2 July 2013

// // 2 comments

ICDS SUPERVISOR SOLVED PAPER 2013

EXAM DATE:19-04-2013
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which of the following vitamins is referred to as the antirachitic vitamin?
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:D

2.Which of the following is non essential amino acid?
A.Leucine
B.Methionine
C.Glycine
D.Tryptophan
Ans:A

3.The hormone that controls let-down reflex in lactation is
A.Estrogen
B.Oxytocin
C.Progesterone
D.Prolactin
Ans:B

4.Which of the following conditions requires a high residue diet?
A.Colitis
B.Typhoid fever
C.Constipation
D.Diarrhea
Ans:B

5.Deficiency of sodium in the diet leads to the condition
A.Hypokalemia
B.Hyponatremia
C.Glossitis
D.Neuritis
Ans:B

6.ICDS programme was launched in the year
A.1975
B.1972
C.1967
D.1970
Ans:A

7…………….are large size picture used for imparting knowledge in extension education
A.Flannel board
B.Puppets
C.Posters
D.Flash cards
Ans:C

8.The main aim of Jawhar Rozgar Yojna is
A.Health for all
B.Improvement of agriculture
C.Development of rural infrastructure
D.Reducing unemployment
Ans:C

9.The step in programme development where programme is actually staged
A.Planning
B.Implementation
C.Follow up analysis
D.Decision making
Ans:B

10……………..is meant to cover various educational needs of non-school going children or ‘drop-outs’
A.Formal education
B.Class room education
C.Non-formal education
D.Adult education
Ans:C

11.Development of off flavor and odour in fats due to physical agents is termed as
A.Polymerisation
B.Winterisation
C.Hydrogenation
D.Rancidity
Ans:D

12.The elastic property of wheat dough is due to the property of
A.Gluten
B.Cellulose
C.Lysine
D.Amylase
Ans:A

13.The antinutritional factor present in pulses which inhibits absorption of proteins
A.Saponins
B.Trypsin inhibitor
C.Goitrogens
D.Cyanogenic glycosides
Ans:B

14.The main protein present in milk is
A.Caesin
B.Keratin
C.Lactalbumin
D.Myoglobin
Ans:A

15.The principle flavouring component in cardamom
A.Flavonol
B.Phenol
C.Curcumin
D.Eugenol
Ans:D

16.Which of the following toxin is found in groundnuts
A.Ergot
B.Patulin
C.Ochratoxin
D.Aflatoxine
Ans:D

17.Which of the following is a viral disease
A.Rubella
B.Meningitis
C.Diphtheria
D.Pneumonia
Ans:A

18.Group of bacteria most commonly involved in spoilage of protein rich foods are:
A.Closteridium
B.Streptococcus
C.Pseudomonas
D.Lactobacillus
Ans:C

19.The proteclytic enzyme present in the pancreatic juice is:
A.Trypsm
B.Pepsin
C.Erepsin
D.Ptyalin
Ans:A

20.In the cardiac cycle ,the period during which the ventricle contracts  is reffered to as the:
A.Photodiastollic phase
B.Isomeric phase
C.Dynamic phase
D.Adynamic phase
Ans:B

21.The Montessori system emphasizes on:
A.Language acquisition and cognition
B.Social interaction
C.Sensory experience
D.All the above
Ans:D

22.The sequential order of play development in children is:
A.Solitary play,co-operative play,parallel play
B.Solitary play,parallel play,co-operative play
C.Parallel play,solitary play,co-operative play
D.Co-operative play,parallel play,solitary play
Ans:B

23.’Peter Pan Syndrome’is associated with:
A.Discipline
B.Guidance
C.Over protection
D.Family planning
Ans:C

24……………..is the lacteal secretion of mammals,produced immediately prior to birth and intended for feeding the new born.
A.Colodstrum
B.Lactogen
C.Cholesterol
D.Hemoglobin
Ans:A

25.The study of basic sounds which constitute any language form is called:
A.Morphology
B.Phonology
C.Pragmatics
D.Semantics
Ans:B

