2 September 2013

// // Leave a Comment

SUB INSPECTOR SOLVED PAPER 2010

EXAM DATE:11-12-2010

1.The first two words are related in a particular manner.Select the word from given choices which relates to the third one in the same manner?
Piegeon:Peace:White flag:?
A.Victory
B.Surrender
C.Peace
D.Liberty
Ans:B


2.One morning after sunrise  Ramu was standing face a pole.The shadow of the pole fell exactly to his right.Which direction was he facing?
A.East
B.South
C.West
D.North
Ans:B

3.Find out the odd one from the given words
A.Cube
B.Square
C.Triangle
D.Rectangle
Ans:A

4.The unit of measuring distance between the stars is called:
A.Galactic unit
B.Cosmic kilometer
C.Stollar mile
D.Light vear
Ans:D

5.A gross misunderstanding has developed between you and your best friend.What can you do to keep the friendship going strong again?
A.Take the advice of other friends
B.Break the friendship since it is not worth keeping
C.Hold free,frank and direct talks with the friend to know his/her own point of view
D.Use pressure from elders
Ans:C

6.Diamond is chemically:
A.A mixture of metal carbonate
B.Pure carbon
C.A pure form of sand
D.A mixture of calcium and magnesium phosphate
Ans:B

7.Cooking gas is a mixture of:
A.Carbon monoxide and carbon dioxide
B.Butane and propane
C.Methane and ethylene
D.Carbon dioxide and Oxygen
Ans:B

8.Natural rubber is a polymer of:
A.Ethylene
B.Vinyl chloride
C.Isoprene
D.Styreme
Ans:C

9.The substance most commonly used as a food preservative is:
A.Sodium bicarbonate
B.Tartaric acid
C.Acetic acid
D.Benzoic acid
Ans:D

10.The IC chips used in computers are made of:
A.Chromium
B.Iron oxide
C.Silica
D.Silicon
Ans:D

11.Plants respire through
A.Cells
B.Leaves
C.Stomata
D.Cell membrane
Ans:C

12.LSD stands for:
A.Lithium sodium devices
B.Lanthanide series diatoms
C.Lysergic acid diethylamide
D.Low starch drugs
Ans:C

13.The disease not transmitted by house fly is:
A.Cholera
B.Enteric fever
C.Dengue fever
D.Dysentery
Ans:C

14.The vast proportion of our body’s weight is made up of:
A.Bones
B.Water
C.Organs
D.Skins,tissues and organs
Ans:B

15.Children of successful and well-to-do parents often do not perform well in studies .Why?
A.Because parents are unable to give enough time and attention to their children
B.Because the jobs of successful parents are very demanding in time and efforts
C.Both A and B are correct
D.Both A and B are incorrect
Ans:A

16.You have been caught red handed in an office,looking into a file marked ‘strictly confidential’what will be your most reasonable action in the situation?
A.To admit to the crime
B.To feel sheepish and embrassed
C.To offer a logical alibi
D.To stand rooted to the ground
Ans:A

17.Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of:
A.Carbonic acid
B.Citric acid
C.Lactic acid
D.Malic acid
Ans:C

18.The widely used antibiotic ,pencilin,is produced by:
A.A fungus
B.An alga
C.A bacterium
D.Synthetic means
Ans:A

19.No square of a number ends with
A.2,3,7 and 8
B.3,5,6 and 8
C.2,5,7 and 9
D.2,3,7 and 9
Ans:A

20.The colour of cow’s milk is slightly yellowish due to the presence of
A.Xanthophyll
B.Ribulose
C.Carotin
D.Riboflavin
Ans:C

21.Soil nature is drastically altered by the application of:
A.Fertilisers
B.Green manure
C.Cow dung
D.Biofertilisers
Ans:A

22.Plant mushroom gets its food from:
A.Dead and decaying plants
B.Photosynthesis
C.Eating small insects which come near to it
D.The water we pour near it
Ans:A

23.Which compound  id added to petrol to prevent  engines from’knocking’?
A.Carbon
B.Lead
C.Both A and B
D.None of these
Ans:B

Directions (Q.No.24-25):Find the missing no
24,216,221,231,246,266,----------
A.289
B.271
C.281
D.291
Ans:D

25.2,10,30,68,-----------
A.130
B.140
C.142
D.138
Ans:A

26.Mention the Article which gives a special statehood position to Jammu and Kashmir
A.Art 352
B.Art 226
C.Art 360
D.Art 370
Ans:D

