22 August 2013

// // Leave a Comment

LOWER DIVISION TYPIST 2012 SOLVED PAPER

LOWER DIVISION TYPIST  (SR-SC/ST),VARIOUS SOLVED PAPER
Exam held on 08.11.2012
1.The period of “Kulasekhara”reign was between:
A.700-812 AD
B.628-712 AD
C.1152-1402 AD
D.800-1102 AD
Ans:D


2.The growth rate of population in Kerala between 2001 and 2011:
A.5.84
B.4.86
C.6.62
D.3.37
Ans:B

3.Who is the author of the book “Revolution 2020”?
A.Chetan Bhagat
B.A.P.J.Abdul Kalam
C.V.S.Naipal
D.Aravind Adiga
Ans:A

4.The Indian born American writer who won the Pulitzer prize for General  non –fiction in 2010
A.Vikas Swarup
B.Sidhartha Mukherjee
C.Shasi Tharoor
D.Arundhati Roy
Ans:B

5.The antiquity of a language for considering it to be classical:
A.3000-3500 years
B.2500-3000 years
C.2000-2500 years
D.1500-2000 years
Ans:D

6.Who was the first president of the organization “Bharathiya Jnanpith”?
A.Rama Jain
B.Tarashankar Bandopadhyaya
C.Ramnath Goenka
D.Firak Gorakpuri
Ans:A

7.The Malayalam novelist in the pen name”Vilasini”is:
A.P.C.Kuttikrishnan
B.M.K.Menon
C.M.R.Nair
D.N.P.Muhammed
Ans:B

8.The state that did not participate in the first war of Independence:
A.Uttar Pradesh
B.Bihar
C.Rajasthan
D.Tamilnadu
Ans:D

9.The symbols used to make people aware of the first war of Independence:
A.Mango and Rose
B.Maple leaves
C.Bread and Lotus
D.National Flag
Ans:------

10.How many people accompanied Gandhiji at the beginning of Dandi March from Sabarmati?
A.78
B.87
C.63
D.98
Ans:A

11.The place where Gandhiji was imprisoned for the last time:
A.Birla Mandir
B.Santhi Nikethan
C.Red Fort
D.Agha Khan Palace
Ans:D

12.”Navy Mutiny”took place in the year:
A.1939
B.1945
C.1942
D.1935
Ans:--------------

13.The Indian Prime Minister signed the Tashjent agreement with Pakistan Gen.Ayub Khan
A.Jawaharlal Nehru
B.Indira Gandhi
C.Lal Bahadur Shastri
D.Guizari Lal Nanda
Ans:C

14.The architect of NAM:
A.Jawaharlal Nehru
B.Sardar Vallabhai Patel
C.Morarji Desai
D.Subash Chandra Bose
Ans:A

15.Which mountains are called “Young Mountatins”:
A.Western Ghats
B.Aravally
C.Eastern Ghats
D.Himalayas
Ans:D

16.Wular Lake is located in:
A.Karnataka
B.Bihar
C.Himachal Pradesh
D.Kashmir
Ans:D

17.The largest masonry dam in India:
A.Nagarjuna Sagar
B.Mullaperiyar dam
C.Rihand dam
D.Tehri dam
Ans:A

18.National Dairy Development Board is situated at:
A.Vechur
B.Anand
C.Raichur
D.Shimoga
Ans:B

19.One Horse Power is:
A.0.745 kilowatt
B.0.746 kilowatt
C.0.747 kilowatt
D.0.748 kilowatt
Ans:B

20.Which of the following are shield volcanoes?
A.Andaman Nicobar Islands
B.Lakshadweep Islands
C.Hawahan Islands
D.Easter Islands
Ans:C

21.Tuning fork was invented by:
A.John Shore
B.John Harrison
C.John Hardley
D.John Kay
Ans:A