26.1/3 of the total number of seats are reserved for women in:
A.Assembly
B.Parliament
C.Panchayats
D.Governing body of Government Organization
Ans:C

27.The author of the book ‘Social problems in India’:
A.H.S.Sharma
B.Ram Ahuja
C.Chandrashekhar
D.Ranga Rao
Ans:B

28.Muslim men could marry four women and divorce any wife at will by giving her:
A.Mahr
B.Pardah
C.Dowry
D.Talaq
Ans:D

29.Gram Swaraj is the idea of:
A.Nehru
B.Indira Gandhi
C .Gandhiji
D.Pranab Mukherji
Ans:C

30.Hindu Succession Act 1956 provides women the right :
A.To buy property
B.To sell property
C.To own their parental property
D.To own property of husband
Ans:C

31.In the matriarchal joint family usually the eldest male member is known as:
A.Grand father
B.Karta
C.Godfather
D.Father
Ans:B

32.Panchayat Raj means:
A.Development
B.Democratic decentralization
C.Economic reform
D.Planning
Ans:B

33.Cyclical unemployment is caused because of:
A.Large scale of irrigation
B.Faulty system of eduction
C.Ups & downs in trade and business
D.Over population
Ans:C

34.Primary data means:
A.Second hand information
B.Information collected for the first time
C.Information from other thesis
D.Information from documents
Ans:B

35.The author of the book’caste class and power’:
A.Ram Ahuja
B.Kapadia
C.K.Panicker
D.Andre Beteille
Ans:D

36.Joint  family consists of people of……….generation
A.One
B.Two
C.Three
D.Modern
Ans:C

37.The gas which leaked in Bhopal gas tragedy,the worst industrial accident?
A.Carbon monoxide
B.Sulphur oxide
C.Methyl isocynate
D.Carbon dioxide
Ans:C

38…………………….is responsible for cholera.
A.Virus
B.Fungus
C.Bacteria
D.Roundworm
Ans:C

39.The term child labour is considered as a child working  below…………….years of age.
A.18
B.12
C.14
D.20
Ans:C

40.Nair matriarchal family is known as:
A.Tarawad
B.Illom
C.House
D.Home
Ans:A

41………………….city has got large number of working children.
A.Kochi
B.Bombay
C.Calcutta
D.Madras
Ans:B

42.The Central government established the National Commission for women in the year:
A.1995
B.1992
C.2000
D.2004
Ans:B

43.The British political thinker………………….gave birth to concept of human rights.
A.John Locke
B.Jack Donnelly
C.Abraham Lincoln
D.Kennedy
Ans:A

44…………………..organized the first Bhakti Movement which introduced new trends in the social and religious life of women in India
A.Vivekananda
B.Buddha
C.Dayanada Saraswati
D.Ramanujacharya
Ans:D

45.Case study method involves:
A.Observation
B.Just an idea
C.In depth study
D.Survey
Ans:C

46……………..is observed as international Women’s day.
A.10th March
B.8th December
C.8th March
D.2nd October
Ans:C

47.Sampling means:
A.Selecting every unit
B.Selection of some units
C.Selecting all the units irrespective of their quality
D.Studying and conducting surveys
Ans:B

48.Domestic Violence Act was passed in the year:
A.2000
B.2001
C.2010
D.2005
Ans:D

49.Seasonal unemployment is generally seen in …………..sector
A.Industrial
B.Agricultural
C.Domestic
D.IT
Ans:B

50.Atmosphere means:
A.Earth
B.Sky
C.Water
D.Protection blanket of gases which are surrounding the earth.
Ans:D

51.The legislation which prevent sex selective abortion(Pre-natal Diagnostic Technique-PNDT) Act is enacted in the year:
A.1994
B.1995
C.1996
D.1987
Ans:A

52.The description of a relationship between two or more people in which personal boundaries are permeable and unclear is called:
A.Enmeshment
B.Detachment
C.Attachment
D.Disconnection
Ans:A

