18 June 2013

// // Leave a Comment

RRB Staff Nurse Examination

1.Fertilization of ovum takes place at
A.Isthmus
B.Infundibulam
C.Ampulla
D.Fimbriae
Ans:C


2.The most frequent causes of material death during child birth
A.Toxemia
B.Hemorrhage
C.Sepsis
D.Obstructed labour
Ans:B

3.The Station of foetal head is estimated in labour in relation to
A.Ischeal spime
B.Iliac spine
C.Ischeal tuberosity
D.None of above
Ans:A


4.LMP was on 01.09.2009,then EDD is on
A.07.04.2009
B.08.05.2009
C.08.05.2009
D.08.06.2010
Ans:D

5.Endomatrium after conception is known as
A.Myometrium
B.Decidua
C.Peritoneum
D.Perimetrium
Ans:B

6.Structure of uterus are the following except
A.Pubo cerivical
B.Endometrium
C.Myometrium
D.Perimetrium
Ans:A

7.The reagent used for testing urine sugar is
A.Iodine
B.Methyl orange
C.Phenolphthalein
D.Benedict’s reagent
Ans:D

8.Fertilized ovum up to 3-8 weeks is called
A.Feetus
B.Zygot
C.Embryo
D.Morula
Ans:C

9.Severe vomiting in pregnancy  is
A.Hyperemesis gravidarum
B.Morning sickness
C.Vomiting
D.None of above
Ans:A

10.The hereditary determinats of humans are received from
A.Cells
B.Tissues
C.Muscles
D.Genes
Ans:D

11.Human placenta develops at…….months of pregnancy
A.2
B.5
C.3
D.6
Ans:C

12.Fusing of sperm and ovum is called:
A.Ovulation
B.Fertilization
C.Menstruation
D.None of above
Ans:B

13.Injection TT is given to pregnant women to prevent
A.Jaundice
B.Bleeding
C.Conjunctivitis
D.Neonatal tetanus
Ans:D

14.How many pairs of chromosomes in man
A.46
B.22
C.23
D.24
Ans:C

15.Average births weight of an Indian baby is……….kg
A.2
B.3
C.4
D.4.5
Ans:B

16.Hypertensive disorders of pregnancy is
A.Eclampsia
B.Placenta praevia
C.Vesicular mole
D.None of above
Ans:A

17.An infant sits alone momentarily by about…….month of age
A.8
B.3
C.6
D.4
Ans:C

18.Care of mother during delivery is
A.Antenatal
B.Intranatal
C.Postnatal
D.Prenatal
Ans:B

19.The ideal pelvis for child bearing is ……….pevis
A.Gynaecoid
B.Platypelloid
C.Android
D.Anthropoid
Ans:A

20.Abortion is the termination of pregnancy before……weeks of pregnancy
A.38
B.18
C.32
D.28
Ans:D

21.HCG can be detected in blood after conception as early as……….days
A.6
B.9
C.12
D.15
Ans:B

22.Posiive signs of pregnancy is:
A.Foetal movement
B.Ameorrhoea
C.Morning sickness
D.None of above
Ans:A

23.The causes of physiological anaemia in pregnancy is:
A.Blood loss
B.Decreased iron
C.Decreased vitamin
D.Haemodilution
Ans:D

24.Normal volume of amniotic fluid at terms is……..ml
A.250
B.500
C.1000
D.750
Ans:C

25.Increased accumulation of celebro spinal fluid in brain is
A.Hydrocephalys
B.Anencephalys
C.Microcephalys
D.None of above
Ans:A

26.The foetal heart sound can be heard after ……month of pregnancy
A.8
B.7
C.5
D.6
Ans:D

27.The average length of umbilical cord is………cm
A.45
B.55
C.50
D.60
Ans:C

28.Human foetus has a coat of hair called
A.Fur
B.Lanugo
C.Scutes
D.Libids
Ans:B

29.Hypoglycemia in a baby of diabetic mother is because of:
A.Decreased glucose
B.Pancreatic
C.Metabolic
D.Increased insulin
Ans:D

30.When released from ovary the human egg contains
A.One Y chromosome
B.Two X chromosome
C.One X chromosome
D.None of above
Ans:C

31.Urinalysis is done at every antenatal visits to check
A.Ketones
B.Glucose
C.Proteins
D.All the above
Ans:D

32.Site of fertilization in female reproductory system is
A.Fallopian tube
B.Uterus
C.Vagina
D.Ovary
Ans:A

