4 November 2013

// // Leave a Comment

SPECIAL BRANCH ASSISTANT POLICE SOLVED PAPER

EXAM DATE:26-10-2013
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Arun buys an article for Rs.1,00,000 and sells it to Arjun at 20% profit which Arjun sells to Amar at 15 % profit.If Amar sells it to Arya at 10% loss,for how much does Amar seel the article to Arya?
A.Rs.90,000
B.Rs.1,24,000
C.Rs .1,15,000
D.Rs.1,24,200
Ans:D
2.The average height of a group of five students was 165 cm.One student of height 160 cm left the group.After two years,the height of the remaining students increase by 2 cm,3 cm,2 cm and 4 cm.The new mean height is
A.135.2 cm
B.169 cm
C.169.5 cm
D.160 cm
Ans:B
3.The volume of the largest cone that can be carved out of a cylinder of base radius 6 cm and height 14 cm is
A.528 sqcm
B.1584 sqcm
C.792 sqcm
D.198 sqcm
Ans:A
4.In a journey of 300 km, a train slowed down its speed by 50km/hr due to bad weather and took one hour more to complete the journey.The original speed of the train was
A.100 Km/hr
B.125 Km/hr
C.200 Km/hr
D.150 Km/hr
Ans:D
5.An old man goes to market at a speed of 4Km/hr and returns along the same way at a speed of 2 Kmhr.His average speed is
A.3 Km/hr
B.3/8
C.8/3 Km/hr
D.Square root of 8 Km/hr
Ans:C
6.Two taps can fill a tank in 10 and 12 minutes respectively and  a third tap can empty it in 15 minutes.If all the three taps are opened at the same time,in how much time the tank will be filled?
A.7/60 minutes
B.30/7 minutes
C.60/7 minutes
D.7/30 Minutes
Ans:C
7.The product of two prime numbers is 35.Their LCM is
A.7
B.5
C.35
D.1
Ans:C
8.54,45 and 33 litres of milk are to be measured.What should be the capacity of the measuring jar which will do this in minimum time?
A.3 litres
B.1 litre
C.9 litre
D.11 litres
Ans:A
9.The value of 1/(3 x 5)+1/(5 x 7)+1/(7 x 9)+1/(9 x 11) is
A.4/99
B.4/11
C.1/45
D.4/33
Ans:D
10.In a mixture of 60 litres,the ratio of apple juice to water is 2:13.The amount of apple juice to be added to this mixture to make the ratio 1:2 is
A.23 litres
B.18 litres
C.13 litres
D.8 litres
Ans:B
11.Find the odd man out in the sequence 396,462,572,427,671,264
A.396
B.427
C.371
D.264
Ans:B
12.A tank can be filled in 10 hours but it takes 12 hours due to a leak in its bottom.If the tank is full,then the time that the leak will take to empty it is
A.45
B.60
C.72
D.75
Ans:B
13.At a party,everybody shakes hands with each other once.There  are 45 handshakes.How many people are there at the party?
A.9
B.10
C.11
D.12
Ans:B
14.In the following list of numbers ,how many time does 8 come just after 6 when 6 comes just after an odd number?
6325687253494236844576842396868
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:C
15.A student is ranked 15th from right and 10th from left .How many students are there in total?
A.25
B.23
C.22
D.24
Ans:D
16.Poles:Magnet::?:Battery
A.Energy
B.Power
C.Terminals
D.Cells
Ans:C
17.Find the missing term from the given alternatives
AY,FU,KQ,?,UI
A.PL
B.OM
C.PM
D.MP
Ans:C
18.If 6 women or 8 girls can do  a work in 85 days.In how many days can 9 women and 5 girls can do the same work?
A.35 days
B.40 days
C.45 days
D.50 days
Ans:B
19.A certain code,EDUCATION is written as OPJUBDVEF.How is COMPUTERS written in the same code?
A.TSFUVQNPD
B.TSGVUQNDP
C.STFVUPNDQ
D.STGUVPDNQ
Ans:A
20.If the first day of the year 1991 was Tuesday,what day of the week must have been on 1st January,1998?
