8 June 2013

// // Leave a Comment

APTITUDE IN TEACHING SET EXAM PAPER



PAPER-1 PART(B)APTITUDE IN TEACHING
PHILOSOPHICAL FOUNDATIONS OF EDUCATION

1.Teachers need to study educational philosophy mainly because:
A.Most teachers follow undesirable philosophy of life
B.Teachers are incapable of formulating their own philosophy
C.Teachers generally don’t follow a philosophy  of their own
D.It gives meaningful direction to instruction
Ans:D


2.Non-formal education is mainly meant for:
A.non-entrants
B.Disadvantaged groups
C.Illiterate adults
D.Scheduled castes and scheduled tribes
Ans:B

3.Open Universities have been started because of:
A.Economic stringency
B.Demand for higher education
C.Demand for compulsory education
D.Educational competition
Ans:B

4.The expanded form of ECCE is:
A.Extension Centre for Child Education
B.Effective Child Care and Education
C.Education and Care for Children Everywhere
D.Early Childhood Care Education
Ans:D


5.Which of the following caused a heavy blow to the indigenous schools in India?
A.Charter Act of 1813
B.Macaulay’s Minutes  of 1835
C.Woods Despatch of 1854
D.The Indian Education Commission 1882
Ans:B

6.Higher Education Institutions aim at:
A.Teaching
B.Research
C.Extension
D.All of the above
Ans:D

7.The most important difference between informal education and non-formal education is that:
A.The former is organised,the latter is not organised
B.The former is not organised,the latter is orgainsed
C.The former occurs  within the institution,the latter occurs outside the institution
D.The former is subjective,the latter is objective
Ans:B

8.The phrase ‘equality of educational opportunity’means:
A.Providing equal opportunity to have the type of education for which one is suited
B.Provision of the same type of education for all.
C.Providing opportunity for all to get education at any level
D.Ensuring admission to all for the desired stream of education
Ans:A

9.Universalisation of elementary education means:
A.Promotion of adult education for the drop outs
B.Enhancement of enrolment and prevention of wastage.
C.Compulsory enrolment of children between 6-14 in schools
D.Making provision for elementary education in all parts of the country
Ans:C

10.The primary social function of education is:
A.To foster skill for inter personal relations
B.To help students understand the society
C.To prepare the student for life
D.To develop self reliant future citizens
Ans:C

11.In which year and where was “The World Declaration of Education for All’released?
A.1990,Thailand
B.1990,Janeva
C.1993,Newyork
D.1993,Thailand
Ans:A

12.”A lamp can never light another lamp unless it continueous to burn its own flame.”This statement implies that:
A.The teacher preparation programme should be continuously evaluated
B.The teacher should continueously attend education programmes
C.The teacher should go on learning continuously
D.The teacher should teach so as to enlighten pupils
Ans:C

13.The importance of teacher education as a pre-requisite for an efficient educational system was first emphasised by:
A.The Woods Despatch
B.The Hunter Commission
C.The Calcutta University Commission
D.The White paper
Ans:A

14.To Plato,the main role of education was to:
A.Cultivate the personality of each individual
B.Strengthen the power of perception
C.Train each person for a vocation
D.Develop the power of contemplation
Ans:D

15.What is the major contribution of Rousseau to modern education?
A.Activity-centered education
B.Community schools
C.Life-centered education
D.Naturalistic approach to education
Ans:D

16.Which of the following was responsible for instituting the first three universities in India?
A.The Woods  Despatch
B.The Charter Act
C.The macaulay’s Minutes
D.The Indian Universities Act
Ans:A

17.Extension Education is understood as:
A.Extending new knowledge to the door step of those who need it.
B.Extending educational opportunities to the deprived
C.A programme for educating the farmer
D.Education meant  to spread knowledge among villagers.
Ans:A

18.What is the cultural function of education?
A.Preservation and transmission of the heritage
B.Socialisation of the child
C.Development of scientific attitude
D.Inculcation of democratic values
Ans:A

19.Unemployment among trained teachers is mainly due to:
A.lack of funds
B.Inadequate institutional planning
C.Lack of man power planning
D.Teachers preference to certain places of posting of their choice
Ans:C

