All grapes are Oranges.
B-Some apples are not oranges
Inferences:I.All Apples are Grapes.
II.Some Apples are grapes.
A.I.is implied
B.II.is implied
C.Both are implied
D.Neither is implied
Ans:D

11.All birds can fly.
The Penguin is a bird.
Therefore the Penguin can fly.
This inference is
A.Valid
B.Invalid
C.Logical
D.Long drawn
Ans:D

12.All horses are donkeys.
All Zebras are monkeys.
Therefore:
a.All horses are monkeys
b.All monkeys are donkeys
A.Only inference a is correct
B.Only inference b is correct
C.Both inferences are correct
D.Neither inference is correct.
Ans:D

13.’A single shelf in European library is worth the whole native literature of India and Arabia’.This statement is:
A.Factual
B.Logical
C.Opinion
D.Reactionary
Ans:D

14.Some of those who pass this examination shall become teachers and all teachers are well paid.
Conclusions-A:All those who pass the examination shall be well paid
B.Some of those  who pass this examination shall not be well paid.
A.Conclusion A is correct
B.Conclusion B is correct
C.Both A & B are correct
D.Neither A nor B is correct.
Ans:A

15.’Honesty is the best policy’because
A.God rewards those who follow this maxim
B.It leads to recognition in the society.
C.It facilitates cohesiveness in the society.
D.It leads to material property and spiritual awakening.
Ans:C

16.A statement is given followed by four arguments.Which of the arguments is most forceful
Statement:Women should be given 50% reservation in Parliament.Arguments:
A.Women constitute 50% of the population
B.Women have so far been marginalized in public and political life
C.This  will ensure maximum utilization of human resources
D.This will fulfil constitutional requirements that gender discrimination is not done.
Ans:B

17.Read the following statements and choose the correct group
a.Women are not suitable for police services
b.In democracy no party should be in power for too long
c.Have proper sleep even during the month of examination.
d.Smoking is the major cause for lung cancer.
Fact Advice Opinion Prejudice
A.a b c d
B.b d c a
C.d c b a
D.b a d c
Ans:C

18.Which of the following is the best strategy to eradicate child labour?
A.More schools to be started and free lunch be provided
B.Parents should be provided employment & free education should be given to children
C.Appropriate laws are to be enacted and enforced.
D.Employers of Child labourers should be punished
Ans:B

19.Which of the action listed below will be most suitable in the situation given.
Situation:Incessant rain for several days causing deluge because the riverbed in full of silt and mud
Actions:(a)The people near  reverbed to be shifted to safer places
(b)Warning should be given to people  using multimedia
(c)Immediately after the water level recedes the silt & mud should be removed.
A.Only a & b
B.Only b and c
C.None of these
D.All of these
Ans:D

20.Statement:’In order to eliminate the ailment of human beings herbs and plants can be used’.
Assumptions:a.Herbs and plants are not at all used for treatment of ailments
b.The theraphy using herbs and plants is becoming popular.
A.a only is correct
B.b only is correct
C.both are correct
D.Neither is correct


Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email