26 June 2013

// // Leave a Comment

SET EXAM SOLVED PAPER 2013



SET EXAM 2013 ANSWER KEY
EXAM DATE:16-JUNE-2013

1.Programmed Learning involves
A.A graded series of audio tapes
B.An ordered sequence of stimulus items
C.Collection of slides and film strips on the lesson
D.Well planned lesson material used for continuing education
Ans:B


2.When teachers use principles of reinforcement,the most readily available one is
A.Negative feedback
B.Punishment
C.Praise
D.Criticism
Ans:C

3.What is the main subject of study of Gestalt Psychology?
A.Learning
B.Motivation
C.Perception
D.Consciousness
Ans:C

4.Two factor Theory of Intelligence is related to
A.Spearman
B.Binet
C.Hull
D.Stone
Ans:A

5.One who has learnt to drive a Maruti car drives an Ambassador car with little difficulty.This phenomenon is called
A.Be learning
B.Over learning
C.Automatic learning
D.Transfer of learning
Ans:D


6.Girls surpass boys physically in
A.Infancy
B.Later childhood
C.Early childhood
D.Adolescence
Ans:B

7.Elektra complex  referrers to
A.Daughter’s unconscious libidinal desire for her father
B.Son ‘s unconscious libidinal!desire for his mother
C.Inferiority complex of males in the presence of females
D.None of the above
Ans:A

8.Counselling based on learning theories and principles is known as
A.Eclectic Therapy
B.Shock Therapy
C.Behaviour Therapy
D.Play Therapy
Ans:C

9.When a teacher relates learning  materials with life situations
A.The gap between past and present is reduced to zero
B.Materials of life situations work as teaching aids
C.Association improves learning and retention
D.None of the above
Ans:C

10.According to Piaget ,the development of Object Permanence is one of the most important accomplishments in
A.Sensory motor stage
B.Formal operational stage
C.Concrete operational stage
D.Preoperational stage
Ans:A

11……….refers to states within a person or animal that drive behavior towards some goal,
A.Competence
B.Affiliation
C.Motivation
D.Self-actulisation
Ans:C

12.A Skinner Box is used for
A.Motor learning
B.Verbal learning
C.Incidental learning
D.Problem solving
Ans:D

13.Both proactive and retroactive inhibitions are due to
A.Forgetting
B.Repression
C.Positive transfer
D.Negative transfer
Ans:D

14.Temper tantrums occur among children due to
A.Overprotection
B.Low intelligence
C.Avoidance
D.Emotional instability
Ans:D

15.Sarva Shiksha Abhiyan is aimed at
A.Education of children between 6-14 years
B.Education of girls up to graduation level
C.Education of SC/ST students of 6-14 years
D.Adult education
Ans:A

16.The purpose of establishing Navodaya Schools is
A.To complete ‘Sarva Shiksha  Abhiyan’in rural areas
B.To provide good education  in rural areas
C.Check wastage of education in rural areas
D.To increase number of schools in rural areas
Ans:B

17.Which of the following type represents Vivekananda’s contribution to Education?
A.Education for international understanding
B.Integrated education
C.Basic education
D.Education for man making
Ans:D

18.The Kothari Commission Report was published in
A.1986
B.1956
C.1966
D.1976
Ans:C

19.”Education as a force makes an individual self reliant as well as selfless”.This statement is related to
A.Samaveda
B.Rigveda
C.Vedanta
D.Upanishads
Ans:B

20.The aim of National Council  for Teacher Education is
A.To open college of education
B.To promote research in education
C.To maintain standards in Colleges of education
D.To provide grant to colleges of education
Ans:C

21.Team teaching is aimed at
A.Developing competitive spirit
B.Criticizing by highlighting the gaps in each other’s teaching
C.Developing the habit of supplementing the teaching of each other
D.Completing the curriculum before time
Ans:C

22.(r-1)x(k-1)gives the degree of freedom of
A.SST in case of ANOVA
B.SSA  x B in case of factorial –design of experiment
C.Chi-square value in case of chi-square test
D.t-value in case of uncorrelated sample test
Ans:C

23.The name of Stephen m.Corey is associated with
A.Fundamental research
B.Action Research
C.Applied research
D.Sociometric research
Ans:B

