20 August 2013

// // Leave a Comment

POSTAL ASSISTANT EXAM SOLVED PAPER KERALA CIRCLE NOVEMBER 2006

PART III:-GENERAL KNOWLEDGE
1.Who wrote the book”The annihilation of caste”?
A.B.R.Ambedkar
B.Kanshi Ram
C.Mayawati
D.Ram Vilas Paswan
Ans:A


2.’Self respect is a most vital factor in life.Without it man is a mere cipher’.Who said this?
A.Alexander Pope
B.Erich Segal
C.B.R.Ambedkar
D.George Eliot
Ans:C

3.Which among the following mountain peaks is the highest?
A.Nanda Devi
B.Kanchenjunga
C.Badrinath
D.Nunkun
Ans:B

4.Which of the following is NOT TRUE of Indias national flag?
A.It is a horizontal tri-colour
B.The ratio between the width of the flag to its length  is two to five
C.Its design was adopted by the Constituent Assembly on 22 July,1947
D.Its use and display are regulated by a code
Ans:B

5.Which was the first political occasion when ‘Vande Mataram’was sung?
A.1896 Session of the INC
B.1912 Session of the INC
C.On 15 August 1947
D.On 26 January 1950
Ans:A

6.Which of the following is TRUE of Indian Standard Time?
A.5.5 hours ahead of GMT
B.4.5 hours ahead of GMT
C.3.5 hours ahead of GMT
D.2.5 hours ahead of GMT
Ans:A

7.On May 11,2000 India’s population was estimated to have reached:
A.One billion
B.Two billion
C.Three billion
D.Four billion
Ans:A

8.How many mother tongues are spoken in India?
A.More than 1600
B.Less than 500
C.More than 2500
D.32
Ans:A

9.Some incidents in India’s freedom movement are arranged chronologically in the options below,which of them is correct?
A.First Meeting of INC,Formation of the  Muslim League.Massacre  of Jailanwallabag,Moplah rebellion in Malabar
B.Moplah rebellion in Malabar,First Meeting of INC,Formation of the  Muslim League ,Masacre of Jalainwallabag
C.Massacre of Jalianwallabag ,First Meeting  of INC,Moplah rebellion Malabar,Formation of the Muslim League
D.Formation of the Muslim League,First Meeting of INC,Moplah rebellion in Malabar,Massacre of Jalianwallabag
Ans:A

10.Which of the following is NOT True of the constitution of India?
A.It was dawn up by a Constituent Assembly
B.It came into effect on 15 August 1947
C.It closely follows the British Parliamentary model
D.It differs from the British Parliamentary model in holding that the constitution in supreme and not parliament
Ans:B

11.What is a group of owis called?
A.A parliament of
B.A bed of
C.A shoal of
D.A flock of
Ans:A

12.Which is India Post’s web site?
A.Indiapost.co.in
B.Indiapost.net
C.Indiapost.gov.in
D.Indiapost.com
Ans:C

13.’Who among the following is given the credit of establishing the modern postal system in India?
A.Lord Clive
B.Lord Mountbatten
C.Lalith Mansingh
D.Dalhousie
Ans:A

14.Expand the abbreviations G.P.O
A.Generic Post Office
B.General Post Office
C.Group Post Office
D.Grand Post Office
Ans:B

15.PIN Code Zone No.6 includes besides kerala:
A.karnataka and Tamil Nadu
B.Tamilnadu and Lakshadweep
C.Tamilnadu
D.Karnataka
Ans:B

PART IV-REASONING AND CLERICAL ABILITY
Qn.16-25 are based on the passage given below Read the passage carefully before  answering the questions.The expression ‘the bird’appearing in the question may be taken to mean the bird described in the passage
The size of the bird is that of a house  crow about 32cm.It is a familiar slaty grey bird with glistening metallic green,purple and magenta sheen on a neck and upper breast.There are two dark bars on wings and a band across the end of tail.Sexes are alike.In the field the bird is seen in flocks and colonies about cliffs and human habitations.Distributions is throughout the Indian Union locally upto 4,000 metres in Himalayas,Bangladesh,Pakistan,Srilanka and Myanmar.Resident ,but also partial local migrant.Two races concern us,differentiated on size and colouration details in its perfectly wild state the bird affects open country  with cliffs and rocky hills.Mostly seen in semidomesticated condition,livings as a commensal of man and largely adultered through inter breeding with fancy artificial strains.This semi-feral stock has become thoroughly inured to the din and bustle of urban life  and is now well established in Most Indian towns.Grain warehouses,railway stations and old or disused builidings are their favourite hunts.Wild birds occupy cliffs and crumbling battlements of hill forts,etc.and glean in outlying cultivation.Food includes cereals,pulses etc.Nesting season is undefined practically all year in semi-feral birds.Nest is a filmsy collection of a few sticks on a ledge,in a fissure of cliff,on ceilings of dwelling houses etc.

16.Which of the following is NOT TRUE of the size of the bird?
A.Smaller than a peacock
B.Bigger than a house sparrow
C.Of the size of a house crow
D.As big as a vulture
Ans:D

17.Which is TRUE of the bird?
A.It is not seen in the Himalayas
B.It does not migrate at all
C.It is not seen in semi-domesticated condition
D.Its nesting season is undefined
Ans:D

18.Which of the following is the pre-dominate colour of the bird?
A.Metallic green
B.Slaty grey
C.Purple
D.Magenta
Ans:B

19.Which is NOT TRUE of the semi-feral stock?
A.Adapted to urban life
B.Well established in most Indian towns
C.Occupy cliffs
D.A commensal of man
Ans:C

20.How is semi-feral stock adulterated?
A.By the din and bustle  of urban life
B.By interbreeding with fancy strains
C.By occupying disused building
D.By gleaning in cultivation
Ans:B

21.Which is TRUE?
A.Male is smaller than,female
B.Male is larger than female
C.Male is more colourful than female
D.Male and female are alike
Ans:D

22.Identify the correct statement
A.The birds is not in any of the SAARC countries
B.In India the bird i seen  only in the south
C.The bird is distributed  in Pakistan and some other countries
D.The bird is predominantly.migrant
Ans:D

23.How are the races of the bird differentiated?
A.On size only
B.On size,colouration details,and flock size
C.On size and colouration details
D.On field characters
Ans:C

24.Do you think you can find the bird in the Everest peak?
A.No chance
B.Definitely
C.In Plenty
D.In small numbers
Ans:A

25.Here is the last question ,Identify the bird
A.Kingfisher
B.Woodpecker
C.Crow
D.Blue Rock Pigeon
Ans:D







Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email