33.The child has a complete set of deciduous teeth at the age of ………years
A.1
B.3
C.2
D.4
Ans:C

34.A cause of death in LBW babies are the following except
A.Birth Injury
B.Quickening
C.Difficult breathing
D.Jaundice
Ans:B

35.A non pregnant  uterus measures
A.7.5 x 5 x 2.5 cm
B.9.5 x 5.5 x3 cm
C.7 x5 x 2.5 cm
D.None of above
Ans:A

36.Neonate is one who is ………days
A.Less than 42
B.Less than 7
C.Less than 1 year
D.Less than 28
Ans:D

37.When the umbilical cord lies infront  of the presenting part it is called
A.Cord prolapsed
B.Cord presentation
C.Vasa praevia
D.None of above
Ans:B

38.Protein requirement for a pregnant woman per day is…….grams
A.50
B.60
C.65
D.55
Ans:D

39.Congenital varicella is related with which disease?
A.Chicken pox
B.Measles
C.Variola
D.German measles
Ans:A

40.The maximum amount of blood lost during delivery is…..ml
A.200
B.300
C.650
D.500
Ans:D

41.The fundus is at the level of umbilicus during….week of pregnancy
A.24
B.20
C.16
D.28
Ans:A

42.The first sign seen in pregnancy is:
A.Morning sickness
B.Lightening
C.Breast changes
D.Amenorrhoea
Ans:D

43.The hormone that is injected to pregnant women at the time of delivery
A.Vasopressin
B.Androgen
C.Oxytocin
D.Oestrogen
Ans:C

44.Labour starts with pain and ends with the delivery of
A.Uterus
B.Placenta
C.Ovary
D.Cervix
Ans:B

45.Labour takes place after ………….day of last menstrual period:
A.300
B.365
C.240
D.280
Ans:D

46.A new born baby has………..bones
A.206
B.230
C.300
D.270
Ans:C

47.After pain is seen
A.During  labour
B.After delivery
C.Before delivery
D.None of above
Ans:B

48.Bartholin gland is found in
A.Vagina
B.Liver
C.Penis
D.Stomach
Ans:A

49.Corpus luteum is found in
A.Vagina
B.Urethra
C.Ovary
D.Uterus
Ans:C

50.A child’s heredity is determined at the time of
A.Birth
B.Conception
C.Delivery
D.Infancy
Ans:B

51.Following are the organs of female reproductory system except
A.Prostate glands
B.Ovary
C.Uterus
D.Vagina
Ans:A

52.Heart burn refers to an uneasy burning sensation in the
A.Liver
B.Lungis
C.Tongue
D.Stomach
Ans:D

53.Breast milk production increased due to
A.Prolactin
B.Parotin
C.Oestrogen
D.Progesterone
Ans:A

54.Causes of MMR are the following except
A.VPD
B.Haemorrhage
C.Anaemia
D.Sepsis
Ans:A

55.The brim of the anthropoid pelvis is ……..shape
A.Round
B.Triangular
C.Kidney
D.Oval
Ans:D

56.Minimum 3 antenatal check –ups at 12 ……….and 36 weeks of gestation
A.30
B.31
C.32
D.33
Ans:C

57.Minor disorders of pregnancy are the following except
A.Quickening
B.Ptyalism
C.Heart burn
D.Morning sickness
Ans:A

58.Which of the following chemical is used to test urine for albumin
A.Ammonium sulphate
B.Benedict’s reagent
C.Liquor ammonia
D.Acetic acid
Ans:D

59………percent of water contains in amniotic fluid
A.97
B.98
C.99
D.96
Ans:C

60.The killing of a new born child by its parents is called
A.Foeticide
B.Infanticide
C.Homicide
D.Abortion
Ans:B

61.The function of amnion is:
A.Excretion
B.Nutrition
C.Respiration
D.Shock protection
Ans:D

62.Warning signals in antenatal period are the following except
A.Swelling of feet
B.Bleeding
C.Chloasma
D.Blurring of vision
Ans:C

63.The physiological oedema is seen in……..percent of pregnant woman
A.30
B.40
C.50
D.65
Ans:B

64.The strongest ligament in the female pelvis is
A.Transverse cervical
B.Broad
C.Round
D.Utero sacral
Ans:A

65.Gynaecoid pelvis is……in shape
A.Heart
B.Oral
C.Round
D.Kidney
Ans:C

66.First foetal movement felt by the mother is
A.Morning sickness
B.Quickening
C.Lightening
D.Oedema
Ans:B

