10 June 2013

// // Leave a Comment

SET-PAPER1-APTITUDE IN TEACHING

Part (B)
Innovation,Technology,Research & Evaluation
1.Educational evaluation should be:
A.A continuous process
B.A continuous and comprehensive process
C.A comprehensive process
D.Attempted periodically
Ans:B

2.Education should give sress on desirable changes in:
A.Cognitive domain
B.Affective domain
C.Psychomotor domain
D.All the above domains
Ans:D


3.A school complex is:

A.School facing innumerable complex issues


B.Common complex problems faced by schools in general
C.A group of schools jointly working for analysing and solving problems of common interest
D.An organisation of teachers of a compact set of schools
Ans:C

4.The major function of’Question Banks’is:
A.Elimination of examination phobia of students
B.Construction of effective questions by teachers
C.Providing guidelines for pupils to learn and teachers to teach
D.Involvement of students in item writing
Ans:C

5.Objectives selected for teaching a particular topic are called:
A.Objectives selected for teaching a particular topic are called
B.General objectives
C.Instructional Objectives
D.Specific objectives
Ans:C

6.For effective teaching the class should be:

A.Of limited size
B.Well furnished
C.Clean and tidy
D.Homogeneous in potentials
Ans:A

7.A comprehensive system of education meant for national development should adopt:
A.Annual planning
B.Short term planning
C.Five year planning
D.Long term planning
Ans:D

8.Education as an investment aims at:
A.Enhancing productivity
B.Cultural development
C.Development of democratic outlook
D.Need satisfaction of learners
Ans:A

9.Of the following the one that can provide the most effective impression is:
A.Charts and maps
B.Black board presentations
C.Film Projector
D.meaningful verbal explanation
Ans:C

10.If a teacher has to establish her credibility in evaluating answer scripts she must be:
A.Strict
B.Lenient
C.Objective
D.Prompt
Ans:C

11.If instruction is considered as a technological endeavour,which items of the following can be considered as inputs?
i.The learner
ii.Instructional objectives
iii.Evaluational proceedures
iv.Teacher’s expertise
v.The learning environment
A.All the five
B.(i),(ii),(iii)and(iv)
C.(ii),(iii)and(v)
D.(i),(iv)and(v)
Ans:D

12.Five functions evaluation are given below:
i.Diagnosis
ii.Placement
iii.Prediction
iv.Certification
v.Ensuring mastery learning
Which of these are met by formative evaluation?
A.(i),(ii)and(v)
B.(i)and(v)
C.(ii)and(iii)
D.(ii)and(v)
Ans:B

13.Five criteria of a test are listed below
i.A sample of 1000 or more
ii.High reliability
iii.Objective type of questions
iv.Provision of norms
v.Validity
Which of these are essentially required for a standardised test?
A.(i),(ii)and(v)
B.(ii),(iv)and(v)
C.(i),(ii),(iv)and(v)
D.(ii),(iii),(iv)and(v)
Ans:B

14.Five functions of evaluation are listed  below:
i.Placement
ii.Selection
iii.Gradation
iv.Remediation
v.Prediction
Of these which are the ones served by norm referenced evaluation?
A.(i),(ii),(iii)and(v)
B.(i),(ii),(iii)and(v)
C.(ii),(iii),(iv)and(v)
D.(i),(ii)and(iii)
Ans:A

15.Five types of validity are given below:
i.Concurrent validity
ii.Criterion-related validity
iii.Face validity
iv.Curricular validity
v.Construct validity
Of these which are the same?
A.(iii)and(iv)
B.(i)and(v)
C.(i),(iii)and(iv)
D.(ii),(iv)and(v)
Ans:A

16.Which of the following is not a characteristic of a good question paper?
A.Objectivity
B.Selectivity
C.Validity
D.Reliability
Ans:B

17.The expansion of the abbreviation CAI in Educational Technology is:
A.Computer Associated Instruction
B.Computer Applied Instruction
C.Computer Assisted Instruction
D.Computer Application Instruction
Ans:C

18.The most essential condition for ensuring ‘mastery learning’is:
A.Making classes interesting
B.Making diagnosis and remediation at every stage
C.Organizing activity oriented teaching
D.Arousing intrinsic motivation
Ans:B

19.Which one of the following strategies do you consider the most effective for developing the value’Social Commitment’?
A.Conducting a symosium on the subject
B.Screening a film depicting this theme
C.Telling stories that illustrate the idea
D.Teacher working with pupils to solve a social issue
Ans:D

