2 September 2013

// // Leave a Comment

DEPUTY COLLECTOR SOLVED PAPER 2011

EXAM DATE:09-04-2011

1.Name the ‘Land of the Morning Calm’.
A.Norway
B.Japan
C.Korea
D.Thailand
Ans:C


2.Sahyadri ranges  refer to:
A.Eastern ghats
B.Western ghats
C.Satpura ranges
D.Siwaliks
Ans:B

3.The line beyond which snow never melts is:
A.Latitude
B.Longitude
C.Snow line
D.Meridian
Ans:C

4.Gir Forest is in
A.Karnataka
B.Bihar
C.Gujarat
D.Himachal Pradesh
Ans:C

5.A fountain of hot water issuing from a hole which extends deep into earth’s crust is called
A.Delta
B.Canyon
C.Volcano
D.Geyser
Ans:D

6.Universal Adult Franchise creates:
A.Ecnomic equality
B.Social equality
C.Political equality
D.Cultural equality
Ans:C

7.Who is the guardian of Fundamental rights in India?
A.Judiciary
B.Legislature
C.Executive
D.Political Parties
Ans:A

8.The year in which Panchayati Raj was introduced in India:
A.1960
B.1959
C.1961
D.1949
Ans:B

9.Which article of the constitution provides for the formation of the Finance Commission?
A.Article 300
B.Article 280
C.Article 250
D.Article 290
Ans:B

10.The Governor can nominate to the Ligislature Council of his state one member from this community:
A.Jewish
B.Muslim
C.Anglo-Indian
D.Parsi
Ans:C

11.Right to Information Act(RTI)became effective in India on 15th June:
A.2001
B.2003
C.2004
D.2005
Ans:D

12.Universal Declaration of human rights was passed by the UN General Assembly on:
A.10.12.1948
B.13.11.1947
C.09.12.1948
D.12.12.1946
Ans:A

13.The proclamation of emergency brings automatic suspension of the right to:
A.Freedom of speech
B.Constitutional remedies
C.Freedom of religion
D.All of these
Ans:A

14.The concept of Fundamental right has it’s basis in the:
A.Constitution of the USA
B.Constitution of Russia
C.Irish Constitution
D.Canadian Constitution
Ans:A

15.The chairman of the UPSC is appointed by the:
A.Cabinet
B.President
C.Supreme Court
D.Prime Minister
Ans:B

16.Kerala is the first state in India to launch a Pension Scheme for farmers namely:
A.Kissan Abhiman
B.Farmer’s Pension
C.Agricultural Pension
D.Pension to Agricultural Labourer
Ans:A

17.According to 2001 census,the state having highest urban population is:
A.Tamil Nadu
B.Kerala
C.Maharashtra
D.Uttar Pradesh
Ans:C

18.The  district in Kerala which has got the highest density of population as per 2001 census:
A.Ernakulam
B.Alappuzha
C.Thrissur
D.Idukki
Ans:B

19.The Union Territory in India with the highest population:
A.Puducherry
B.Delhi
C.Chandigarh
D.Daman and Diu
Ans:B

20.IRDP means:
A.Indain Rural Development Programme
B.Indian Regional Development Programme
C.Integrated Rural Development Programme
D.International Rural Development Project
Ans:C

21.Third world countries are:
A.Developed countries
B.Developing countries
C.African countries
D.None of these
Ans:B

22.The definition of the ‘Urban Poor’according to the Planning Commission in India in terms of the calorie intake  with respect to daily consumption is:
A.Less than 2100 calories
B.Less than 2000 calories
C.Less than 2200 calories
D.None of these
Ans:C

23.The fraction of all families (or all individuals)that fall below the poverty line is called:
A.Poverty rate
B.Absolute poverty
C.Relative poverty
D.None of these
Ans:A

24.Economic development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs is:
A.Human development
B.Economic progress
C.Sustainable development
D.Static development
Ans:A

25.The state where the largest number of people living below the poverty line is found in India”
A.Rajasthan
B.Delhi
C.Madhya Pradesh
D.Bihar
Ans:D

26.Earth day is celebrated in:
A.22nd April
B.22nd May
C.23rd April
D.22nd March
Ans:A

27.The Kyoto protocol is an international agreement linked to the United Nations Framework Convention on:
A.Climate change
B.International trade
C.Global Investment
D.Education
Ans:A

