3 July 2013

// // Leave a Comment

DATA ENTRY OPERATOR SOLVED PAPER 2013

DATA ENTRY OPERATOR (ST DEVELOPMENT)
EXAM DATE:08-03-2013
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.In a document you can label a graphic or part of a graphic by inserting a:
A.Field
B.Object
C.Comment
D.Text box
Ans:D


2.In MS Word you can force a page break by:
A.Positioning the cursor at appropriate place and press Ctrl+Enter
B.Positioning the cursor at appropriate place and press Alt+Enter
C.Using F12 key
D.None of the above
Ans:A

3.Which tool you will use to join some cells and place the content at the middle of joined cell?
A.From formal cells dialog box click merge cells check box
B.From format cells dialog box select the centered alignment
C.Click on merge and center tool on formatting tool bar
D.From format cells dialog box choose merge cells and wrap text check boxes
Ans:C


4.Which of the following is not correct method of editing the cell content?
A.Press F6 key
B.Press F2 key
C.Click on the formula bar
D.Double click the cell
Ans:A

5.Whcih of the following options are not available in paste special dialog box of MS Excel?
A.Add
B.Subtract
C.SQRT
D.None of these
Ans:C

6.Which command will you choose to convert a column of data into row in MS Excel?
A.Edit->Paste->Special->Transpose
B.Cut->Paste
C.Both of above
D.None of above
Ans:A

7.Which of the cell pointer indicate that you can move the content to other cell in MS Excel?
A.Doctor’s Symbol (Big Plus)
B.Small thin plus icon
C.Mouse pointer with anchor at the tip
D.None of the above
Ans:C

8.In Ms Excel,you can sum a large range of data by simply selecting a tool button called?
A.Auto fill
B.Auto sum
C.Auto format
D.Auto correct
Ans:B

9.Which of the following is the oldest spreadsheet package?
A.Lotus1-2-3
B.Excel
C.Star Calc
D.Visicalc
Ans:D

10.What is motion path in MS Power Point?
A.A type of animation effect
B.A method of moving items on a slide
C.A method of advancing slides
D.A method of creating slides
Ans:A

11.Which of the following should you use if you want all the slides in the presentation to have same look?
A.Outline view
B.Add a slide option
C.The slide layout option
D.A presentation design template
Ans:D

12.In MS Power Point,what is a trigger?
A.The name of a motion path
B.An item on the slide that performs an action when clicked
C.An action that advances to the next slide
D.None of these
Ans:B

13.In MS Power Point the special effects used to Introduce slides in a presentation are called:
A.Transitions
B.Custom animations
C.Effects
D.Animations
Ans:B

14.The number of times a monitor scans the entire screen each second is called:
A.Resolution rate
B.Refresh rate
C.Pixels
D.Scanning rate
Ans:B

15.In magnetic disk reading and writing is performed by:
A.Head
B.Disk
C.Spindle
D.Ultra violet rays
Ans:A

16.The study of creating an efficient,comfortable and healthy work place while working with a computer is called:
A.Mechanics
B.Computricks
C.Erogonomics
D.None of these
Ans:C

17.Which of the following devices can be used to read cheques in banks?
A.Optical Character Reader
B.Magnetic Ink Character Recognition
C.Bar Code Reader
D.All the above
Ans:B

18.What is the attribute for<IMG>tag in HTML?
A.pic
B.url
C.path
D.src
Ans:D

19.Which of the following tags below are used for a multi-line text input control?
A.Textml tag
B.Text tag
C.Textarea tag
D.Both (A) and (B) above
Ans:C

20.What is cell padding in HTML?
A.Used to provide width to a cell
B.Used to provide height to a cell
C.Used to set space between cells
D.Used to separate cells walls from their contents
Ans:C

21.For frames in HTML,how do you specify the rest of the screen?
A.Using &
B.Using $
C.Using *
D.Using #
Ans:C

22.Choose the correct HTML tag for the largest heading:
A.<H6>
B.<H1>
C.<HEAD>
D.<TITLE>
Ans:B