27.Medha Padkar is a strong leader in the popular movement of:
A.NBA
B.MKSS
C.NEF
D.BKU
Ans:A

28.Who was the Indian President declared the National Emergency in 1975?
A.V.V.Giri
B.Fakkrudheen Ali Ahmed
C.B.D.Jatti
D.Gopal Swarup Pathak
Ans:B

29.Who is known as the Milk Man of India?
A.J.C.Kumarappa
B.K.N.Raj
C.Dr.M.S.Swaminathan
D.Dr.Varghese Kurian
Ans:D

30.First union Health Minister of India,she served as the Secretary of M.K.Gandhi in Vardha Monastery:
A.Dr.Vijayalakshmi Pandit
B.Sarojini Naidu
C.Rajkumari Amruth Kaur
D.Annie Besant
Ans:C

31.Agenda 21 is related with:
A.SAARC Summit
B.Earth Summit
C.NAM Summit
D.EU meeting
Ans:C

32.Indian President can nominate 2 members of one community to the Lok Sabha,if they are not adequately represented.The community is:
A.Anglo Indian
B.Sikh
C.Buddist
D.Muslims
Ans:A

33.Rajya Sabha members are elected by means of:
A.First past the post system
B.Functional representation
C.Single transferrable vote system
D.List system
Ans:C

34.The Defence Minister who resigned the post following an attack on Northern-Eastern borders of India by china in November 1962:
A.V.K.Krishna Menon
B.A.B.Vajpayee
C.Lal Bahadur Shasthri
D.A.K.Antony
Ans:A

35.One of the following is not included in Writ:
A.Mandamus
B.Ceritorari
C.Plebiscite
D.Prohibition
Ans:C

36.First Trade Union in India:
A.AITUC
B.INTUC
C.CITU
D.BMS
Ans:A

37.Swadeshabhimani Ramakrishna Pillai exiled on:
A.26th Sept.1909
B.26th Sept.1911
C.26th Sept.1910
D.10th Sept.1926
Ans:C

38.The first person who described the Sepoy Mutiny in 1857 as first war of Independence in his book’First War of Independence’.
A.John Seely
B.V.D.Savarkar
C.Sir Colling Kambell
D.Ramgopal Gosh
Ans:B

39.Odd man out:
A.Kabani
B.Chinnar
C.Bavani
D.Pampar
Ans:B

40.The famous Malayalam prayer song’Daivame Kaithoyam kelkumarakanam’was written by:
A.Ulloor.S.Parameshwarayyar
B.Ravivarma Kulasekhara
C.Kosava Rama Varma
D.Panthalam Kerala Varma
Ans:D

41.The winner of Wimbledon Tennis Men’s title 2010:
A.Roger Federer
B.Rafel Nada
C.Andy Murray
D.Thomas Berdych
Ans:B

42.The only Tropical Rain Forest in India.It is also called as the cradle of evolution
A.Nilgiri Hills
B.Aravally Hills
C.Himadri Hills
D.Silent Valley
Ans:D

43.’Here Pappa Comes’is the painting of
A.M.F.Hussain
B.Leonardo Davinci
C.Raja Ravi Varma
D.R.K.Lakshman
Ans:C

44.The Indian National Movement leader who attracted the people into the freedom struggle movement through organising’Ganapathy Carnival and Sivaji Carnival’
A.Bala Gangadhara Thilak
B.Gopala Krishna Gokhale
C.Dada Bhai Navaroji
D.Vipin Chandra Pal
Ans:A

45.Octopus the Paul,who fascinated the football fans by correctly predicting results at 2010 World Cup Football,was hailed from:
A.South Africa
B.France
C.Germany
D.Spain
Ans:C

46.The French Novel ‘The Count of Monte Cristo’written by Alexander Dumas inspired the Malayalam movie.
A.Padayottam
B.News paper boy
C.Kandam becha kottu
D.Mathilukal
Ans:A

47.In which city Commonwealth Games 2010 were held?
A.Mumbai
B.Guangzhou
C.Delhi
D.Hyderabad
Ans:C

48.”Say no to racism”is a banner raised before every match of:
A.CWG 2010
B.Asian Games 2010
C.World Cup Football 2010
D.Australian Open 2010
Ans:C

49.Which of the schedule of Indian Constitution enumerates powers and functions of Panchayath Raj Institution?
A.Eleventh
B.Seventh
C.Twelth
D.Tenth
Ans:A