24.Which is the most significant innovation in instructional strategy that emerged from the theory of multiple intelligence?
A.Collaborative learning
B.Process-oriented approach
C.Multi-methodology approach
D.None of the above
Ans:C

25.Sampling technique is based on
A.Inductive method
B.Deductive method
C.Analysis method
D.None of these
Ans:A

26.Who gave the idea of Factorial Design?
A.John W.Best
B.R.A .Fisher
C.Skinner
D.Pearson
Ans:B

27.The CBSE ‘s latest directive to hold Open books examination will help
A.Prevent rote memorization
B.Students-by reducing stress
C.Students study limited areas
D.Examination redundant
Ans:A

28.Who is the father of’Micro Teaching’?
A.B.K.Passi
B.Dwight Alien
C.Ned A.Flander
D.Bruce Joyce
Ans:B

29.Which one of the following Teaching Model belongs to “The Information Processing Family”?
A.Synectics model
B.Jurisprudential Inquiry Model
C.Mastery learning Model
D.Concept Attainment model
Ans:D

30.Which one of the following is aimed at Theory building?
A.Survey Research
B.Fundamental Research
C.Action Research
D.Applied Research
Ans:B

31.Experiential Intelligence is related to the theory of Intelligence proposed by
A.Binet
B.Guilford
C.Sternberg
D.Gardner
Ans:C

32.Role of a Constructivist teachers is to
A.Provide information
B.Keep students quiet on task
C.Help students to discover information
D.Use intra class competition to motivate
Ans:C

33.Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan is a Scheme for Universalisation of Access to and Improvement of Quality in
A.Anganwadis
B.Colleges
C.Secondary and Higher Secondary Schools
D.Primary Schools
Ans:C

34.An advanced stage of moral development,during which the “goodness”or”badness”of Various acts is judged according to self –chosen moral principles,is called
A.Post conventional stage
B.Pre conventional stage
C.Objective moral orientation
D.Subjective moral orientation
Ans:A

35.According to socio-cultural theory,”Social interactions of adults with children provide mental structures,the children can use as they master new tasks and new ways of thinking”.This is known as
A.Help
B.Scaffolding
C.Visual cliff
D.Framework
Ans:B

36.Student Action for Value Education programme(SAVE)is an initiative of
A.Help Age India
B.SSA
C.SCERT
D.UGC
Ans:A

37.The Article of the Indian Constitution that abolishes untouchability and forbids its practice is
A.Article 14
B.Article 15
C.Article 13
D.Article 17
Ans:D

38.Three levels of moral development,comprising six stages,were proposed by
A.hoffman
B.Piaget
C.Freud
D.Kohlberg
Ans:D

39.Students should be given home –work to
A.Study at home
B.Check their progress by teachers
C.keep them busy
D.Develop habit of self-study
Ans:D

40.Psychologist………………and his colleagues list out seven steps leading to effective problem solving –recognize,define,develop a strategy,organize the knowledge,figure out resources,monitor progress and evaluate the solution.
A.John Bransford
B.Karl Duncker
C.Adams
D.Longer and Piper
Ans:A

41.According to Bloom’s Taxonomy of Educational Objectives,which of the following is not a specification of “Application”?
A.Respects
B.Verifies
C.Interprets
D.Predicts
Ans:A

42.Which of the following  method is more suitable to understand the achievement of great scientists?
A.Demonstration method
B.Laboratory method
C.Biographical method
D.Lecture method
Ans:C

43.Which is the highest level according to the Taxonomy of Educational Objectives by Bloom?
A.Application
B.Synthesis
C.Evaluation
D.Analysis
Ans:C

44.Among the following ,which one is the best instructional procedure for  teaching highest level thinking skills?
A.Scaffolds
B.Direct Instruction
C.Demonstration
D.Silent Reading
Ans:A

45.Test aimed at identifying student’s specific strengths and weaknesses in learning is termed as
A.Achievement test
B.Class test
C.Diagnostic test
D.Formative test
Ans:C

46.The concept of”Zone of proximal Development’is given by
A.Chomsky
B.Vygotsky
C.Dewey
D.Pavlov
Ans:B

47.Thinking about thinking is called
A.Cognition
B.Meta cognition
C.Loud thinking
D.Rethinking
Ans:B

48.Teachers who plan ahead and prepare for the time when class decisions have to be made is called
A.Proactive teachers
B.Reactive teachers
C.Special  teachers
D.Resource teachers
Ans:A