22.What is known as “The king of  Chemicals”?
A.Citric Acid
B.Hydrochloric Acid
C.Formic Acid
D.Sulfuric Acid
Ans:D

23.Which part of the Indian Constitution contains the Fundamental rights?
A.Part I
B.Part II
C.Part III
D.Part IV
Ans:C

24.The reasonable restrictions is included  in the article:
A.19(1)
B.19(2)
C.19(1)a
D.19(2)a
Ans:D

25.The amendment that made the right to Property a legal right
A.41
B.42
C.43
D.44
Ans:D

26.The appointing authority of Finance Commission:
A.Union Finance Minister
B.President of India
C.Vice-President
D.Prime Minister
Ans:B

27.The country which introduced Right to Information Legislation:
A.USA
B.India
C.Sweden
D.Ireland
Ans:B

28.The Indian state where the movement for RTI was pioneered
A.Gujarat
B.Rajasthan
C.Goa
D.Kerala
Ans:B

29.RTI is exempted in:
A.Jammu and Kashmir
B.Bihar
C.Delhi
D.Jharkhand
Ans:A


30.The National  Rural Health Mission was launched on:
A.15 April 2004
B.12 April 2005
C.14 April 2007
D.16 April 2008
Ans:---------

31.-------------bits is called one byte
A.4
B.6
C.8
D.10
Ans:C

32.Hexadecimal Number System uses symbols.
A.18
B.16
C.14
D.12
Ans:B

33.---------------is known as the brain of the computer
A.CPU
B.ALU
C.OMR
D.VDU
Ans:A

34.DBMS stands for:
A.Data Base Management System
B.Data Base  Management Software
C.Data Base Manipulation System
D.Data Base Manipulation Software
Ans:A

35.A private network inside a company is called
A.Internet
B.Intranet
C.WWW
D.ISP
Ans:B

36.The process of detecting and correcting program errors is called.
A.Documentation
B.Coding
C.Debugging
D.Testing
Ans:C

37.(10)2+(1)2=(-------)2
A.110
B.101
C.011
D.001
Ans:----------

38.Select the odd one from key board,mouse,OMR,CRT
A.Key board
B.Mouse
C.OMR
D.CRT
Ans:C

39.The process of combining the main document with the data source is called:
A.Processing
B.Editing
C.Merging
D.Solving
Ans:C

40.Find the odd one out from COBOL,PASCAL,FORTRAN,LINUX:
A.COBOL
B.PASCAL
C.FORTRAN
D.LINUX
Ans:D

41.-----------Bytes=1 kilo Byte
A.1000
B.1024
C.1036
D.1012
Ans:B

42.The function used to enter current time in a worksheet cell:
A.=today
B.=now()
C.time()
D.currenttime()
Ans:B

43.A computer program that converts assembly language to machine language is:
A.Compiler
B.Interpreter
C.Assembler
D.None of these
Ans:--------

44.Which of the following is not an example of operating  system?
A.Ubuntu
B.Red Hat Linux
C.Windows XP
D.Open Office
Ans:D

45.Which of the following command is used to reboot the computer?
A.Ctrl+Alt+Del
B.Ctrl+Alt+Shift
C.Alt+Shift+Del
D.Ctrl+Alt+Tab
Ans:A

46.The Expanded form of HTML:
A.Higher Test Markup Language
B.Hyper Text Markup Language
C.Hyper Text Manipulation Language
D.Higher Text Manipulation Language
Ans:B

47.Which Command allows to make a directory?
A.Make
B.DIR
C.MD
D.DD
Ans:C

48.MS Word is an example of:
A.Scanner
B.System Software
C.Operating System
D.Application Software
Ans:D

49.The way of manipulating data into information is called
A.Storing
B.Processing
C.Deletion
D.Organizing
Ans:B

50.Device performs modulation and demodulation:
A.Switch
B.Hub
C.Modem
D.Satellite
Ans:C