28.Pearl fishing is done extensively in:
A.Gulf of Mannar
B.Konkan Coast
C.Malabar Coast
D.Coromandel Cost
Ans:D

29.Which ocean’s name means’Peaceful’?
A.Artic Ocean
B.Antartic Ocean
C.Pacific Ocean
D.Indian Ocean
Ans:C

30.The district in Kerala where black soil is seen most:
A.Wayanad
B.Kannur
C.Kasaragod
D.Palakkad
Ans:D

31.The genetic material of a cell is in:
A.DNA
B.Protoplasm
C.Cytoplasm
D.Ribosome
Ans:A

32.Who was the first to perform the surgery of human heart transplant?
A.David Baitimore
B.Dr.Christian Bernard
C.Dr.James D.Watson
D.Dr.Mathew Philip
Ans:B

33.The organ which is primarily concerned with immunity:
A.Kidney
B.Liver
C.Lymphatic tissue
D.Thyroid
Ans:C

34.Whcih branch of medicine was Rabindranath Tagore good at?
A.Ayurveda
B.Homeopathy
C.Allopathy
D.None of these
Ans:B

35.The alloy of steel used in making automobile parts is:
A.Stainless steel
B.Nickel steel
C.Tungsten steel
D.Chromium steel
Ans:D

36.Name the Egyptian President against whom people of Egypt revolted in 2011:
A.Hosni Mubarak
B.Pervez Musharraf
C.Omar Suleiman
D.Ahmed Shafeeque
Ans:A

37.Name the person who commissioned the Vallarpadam International Container Transshipment Terminal:
A.Vayalar Ravi
B.Dr.Man Mohan Singh
C.A.K.Antony
D.G.K.Vasan
Ans:B

38.The Malayalam literateur who received the Jnanapith Award in 2007?
A.Sugatha Kumari
B.Vijayalakshmi
C.O.N.V.Kurup
D.Balachandran Chullikkad
Ans:C

39.In which of the following cities was the Indian Biodiversity Congress(2010)held?
A.Chennai
B.Chandigarh
C.Mumbai
D.Thiruvanathapuram
Ans:D

40.-------------sector has established itself as the biggest contributor to the State’s GDP as per Kerala State’s Economic Review(February 2011)
A.Secondary sector
B.Primary sector
C.Tertiary sector
D.None of these
Ans:C

41.Name the most significant characteristic of National Integration:
A.Social homogeneity
B.Unity
C.Economic identity
D.National loyality
Ans:B

42.”The principle of respect for all life and the practice of non-injury to living things’is known in  India as:
A.Ahimsa
B.Tolerance
C.Patience
D.None of these
Ans:A

43.NCW means:
A.National Commission for Women
B.National Commission for Workers
C.National Council of Workers
D.None of these
Ans:A

44.The Servants of India Society(1905)was formed to train people to serve the country by:
A.Tilak
B.Gandhiji
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:D

45.Who is popularly called’Vaikkom Hero’?
A.R.K.Dhadabai
B.E.V.Ramaswami
C.C.N.Annadurai
D.Mannath Padmanabhan
Ans:B

46.Who founded the Indian National Congress?
A.Motilal Nehru
B.A.O.Hume
C.Lajpat Rai
D.Gokhale
Ans:B

47.Zionism is a world movement of:
A.Hindus
B.Buddhists
C.Christians
D.Jews
Ans:D

48.Jallianwala Bagh is situated in:
A.Delhi
B.Mysore
C.Amritasar
D.Lahore
Ans:C

49.The first war of Indian Independence started at:
A.Mumbai
B.Chennai
C.Delhi
D.Meerut
Ans:D

50.’Life Divine’was written by:
A.Gandhiji
B.Tilak
C.Vivekananda
D.Aurobindo Ghosh
Ans:D

51.If I had won the lottery---------- a millionaire(Conditional)
A.I will become
B.I had become
C.I would have become
D.I would become
Ans:C

52.I was happy--------------the appointment(Infinitive of’accept’)
A.To accept
B.To be accepting
C.To have accepted
D.Accepting
Ans:A

53.I met J.K.Rowling--------------they say is the richest person in the world.(Relative clause)
A.Who
B.Whose
C.Whom
D.Which
Ans:A

54.The student leader explained why he had to leave the panel discussion forum(Adverbial of’anger’)
A.The student leader explained why he had to leave angrily the panel discussion forum
B.The student leader explained why he had to leave the panel discussion forum angrily
C.The student leader explained angrily why he had to leave the panel discussion forum
D.The student leader explained why he had angrily to leave the panel discussion forum
Ans:C