49.The art of isolating  a misbehaving student  from a situation for a short period of time is called
A.Corporal punishment
B.Token economy
C.Behaviour manipulation
D.Timeout
Ans:D

50.Which one of the following is the characteristic of a good Achievement test?
A.Guessing power
B.Reliability
C.Cheaper
D.Rote leraning
Ans:B

51.When cream is separated from milk
A.The density of milk increases
B.The density of milk decreases
C.The density of milk remains unchanged
D.It becomes more viscous
Ans:D

52.Heat stored in water vapour is
A.Specific heat
B.Latent heat
C.Absolute heat
D.Relative heat
Ans:B

53.Which of the following is called the ‘powerhouse’of the cell?
A.Nucleus
B.Lysosome
C.Chromosome
D.Mitochondrion
Ans:D

54.Which of the following fuels causes minimum environmental pollu-tion?
A.Diesel
B.kerosene
C.Hydrogen
D.Coal
Ans:C

55.Which of the following has a pH value greater than 10.5?
A.Blood
B.Lemon Juice
C.Milk
D.Lime Water
Ans:D

56.The’Hot Spot’of Biodiversity in India are
A.Western Himalayas and Eastern Ghats
B.Western Himalayas and Sunderban
C.Eastern Himalayas and Western Ghats
D.Eastern Himalayas and Silent valley
Ans:C

57.The Vitamin that is not  soluble in water is
A.Vitamin C
B.Vitamin D
C.Vitamin B6
D.Vitamin B2
Ans:B

58.The most indispensable part of a smartphone is
A.Touch screen
B.Camera
C.Operating system
D.3G connectivity
Ans:C

59.The electromagnetic wave having shortest wave length is
A.X rays
B.Infrared rays
C.Micro waves
D.Gamma Rays
Ans:D

60.In the table given below
Marks                         No.of Students
More than 0                   50
More than 10                 46
More than 20                 40
More than 30                 26
More than 40                 10
More than 50                 3
The number of students securing up to 40 marks is
A.20
B.46
C.40
D.30
Ans:C

61.In the following pie chart,mark obtained by a student in 5 subjects is plotted.The total mark of examination is 540,Chart details are as follows
Maths-90Degree
English-55Degree
Science-80Degree
Hindi-65Degree
Malayalam-70Degree
The subject in which the student got 105 marks is
A.Maths
B.Malayalam
C.Hindi
D.English
Ans:B

62.The ages of Anu and Binu are in the ration of 7:10 respectively.After 6 years the ratio of their ages will be 17:23.What is the difference in their ages?
A.8 years
B.4 Years
C.12 Years
D.10 Years
Ans:C

63.The most abundant metal in the earth’s crust is
A.Zinc
B.Copper
C.Aluminium
D.Iron
Ans:C

64.Right to Education has been guaranteed as a Fundamental Right by which Amendment of Constitution of India?
A.42nd Constitutional Amendment
B.44th Constitutional Amendment
C.85th Constitutional Amendment
D.86th Constitutional Amendment
Ans:D

65.6th April,1930 is well known in the history of India because this date is associated with
A.Dandi March by Mahatma Gandhi
B.Quit India Movement
C.Partition of Bengal
D.Partition of India
Ans:A

66.A national leader,whose birthday is observed  as the National Education Day on November 11,is
A.J.B.Kripalani
B.Rajiv Gandhi
C.Maulana Abdul Kalam Azad
D.Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Ans:C

67.The three-tier Panchayat Raj System in India was proposed by the
A.Balwant Rai Mehta Committee
B.Ashok Mehta Committee
C.Royal Commission
D.None of the above
Ans:A

68.Which of the following objectives has not been mentioned in the Preamble of the Constitution?
A.Justice and equality
B.Right to employment
C.Liberty
D.Fraternity
Ans:B

69.Kuchipudi is dance drama of which of the following States?
A.Andhra Pradesh
B.kerala
C.Karnataka
D.Tamil Nadu
Ans:A

70.Who translated Ramayana into Persian?
A.Abul Fazl
B.Abdul Bada  uni
C.Abdul Latif
D.isar Das
Ans:B

71.Who is the author  of the book named The Audacity of Hope?
A.Nayantara Sehgal
B.Salman Rushdie
C.Vikram Seth
D.Barack Obama
Ans:D