51.Which DOS command is used to delete the empty directory?
A.DEL*.*
B.RD
C.ERASE
D.MD
Ans:B

52.The disk must be--------before it can be used
A.Formatted
B.Reformatted
C.Addressed
D.None of the above
Ans:A

53.What type of a device is computer keyboard?
A.Memory
B.Output
C.Storage
D.Input
Ans:D

54.Which of the following is not a type of page margin?
A.Left
B.Right
C.Center
D.Top
Ans:C

55.What is the smallest and largest font size available in font size tool on formatting toolbar?
A.8 and 72
B.8 and 64
C.12 and 72
D.12 and 64
Ans:A

56.A computer ‘s main memory is called:
A.Database
B.RAM
C.Computer memory
D.All of the above
Ans:-------------

57.Information is:
A.Data
B.Processed data
C.Manipulated input
D.Computer output
Ans:B

58.The process of transferring files from a computer on the internet to our computer is called:
A.Uploading
B.Transferring
C.Downloading
D.Refreshing
Ans:C

59.Which of the following is a read only memory storage device?
A.Floppy disc
B.Hard Disk
C.CD ROM
D.None of these
Ans:C

60.Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually.This technology is known as:
A.Robotics
B.Computer forensics
C.Simulation
D.Forecasting
Ans:B

61.All of the following are examples of input device except:
A.Scanner
B.Mouse
C.keyboard
D.Printer
Ans:D

62.Binary number system uses--------------digits:
A.8
B.6
C.4
D.2
Ans:D

63.A list of instructions used by a computer is called :
A.Program
B.Data
C.Text
D.Information
Ans:A

64.The main memory of a computer can also be called:
A.Internal memory
B.Primary memory
C.Secondary memory
D.Primary storage
Ans:B

65.The printer used to take carbon copies:
A.LASER
B.Ink Jet
C.Dot Matrix
D.All  of the above
Ans:B

66.The rocker of a typewriting machine gives:
A.Up and Down movement
B.Lengthwise movement
C.Step by Step movement
D.Reverse movement
Ans:C

67.What will be the effect of too little carriage tension?
A.Letters may overlap
B.Make jerks
C.Move easily without strain
D.None
Ans:B

68.The stroke of the keys and typing speed can be adapted to the personal requirements of the operator by adjusting
A.Main spring
B.Touch Regulator
C.Line space setter
D.Feed Rolls
Ans:C

69.Which tabulator of a typewriter brings the carriage instantly to the exact writing point in each column where the writing is to begin?
A.Self Starter
B.Single-key-Tabulator
C.Key set Tabulator
D.Decimal Tabulator
Ans:B

70.What is the effect of using ‘Touch Method’?
A.Less work
B.Greater Speed
C.Commit mistakes
D.More Physical strain
Ans:B

71.What defect will cause in typewriting,the capital letters not in a line with lower case letters?
A.Defective Typebar movement
B.Defective Letter spacing
C.Defective carriage movement
D.Defective margins
Ans:C

72.What makes the typing of chemical and mathematical formulae easy and simple?
A.Line space setter
B.Paper Bails
C.Variable Line space lever
D.Margin setters
Ans:C

73.When the text is printed or typed lengthwise page orientation,it is called:
A.Landscape
B.Navigation
C.Portrait
D.Editing
Ans:A

74.By default the new document will be saved as word document,with an extension:
A.  .EXT
B.   .COM
C.    .DOC
D.None
Ans:C

75.What is the term used for the word processing programs that show you directly on the PC screen the appearance of your final document as you might expect on the paper?
A.WYSIWYG
B.Pagination
C.Soft Copy
D.Search and Replace
Ans:C

76.What is used to find a more precise expression for a given word?
A.Default settings
B.Page Breaks
C.Header and footer
D.Thesaurus
Ans:C

77.The main document and data source can be handled through the option of:
A.Paragraph
B.Picture
C.Mail merge
D.Text Alignment
Ans:C

