20 August 2013

// // Leave a Comment

POSTAL ASSISTANT EXAM SOLVED PAPER 2005

(Attempt all the questions;Questions carry two marks each;Select one of the given options as answer for each question)

ENGLISH
(For Qns.1 to 5:Select the most appropriate word or phrase to fill in the blanks)
1.----------in history caused as much shock worldwide as 2004 Tsunami disaster in Asia
A.The natural disaster
B.None natural disaster
C.No natural disaster
D.Never natural disaster
Ans:C

2.He wasn’t listening---------------I was saying
A.Which
B.That
C.To that
D.That which
Ans:C

3.No sooner did he go in------------he came out
A.And
B.When
C.Then
D.Than
Ans:D

4.It is high time that you-------------------
A.Study English
B.Will study English
C.Studied English
D.Might have studied English
Ans:A

5.The pressure ------------was intense after his team lost two matches in a row
A.Over the captain
B.Under the captain
C.Of the captain
D.On the captain
Ans:D

(For Qns.6 to 10:Each questions consists of a short written conversation,part of word which has been omitted.Choose the word or phrase that will correctly complete the conversation.)
6.”Why are you driving so fast?””I’m-----------
A.In hurry
B.Must hurry
C.Hurrying
D.In a hurry
Ans:D

7.”I have to now.I have the postmaster”.
A.Appointment with
B.An appointment to
C.Appointment to
D.An appointment with
Ans:D

8.”The sky is cloudy .It -------------rain is on its way”.
A.Seems to
B.Looks
C.Looks like
D.Looking
Ans:B

9.”Can I order the goods now?””Yes,but payment should be made------------“?
A.For advance
B.To advance
C.In advance
D.Of advance
Ans:C

10.”Where -----------------last weekend?””I went to Kottayam to see my uncle”
A.Do you go
B.Did you go
C.Have you went
D.You went
Ans:B

GENERAL KNOWLEDGE
1.Which of the following Indian Postal stationaries is priced the lowest?
A.Postcard
B.Inland Lettercard
C.Competition Postcard
D.Meghdoot Postcard
Ans:D

2.Which of the following is not true of India Post?
A.It currently celebrates its 150th anniversary
B.The Postal Services Board administers it from New Delhi
C.It employs about one and a half lakh officials
D.It has more than one and a half lakh offices
Ans:C

3.Zonal Improvement Plan Code of USA is comparable to India’s:
A.Code of Criminal Procedure
B.Integrated Rural Development Programme
C.State Road Transport Project
D.Postal Index Number
Ans:D

4.Which of the following is not true  of letter boxes of India Post?
A.Some of them  are green in colour
B.Some of them carry advertisement on them
C.All of them are red in colour
D.They are of different sizes and  shapes
Ans:C

5.From which country was the highest number of deaths reported in the December 2004 Tsunami disaster?
A.Indonesia
B.Sri Lanka
C.India
D.Somalia
Ans:A

6.Which of the following is not true of Pope John Paul II?
A.He was the first Pope to have visited Kerala
B.He was a Polish
C.His papacy lasted for more than thirty years
D.No other Pope visited more countries than he did
Ans:C

7.Which of the following is true of O.V Vijayan?
A.His first novel is Gurusagaram
B.He wrote only three novels
C.He had worked as a political cartoonist for several newspapers
D.Never did he personally translate any of his works into English
Ans:C

8.In which year did Mahatma Gandhi set of for his 25-day long historic march to Dandi?
A.1942
B.1930
C.1947
D.1919
Ans:B

9.”Alleppey Green Extra Bold”is a popular grade of:
A.Pepper
B.Vanilla
C.Cardamom
D.Coconut
Ans:C

10.What does VAT stand for?
A.Value Against Tax
B.Value –based Additional Tax
C.Value Added Tax
D.Value Assessment Tax
Ans:C

11.Which of the following fighter Planes is made in the US?
A.F-16
B.Mig-29M
C.Mirage 2000
D.Gripen
Ans:A

12.Which of the following animals is associated with Eravikulam National Park?
A.Lion
B.Tiger
C.Nilagiri Tahr
D.Sarus Crane
Ans:C

13.Which of the following is not correctly matched?
A.Vaccination:Edward Jenner
B.Television:John Baird
C.X-Ray:Roichard Gating
D.Electric Lamp:Thomas Alva Edison
Ans:C

14.Which of the following  is correct?
A.Osteology is the study of bones
B.Philately is the study of coins
C.Limnology is the study of oceans
D.Ethology is the study of human races
Ans:A

15.Which of the following is not correct?
A.Ammeter measures the strength of electric current
B.Lactometer measures the relative density of Milk
C.Rain Gauge measures rain fall
D.Higrometer measures sound under water
Ans:D

16.Which of the following is the unit of distance in navigation?
A.Knot
B.Nautical Mile
C.Bar
D.Angstrom
Ans:B

17.Which of the following is not correct?
A.King Cobra is the largest venomous snake in India
B.Tha Malabar Banded Peacock is the name of a butterfly in the Western Ghats
C.Amphibian decline is a vital indicator of rising toxins
D.Whale shark is one of the smallest sharks
Ans:D

18.George W.Bush,the Ex.US President,comes from which of the following American states?
A.Texas
B.California
C.Indiana
D.Virginia
Ans:A

19.Standard 18-carat gold in the market contains
A.18 parts gold and 6 parts other metals
B.82 parts gold and 18 parts  other metals
C.18 parts gold and 18 parts other metals
D.6 parts gold and 18 parts other metals
Ans:A

20.Aristocracy is Govern by:
A.Shopkeepers
B.Civil Servants
C.Holy Persons
D.The nobility
Ans:D




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email