53.The client’s inclination to oppose counsellor’s attempt to work towards setting goals is:
A.Reassurance
B.Resistace
C.Reinforcement
D.Regulation
Ans:B

54.Which type of counseling focus their attention to what is going on inside the individual and family?
A.Cognitive approach
B.Behavioural approach
C.Eclectic approach
D.Affective approach
Ans:D

55.Paraphrasing in counseling is said to be one of the
A.Feedback skill
B.Listening skill
C.Personalising skill
D.Observation skill
Ans:A

56.Which type of group leader focus on establishing facilitative climatic within the group,characterized by congruence,unconditional positive regards and empathetic understanding?
A.Gestalt group leader
B.Person centered group leader
C.Alderian group leader
D.Psycho analytic group leader
Ans:B

57.Autism as psychological hazard is found in which life span of an individual:
A.Pregnancy period
B.Infancy period
C.Early childhood period
D.Later childhood
Ans:C

58.Feeling sorrow of concern for another person is called:
A.Sympathy
B.Empathy
C.Altruism
D.Aggression
Ans:A

59.In which parenting style children are more likely to be socially competent,responsible and autonomous?
A.Authoritarian
B.Permissive
C.Authoritative
D.Uninvolved
Ans:C

60.WHO defines Adolescents as persons in the age group of:
A.10 to 19
B.13 to 18
C.12 to 19
D.10 to 18
Ans:A

61.The school immunization schedule include JE vaccine to be given in the age group of
A.At school entry aged to 5 years
B.At 16 years of age
C.5 to 10 years of age
D.1 to 15 years of age
Ans:D

62.The very basic functions such as socialization,reproductive and sexual functions,economic functions,identity and social  status,and emotional security are performed by what as an institution?
A.Marriage
B.Family
C.Religion
D.Education
Ans:B

63.What development of children will be directly affected by the reduction of emotional and physical support by the family?
A.Physical development
B.Cultural Development
C.Personality Development
D.Career Development
Ans:C

64.Which category of people in the life cycle faces identity crises?
A.Children
B.Adolescents
C.Adult
D.Elderly
Ans:B

65.Which of the following is the prominentmethod of contraception in India?
A.male sterilization
B.RCH programmes
C.Abortion
D.Female sterilization
Ans:D

66.What type of group after starting of membership and facilitate cohesion and trust:
A.Open group
B.Reference group
C.Mixed group
D.Closed group
Ans:D

67.Emotional purging in the group role play is understand as
A.Insight
B.Catharsis
C.Immediatcly
D.Tele
Ans:B

68.Evaluating the client’s social functioning,attitude and emotions as specific tasks are considered.
A.Biophysical hypotheses
B.Social hypotheses
C.Psychological hypotheses
D.Spirtual hypotheses
Ans:C

69.The fertilized ovum is known as
A.Foetus
B.Embryo
C.Lanugos
D.Zygote
Ans:D

70.Biophysical dimension to the refinement or improvement of body component is called
A.Growth
B.Development
C.Hyperplasia
D.Hypertrophic growth
Ans:B

71.The characteristic pattern in which,an infant responds to and interacts with the environment is reffered as
A.Attitude
B.Cognition
C.Temperament
D.Behaviour
Ans:C

72.Whcih one of the programmes is designed to promote survival and care of girl children?
A.SGSY
B.BSY
C.KSY
D.DWCRA
Ans:B

73.’Drugs exposed infants are disorganized and may have a low sensory threshold’What type of hazard is this?
A.Biophysical hazard
B.Psychological
C.Social hazard
D.Spiritual hazard
Ans:C

74.The family planning programme was launched in:
A.1952
B.1962
C.1958
D.1968
Ans:A

75.Which is the tool that help an individual to become self dependent,self directed and self sufficient?
A.Social case work
B.Career Guidance
C.Counseling
D.Group therapy
Ans:C

76.A sleep disorder charactorised by periodic sleep during the day time is known as
A.Sleep apnea
B.Insomania
C.Narcolepsy
D.Daytime sleepness
Ans:C