23.How can you make list that lists the items with bubbles?
A.<ol>
B.<ul>
C.<list>
D.<dl>
Ans:B

24.What is a Firewall in Computer Network?
A.A system designed to prevent unauthorized access
B.An operating system used in computer network
C.A web browsing software
D.A physical boundary of Network
Ans:A

25.DNS is the abbreviation of:
A.Dynamic Name System
B.Domain Name System
C.Dynamic Network System
D.Domain Network System
Ans:B

26.What is the meaning of Bandwidth in Network?
A.Transmission capacity of communication channels
B.IP address used in a network
C.Frequency of the signal transmitted
D.None of these
Ans:A

27.Whcih command in Ms Dos divides the surface of the blank disk into sectors and assigns unique address to each one?
A.chkdsk
B.scandisk
C.format
D.mkdir
Ans:C

28.Which command in MS Dos displays all the files having the same name but different extensions?
A.dir filename.ext
B.dir filename.*
C.dir*.ext
D.dir dilename.#
Ans:B

29.Which command in MS Dos creates a directory subdirectory?
A.cd
B.md
C.dir
D.crtdir
Ans:B

30.Which of the following commands is given to reboot the computer?
A.Ctrl+Alt+Del
B.Ctrl+Alt+Tab
C.Ctrl+F3
D.Ctrl+Alt+F2
Ans:A

31.Which of the following circuit is used as a memory device’ in computers?
A.Diode
B.Rectifier
C.Flip-Flop
D.Comparator
Ans:C

32.The topology with highest reliability is:
A.Bus topology
B.Mesh topology
C.Ring topology
D.Star topology
Ans:B

33.In a braud sense a railway track is an example of:
A.Full-duplex
B.Half duplex
C.Simplex
D.All of the above
Ans:B

34.Which is the first search engine?
A.Google
B.Yahoo
C.Alta vista
D.Archie
Ans:D

35.A software that acts as an interface between the user and the inner workings of the internet is called:
A.Search engine
B.Browser
C.World Wide Web
D.All the above
Ans:B

36.What do you need to have a dial up internet connection?
A.Internet account withISP
B.Telephone line
C.Computer with modem
D.All the above
Ans:D

37.Which of the following is the command used to display files in a directory in Unix System?
A.mv
B.man
C.is
D.dir
Ans:C

38.Expand the term SMPS:
A.Simple Microprocessor System
B.Simple Mode  Processing System
C.Switched Mode Power Supply
D.None of these
Ans:C

39.In fiber optic cable,data is transferred in the form of:
A.Light
B.Charge
C.Electricity
D.Sound
Ans:A

40.One of the following is an Antivirus software.Find it out:
A.Mozilla Firefox
B.Acrobat Reader
C.PC Wizard
D.Quick Heal
Ans:D

41.In Internet the files are transferred using the Protocol:
A.HTTP
B.TCP/IP
C.DHCP
D.FTP
Ans:D

42.In which year Linux Kernel created by Linus Torvalds released?
A.1991
B.1994
C.2000
D.1997
Ans:A

43.MIPS stands for:
A.Multiple Instructions Per Second
B.Multiple Instruction Processing System
C.Millions Instructions Per Second
D.None of these
Ans:C

44.BIOS of a computer is stored with in:
A.Hard disk
B.RAM
C.CD
D.ROM
Ans:D

45………….enables computers to communicate via telephone line
A.Modem
B.Motherboard
C.NIC
D.ISP
Ans:A

46.The short cut key Alt+F4 is used to:
A.Close the active program
B.Switch to next window
C.Refresh a window
D.Selects all files and folders
Ans:A

47.The number of digits in a number system is called:
A.Byte
B.Bit
C.Complement
D.Base
Ans:B

48.The address of a web page is called:
A.Hypertext
B.Worlde Wide Web
C.Domain name
D.Uniform Resource Locator
Ans:D

