3 June 2013

// // Leave a Comment

LDC EXAM GENERAL QUESTIONS

1.The first English factory in India was opened in the year……?
Ans:1612(Surat)

2.At the time of the formation of English East India Company,who was the prominent ruler of India?
Ans:Akbar

3.Pitt’s India Bill was passed in the year……?
Ans:1784

4.The Indigo Revolt taken place in…………..?
Ans:Bengal(1859)

5.Delhi was declared as the capital of India in the year………?
Ans:1911



6.The only Indian Governor General who faced impeachment in the British Parliament was…….?
Ans:Warren Hastings

7.Which is known as ‘the City of Joy’?
Ans:Kolkata

8.Vellore Mutiny broke out in the year……….?
Ans:July 10,1806

9.Which Governor General formulated Subsidiary Alliance?
Ans:Wellesiey

10.In 1857 may 10,Sepoy Mutiny broke out at……………?
Ans:Meerut

11.Which was the first act passed by the British Parliament to control the Company rule in India?
Ans:Regulating Act of 1773

12.Who introduced Zamindari System?
Ans:Cornwallis(1793,Bengal)

13.Which Sultanate ruler introduced the religious tax’jiziya’for the first time?
Ans:Feroz Shah Tughlaq

14.Who was the British Viceroy at the time of the formation of the Indian National Congress?
Ans:Dufferin

15.Who was the Viceroy to cancel the Bengal Partition
Ans:Hardinge

16.The Office of the Governor General in British India was created in the year…….?
Ans:1773

17.Which was the earliest political organization in India?
Ans:Bengal Land Holders Society(1837)

18.Who is often called as the ‘Grandfather of Indian Nationalism?
Ans:Dayananda Saraswathy

19.Who was the founder of Indian Association?
Ans:Surendranath Banergee(1976,Mumbai)

20.Which period of the Indian National Congress is known as the period of Extremism?
Ans:1905-1919

21.Who was the first president of the Congress?
Ans:W.C.Banerjee

22.Who was the first woman president of the Congress?
Ans:Annie Beasant(1917)

23.Which National leader was known as’the Prince of Workers’?
Ans:Gopalkrishna Gokhale

24.The Only  Malayalee to be mentioned in the autobiography of Gandhiji is……?
Ans:Barristor G.P.Pillai

25.Who founded the East India Association in London in 1865?
Ans:Dadabhai Naoroji

26.Who is known as the first Economist of the Modern India ?
Ans:Dadabhai Naoroji

27.Indian National Congress splitted for the first time in…………….?
Ans:1907(Surat Session)

28.Who was the Chief Architect of  Lukhnow Pact of 1916?
Ans:Balgangadhar Thilak

29.Muslim League was formed in the year……….?
Ans:December 30,1905(Dhaka)

30.In 1913,Gaddhar Party was formed in………..?
Ans:America

31.Who was the leader  of the Adi Brahma Samaj?
Ans:Devendranath Tagore

32.Who was the founder of Atmiya Sabha?
Ans:Raja Ram Mohan Roy(1815,Kolkatta)

33.Whose idea is’Learning by Doing’?
Ans:Gandhiji

34.Which period is known as the Gandhian Era’of the Congress?
Ans:1919-1947

35.’Sarvodaya’was the original idea of ………….?
Ans:Gandhiji

36.Gandhiji published’Hind Swaraj’in the year…………?
Ans:1908

37.Gandhiji’s first Satyagraha in India was at…………?
Ans:Champaran(1917)

38.The Anarchial and Revolutionary Crimes Act of 1919 is better known as……….?
Ans:Rowlett Act

39.Gandhiji’s ‘Tolstoy Farm’was at …………?
Ans:Johannesburg

40.Who called Gandhiji as ‘Mahatma’?
Ans:Rabindranath Tagore

41.Non-Co-operation Movement Started in the year………….?
Ans:1920

42.Simon Commission arrived in India in …………..?
Ans:1928

43.Congress observed the first independent day in………..?
Ans:January 26,1930

44.Which national agitation started with the Salt Satyagraha?
Ans:Civil Disobedience Movement

45.Which was the period of the Dandi March?
Ans:March 6,1930-April 6,1930

46.In 1931,Civil Disobedience Movement withdrawn as a result of………….?
Ans:Gandhi-Irwin Pact

47.Who lead the Salt Satyagraha at payyannur?
Ans:K.Kelappan

48.Madelin Slade was better known as ………..in India?
Ans:Meera Behn

49.Sister Nivedita(Margarette Noble)was the disciple of………..?
Ans:Swami Vivekananda