77.The most effective CS-UCS temporal arrangement in classical conditioning is
A.Delay conditioning
B.Tace conditioning
C.Simultaneous conditioning
D.Backward conditioning
Ans:A

78.The law of effect by:
A.B.F.Skinner
B.E.L.Thorndike
C.Ivan Pavlov
D.Edward C.Tolman
Ans:B

79.Delusion of being a wolf:
A.Lunacy
B.Lycanthropy
C.Libility
D.Lobotomy
Ans:B

80.A bipolar disorder
A.Seasonal affective disorder
B.Dysthymic disorder
C.Major depressive disorder
D.Cyclothymic disorder
Ans:D

81.Schizosypal personality disorder grouped into
A.Cluster A
B.Cluster B
C.Cluster C
D.Cluster D
Ans:A

82.Self love
A.Egotism
B.Narcissism
C.Mutism
D.Mesmerism
Ans:B

83.A sensory experience that occurs in the absence of any external percepetual stimulus
A.Delusion
B.Hallucination
C.Negative Symptom
D.Illusion
Ans:B

84.Imitating the action of others
A.Ecoparaxia
B.Ecolalia
C.Egocentric
D.Embolism
Ans:A

85.Schizo affective disorder
A.Paychotic disorder
B.Mood disorder
C.Personality  disorder
D.Somatoform disorder
Ans:A

86.The first Psychologist in United States,Founding a laboratory at Cornell University in 1982
A.Wilhelm  Wundt
B.Hermann Ebbinghaus
C.William James
D.Edward Tichener
Ans:D

87.A Humanistic Psychologist
A.John Watson
B.Noam Chomisky
C.Carl Roger
D.John Tooby
Ans:C

88.The first formal movement in Psychology by
A.Sigmun Freud
B.Wilhelm wundt
C.Max Wertheimer
D.John B.Watson
Ans:B

89.Computer related approach in Psychology:
A.Computer Psychology
B.Cognitive Psychology
C.Behaviouristic Psychology
D.Clinical Psychology
Ans:B

90.A change in behaviour in the absence of an experimental manipulation is called
A.Experimental error
B.Placebo effect
C.Experimental effect
D.Expectancy effect
Ans:B

91.Integrate and Co-ordinate all bodily functions by
A.PNS
B.CNS
C.ANS
D.SNS
Ans:B

92.The biochemical substances that stimulate other neurons:
A.Hormones
B.Neuro transmitters
C.Pheromones
D.Neuro bions
Ans:B

93.Among the following which is not the part of Limbic System
A.Hypothalamus
B.Amygdala
C.Hippocampus
D.Cerebellum
Ans:D

94.The frotal lobe involved in
A.Motor and Cognitive Activities
B.Proc esses of hearing
C.Visual activities
D.Sensations of touch,pain of temperature
Ans:A

95.Auditory Cortex  is known as
A.Angular gyrus
B.Wernick’s area
C.Broca’s area
D.Hypothalamus
Ans:B

96.Specialized glial cells are called
A.Limbocytes
B.Astrocytes
C.Lucocytes
D.Microcytes
Ans:B

97.The conversion of one form of physical energy to another form is called
A.Transformation
B.Transilation
C.Transduction
D.Transmission
Ans:C

98.The amscrine cells
A.Combine impulses from many receiptors and send the results to ganglion cells
B.Link bipolar cells to another bipolar cells and ganglion cells  to other ganglion cells
C.Send impulses to the ganglion cells and integrate other impulses
D.Carries the visual information out the eye and back towards the brain
Ans:B

99.A chemical substance used within a given species to signal sexual receptivity ,danger territorial boundaries  and food sources are called
A.Hormones
B.Neurotransmitters
C.Pheromones
D.Olfactory chemicals
Ans:C

100.Gate Central Theory by Ronald Melzack is related with
A.Smell
B.Kinesthetic sense
C.Pain
D.Hearing
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

2 comments:

  1. Anonymous21/2/17

    Question 2 answer A is wrong,Glycin is correct

    ReplyDelete
  2. Anonymous1/4/17

    Thank You :)

    ReplyDelete

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email