49.The financial business transaction that occur over an electronic network is known as:
A.E-Commerce
B.Online Shopping
C.Online Auction
D.Internet Banking
Ans:A

50.In which printer heated pins are used to print characters?
A.Dot matrix printer
B.Chain printer
C.Thermal printer
D.Daisy wheel printer
Ans:C

51.Hamming code is used in:
A.Programming language
B.Operating system
C.Processor
D.Data communication
Ans:D

52.Choose the odd one:
A.Mouse
B.Webcam
C.Joystick
D.Trackball
Ans:B

53.Which type of folder view displays complete information about a folder in Windows Environment?
A.List view
B.Large icons view
C.Details view
D.None of the above
Ans:C

54.OS that permits multiple programs to be run simultaneously using a single processor is reffered to as:
A.Multitasking
B.Multithreading
C.Multiuser
D.Multipricessing
Ans:A

55.In MS Word the tool bar,which contains icons for changing the look style of text:
A.Outlining
B.Drawing
C.Autotext
D.Formatting
Ans:D

56.In MS.Word,the file that contains the form letter is called as:
A.Data source
B.Main document
C.Word field
D.None of these
Ans:B

57.Which of the following is classified as an impact printer?
A.Daisywheel printer
B.Laser printer
C.Thermal printer
D.All the above
Ans:A

58.PPP stands for:
A.Point to Point Protocol
B.Public Piracy Protocol
C.Portable Peripheral Point
D.None of these
Ans:A

59.In a mail account the incoming messages are stored in the :
A.Tools
B.Outbox
C.Inbox
D.Compose
Ans:C

60.Outbox Express is a :
A.E-mail client
B.Scheduler
C.Address book
D.All the above
Ans:D

61.When the scroll boxes are not present in the scroll bars this indicate that:
A.There is an error in the software
B.The complete text is visible in the same window
C.Indication of a virus attack.
D.Text is hidden somewhere in the document
Ans:B

62.<TD>and<ITD>is used for:
A.Table border
B.Table row
C.Table heading
D.None of the above
Ans:D

63.What is the full form of HTML?
A.Hypertext Markup Language
B.Hypertext  Manipulation Language
C.Hypertext Machine Language
D.None of the above
Ans:A

64.<TITLE>,</TITLE>tag must be within:
A.BODY
B.HTML
C.HEAD
D.FORM
Ans:C

65.Which of the following tags can be used to change the foreground colour of a webpage to red?
A.<BODY BGCOLOR=RED>
B.<BODY FORECOLOR=RED>
C.<BODY FONTCOLOR=RED>
D.<BODY TEXT=RED>
Ans:…………

66.A home page is:
A.The web page of a search engine
B.The first page of a website
C.The contents of the home folder
D.The settings of a browser software
Ans:B

67.What is the standard type of floppy drive?
A.1.2 MB ,5.25 inch
B.1.57 KB,3.14 inch
C.1.44MB,3.5 inch
D.1.42 MB,5.25 inch
Ans:C

68.What is the shape of the mouse pointer when drawing a table in MS Word?
A.Pencil
B.Black Plus
C.Arrow
D.None of these
Ans:A

69.What is a screen tip?
A.The text displayed on the taskbar
B.Object’s name or description that appears when you point to it.
C.The message displayed when you open a software
D.None of these
Ans:B

70.Paragraph formatting options include all of the following except:
A.Spell check
B.Line spacing
C.Alignment
D.Pagination
Ans:A

71.The character spacing tab is located in  the _________ dialog box in Microsoft Word
A.Text
B.Format
C.Font
D.Word Art
Ans:C

72.Microsoft Word contains built in paragraph formats called:
A.Gutters
B.Styles
C.Bullets
D.Formats
Ans:B

73.Word Art is available on the ________tab
A.Insert
B.Format
C.Clip art
D.Graphics
Ans:A

74.As compared to the secondary storage devices,primary storage units have:
A.Faster
B.Costiler
C.Less storage capacity
D.All the above
Ans:D