67.Following are the transplacental infections except
A.Rubeola
B.Rubella
C.AIDS
D.Syphilis
Ans:A

68.Premature baby is related with which instrument?
A.Refrigerator
B.ILR
C.Thermometer
D.Incubator
Ans:D

69.The alternate term of normal labour is
A.Phantum
B.Eutocia
C.False pain
D.Spurious labour
Ans:B

70.Presumptive signs of pregnancy are the following except
A.Lightening
B.Amenorrhoea
C.Morning Sickness
D.Breast changes
Ans:A

71.The process by which ova are discharged from ovary is called
A.Oviparity
B.Conception
C.Menstruation
D.Ovulation
Ans:D

72.Grafian follicle of ovary secretes which hormones?
A.Pregesterone
B.Prolactin
C.Oestrogen
D.Cortisone
Ans:C

73.Drugs and X-rays should be avoided in the …………..trimester of pregnancy:
A.First
B.Second
C.Third
D.Forth
Ans:A

74.Amniotic fluid other wise known as:
A.Funis
B.After birth
C.Decidua
D.Liquor amni
Ans:D

75.Warning signals during labour are the following except
A.Cord prolapsed
B.Sluggish pains
C.Fits
D.Several Headache
Ans:C

76.Rail wheel factory situaited at
A.Chennai
B.Banglore
C.Kapurthala
D.Chandigarh
Ans:B

77.The first Railway line in South India started in
A.1886
B.1876
C.1866
D.1856
Ans:D

78.Minister of State for Railways except  Mr.E.Ahamed is
A.Mamatha Banerjee
B.S.S.Khurana
C.K.H.Muniappa
D.None of above
Ans:C

79.There is  16 Zones and……. Divisions in India Railways
A.58
B.68
C.78
D.48
Ans:B

80.Kerala State included in which Zone?
A.Southern
B.Western
C.Northern
D.East central
Ans:A

81.Who was the first Vice President of India?
A.Dr.Rajendra Prasad
B.V.V.Giri
C.Dr.S.Radhakrishnan
D.None of above
Ans:C

82.Who among the following scored the highest runs in test cricket
A.Sanath Jayasurya
B.Sachin Tendulkar
C.Brian Lara
D.None of above
Ans:B

83.Shantivan is the Samadhi place of?
A.Indira Gandhi
B.K.R.Narayanan
C.Nehru
D.Gandhiji
Ans:A

84.The Prime Minister of Bangladesh?
A.Khalida Siya
B.Mujibeer Rehman
C.Thaslima Nazrin
D.Shiek Haseena
Ans:D

85.Mother Teresa was born in
A.India
B.Yugoslvia
C.Australia
D.Finland
Ans:B

86.Chepauk stadium situates in
A.Chennai
B.Kochi
C.Calcutta
D.Mumbai
Ans:A

87.The first Chief Minister of Tamil Nadu was
A.M.G.Ramachandran
B.Jayalalitha
C.M.Karunanidhi
D.C.N.Annadurai
Ans:D

88.The famous wild life sanctuary in Tamil Nadu
A.Hazaribagh
B.Corbett
C.Mudumalai
D.Sunderbans
Ans:C

89.Central leather her research Institute is in
A.Chennai
B.Delhi
C.Kanpur
D.Agra
Ans:A

90.Kanchi was the capital of the
A.Cholas
B.Pandyas
C.Cheras
D.Pallavas
Ans:D

91.Choose the preposition ……….I admit I am very fond……him
A.Off
B.With
C.Of
D.By
Ans:C

92.I will complete the course in……….year
A.An
B.A
C.The
D.Same
Ans:B

93.The Suitcase is made ……….leather
A.At
B.About
C.With
D.Of
Ans:D

94.While walking……….the small door I hurt my head
A.Between
B.By
C.Through
D.Along
Ans:C

95.Which of these chairs did you sit……………?
A.In
B.On
C.By
D.Them
Ans:B

96.Find the missing number 5,10,16……….31 is
A.23
B.22
C.20
D.28
Ans:A

97.3,5,9,17,33……
A.63
B.62
C.65
D.61
Ans:C

98.Select the odd one……….
A.Sun
B.Moon
C.Venus
D.Mars
Ans:B

99.Goitre is related to iodine,as Anaemia is related to
A.Iron
B.Vitamin
C.Blood
D.Weakness
Ans:A

100.Seismograph is related to the Earthquakes,as Thermomeer is related to
A.Fever
B.Doctor
C.Mercury
D.Temperature
Ans:D




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email