78.Which option to arrange text in newspaper style?
A.Auto correct
B.Width and Spacing
C.Text Wrapping
D.Text Attributes
Ans:C

79.The shortcut key used for undo an action :
A.CTRL+Y
B.CTRL+G
C.CTRL+S
D.CTRL+Z
Ans:D

80.The general arrangement of text is known as:
A.Formatting
B.Printing
C.Editing
D.Designing
Ans:A

81.Neutrinos are electrically
A.Positive
B.Negative
C.Neural
D.Not Applicable
Ans:C

82.The acronym”OPERA”means:
A.Oscillation Promotion with Emulsion-Tracking Apparatus
B.Oscillation Projection with Evolution-Tracking Apparatus
C.Osmosis Promotion with Evolution-Tracking Apparatus
D.Oscillation Project with Emulsion-Tracking Apparatus
Ans:D

83.The 17th European Union member to adopt the “Euro”:
A.Ireland
B.Estonia
C.Croatia
D.Turkey
Ans:B

84.The festival which was in news recently due to the proposed visit of Salman Rushdie to India
A.Jaipur Literature Festival
B.Appejay Kolkata Literary Festival
C.Kochi Letters International Festival
D.Kovalam Literary Festival
Ans:A

85.Homal Vyaravala was honoured by:
A.Padmabhushan
B.Padmashree
C.Padmavibhusan
D.None of these
Ans:C

86.The country where the “Jasmine Revolution”was sprouted:
A.Egypt
B.Tunisia
C.Yemen
D.Libya
Ans:B

87.Among the following who was not a drafting member of Jan Lokpal Bill?
A.Justice Santhosh Hegde
B.Prasant Bhushan
C.Kiran Bedi
D.Aravind Kejriwal
Ans:A

88.The celebrity ambassador of UNICEF in India:
A.Saif Ali Khan
B.Shah Rukh Khan
C.Amir Khan
D.Salman Khan
Ans:C

89.The NGO which urged the people to the movement”Occupy  Wall Street”:
A.Ad Busters
B.O and M
C.A and M
D.Equations
Ans:A

90.The chairman of National Disaster  Management Authority in India:
A.Home Minister
B.Defence Minister
C.Finance Minister
D.Prime Minister
Ans:D

91.The Photographer who is awarded”Padmashree”twice(in 1972 and 2012):
A.Michael Adams
B.N.I.Balakrishnan
C.Prakash Jha
D.Sunil Jane
Ans:--------------

92.The editor of “The Hindu”newspaper:
A.N.Ram
B.N.Ravi
C.Sidharth Varadarajan
D.J.Venkitesan
Ans:C

93.World”Cancer Day”is observed  on:
A.February 4
B.March 21
C.January 14
D.July 13
Ans:A

94.The example for”Badge Engineering”:
A.Vista-Indigo
B.Rapid-Vento
C.Superb-Sunny
D.Scorpio-Xtrail
Ans:B

95.The theme song of World Cup Cricket 2011:
A.Come on India Dikha do
B.Jai Ho
C.De Ghuma Ke
D.None of these
Ans:C

96.Child Sex ratio as per 2011 Census:
A.940:1000
B.938:1000
C.942:1000
D.914:1000
Ans:D

97.The state where cow slaughter is a punishable offence upto seven years of imprisonment
A.Gujarat
B.Maharashtra
C.Bihar
D.Hariyana
Ans:-------------

98.The country which decided to close down all its nuclear power plants by 2022
A.France
B.Italy
C.Japan
D.Germany
Ans:D

99.The Kerala region according to the rock inscription of Emperor Asoka:
A.Keralakara
B.Kairalipura
C.Keralaputra
D.Keraleeyam
Ans:C

100.The highest peak of Peninsular India:
A.Anamudi
B.Ponmudi
C.Rajamala
D.Chembra peak
Ans:A




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email