72.The meaning of”Thamaso ma Jyothirgamaya”is
A.Leading from darkness to light
B.Leading from disbelief to faith
C.Leading from hell to heaven
D.Leading from light to darkness
Ans:A

73.Anekantavada is one of the most important and fundamental doctrines of
A.Advaita
B.Vedanta
C.Jainism
D.Buddhism
Ans:C

74.An autonomous body which was established in 1962 to promote  art and artistic heritage,based at Thrissur
A.Kerala  Kalamandalam
B.Kerala Lalitakala Academy
C.Kerala Sangeetha Nataka Academy
D.Kerala Folklore Academy
Ans:B

75.Noted social worker Anna hazare started his hunger strike at Jantar Mantar in New Delhi to protest against the reported delay in bringing in which of the following bills to effectively deal with corruption?
A.Central Vigilance Commission Bill
B.The Competition(Amendment)Bill
C.The Appropriation(No.3)Bill
D.Lokpal Bill
Ans:D

76.Koneru Humpy is associated with
A.Lawn Tennis
B.Hockey
C.Chess
D.Badminton
Ans:C

77.Where is the seat of the International Court of Justice?
A.New York
B.The Hague
C.London
D.Paris
Ans:B

78.Chandrayaan-1 was launched from
A.Orissa
B.Tamil Nadu
C.Karnataka
D.Andra Pradesh
Ans:D

79.’ASHA’is a scheme for providing which of the following  services to the people in India?
A.Health Service
B.Clean Water
C.Primary Education
D.Women Employment for 100 days
Ans:A

80.What is Cartosat-2B?
A.It is an educational project launched by UGC
B.It is a warhead developed by DRDO
C.It is an advanced remote sensing satellite  built by ISRO
D.It is an advanced computer developed by IIT Kanpur
Ans:C

81.Which of the following terms is used in the game of Cricket?
A.Penalty stroke
B.Knockout
C.Bully
D.Silly point
Ans:D

82.The present Chief Election Commissioner of India is
A.Sukumar Sen
B.V.S.Sampath
C.S.Y.Quraishi
D.Nalini Netto
Ans:B

83.The ‘White Revolution’is associated with
A.C.Rangarajan
B.J.C.Bose
C.Kurien Varghese
D.M.S.Swaminathan
Ans:C

84.Which one of the following fields was Pandit Bhimsen joshi associated with?
A.Dance
B.Music
C.Short-story writing
D.Politics
Ans:B

85.Which film won the NATIONAL AWARD for”Best film on social Issues”in the year 2013?
A.Paan Singh Tomar
B.Vicky Donor
C.Ustad Hotel
D.Spirit
Ans:D

86.India-based Neutrino Observatory (INO)is proposed to be located at
A.koodamkulam
B.Theni
C.Trichy
D.Rameswaram
Ans:B

87.Which one of the following sites from where the famous Zebu Bull-seal of Indus Valley Civilization was found?
A.Harappa
B.Chanhudaro
C.Lothai
D.Mesopotamia
Ans:A

88.The synagogue is generally
A.A palace
B.Place of worship of Sikhs
C.Jewish House of Prayer
D.The parsi temple
Ans:C

89.The period  1000-500 B.C.belongs to which one of the following?
A.Stone Age
B.Bronze Age
C.IronAge
D.Classical Period
Ans:C

90.When a person adopts anything from a dominat culture ,it is called
A.Acculturation
B.Enculturation
C.Cultural lag
D.Universalisation of culture
Ans:A

91.The drama”Pareeksha”is written by
A.Thoppil Bhasi
B.kavalam Narayana Panickar
C.K.T.Mohammed
D.T.N.Gopinathan Nair
Ans:D

92.Adolescence is a period of ‘storm and stress’,was said by
A.G.Stanley Hall
B.B.F.Skinner
C.Jean Piaget
D.Erickson
Ans:A

93.The main objective of Public Broadcasting System i.e,Prasar Bharathi is to provide
A.Information,Entertainment and Education
B.Entertainment,Education and Interaction
C.Education,Interaction and Enlightenment
D.Entertainment only
Ans:A

94.Gross Domestic Product is the monetary value of
A.Stock of goods  ans services
B.All final goods and services produced in a year
C.Goods produced for the market only
D.Goods produced  for the market and for self-consumption
Ans:B