20.Which of the following is not a sure evidence for value orientation?
A.Maintaining integrity in dealings
B.Commitment to one’s occupation
C.Regularly visiting temples for prayer
D.Empathizing with others
Ans:C

21.The grading system is preferred to the marking system in educational evaluation because:
A.Marking system warrants more finance
B.Grading is easier for teachers
C.Malpractices can be more in marking
D.Grading system enables continuous comprehensive internal evaluation
Ans.D

22.(i)Institutional evaluation
(ii)Personal evaluation
(iii)Programme evaluation,and
(iv)Systems evaluation are four aspects in educational evaluation.
Of these ,which one/ones is/are significant in educational management?
A.(i)only
B.(i)and(ii)only
C.(i),(ii)and(iii)only
D.All the four
Ans:D

23.Which of the following statements does not reflect the difference between measurement and evaluation in education?
A.Measurement is quanitative and evaluation is qualitative
B.Measurement is pre-condition for evaluation
C.Evaluation is objective and measurement is subjective
D.Evaluation is a continuous process while measurement is not
Ans:C

24.While a particular learner could not learn the whole content transacted,the difficulty can be identified by:
A.Achievement test
B.Diagnostic test
C.Remedial test
D.Prognostic test
Ans:B

25.Which among the following is not a feature of a standardized test?
A.It is used mainly for comparing the levels of attainment of groups
B.It is meant for a large population of students
C.Statistical technniques are applied for item analysis and selection
D.Validity and reliability are not statistically determined
Ans:D

26.Which of the following steps would you consider first  as an effective communicator?
A.Select the channels of communication
B.Plan the evaluation procedure
C.Specify the objectives of communication
D.Identify the various media for communication
Ans:C

27.A group of subjects selected from a population for study in order to estimate characteristics of the population are a:
A.Sample
B.Random group
C.Statistical group
D.Representative sample
Ans:A

28.Tests designed to measure acquired skills and knowledge is called:
A.Achievement tests
B.Competence tests
C.Intelligence tests
D.Aptitude tests
Ans:A

29.Which of the following is a desirable task on the part of a teacher?
A.Providing better treatment to the able students
B.Not taking up social commitments
C.Taking private coaching to clever students
D.Attempting continuous and comprehensive evaluation
Ans:D

30.In the context of education ,Radio and T.V.as media satisfy the function of:
A.being substitutes to teachers
B.Information-Processing
C.Reaching simultaneously to thousands of students
D.Act as convenient media to students
Ans:C

31.Which of the following statements is true  about the process of summative evaluation?
A.It aims at providing feedback to the teacher
B.It aims at reinforcing the students
C.It aims at providing feedback both to the teacher and student
D.It aims at grading the students
Ans:D

32.(i)Prepare students in advance to ask questions to their guide
(ii)be guided by teachers all the time
(iii)be encouraged to discuss their visits after returning to college and ask for suggestions regarding the conduct of occupational field trips.
Of these,the relevant ones are:
A.(i)and(ii)
B.(ii)and(iii)
C.(i)and(iii)
D.All the three
Ans:B

33.Observing the behaviours,customs and ways of living of a group by becoming an active member of the group is known as:
A.Direct observation
B.Participant observation
C.Non-participant observation
D.Natural observation
Ans:B

34.Diagnostic tests are used to:
A.Identify individual learning problems
B.Identify students with low IQ
C.Identifying students with dyslexia
D.Compare student’s achievement
Ans:A

35.The primary function of a teacher is to engage in curriculum:
A.Development
B.Planning
C.Review
D.Transaction
Ans:D

36.Parent Teacher Association should be considered as a means for:
A.Securing funds for the school
B.Ensuring over all development of the school and the students
C.keeping students under strict disciplinary control
D.Developing teachers popularity among the local people
Ans:B

37.The relation between high anxiety and achievement in an examination is an example for:
A.Positive correlation
B.Negative correlation
C.Zero correlation
D.Both’A’and’B’
Ans:B

38.What is the full form of NAAC?
A.National Academic Assessment Council
B.National Association of Accrediation of Colleges
C.National Army and Artillery Corps
D.National Assessment and Acreditation Council
Ans:D

39.Education and socio-economic development are:
A.Related in direct proportion
B.Related in an indirect proportion
C.Some times related and sometimes not related
D.Related but not in a predictable way.
Ans:A