50.Three tier Panchayat Raj System established with the recommendation of:
A.Ashok Mehta Committee
B.Balwanth Rai Mehta Committee
C.Mandal Commission
D.Kaka Kaledkar Commission
Ans:B

51.The provision of fundamentals rights in Indian Constitution is borrowed from
A.British Constitution
B.French Constitution
C.Russian Constitution
D.American Constitution
Ans:D

52.Power of Rajya Sabha in dealing with money bill
A.Equallant power with Lok Sabha
B.Only can withhold 14 days
C.Can introduce only in Rajya Sabha
D.Decides the bill is money bill or not
Ans:B

53.The Veda which deal with music
A.Sam Veda
B.Rig Veda
C.Atharva Veda
D.Yajur Veda
Ans:A

54.Jataka tales describe the stories related to the birth of
A.Buddha
B.Vikramdithya
C.Varthamana Mahaveera
D.Jataveda
Ans:A

55.ASEAN reffered to
A.Association of South East Asian Nations
B.Association of South East American Nations
C.Association of South  European Alliance Nations
D.Association of South East African Nations
Ans:A

56.The website that exposed detailed chronicle of systematic abuse,torture and concealment of the US and other military logs in Iraq
A.People Daily
B.Wikipedia
C.Wiki Leaks
D.Wikimedia
Ans:C

57.China exposed it contention towards the Nobel Prize Award for the Peace 2010 .The winner is
A.Lio Xiaobo
B.Barrack Obama
C.Ei-chi Negishi
D.Mario Vargas Llosa
Ans:A

58.The First Law officer of Government of India
A.Solicitor General
B.Attorney General
C.Accountant General
D.Advocate General
Ans:B

59.Konark Sun Temple or Black Pagoda is situated in the state of
A.Orissa
B.Uttar Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Maharashtra
Ans:A

60.Name the Hurricane that blew over Jamaica and Haiti in 2010
A.Tomas
B.Loo
C.Typhoons
D.Willy Willies
Ans:A


61.One of the following is not held in India during the period of Viceroy the Lord Ripon
A.Census in India
B.Illbert Bill Passed
C.Starting of Local self Government
D.Formation of Indian National Congress
Ans:D

62.The term’Third World’refers to
A.Developed countries
B.Afro Asian countries
C.Developing countries
D.Oil rich countries
Ans:C

63.’Worshipping false Gods’is the book of
A.Khushwant Singh
B.Arun Shourie
C.Richard Brinsely Sheridan
D.Arundathi Roy
Ans:B

64.Opium war fought between
A.Afghanistan and China
B.China and Britain
C.Russian and China
D.Russia And Afghanistan
Ans:B

65.Currency notes in India are printed in
A.Security Press Nasik
B.Security Press Noida
C.Security Press Mumbai
D.Reserve Bank of India,New Delhi
Ans:A

66.In which layer of atmosphere the ozone layer found?
A.Ionosphere
B.Troposphere
C.Stratosphere
D.Mesosphere
Ans:C

67.The First National Park in Kerala
A.Periyar
B.Pampadumchola
C.Silent Valley
D.Iravikulam
Ans:A

68.In 3rd  September 1896 Ezhava Memorial submitted a huge writ to the King Sreemoolam Thirunal under the leadership of
A.Kumaranashan
B.K.Kelappan
C.Dr.Palpu
D.Kottarathil Shankunny
Ans:C

69.Rice is the main crop of
A.China
B.India
C.Russia
D.Asian
Ans:A

70.The ‘Khetri Project’in Rajasthan is famous for the production of
A.Steel
B.Aluminium
C.Copper
D.Zinc
Ans:C

71.Which is the longest cave in the world?
A.Veronia cave
B.Mammoth cave
C.Edakkal cave
D.Ajanta cave
Ans:B

72.Which day is observed as World Wet Land Day?
A.2nd February
B.10th December
C.11th July
D.24th October
Ans:A

73.Savanna grass land situated in which continent?
A.Asia
B.Europe
C.Africa
D.North America
Ans:C

74.Name the currency of Brazil
A.Shekel
B.Forint
C.Baht
D.Reat
Ans:D

75.The State which not included in the ‘Seven Eastern Sisters’
A.Arunachal Pradesh
B.Sikkim
C.Assam
D.Meghalaya
Ans:B

76.What are the obkects of the Right to Information Act 2005?
A.Openness in Administration
B.Transparency in Administration
C.Accountability in Administration
D.All the above
Ans:D