A.Monday
B.Wednesday
C.Tuesday
D.Thursday
Ans:D
21.Flesh eating animals are called
A.Herbivorous
B.Omnivorous
C.Carnivorous
D.Parasites
Ans:C
22.Water soluble vitamin:
A.B
B.A
C.D
D.K
Ans:A
23.What is the unit of heat?
A.Ohm
B.Angsform
C.Calorie
D.Newton
Ans:C
24.What is the full form of LASER?
A.Radio Detection and Ranging
B.Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
C.Sonar Detection and Ranging
D.Microwave Amplification by Stimulated Emission of Radiation
Ans:B
25.Apparent change in the frequency of sound:
A.Doppler effect
B.Piezoelectric effect
C.Photoelectric effect
D.Bernoulli’s effect
Ans:A
26.In which state the Kudamgulam nuclear power plants situated?
A.Andhra Pradesh
B.Maharashtra
C.Goa
D.Tamil Nadu
Ans:D
27.Solar cells are usually made from:
A.Sulphur
B.Silicon
C.Sodium
D.Strontium
Ans:B
28.Who discovered neutron?
A.J.J.Thomson
B.Rutherford
C.James Chadwick
D.John Dalton
Ans:C
29.What is the study of poisons called?
A.Toxicology
B.Telecology
C.Ecology
D.Ecology
Ans:A
30.Which planet is known as red planet?
A.Venus
B.Jupiter
C.Pluto
D.Mars
Ans:D
31.Who won the 12th Asian Rifle Shooting Championship in Doha in January 2012?
A.Gagan Narang
B.Rajyavardhan Singh Rathore
C.Abhinav Bindra
D.Anjali Bhagavat
Ans:C
32.Russia became a member of which of the following organization after 18 years of negotiation in 2012?
A.WTO
B.OPEC
C.UN Security
D.G20
Ans:A
33.In which event Yisling of China took the first Gold Medal in London Olympics 2012?
A.Archery
B.Badminton
C.Boxing
D.Air Rifle
Ans:D
34.2012 Ramon Magsaysay Award winner Mr.Romulo Davide is from which country?
A.Cambodia
B.Philippines
C.Taiwan
D.Romania
Ans:B
35.Fifty Seventh National School Athletic Championship 2012 was conducted at which place?
A.Ludhiana
B.Ambala
C.Meerut
D.Jabalpur
Ans:A
36.India US Education Summit 2012 is conducted at:
A.Mexico
B.Ontario
C.Columbia
D.Washington
Ans:D
37.Who won the Grammy Lifetime Achievement
Award 2012 posthumously along with Pandit Ravi Shankar and Lightin Hopkins?
A.Glen Gould
B.Gail Dolgin
C.Heath Ledger
D.Sydney Pollack
Ans:A
38.Which US Company became the first commercial outfit to launch its own craft towards the international space station?
A.Lexmark
B.Blue Origin
C.Space X
D.MSNBC
Ans:C
39.Name the person who got second consecutive term as Vice President in India:
A.Dr.Sankar Dayal Sharma
B.Hamid Ansari
C.Dr.Zakir Hussain
D.R.Venkataraman
Ans:B
40.Name the political parties in Kerala which abstained from presidential Election 2012:
A.Communist Party of India and Kerala Congress
B.Communist Party of India and the Revolutionary Socialist Party
C.Revolutionary Socialist Party and IUML
D.Revolutionary Socialist Party and NCP
Ans:B
41.INA came into existence in 1943 in:
A.Singapore
B.Burma
C.India
D.Japan
Ans:A
42.Whose draft of Quit India Resolution was accepted by the working committee of Congress?
A.Subhash Chandra Bose
B.Nehru
C.Mahatma Gandhi
D.Patel
Ans:B
43.’Operation Thunderbolt’undertook by the British to arrest the leader of:
A.Indian National Army
B.Indian National Congress
C.Quit India Movement
D.Extremiest Revolutionaries
Ans:C
44.First Woman President of Indian National Congress:
A.Sarojini Naidu
B.Annie Besant
C.Madam Cama
D.Sucheta Kripalani
Ans:B
45.Regulating Act introduced in:
A.1774
B.1775
C.1876
D.1773
Ans:D
46.Dinabandhu Sarvajanik Sabha was founded by:
A.Jyothiba Phule
B.B.R.Ambedkar
C.Ram Mohan Roy
D.Vinobha Bhave
Ans:A
47.Permanent settlement introduced by:
A.Lord Dalhousie
B.Lord Cornwallis
C.Lord Dufferin
D.Lord Canning
Ans:B
48.’YOUNG INDIA’as a weekly was first started by:
A.Congress party
B.Swaraj party
C.Home rule party
D.Tilak
Ans:C
49.’Indian wins freedom’written by:
A.Subhash Chandra Bose
B.Gandhiji
C.A.P.J.Abdul Kalam
D.Maulana Abul Kalam Azad
Ans:D
50.Bardoli satyagraha took place in which part of India?