75.Which is the incorrect statement ?
A.RAM is Random Access Memory
B.RAM is volatile
C.We can only perform read operation in RAM
D.RAM is directly accessed by the CPU
Ans:C

76.What does MBR stands for?
A.Memory Bus Register
B.Master Boot Record
C.Microsoft Buffer Register
D.None of the above
Ans:B

77.The start button and system tray are part of what feature of windows:
A.Quick launch bar
B.Menu bar
C.Task pane
D.Task bar
Ans:D

78.What will appear on the screen ,if you press Shift+5?
A.%
B.&
C.*
D.#
Ans:A

79.What is the full form of ATM?
A.Automatic Tailoring Machine
B.Any Time Money
C.Automatic Teller Machine
D.All Time Money
Ans:C

80.Charles Babbage Invented:
A.Electronic Computer
B.Analytical Engine
C.ENIAC
D.IBM
Ans:B

81.In Windows ,the tool used for managing ,files  and folders are called:
A.Windows Explorer
B.File System
C.My Computer
D.My Documents
Ans:A

82.To open the font dialog box in MS Word,we can use the short cut key:
A.Alt+F
B.Ctrl+F
C.Ctrl+D
D.Alt+D
Ans:C

83.A strip of buttons across the top of the main window in MS Power Point is called:
A.Menu bar
B.Tool bar
C.Status bar
D.Ribbon
Ans:D

84.In a DTP software,to stretch a short title of a paper across the page,use the___________option
A.Expanded
B.Proportional
C.Scale
D.Horizontal Alignment
Ans:A

85.In addition to the slides tab in Normal View,which view allows a user to select slides in MS Power Point:
A.Slide show
B.Print preview
C.Outline
D.Slide sorter
Ans:D

86.A slide show begins with the :
A.animated slide
B.Current slide
C.Bulleted slide
D.First slide
Ans:D

87.What is an I-beam?
A.A pointer used to select text
B.A special tool used in animations
C.Transitions
D.None of these
Ans:A

88.What is the full form of POST?
A.Program Oriented System Testing
B.Print On Self Test
C.Private Office Software Trainee
D.Poewer On Self Test
Ans:D

89.The CPU communicate with the memory using:
A.Control bus
B.Data bus
C.Address bus
D.All of the above
Ans:D

90.How can you save a fiel with a new name in MS Excel?
A.Using save as menu
B.Using save menu
C.Using copy and paste options
D.Using cut and paste options
Ans:A

91.ASCII stands for :
A.American Stable Code for Information Interchange
B.American Standard Code for Infornation Interchange
C.American Standard Code for international Interchange
D.American Standard Code for Information interaction
Ans:B

92.Which statement is valid?
A.1KB=1024 bytes
B.1 MB=1024 bytes
C.1 GB=1000 bytes
D.1 KB=2048 bytes
Ans:A

93.Which language is directly understood by the computer without translation program?
A.High Level Language
B.Assembly Language
C.Machine Language
D.None of above
Ans:C

94.Whcih statement is valid about interpreter?
A.It translate the entire program at a time.
B.Object code is saved for future use
C.It translates one instruction at a time
D.It is used for testing a program
Ans:C

95.The octal equivalent of 1110001 is:
A.71
B.161
C.113
D.121
Ans:B

96.A dumb terminal has:
A.Microprocessor ,but no memory
B.No microprocessor,but huge amount of memory
C.A keyboard and a screen
D.Processor,memory and I/O devices
Ans:C

97.The process of starting a computer by loading instructions from a secondary storage device into computer memory is called:
A.Start up
B.Loading
C.Paging
D.Booting
Ans:C

98.The memory which is programmed at the time it is manufactured:
A.Floppy disk
B.RAM
C.EPROM
D.ROM
Ans:D

99.Which file starts MS Word?
A.Windows.exe
B.MSWord.exe
C.Word2007.exe
D.Word.exe
Ans:D

100.What is the short cut key to open the dialog box?
A.Ctrl+F12
B.Alt+F12
C.F12
D.Shift+F12
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email