77.Which one of the following information is exempted from disclosure?
A.Information relating works
B.Information relating to samples of materials
C.Information stored in electronic documents
D.Information which impede the process of investigation
Ans:D

78.Who appoints the Chief information Commissionere of India?
A.The President of India
B.The Union Public Service Commission
C.The Lok Sabha
D.The Prime Minister of India
Ans:A

79.In which situation the unnatural deatg of a woman will be deemed to be dowry death?
A.The wife dies in the husband’s house within 7 days after marriage
B.The wife dies within 6 months
C.The wife dies in the husband’s house within 7 years  after marriage
D.The wife dies within one year
Ans:C

80.What is the name of the Supreme Court decision in which guidelines are laid down to prevent sexual harassment to working women?
A.Vishaka Vs State of Rajasthan
B.Unnikrishnan Vs State of AP
C.Kesavanda Bharathi Vs State of Kerala
D.Vidhyavathi Vs State of Rajasthan
Ans:A

81.Which article in the Indian constitution abolishes untouchability?
A.Article 14
B.Article 21
C.Article 17
D.Article 25
Ans:C

82.Which act prescribes punishement for discrimination on the ground of untounchability?
A.The Human Rights Act
B.The Protection of Civil Rights Act 1955
C.The Scheduled Caste Protection Act
D.The Prevention of Atrocities Act
Ans:------------

83.What is the name of the commission appointed to inquire into specific complaints regarding deprivation of rights to scheduled tribes?
A.Backward Class Commission
B.Human Rights Commissionn
C.National Commission for scheduled Tribes
D.Mandal Commission
Ans:C

84.Human Rights are recognized in which part of the Indian Constitution?
A.Part II
B.Part III
C.Part V
D.Part  X
Ans:B

85.Which provision gives protection from torture or inhuman treatment?
A.Article 19 of the Indian Constitution
B.Article 9 of the International Covenant on Civil and Political Rights
C.Article 5 of the UN Declaration of Human Rights 1948
D.None of these
Ans:C

86.-------delights me
A.I told him
B.What you said
C.He told me
D.Yesterday he
Ans:B

87.We will miss the train---------
A.So you must go fast
B.Until we go fast
C.Unless we go fast
D.If only we go fast
Ans:C

88.-------I spoke to his brother
A.He was not there
B.If he is not there
C.He will not be there
D.As he was not there
Ans:D

89.He failed ----------his best efforts
A.In addition to
B.Owing to
C.In spite of
D.Not mentioning
Ans:C

Directions(Q.No.90-96)Choose and write the word what is equivalent in meaning to the underline word/s
90.The fear he felt them was intense
A.Inhibition
B.Trepidation
C.Reluctance
D.Prevarication
Ans:B

91.When he saw the results,his ecstasy knew no bounds:
A.Anxiety
B.Disappointment
C.Irritation
D.Joy
Ans:D

92.He was rather presumptuous in his behavior:
A.Rude
B.Unwise
C.Pessimistic
D.Sarcastic
Ans:A

93.In his thirties,he was at the utmost height of his career
A.Nadir
B.Apex
C.Chasm
D.Brim
Ans:B

94.He will not change his opinion,since he is very obstinate:
A.Foolish
B.Strict
C.Sincere
D.Stubborn
Ans:D

95.The new boss wants to reorganize the personnel
A.Stationery
B.Staff
C.Furniture
D.Working hours
Ans:B

96.He was meticulous  in doing his duties
A.Negligent
B.Strict
C.Extremely careful
D.Enthusiastic
Ans:C

Directions(Q.No 97-100)The following sentences are wrong.Correct them by choosing most suitable alternative
97.The ship suffered heavy damages
A.The ship suffered many damages
B.The ship suffered a damage
C.The ship suffered heavy damage
D.There were heavy damages on the ship
Ans:C

98.I have completed the work by noon
A. I completed the work by moon
B.I have completed the works by noon
C.I had completed the work by noon
D.I was completing the work by noon
Ans:A

99.Either of these have to be replaced
A.Either of these has to be replaced
B.Either of these were replaced
C.Either of this have to be replaced
D.None of these
Ans:A

100.He was attacked by a sledgehammer
A.He was attacked on a sledgehammer
B.He was attacked for a sledgehammer
C.He was attacked around a sledgehammer
D.He was attacked with a sledgehammer
Ans:D






Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email