20.Name the Chairman of the Education Commision whose report is said to be the “magnacarta”of teachers:
A.Dr.S.Radhakrishnan
B.Dr.Malcolm Adiseshiah
C.S.Kothari
D.Acharya Rama Moorthy
Ans:C

21.How will you practise democracy in the classroom?
A.Providing equality of opportunity to pupils
B.Giving freedom for pupils in educational choices
C.Providing special programmes for the disadvantaged groups
D.All of the above
Ans:D

22.To provide community experience to the students,a teacher should:
A.Provide opportunities of working with community
B.Give lectures on community life
C.Arrange lectures of eminent  members of community
D.Arrange film shows showing real community life
Ans:A
23.For Inculcating national values which of the following programmes is not relevant?
A.National song
B.Morning prayer
C.Celebration of Republic Day
D.Celebration of Independence Day
Ans:B

24.Which is the important instrument of social change?
A.Language
B.Religion
C.Science
D.Education
Ans:D

25.Which one of the following traits reflects most,the spirit of the Buddhist Philosophy?
A.Service to humanity
B.Simplicity
C.Ahimsa
D.Love
Ans:B

26.Modernization of a society is best reflected by:
A.Increased use of modern gadgets
B.Adoption of the life style of a modern society
C.Scientific outlook in thinking and working
D.Consumption of rich food items
Ans:C

27.The strongest factor that caused sudden social changes in the latter half of the 20th century,in India is:
A.Political changes
B.Technologicl advancement
C.Cultural contacts
D.Expansion of education
Ans:D

28.The most effective step that can ensure  educational upliftment of socially and culturally deprived sections of the society is:
A.Compensatory educational programmes
B.Financial help for parents
C.Creation of enjoyable atmosphere in schools
D.Formation of special groups for them
Ans:A

29.Education in broader term means:
A.Acquisition of knowledge
B.Training of individual
C.Acquisition of some skill
D.Harmonious development of individual
Ans:D

30.Axiology is the study of the :
A.Nature of the universe
B.Laws governing reasoning
C.nature of values
D.Nature of reality
Ans:C

31.Education and socio economic development are:
A.Related in direct proportion
B.Related in an indirect proportion
C.Sometimes related and sometimes not related
D.Not at all related
Ans:A

32.Social reform aims at changing the:
A.Existing values of society
B.Norms of the group
C.Religious practices
D.Habits of the individuals
Ans:A

33.Which one of the following problems stands against providing education at higher levels to girls?
A.parents do not desire to give co-education to their daughters
B.Poverty of parents
C.Services of girls are needed for household work
D.All the above
Ans:D

34.Values are best developed in children through
A.Telling moral stories
B.Giving suitable experiences
C.Rote memorizing values
D.Teaching about values
Ans:B

35.The teacher is a “Friend,Philosopher andGuide”of the students because:
A.He plays a vital role in the society as a whole.
B.He leads pupils to inculcate noble human values and styles of living.
C.In society,he plays the role of a reformer and a patriot
D.All the above
Ans:B

36.Philodophy and education are two sides of the same coin in the sense that:
A.Philosophy makes education more meaningful
B.Effective teaching is not possible without a sound philosophy of life
C.Philosophy provides the basis for the entire structure of education
D.Philosophy makes the teacher a better teacher.
Ans:C

37.harmonious development of the child as an aim of education means:
A.Development of all the qulaities of the mind to the maximum possible extent
B.Development of a sound mind in a sound body
C.Development of physical ,mental,moral and spiritual potentialities of the child in a balanced manner
D.Development of the capacity of the child to harmoniously adjust with society
Ans:C

38.Socrates is known as a great teacher,because he:
A.Used questioning technique in teaching
B.Was a master of philosophy
C.Taught on the streets of Athens
D.Taught the poor young men
Ans:A

39.If education has to contribute to India’s national integration it has to:
A.Make children familiar with the unity among diversity in aspects of national life
B.Be extended each and every child of the country
C.Be free and compulsory for all sections
D.Be free from all religious teachings.
Ans:A

40.The family imparts education to the child:
A.Formally
B.Informally
C.Deliberately
D.Regularly
Ans:B

41.The most important function of education in a developing nation is:
A.Ecnomic development
B.Human resource development
C.Industrial development
D.Political development
Ans:B