A.Gujarat
B.Bihar
C.Poona
D.Calcutta
Ans:A
51.Name the guru of Bodheswaran:
A.Gopal Krishna Gokhale
B.Sree Narayana Guru
C.Chattampi Swamikal
D.Lord Buddha
Ans:C
52.In which year Kuriakose Elias Chavara died?
A.1871
B.1873
C.1874
D.1881
Ans:A
53.Who is known as the Father of Muslim Renaissance?
A.Abdul Khader
B.Vakkom Moulavi
C.Muhammed Ali Jinnah
D.Muhammed Ghori
Ans:B
54.Name the person who founded the Ananda Maha Sabha:
A.Swami Dayanand
B.Swami Vivekananda
C.Brahmananda  Swami Siva Yogi
D.Swami Vidhya Sagar
Ans:C
55.Who was the author of the play Adukkalayil Ninnu Arangathekku?
A.S.K.Pottacadu
B.Rama Nad
C.Taraknath Das
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:D
56.Name the person associated with Dharma Yukham?
A.Swami Vivekanada
B.Ayya Vaikundar
C.Jyotiaro Phule
D.Thucaud Ayya
Ans:B
57.The name associated with Vimochana Samaram?
A.K.P.S.Menon
B.Mannathu Padmanabhan
C.Aurobindo
D.Kirthi Varman
Ans:B
58.Another name for the Sadhujana Paripalana Sangham:
A.Association for the Welfare of the Poor
B.Association for the Welfare of the Backward
C.Association for the Welfare of the Destitute
D.Association for the Welfare of the Black
Ans:A
59.In which year Poikayil Johannan was nominated to Sree Moolam Praja Sabha?
A.1932
B.1931
C.1924
D.1927
Ans:B
60.Who was the founder of the Greator Ezhava Association?
A.K.Kesavan
B.Sree Narayana Guru
C.K.Kelappan
D.Dr.Palpu
Ans:D
61.According to Article 79 of the Constitution of India,the Parliament consists od:
A.President of India,Prime Minister,Rajya Sabha and Lok Sabha
B.Rajya Sabha and Lok Sabha
C.President of India,Rajya Sabha and Lok Sabha
D.None of the above
Ans:C
62.The National Human Rights Commission came into being in:
A.October 1993
B.September 1993
C.March 1997
D.September 2007
Ans:A
63.Right to Education is given under which article of the Indian Constitution?
A.19
B.20
C.21
D.22
Ans:C
64.The Comptroller and Auditor General of India is appointed by:
A.The President of India
B.The Prime Minister of India
C.The Chief Election Commissioner
D.The Chief Justice of India
Ans:A
65.The words”SOCIALIST SECULAR”were added to the Preamble of the Indian Constitution by which Constitutional Amendment?
A.24th
B.42nd
C.48th
D.84th
Ans:B
66.The number of Union Territories in India is:
A.28.
B.27
C.7
D.9
Ans:C
67.Part IV of the Indian Constitution deals with:
A.Fundamental Rights
B.Directive Principles of State Policy
C.Fundamental Duties
D.Centre State Relations
Ans:B
68.Name the First Chairperson of Rajya Sabha:
A.S.Radhakrishnan
B.Zakir Hussain
C.V.V.Giri
D.Rajendra Prasad
Ans:A
69.The National Commission for Wome was set up as a statutory body in the year:
A.1980
B.1982
C.1992
D.2000
Ans:C
70.Who among the following can seek information under Right to Information Act of 2005?
A.A group of persons
B.An individual citizen
C.A registered company
D.All the above
Ans:D
71.Which is the right spelling?
A.Suprandent
B.Superintendent
C.Suprand
D.Superentendent
Ans:B
72.Use the correct phrase:
Every citizen should abide……………….the laws of the State.
