13 November 2013

// // Leave a Comment

JUNIOR CO-OPERATIVE INSPECTOR SOLVED PAPER 2013

EXAM DATE:28-09-2013
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The basic idea behind Co-operation is:
Ans:Each for all and all for each
2.Voting principle of a Co-operative society is:
Ans:One man one voice
3.-------------is the father of Co-operation
Ans:Robert Owen
4.Liability of a sole trader is:
Ans:Unlimited
5.Partnership is an association of:
Ans:Persons
6.The Co-operative principles were developed in:
Ans:Four stages
7.The Roach Dale Equittable pioneer society was set up in the year:
Ans:1814
8.On registering a society it should be affiliated to a Co-operative union within:
Ans:6 months
9.ATM stands for:
Ans:Automated Teller machine
10.A Co-operative society cannot admit members within-----------days before the election agenda general body:
Ans:60
11.NPA means:
Ans:Non Performing Assest
12.----------------starfed the first Co-operative credit societies in the world:
Ans:Germany
13.Minimum number of members required to start an industrial Co-operative  Soicety is:
Ans:Ten
14.The Consumer fed was organised in the year”
Ans:1771
16----------------the owned funds of state Co-operative Banks:
Ans:Share Capital
17.Medium term loans are given for a period of :
Ans:5 years
18.The 1st Non Agricultural Credit Society  was established at:
Ans:Baroda
19.The NAC was formed in the year:
Ans:1976
20.The NDDB was established in the year
Ans:1965
21.The first Co-operative housing society was established in the year---------at -------------
Ans:1905 Bombay
22.Co-operative societies creates statutory reserve fund from:
Ans:Net profit
23.Banca popularie was formed by:
Ans:Luzzati
24.Under Capitalism the entire means of production and distribution of goods and services  are vested in the hands of:
Ans:The private individuals
25.Socialism is a system where in all means of production and distribution of goods and services are vested in the hands of:
Ans:The Private individuals
26.The Communist Manifesto was published in:
Ans:1848
27.The Apex body responsible for Co-operative training and education in India is:
Ans:NCUI
28.Vaikuntu Mehta National Institute for Co-operative managements was constituted in:
Ans:1967
29.In 1953-------------constituted a central committee for co-operative training
Ans:RBI
30.SCU is a statutory body established by the Govt.of Kerala as per--------------of the Kerala Co-operative Societies Act 1969:
Ans:Section 89
31.The Management of State Co-operative Union has a general body and a:
Ans:Managing Committee
32.The first Co-operative Society came into being in:
Ans:1760
33.The first persons to formulate definite practical rules and demonstrate the possibilities  of Co-operative actions were the :
Ans:Roach Dale Pioneers
34.Co-operative principles by ICA in 1995 was the ---------------in which the principles were developed
Ans:Final stage
35.ICA means:
Ans:International Co-operative Alliance
36.A scheme of ‘Co-operative Colony’was organised by
Ans:Robert Owen
37.In a Socialist economy the surplus goes to
Ans:The State
38.Co-operative  Favours the -------------in the economic affairs
Ans:Decentraisation
39.The idea of Co-operative Common Wealth was first given by
Ans:Dr.Gadgil
40.The writer’s Co-operative was started in the year
Ans:1945
41.The Head quarters of CAMPCO is at
Ans:Mangalore
42.The rainbow emblem was suggested by
Ans:E.Bernardot
43.In India we celebrate Co-operative week from----------to------------every year
Ans:14th to 20th November
44.The Head Office of ILO is located at
Ans:Switzerland
45.FAO was formed in the year
Ans:1943
46.Robert Owen was born at
Ans:London
47.In England,the ----------was known as a period of a Hungry forties
Ans:1840
48.------------was a Mayor in Germany
Ans:Schulze
49.Which country is known as the Dairy farm of Europe?
Ans:Denmark
50.The Process of Separation of cream from milk was introduced by
Ans:Nelson
51.UNICOOP JAPAN was established in
Ans:1961
52.The Russian Revolution was in the year
Ans:1917
53.Dr.Wollemborg did for ------------what Raiffeisen did for Germany
Ans:Italy
54.The Soviet leaders adopted the system of collective farming known as
Ans:Kolkoz
55.The RRB’s Act was passed in the year
Ans:1976
56.The First Land Mortgage Bank was registered on 30th June 1920 in
Ans:Punjab
57.The head quarters of KSCARDB is at
Ans:Thiruvanathapuram
58.-----------------is the apex institution of the marketing co-operatives in Kerala
Ans:MARKETFED
59.The NAFED has its headquarters at
Ans:New Delhi
60.The NCDC was established in
Ans:1963
61.The special type of accounting procedure followed by District wholesale co-operative stores is
Ans:Double Compartmental System
62.The Apex level institution of the consumer movement in the State is
Ans:Consumer fed
63.The biggest departmental stores is
Ans:Delhi Super Market
64.ANAND is place is KAIRA district of
Ans:Gujarat
65.White revolution was introduced and operated under the able guidance of
Ans:Dr.V.Kurian
66.The Kerala State Co-operative  housing federation was organized with headquarter at
Ans:Cochin
67.----------is a fund constituted by the govt.by collecting levy of additional excise duty on mill made cloths
Ans:Cess Fund
68.NABARD is managed by a Board consisting of---------members
Ans:15
69.The Swarozgar credit card scheme was introduced by:
Ans:NABARD
70.The pattern of organisation of consumer co-operative stores in the country represents a --------------tire structure
Ans:4
71.All business transactions are firstly recorded in the :
Ans:Journal
72.The Keystone of co-operative movement in Kerala is:
Ans:SCB
73.The Employees credit societies have got a ----------structure:
Ans.Unitary
74.The apex body of Labour co-operative movement in India is:
Ans:NLCF
75.-----------was the first producer oriented Dairy Co-operative formed in India
Ans:Amul
76.The short coming of the Co-operative Societies Act of 1904 was removed by another Act in the year:
Ans:1912
77.Mirdha committee gave a new orientation to:
Ans:Indian-Co-operation
78.Multi state Co-operative Societies Act was enacted in:
Ans:2002
79.Mehta Committee report states that the Cadre of Registrar should not be below:
Ans:IAS officer
80.Days of grace is generally allowed in the case of”
Ans:Bill of exchange
81.The biggest commercial bank in India is:
Ans:SBI
82.A co-operative society can give donations from the :
Ans:Common goods fund
83.Who can open a crossed cheque?
Ans:Drawer
84.The amendments to the bye-laws of a society can be made by:
Ans:General body
85.The currency notes of India is issued by:
Ans:RBI
86.Books and Registers of Co-operative societies are maintained as per rule:
Ans:Rule 29
87.Trial Balance is a :
Ans:Statement
88.While preparing final accounts of a co-operative society,overdue interest shall be shown on the :
Ans:Asset side
89.Co-operative audit is done by:
Ans:Department auditors
90.Examination of transactions with the help of documentary evidence is called:
Ans:Vouching
91.Reserve fund is created out of:
Ans:Net profit
92.-------------is the amount given by Government which need not be repaid:
Ans:Grant
93.The Co-operative department is headed by:
Ans:The Registrar
94.The Registrar of Co-operative societies is appointed by:
Ans:The Government
95.Team Audit was introduced in the year:
Ans:1988
96.All societies in Kerala are:
Ans:Multifunctional
97.Limited Liability means that the liability of the members are:
Ans:Limited to their paid up capital
98.Trade Union is:
Ans:Does not involve in Business
99.One man one vote is the principles of
Ans:Democracy
100.Imposition of an organization model is:
Ans:Blue print



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email