50.Who was the author of’Mother India’?
Ans:Katherin Mayo

51.’Asian Drama’is a book by…..?
Ans:Gunnar Myrdal

52.Who founded the newspaper ‘Nation’?
Ans:Gopalkrishna Gokhale

53.The venue of the Round Table Conferences were……..?
Ans:London

54.Which Round Table Conference was attended by the Congress?
Ans:2nd(1931,Gandhiji)

55.Which British Prime Minister announced the Communal Award?
Ans:Ramsay McDonald(1932)

56.Dr.Ambedkar formed All India Depressed Classes Association in ………..?
Ans:1920

57.Which British Viceroy put forward the August Offer?
Ans:Linlithgow

58.Who was the ‘first president of Congress Socialist party?
Ans:Acharya Narendra Dev

59.The first one selected for the individual Satyagraha of 1940 was………?
Ans:Vinoba Bhave

60.What was the main offer of the Cripp’s Mission of 1942?
Ans:Dominion Status

61.what was called as’post dated cheque’by Gandhiji?
Ans:Cripp’s Mission

62.Which session of the Congress passed the Quit India Resolution’?
Ans:Mumbai Session(1942,August8)

63.Subhash Chandra Bose was Born in the year…………….?
Ans:1897(Cuttack)

64.The Royal naval Mutiny occurred in which year?
Ans:1946

65.Who raised the slogan ‘jai Hind’
Ans:Subhash Chandra bose

66.The Cabinet Mission arrived in India in…………?
Ans:1946

67.The British Parliament passed Indian Independence Act in…………..?
Ans:July18,1947

68.Which Indian leader was born at mecca?
Ans:Abul kalam Azad

69.The Indian Economy is the ………..largest in the world by GDP?
Ans:11th largest

70.India’s main export partner is………?
Ans:USA

71.India currently accounts for……per cent of world trade?
Ans:1.5 Percentage

72.India borrowed the idea of Five Year plans from……………?
Ans:Former Soviet Union

73.Indian Statistical  institute is situated at…..?
Ans:Kolkata

74.The finance Minister who initiated economic liberalization of 1991 was…….?
Ans:Dr.Manmohan Singh

75.From which year onwards India became a free market Economy?
Ans:1990

76.With what is Tidel park related?
Ans:Information Technology

77.After agriculture,the largest source of employment in India is……….?
Ans:Textiles

78.World’s cheapest car is………….?
Ans:Nano(Tata)

79.Which country has Asia’s largest outsourcing industry?
Ans:India

80.What is India’s rank in farm output in the world?
Ans:2

81.The leading silk producing state in India is……..?
Ans:Karnataka

82.The second phase of bank nationalization was in the year…….?
Ans:1980

83.Who is the ex officio Chairman of the planning Commission?
Ans:Indian prime Minister

84.Which Five Year plan was known as mahalanobis Model?
Ans:Second

85.The Atomic Energy Comission was formed in the year……?
Ans:1958

86.India-China war was in the year………?
Ans:1962

87.Which Five Year Plan was based on Harrod-Domar Model?
Ans:First Plan

88.Which Five Year Plan’s aim was to make India’Self Reliant’and ‘self Generating’Economy?
Ans:Third Plan

89.The period known as Plan Holidays is……….?
Ans:1966-69

90.The Green Revolution in India was initiated during which plan?
Ans:Three Annual plans(1966-69)

91.Which Five Year plan’s major objectives were ‘Removal of poverty and Attainment of Self Reliance?
Ans:Fifth Plan

92.The Rolling Plan was initiated in the year………..?
Ans:1978-80

93.What is the period of Elevanth Five Year Plan?
Ans:2007-2012

94.Imperial Bank of India is now known as………..?
Ans:State Bank of india

95.Which place is known as the ‘Cradle of Indian Banking’?
Ans:Dakshina Kannada

96.Which was the first bank of kerala?
Ans:The Nedungadi Bank

97.When was the Reserve Bank of India nationalized?
Ans:January 1,1949

98.How many banks were nationalized in 1969?
Ans:14

99.Which Prime Minister of India started Economic Liberlisation?
Ans:Narasimha Rao

100.Where is the headquarters of the Allahabad Bank?
Ans:Kolkata

101.Which bank opened the first ATM in India?
Ans:HSBC

102.Qaumi Tarana is the national anthem of …….?
Ans:Pakistan

103.Which Keral river was known as ‘Choorni’in the ancient times?
Ans:Periyar

104.Athulan was the court poet of……….?
Ans:Sreekantan

105.Who is the author of ‘Gosree Nagaravarnana?
Ans:Melputhur Narayana Bhattathiri