40.ICT stands for:
A.Information communication technology
B.Information and communication technology
C.Information and Computer technology
D.Inter connected technology
Ans:B

41.The most important characteristic of educational technology is:
A.Maximum use of technological aids in instruction
B.Application of the systems approach in designing instructions
C.Adopting the technique of computer assisted instructions
D.Redefining instructional objectives as outputs of instruction
Ans:B

42.Which of the following tasks can be cited as substantial evidence for a learner understanding a concept?
A.Arrives at a definition of the concept
B.Identifies the essential attributes that could describe the concept
C.Find out three new examples for the concept
D.All the three tasks mentioned above
Ans:D

43.A taxonomy of educational objectives was first developed under the leadership of:
A.Mager
B.Skinner
C.Bloom
D.Thorndike
Ans:C

44.What do you mean by the reliability of a test?
A.Ability of the test to predict socially significant outcomes
B.The degree of consistency with which the variable concerned is measured
C.Its ability to measure what it is intended to measure
D.Its ability to measure the variable beyond subjective prejudices
Ans:B

45.’Integrative reconcilliation’means:
A.Compensating for the difficulties felt by students
B.Operant conditioning as applied in instruction
C.Adjusting with all types of learning situations
D.Merging new ideas with the existing cognitive  structure
Ans:D

46.Programmed instruction is a direct application of which of the following?
A.Cognitive Development Theory
B.Reinforcement Theory
C.Humanistic Psychology
D.Classical Conditioning Theory
Ans:B

47.According to Ansubel,concepts are learnt by the process called:
A.Assumption
B.Consumption
C.Subsumption
D.Reception
Ans:C

48.Which of the following is the real evidence for the application of technology?
A.Maximising the quantity and quality of the product
B.Using the most modern technological appliances
C.Pooling of all inputs required for production
D.Reducing human effort to the maximum possible
Ans:A

49.Which one of the following is the most serious academic hazard resulting from over emphasis on computer education?
A.negligence of psycho-motor skills
B.Degeneration of the ability  for reflection
C.Huge expense that affects weaker sections
D.Probability of dehumanization
Ans:D

50.The basic principle in programmed learning involves:
A.Principle of small step
B.Principle of immediate feedback
C.Principle of active responding
D.All the above
Ans:D

51.Which of the following is not a teaching aid?
A.Blackboard
B.Calculator
C.Television
D.Computer
Ans:B

52.’Progressive differentiation’,in Ausubel’s scheme of verbal learning indicates the process of:
A.Constantly progressing towards the goal
B.Differentiating related concepts for meaningful learning
C.Noting down similarities and differences among learning materials
D.Presenting learning material in the most general form and then sequentially progressing to specific forms
Ans:D

53.Teachers use teaching aids for:
A.Making teaching interesting
B.Making teaching within the understanding level of students
C.Make students attentive
D.The sake of its use
Ans:B

54.The most important requirement for applying the spirit of Educational Technology is:
A.Use of computers for instruction
B.Following multimedia approach for instruction
C.Reducing the role of teachers
D.Maintaining the systems approach
Ans:D

55.Given below are four functions of evaluation.Which among these is/are relevant to formative evaluation?
(i)Immediate feedback
(ii)Placement of pupils
(iii)Prognosis,and
(iv)Diagnosis
A.All the four
B.(i),(iii)and(iv)
C.(i)and(iv)
D.(iv)only
Ans:C

56.(i)Input analysis
(ii)Process analysis
(iii)Product analysis
(iv)Environment analysis are four aspects of ‘System Analysis’.Of these a true technologist will start with:
A.(i)
B.(ii)
C.(iii)
D.(iv)
Ans:C

57.The major steps involved in the construction of an achievement test are given below:
(i)Preparation of a blue print
(ii)Planning of the test
(iii)Preparation of a design for the test
What is the correct sequential order of these steps?
A.(i),(ii)and(iii)
B.(i),(iii)and(ii)
C.(ii),(iii)and(i)
D.(iii),(i)and(ii)
Ans:C

58.Which among the following is not a characteristic feature of Linear programming?
A.It proceeds in a straight line
B.Factual information only can be used
C.It is controlled by the programmer
D.It is having branches to different directions
Ans:D

59.The originator of the term’Action Research’is:
A.Lehmann
B.Travers
C.Corey
D.Dewey
Ans:C

60.Integration of various skills in micro teaching is known as:
A.Integrated skills
B.Combined skills
C.Linkage skills
D.Link practice
Ans:D





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email