55.She-------------tomorrow to attend the wedding (Modal verb)
A.Will come
B.Comes
C.Seems to come
D.Just comes
Ans:A

56.I have never met Osama bin Laden-------------do I want to(Neg.conjunction)
A.Nor
B.Neither
C.Or
D.Either
Ans:A

57.It was not difficult to park the car in front of the theatre(gerund)
A.There was no difficulty in parking the car in front of the theatre
B.It was not difficult to do the parking in front of the theatre
C.To park the car in front of the theatre was not difficult
D.Parking in front of the theatre the car was not difficult
Ans:A

58.Give the Plural form:Sheep
A.Sheeps
B.Sheepes
C.Sheep
D.Sheepz
Ans:C

59.Change the Gender Goose
A.Geese
B.Geeses
C.Gander
D.Gossen
Ans:C

60.Use the Prefix and Suffix:
Forget
A.Unforgettable
B.Unforgetting
C.Disforgetting
D.Misforgettable
Ans:A

61.Give the Synonym:Predict
A.Premonition
B.Foretell
C.Aver
D.Pronounce
Ans:B

62.Give the Antonym:
Hereditary
A.Acquired
B.Ancestral
C.Bequeathed
D.Possessed
Ans:A

63.Meaning of two confusable words:
Premier/Premiere
A.Prime Minister/Ist performance
B.Minister/Reality show
C.Diplomat/Cricket
D.Male/Female
Ans:A

64.Use the Collective noun:Fish
A.School of fishes
B.Flock of fishes
C.Herd of fishes
D.Pool of fishes
Ans:A

65.Use of Homonyms:Bald
A.Bawled
B.Bold
C.Balled
D.Bohld
Ans:C

66.Phrasal Verb:
To shrug one’s shoulders
A.To show disapproval
B.To approve
C.To wash one’s hands
D.To deny
Ans:A

67.Meaning of these foreign words:
Modus operandi
A.Operation
B.Treatment
C.Way of doing things
D.Means and end
Ans:C

68.Either the Prime Minister or his ministers--------------blamed for the 2010 Commonwealth Games Scam(to be)
A.Is
B.Are
C.Has been
D.Have been
Ans:B

69.Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is the oldest man to scale Mt.Everest(Comparative degree)
A.Nobody is older than Min Bahadur Sherchan to scale Mt.Everest
B.No climber is as old as Min Bahadur Sherchan to scale Mt.Everest
C.The Nepalese climber Min Bahadur Sherchan is older than any other climber to scale Mt.Everest
D.Mt.Everest is as old as Min Bahadur  Sherchan who climbed it
Ans:C

70.I ma the messenger of India’s ancient thoughts world over,--------------?(question tag)
A.Aren’t I?
B.Amn’t I?
C.Isn’t I?
D.Am I?
Ans:A

71.India will be the largest economy------------
2050---------China and the U.S.(Preposition)
A.By,after
B.After,with
C.In,after
D.From,with
Ans:A

72.By age four,Varsh won------------brown belt,---------------first degree in Karate.(Articles)
A.The,the
B.A,the
C.An,The
D.The,A
Ans:B

73.The minister sought to introduce an amendment to the Bill(Passive)
A.The Bill sought to introduce an amendment by the minister
B.An amendment to the Bill was sought  to be introduced  by the minister
C.The minister introduced an amendment to the Bill
D.An amendment to the Bill is being introduced by the minister
Ans:B

74.Anamika said,’God spared our lives because he wants us to do something meaningful.’(Reported Speech)
A.Anamaika said that God had spared their lives because he wanted them to do something meaningful
B.Anamaika said that God spares their loves because he wants them to do  something meaningful
C.Anamika said that God spared their lives because he had wanted them to do something meaningful
D.Anamika said that God spares our lives because he wants us to do something meaningful
Ans:A

75.Myaunt gave the baby a beautiful rattle.
(Mark the D.O. and Indir:O)
A.Baby,rattle
B.Rattle,baby
C.Aunt,Baby
D.Baby,Beautiful
Ans:B

76.A man walks 30 metres towards South.Then,turning to his right,he walks 30 metres.Then turning to his left,he walks 20 metres,again he turns to his left and walks 30 metres.How far is he from his initial position?
A.20 metres
B.30 metres
C.60 metres
D.None of these
Ans:D