A.Union
B.With
C.By
D.Up
Ans:C
73.Change the sentence into passive voice:
Prepare yourself for the best?
A.Be ready to prepare for the best
B.Be prepared for the best
C.You should prepare for the best
D.We should prepare for the best
Ans:B
74.Change into indirect speech:
He said:”Please let me go”
A.He requested them to let him go
B.He said that he should go
C.He wanted to let him go with permission
D.He asked them to release him to go
Ans:A
75.Fill in the blank with the correct expression:
Manufactures often sacrifice quality--------------
A.In order to gain more money for business
B.In place to collect and earn money
C.To collect big amount of money
D.For a large profit margin
Ans:A
76.Which part of the  sentence is not correct?
A.There was
B.A very interesting news
C.On the television in this
D.Morning about a land slide
Ans:B
77.Use the correct article:
--------------------airport building where journey begin and end is a terminal
A.The
B.In
C.An
D.Of
Ans:C
78.Use the correct tense of the verb:
The Sun ------------------in the East
A.Rises
B.Is raising
C.Have been rising
D.Is being raised
Ans:A
79.Which is the opposite word of postponed?
A.Preponed
B.Earlied
C.Depond
D.Advanced
Ans:D
80.Choose the suitable one word for the underlined word”
Ravi Varma was a well known Indian painter.
A.Artistic
B.Naturalistic
C.Multi coloured
D.Celebrated
Ans:D
81.Honey tastes sweet,------------------?
A.Hasn’t it
B.Doesn’t it
C.Didn’t it
D.Isn’t it
Ans:B
In which part of the sentence(Q.No.82 & 83)is the mistake?
82.(a)Everyone
(b)have
(c)the right
(d)to vote
Ans:B
83.(a)I have returned
(b)all the books
(c)to the library
(d)Yesterday
Ans:A
84.What is the passive from of:Rash driving causes many accidents?
A.Many accidents were caused by rash driving
B.Many accidents being caused by rash driving
C.Many accidents was caused by rash driving
D.Rash driving caused many accidents
Ans:B
85.Report:”Why are you late”?he asked me
A.He asked me if I was late
B.He asked me why I was late?
C.He asked me if I am late
D.He asked me why are you late
Ans:B
86.He proved his------------------by facing the situation with tact and confidence
A.Metal
B.Mind
C.Mettle
D.Measure
Ans:C
87.Age and experience --------------------wisdom to man
A.Bring
B.Has bring
C.Brings
D.Have bring
Ans:C
88.He searched the room -----------his laptop.
A.About
B.For
C.In
D.Into
Ans:B
89.The interview will be held between 10.A.M.--------------------1P.M.
A.To
B.Till
C.Upto
D.And
Ans:A
90.His name is the ---------------in the list
A.Last
B.Late
C.Lastest
D.Latest
Ans:D
91.Amount of data that can be transferred per unit of time is known as:
A.Data bus
B.Bandwidth
C.Word length
D.Data buffer
Ans:B
92.Which among the following is not a system software?
A.Operating System
B.Compiler
C.Utility
D.Database Software
Ans:D
93.Process of loading operating system into the primary memory is known as
A.Switching
B.Pipelining
C.Booting
D.Compiling
Ans:C
94.Which is not a component of the database?
A.Field
B.Record
C.File
D.Buffer
Ans:D
95.Primary source of Cyber Law in India is:
A.IT Act 2000
B.IT Act 2003
C.IT Act 2004
D.IT Act 2006
Ans:A
96.--------------------------is used to authenticate electronic records.
A.Electric card
B.Electronic mail
C.Electronic commerce
D.Electronic signature
Ans:D
97.Which among the following is an output device?
A.Digital camera
B.Bar code reader
C.Plotter
D.Touch screen
Ans:C
98.----------------is private computer network owned by a company or an organization and is accessible only to its employees.
A.lnternet
B.Intranet
C.Local Area Network
D.Wide Area Network
Ans:C
99.An Online discussion group of people who share a common interest”
A.News group
B.Chat group
C.Software group
D.Online group
Ans:D
100.Which is not a property of the primary memory of a computer
A.Volatile
B.Limited Capacity
C.Lower Cost
D.Fast Access
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email