106.Who was the author of “Mirabiliys Descripta’?
Ans:Freyar Jordanas

107.The padmanabhapuram Palace is in……….district?
Ans:Kanyakumari

108.Which is the oldest European fort in India?
Ans:Pallipuram fort

109.Which is the oldest gold coin of kerala?
Ans:Rasi

110.Jews arrived first time in Kerala in the  year………….?
Ans:AD 68

111.Which was the oldest dynasty of South kerala?
Ans:Ay Kingdom

112.Which element is the main constituent of petroleum?
Ans:Carbon

113.Who was the first Vice President of America?
Ans:John Adams

114.Dendo Chronology is used to study the age of……….?
Ans:Trees

115.Cricket bats are made from …….tree?
Ans:Willow

116.In which country Green Revolution started?
Ans:Mexico

117.Flushing Meadows is the venue of ……….?
Ans:U.S.Open Tennis

118.Bloodless Revolution taken place in …………..?
Ans:England(1688)

119.Who was the leader of the Chinese Revolution?
Ans:Sun Yat Sen

120.The Statue of Liberty is situated in which American City?
Ans:New York

121.Which sports is also known as Ping Pong?
Ans:Table Tennis

122.Snooker originated in…….?
Ans:India

123.Which country is divided by Bosphorus Strait?
Ans:Turkey

124.What is the temperature of the water in a swimming pool?
Ans:24 Degree Celsius

125.What is the total number of constellations?
Ans:88

126.The brightest star visible from Earth other than sun is…..?
Ans:Sirius

127.Who was the founder of ‘Chola Dynasty?
Ans:Vijayala

128.The Nataraja statues were first appeared during the reign of….?
Ans:Cholas

129.Mossad is the secret agency of…..?
Ans:Israel

130.Who was the Prime Minister  of India for the shortest period?
Ans:Charan Singh

131.The first Indian Prime Minister to resign the post was………?
Ans:Morarji Desai

132.Who was the first speaker of Lok Sabha?
Ans:G.V.Mavalankar

133.The first keralite to win Dada Sahib Phalke Award is………..?
Ans:Adoor Gopalakrishnan

134.The first Indian woman to reach the semifinals of the athletics in the Olympic Games is…….?
Ans:Shiny Wilson

135.The enzyme present in the tear is……?
Ans:Lysozyme

136.The sugar present in milk is..?
Ans:Lactose

137.Which micro organism cause botulism?
Ans:Bacterium

138.In which ocean is ‘the ring of fire’situated?
Ans:Pacific Ocean

139.Which is the hardest metal?
Ans:Chromium

140.Which is the rarest element on Earth?
Ans:Astatin

141.Clay is a rich source of…….?
Ans:Aluminium

142.Which is the first alloy used by man?
Ans:Bronze

143.Which metal is added to steel to  manufacture stainless steel?
Ans:Chromium

144.Sambo is a material art popular in ……….?
Ans:Russia

145.Who was the first keralite to win the Kendra Sahitya Academy Award?
Ans:R.Narayana Panickar

146.Electric bulb was invented by…………?
Ans:Thomas Alva Edison

147.Fathometer is used to measure………?
Ans:Depth of the water bodies

148.Entomology is the study of….?
Ans:Insects

149.What is the total length of India’s coastline?
Ans:7516 KM

150.Lakshadweep is consists of ……….islands?
Ans.36


151.The only team to participate in all the World Cup Football Tournament is…………?
Ans:Brazil