95.The full form of PIN in a ATM card is
A.Permanent Information Number
B.Personal Identification Number
C.personal Index Number
D.Permanent Identification Number
Ans:B

96.Communication barrier due to language related mistakes is called:………….
A.Semantic barrier
B.Personal barrier
C.Emotional barrier
D.Organisational barrier
Ans:A

97.Banking and financial services,all over the world,are regulated usually by Monetary Authority of the land.Who  controls this function in India?
A.Ministry of Finance
B.SEBI
C.RBI
D.IRDA
Ans:C

98.The abilities for adaptive and positive behaviour that enable individuals to deal effectively with the demands and challenges of everyday life is called:
A.Life Orientation
B.Soft Skills
C.Adjustment mechanism
D.Life Skills
Ans:D

99.The space in your computer that loads and works with data
A.Cache memory
B.CPU
C.ROM memory
D.RAM memory
Ans:D

100.An email account includes a storage area,often is called a/an
A.Attachment
B.Hyperlink
C.Mailbox
D.IP address
Ans:C

101.The task bar is located
A.On the star menu
B.At the bottom of the screen
C.On the quick launch toolbar
D.At the top of the screen
Ans:B

102.Computer uses the….number system to store data and perform calculations.
A.Binary
B.Octal
C.Decimal
D.hexadecimal
Ans:A

103.What does the acronym ISDN stand for?
A.Indian Standard Digital Network
B.Integrated Services Digital Network
C.Intelligent Services  Digital Network
D.Integrated Services Data Network
Ans:B

104.The act of unauthorized copying or downloading of a program from a network and making multiple copies of it is
A.Plagiarism
B.Network piracy
C.Software piracy
D.Site-license piracy
Ans:C

105.A compiler is used to translate a program written in 
A.A low level language
B.A high level language
C.Assembly language
D.Machine language
Ans:B

106.Satellite communication works through
A.Radar
B.Transponder
C.Receptor
D.Transmitter
Ans:B

107.Errors in a computer program are reffered to as
A.bugs
B.Mistakes
C.item overlooked
D.Crash
Ans:A

108.An e-mail address typically consists of a user ID followed by the …………..sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box
A.@
B.&
C.#
D.*
Ans:A

109.The competency of an effective communicator can be judged on the basis of
A.Personality of the communicator
B.Experience in the field
C.Interactivity with target audience
D.Meeting the needs of target audience
Ans:D

110.Project IT@School by Government of kerala,was established in the year
A.2001
B.2005
C.2000
D.2002
Ans:A

111.’Key to students learning’according to Piaget is
A.Activity
B.Talking
C.Seeing
D.Listening
Ans:A

112.Problem-solving strategies that guide the search for solutions are called
A.Heuristic
B.Negation
C.Both(A)and(B)
D.None of these
Ans:A

113.What was Froebel’s most important contribution to education?
A.Vocational School
B.Public High School
C.Kindergarten
D.Latin School
Ans:C

114.Why the knowledge of child psychology is a must for a teacher?
A.It helps in making  children disciplined
B.The examination result is improved
C.It becomes a convenient mode for motivating children
D.It helps the teacher in understanding the behaviour of children
Ans:D

115.Perception may be best described as
A.A collection of sensations
B.An objective view of reality
C.Meaning attached to sensory information
D.Multiple stimuli
Ans:C

116.Who has described human behaviour and development as a process of responding to rewards and punishments in the environment?
A.Jean Piaget
B.B.F.Skinner
C.John Watson
D.Kohler
Ans:B

117.If you have all the potentialities to become an efficient teacher but the school’s adverse conditions do not help you,how could you adjust with this reality?
A.You will continue excellent efforts because you believe that unfavourable conditions lead to some solutions
B.You will try to force the administrative machinery to control the conditions
C.You will work unwillingly under these prevailing situations
D.You will not even try to think about its solution
Ans:B

118.An effective teacher is one who can
A.Control the class
B.Give more information in less time
C.Motivate students to learn
D.Correct the assignments carefully
Ans:C

119.Critical Pedagogy is associated with
A.John Dews
B.Paulo Freire
C.Socrates
D.Gandhiji
Ans:B

120.The teacher who has developed an interest in teaching
A.Studies problem of student behaviour
B.Compares different types of tests
C.Refuses to manage individual differences
D.Cannot deal with children effectively
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email