42.The most powerful tool in the process of modernisation of society is:
A.The progressive schools
B.Enlightened citizenship
C.People’s new ways of living
D.Science and technology based education
Ans:D

43.The primary function of school as an agent of society is:
A.To develop in children an adequate level of vocational competence
B.To provide children with an understanding of their environment
C.To prepare the child to deal with all aspects of life
D.To maintain social stability by strengthening societal bonds.
Ans:C

44.”Truth is that which works”is a saying often quoted in relation to the philosophy of:
A.Realism
B.Pragmatism
C.Idealism
D.Naturalism
Ans:B

45.In the idealistic philosophy,the highest position is given to the:
A.Teacher
B.Pupil
C.Subject
D.method
Ans:A

46.”The school is a garden,the educand is a tender plant and the educator the careful gardener.”In which of the following is this concept reflected most?”
A.Montessori system of education
B.Gandhiji’s theory of basic education
C.Froebel’s Kindergarten
D.Dewey’s pragmatic outlook on education
Ans:C

47.The idea of’Deschooling Society’is associated with:
A.Paulo Freire
B.Ivan Illich
C.Everett Reimer
D.John Holt
Ans:B

48.”Education is not a preparation for life but life itself.”Who told this?
A.Gandhiji
B.Dewey
C.Plato
D.Rousseau
Ans:B

49.The play way method for small children was advocated by:
A.Rousseau
B.Frobel
C.Montessori
D.Pestalozzi
Ans:B

50.According to naturalist the first principle in child’s education is:
A.Strictness
B.Liberty
C.Administration
D.Equality
Ans:B

51.(i)Immediate feedback
(ii)knowledge of result
(iii)diagnosis
(iv)remediation
(v)reinforcement are five strategies in the instructional process.Of these,which one/ones is/are essential for learning at mastery level?
A.(i),(ii)and(v)only
B.(iii)and(iv)only
C.(iii),(iv)and(v)only
D.All the five
Ans:D

52.Four activities meant for internalising number concepts are given below:
1.Climbing up steps and counting them while doing so
2.Telling stories of numbers depicting number combination
3.Slnging number rhymes as chorus along with others
4.Determining the number of rods in a window by touching of these which ones are in tune with Pestalozzi’s theory regarding learning by small children?
A.All the four
B.1,3and 4 only
C.2 and 3 only
D.1 and 4 only
Ans:D

53.Four strategies for social reform are given below:
(i)Providing modern comforts of life to target groups
(ii)Arranging compensatory programmes meant  to compensate for long standing deprivations
(iii)Giving generous incentives to local social workers
(iv)Organizing conscientization programmes leading to progressive changes in attitudes and values Of these,which ones will you adopt to reduce cultural lag of retarded groups?
A.All the four
B.(i),(ii)and(iv)
C.(i)and(iv)
D.(ii)and(iv)
Ans:D

54.(i)Socialism
(ii)Democracy
(iii)Piety
(iv)Spirituality,and(v)Secularism are five values.Of these ,which ones are ensured by the Indian Constitution?
A.All the five
B.(i),(ii)and(v)
C.(i),(iii)and(v)
D.(ii),(iii)and(v)
Ans:B

55.The objective of education according to idealism is:
A.Self-expression
B.Self realization
C.Self-actualization
D.Self-control
Ans:B

56.A school complex is:
A.A school facing many complex issues
B.A group of schools co-operatively working  for quality improvement
C.An organization of teachers of a compact set of schools
D.A collection of many educational institutions in a campus
Ans:B

57.Expansion of education affects population by:
A.Creating positive attitudes among educated males and females towards small size family
B.Contolling growth-rate of population in general
C.Enhancing quality of life of the population
D.All the above
Ans:D

58.Play way method means:
A.Training children in different play activities
B.Using play as an effective mediator for transacting curriculum
C.Using play activities for imparting physical education
D.All the above
Ans:B

59.The condition in which material culture of a society is substantially more developed than non-material culture is described as:
A.Cultural lag
B.Social lag
C.Social and cultural lag
D.Technological lag
Ans:A

60.Gandhiji’s philosophy of education stressed:
A.Social aims of education
B.Education for intellectual advancement
C.Education for cultural advancement
D.Education for moral and character development
Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email