152.Currency notes of which country has the picture of hibiscus?
Ans:Malaysia

153.The pigment that gives yellow color to flowers is………..?
Ans:Xanthophyll

154.Which is the largest fish?
Ans:Whale Shark

155.Hippocampus is the scientific name of………..?
Ans:Seahorse

156.The decimal system was developed by the ………….?
Ans:Egyptians

157.In which river is Sivasamudram Falls situated?
Ans:Kaveri

158.Which bird’s egg has green colour?
Ans:Emu

159.Silver Revolution’is related with…..?
Ans:Egg Production

160.Oology is the study of….?
Ans:Eggs

161.The first Indian to score a test century was……?
Ans:Lala Amarnath

162.India won the inaugural World Cup Twenty-20 in….?
Ans:2007

163.Which sports event is controlled by FIDE?
Ans:Chess

164.Marengo was the horse of…….?
Ans:Napolean

165.Copper Sulfate is…..?
Ans:Fungicide

166.The chemical used in rainmarking and cloud seeding is….?
Ans:Silver Iodide

167.Which gas is used in cigarette lamps?
Ans:Butane

168.The harmful chemical contained in cigarette is………..?
Ans:Nicotine

169.What is the charge of a torch battery?
Ans:1.5 Volt

170.Triticium Aestivum is the scientific name of……..?
Ans:Wheat

171.The most produced cereal in the world is…….?
Ans:Maize

172.The leading wheat producer in the world is……..?
Ans:China

173.The International Year of Rice was observed on….?
Ans:2004

174.Ellora Cave Temples were built during the reign of………?
Ans:Rashtrakutas

175.From 1999 onwards the Panama Canal is controlled by…….?
Ans:Panama

176.Which city’s drinking water project is Telugu Ganga?
Ans:Chennai

177.Which sports event is related with’Ring’?
Ans:Boxing

178.Cassius Clay was better known as…………?
Ans:Muhammad Ali

179.Queensbury Rules are associated with………..?
Ans:Boxing

180.Which continent has the highest average elevation?
Ans:Antarctica

181.The only country which has two national anthems is…..?
Ans:New Zealand

182.The distance of a marathon race is …………?
Ans:42.195 KM

183.India’s national song jana Gana mana is written in Bengali and………..?
Ans:Sanskrit

184.What is the weight of a hockey ball?
Ans:150 Grams

185.Which is known as ‘the city of a thousand minarets’?
Ans:Cairo

186.’Unbowed’is the autobiography of……….?
Ans:Wangari Maathai

187.Who is the  founder of ‘Green Belt Movement’?
Ans:Wangari Maathai

188.’Long Walk to Freedom’is the autobiography of………..?
Ans:Nelson Mandela

189.The first country to declare christanity as the national religion is …………..?
Ans:Armenia

190.Which is the largest hydro electric project in the world?
Ans:Three Gorges(China)

191.’Persia’is now known as…………..?
Ans:Iran

192.North Korea and South Korea are separated by …………….?
Ans:38th parallel

193.Which country is known as ‘the gateway of Asia’?
Ans:Philippines

194.The religious practice Caodaism originated in…….?
Ans:Vietnam

195.The country known as ‘God’s Own Country’is……………?
Ans:New Zealand

196.Easter Rebellion taken place in ………?
Ans:Ireland

197.Iberia Airlines is the national airlines of …………..?
Ans:Spain

198.Swiss Guards are the body guards of………?
Ans:Pope

199.Which country is leading in Uranium production?
Ans:Canada

200.The headquarters of the defence department of America is……..?
Ans:Pentagon


201.Which is ‘the Land of Canals and Hats’?
Ans:Panama

202.Bolivar is the currency of………?
Ans:Venezuela

203.Bio diversity Day is observed on………..?
Ans:May 22

204.Tshogdu is the parliament of…………?
Ans:Bhutan

205.International Mosquito Day is observed on……..?
Ans:August 20

206.Blue House is the official residence of……….?
Ans:South Korean President

207.Cow is the national animal of…….?
Ans:Nepal

208.Suvarnabhumi International Airport is in……?
Ans:Bangkok

209.The hobby of collecting post cards is known as………….?
Ans:Deltiology

210.DPA is the news agency of……………?
Ans:Germany

211.Cuniculture is associated with……….?
Ans:Rabbits

212.Who is the author of’Far from the Massing Crowd’?
Ans:Thomas Hardy

213.’I Have a Dream is the historical speech made by………….?
Ans:Martin Luther King(Jr.)

214.Who is the creator of Mougali?
Ans:Rudyard Kipling

215.China anniversary stands for …………..th anniversary?
Ans:20th

216.The first ship to circum navigate the Earth was……….?
Ans:Victoria

217.The world’s largest ship wrecking centre is……….?
Ans:Alang(Gujarat)

218.Which country leads in gold production?
Ans:China

219.The number of players in a Kabadi team is………….?
Ans:7

220.Henry Dunant is the founder of…………..?
Ans:Red Cross

221.Berlin is on the banks of the river…………….?
Ans:Spree

222.International Criminal Court is situated at…….?
Ans:The Hague

223.What is the tenue of a judge in the International Court of justice?
Ans:9Years

224.What is the strength of the U.N .Security Council?
Ans:15

225.The Headquarters of the International labour Organisation is at……….?
Ans:Geneva

226.SAARC was formed in the year……………..?
Ans:December 8,1985

227.Which is the second prominent element on the Earth’s crust?
Ans:Silicon

228.Cyclones of the South China Sea is called……..?
Ans:Typhoon

229.Which river has the largest number of tributaries?
Ans:Amazon

230.The largest tributary of Ganges is………?
Ans:Yamuna

231.The acid in apple is………….?
Ans:Malic Acid

232.The alloy of copper  and zinc is………..?
Ans:Brass

233.TUX is the logo of……?
Ans:GNU/Linux

234.The first super computer of India was…………?
Ans:PARAM 8,000

235.The first cloned dog was……………?
Ans:Snuppy

236.Ishihara Colour Test is used to identify………….?
Ans:colorblindness

237.World Population Day is observed on………..?
Ans:July 11

238.Gir National Park is at………….?
Ans:Gujarat






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email