77.Find the odd one out in the sequence of numbers 25,27,30,35,42,53,65
A.30
B.42
C.53
D.65
Ans:D

78.Fill up the next letter in the particular series B,C,E,G,K,M------------
A.V
B.W
C.Q
D.R
Ans:C

79.ELFA,GLHA,HJA---------------MLNA
A.OLPA
B.KLMA
C.LLMA
D.KLLA
Ans:D

80.There are 3 friends.A.B and C.Each of them have a Hat and a Cycle.Each of them is wearing another person’s hat and riding the cycle of the third person(i.e.None of them is using their own hat and cycle).If A is wearing B’s hat and riding C’s cycle,who is riding A’s cycle?
A.A
B.B
C.C
D.Cant’t be determined
Ans:B

81.A 1 km long train passes through a tunnel of 1 km length at a speed of 1 km per minute.How much time will it take to pass through it completely?
A.1 min
B.2 min
C.5 min
D.0.5 min
Ans:B

82.In a particular code language GREET is coded as FQDDS,how is FORD coded in that language?
A.FQSD
B.ENQC
C.ENRC
D.FNRC
Ans:B

83.P.Q.R and S  are playing game of carom.P.R.and S.Q are partners.S is to the right of R.If R is facing west,then Q is facing?
A.North
B.South
C.East
D.West
Ans:A

84.What is the angle between the minute hand and hour hand of a clock at half past two?
A.105 Degree
B.103 Degree
C.110 Degree
D.90 Degree
Ans:A

85.A is two years older than B,who is twice as old as C.If total ages of A,B and C be 27,how old is B?
A.5
B.8
C.10
D.12
Ans:C

86.A vendor bought 3 chocolates for 1 rupee.For how much per chocolate should he sell,to gain a profit of 50%?
A.50 ps
B.75 ps
C.1 Re
D.1.50 Rs.
Ans:A

87.If a/3=b/4=c/7,then(a+b+c)/c=
A.7
B.2
C.1/2
D.1/7
Ans:B

88.A student multiplied a number by 3/5 instead of 5/3.What is the percentage error?
A.45%
B.86%
C.36%
D.64%
Ans:D

89.The number of marble slabs of size 20 cm x 20 cm required to pave the floor of a square room  of side 3 metres is:
A.100
B.150
C.225
D.250
Ans:C

90.75% of a number is added to 75,then the result is the number itself.What is the number?
A.50
B.60
C.300
D.400
Ans:C

91.A and B can do a work in 12 days .B and C together can do it in 15 days and C and A together in 20 days.If A,B,C work together,they will complete the work in:
A.5 days
B.10 days
C.12 days
D.47/3 days
Ans:B

92.The prices of a scooter and TV are in a ratio 7:5.If scooter costs Rs.8,000 more than TV set.then price of TV set is:
A.Rs.20,000
B.Rs 24,000
C.Rs 28,000
D.Rs 32,000
Ans:A

93.At what rate percent of simple interest will a sum of money double itself in 12 years?
A.33/4 %
B.25/3%
C.17/2 %
D.19/2%
Ans:B

94.In a family,Reshma is elder sister of Ragini.Soni is Reshma’s daughter and Saloni is Soni’s cousin.Ragini’s mother is Rajini.Ramini is the sister in law of Reshma.Who is Soni’s grand mother?
A.Ramani
B.Rajani
C.Reshma
D.Saloni
Ans:B

95.Find the odd one out in the sequence of numbers 2,5,10,17,26,37,50,64
A.50
B.26
C.37
D.64
Ans:D

96.If’+’is denoted as’X’’-‘as’/’’x’as’-‘and’/’as’+’.What is the value of 10+5-3/1x7=
A.12
B.-6
C.13
D.Zero
Ans:A

97.Find the next letter in the sequence A,D,I,P,---------
A.H
B.Y
C.W
D.X
Ans:B

98.If A=2,M=26 and Z=52,then BET=
A.44
B.54
C.64
D.72
Ans:B

99.Find the value of the following
X(x-a)(x-b)(X-c)----------(x-z)
A.x raise to n-(a+b+-------------z)
B.X square+ax raise to 3+bx raise to 4+----
C.Zero
D.Cannot be determined
Ans:C

100.Poles are arranged in straight line with 1 metre gap between them.How many poles will be there in a straight line of 30 metres?
A.31
B.30
C.32
D.29
Ans:A




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email