15 June 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT /AUDITOR SECRETARIAT,LOCAL FUND AUDIT SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT /AUDITOR SECRETARIAT,LOCAL FUND AUDIT
EXAM DATE:16-05-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Simply 0.2*0.2+0.01*0.01 all divided by 0.401
A.1.0
B.0.01
C.0.1
D.0.001
Ans:C
2.The sum of two numbers is 44 and they are in the ratio 5:6 Find the numbers:
A.(20,24)
B.(21,23)
C.(18,26)
D.(14,30)
Ans:A
3.Simplify 2 ½-3 2/3+1 5/6=
A.1/3
B.2/3
C.1/4
D.1/6
Ans:B
4.The sum of ages of Sita and Reena is 3 times the age of Sita.Age of Reena is:
A.8
B.26
C.4
D.24
Ans:D
5.Find the odd one in the group 27,35,47,52,63
A.35
B.52
C.47
D.63
Ans:C
6.The perimeter of a square is 40 cm.Find the area:
A.10 cm2(Square)
B.400 cm2(Square)
C.100 cm2(Square)
D.160 cm2(Square)
Ans:C
7.The L.C.M of two numbers is 2079 and their HCF is 27.If one of the number is 189,find the other:
A.299
B.197
C.295
D.297
Ans:D
8.A can do a piece of work in 6 days and B can do in 4 days.How long will they take if both work together?
A.5/12
B.2 2/5
C.1 ½
D.None of these
Ans:B
9.30% of a number is 120.Which is the number?
A.300
B.400
C.500
D.450
Ans:B
10.Simplify 0.25+0.036+0.0075:
A.0.2935
B.0.02935
C.0.00136
D.0.0136
Ans:A
11.In a secret way of writing COME AT ONCE FATHER VERY ILL is written a XLNV ZG LMXY UYGSVI EVIB ROO.Bearing this in mind pick up the code from the answer choices for the word given below:
FIT AND WELL
A.URGZMVDEOO
B.UGZNVDEOO
C.URGZMVDVOO
D.URGZNVDVOO
Ans:No Answer
12.A person was going towards south,then turns left then left again,then right.After that he turned about.In which direction is he now?
A.North
B.South
C.East
D.West
Ans:D
13.In the following question the mathematical number follow  according to a pattern.Discover that pattern and then pick up the missing number from the answer choices:
2,5,9,19,37,?
A.75
B.85
C.87
D.47
Ans:A
14.If the 11th day of a month having 31 days is a Saturday ,which of the following days will occur five times in that month?
A.Monday
B.Saturday
C.Sunday
D.Thursday
Ans:A
15.In the question below three words are even.They are followed  by four words one of which stands for the class to which these three words belong.Identify that word:
Barborous,Crude,Rude
A.Unrefined
B.Gentlemanly
C.Rude
D.Cultured
Ans:A
16.Read the statements carefully and answer the question which follow:
A cube has six sides each of a different colour.The red side is opposite blank.The green side is between red and black.The blue side is adjacent to white.The brown side is adjacent to blue.The red side is face down.The side opposite brown is:
A.Red
B.Black
C.White
D.Green
Ans:C
17.In the following question there is a question mark in the blank space and it is only one of the five alternatives given under the question which satisfies the same relationship as is found between the two words to the left of the sign’::’given in the question.Find the correct alternative in the question:
ABDUCT:CDABUT::ABODE:?
A.BDAOE
B.EOABD
C.AOEBD
D.DBAOE
Ans:B
18.In the following groups one does not belong to that group.Find the odd man:Chariot,Bus,Wagon,Car,Sleigh
A.Wagon
B.Chariot
C.Sleigh
D.Car
Ans:A
19.Arrange the following words in the alphabetic order:
(1)approximation(2)appropriation(3)appurtenance(4)apportionment
A.1,2,3,4
B.4,3,2,1
C.4,2,1,3
D.4,1,2,3
Ans:C
20.Find out the best explanation for the following statement from the answer choices:Grapes are cheaper than apples.I do not have money to buy two kilograms of grapes.Therefore:
A.I cannot buy two kilograms of grapes
B.I can buy one kilograms of grapes
C.I cannot buy one kilogram of grapes and one kilogram of apples
D.I can buy two kilograms of apples
Ans:C
21.Which is the relay centre in our brain?
A.Pituitary gland
B.Thalamus
C.Spinal cord
D.Meninges
Ans:B
22.Methane gas is invented by the scientist:
A.Alexandra Volta
B.Alexander Fleming
C.John Dalton
D.Thomas Alwa Edison
Ans:A
23.Which of the following units is usually used to denote the intensity of pollution?
A.Milligrams
B.Nanograms
C.Paris per million
D.Kilogram
Ans:C
24.Nitrogen fixing bacteria lives in the root tumours of pea-plants is called:
A.Rhizome
B.Rhizobium
C.E.coli
D.Streptococcus
Ans:B
25.Which of the following chemicals is used in fire extinguishers?
A.Sodium bicarbonate
B.Sodium nitrate
C.Potassium bicarbonate
D.Sodium chloride
Ans:A,C
26.Which phenomenon of light is behind the rainbow?
A.Diffraction
B.Scattering
C.Reflection
D.Radiation
Ans:C
27.Which is the hardest material ever known in the universe?
A.Platinum
B.Graphite
C.Diamond
D.Marble
Ans:C
28.Which instrument regulates the resistance or current in a circuit?
A.Volta cell
B.Rheostat
C.Generator
D.Sonometre
Ans:B
29.The Scientist who formulated the”Germ theory of disese”is:
A.Louis Pasteur
B.Lamarck
C.Hugo Devires
D.Griger Mendel
Ans:A
30.In which atmospheric level ozone gas is seen?
A.Mesosphere
B.Lithosphere
C.Stratosphere
D.Ionosphere
Ans:C
31.Who is the present Governor of Kerala?
A.P.Sadasivam
B.R.L.Bhatia
C.Nikhil Kumar
D.Sheela Dikshit
Ans:A
32.Which work of Subhash Chandra won Kendra Sahitya Academy Award 2014?
A.Ghatikarangal Nilaykunna Samayam
B.Bloody Mary
C.Parudeesa Nashtam
D.Manushyanu Oru Aamukham
Ans:D
33.On which day”Mangalyan “was launched from Sriharikotta?
A.5 November 2012
B.5 November 2013
C.24 January 2014
D.24 September 2014
Ans:B
34.Who is the Chief Election Commissioner of India?
A.H.S.Brahma
B.V.S.Sambath
C.S.Y.Quraishi
D.Navin Chawla
Ans:No answer(correct answer Nasim  Syad)
35.Headquartes of KILA is at:
A.Kozhikode
B.Kottayam
C.Thrissur
D.Ernakulam
Ans:C
36.The final match of FIFA World Cup 2014  was between
A.Germany and Argentina
B.Argentina and Brazil
C.Germany and Netherland
D.Germany and Brazil
Ans:A
37.What is the full form of”NITI’in NITI Aayog?
A.National Integration and Transforming India
B.National Institution for Transforming India
C.National Institution for Transporting India
D.National Institute for Technology of India
Ans:B
38.Who won the Nobel Prize for Literature in 2014?
A.Alice Munro
B.Herta Muller
C.Patrick Modiano
D.Mo Yan
Ans:C
39.Who is the new President of Sri Lanka?
A.Mahindra Rahapaksa
B.Chandrika Kumaratunga
C.Ranil Wickremasinghe
D.Maithripala Sirisena
Ans:D
40.In Which year’Bharat Ratna’,the highest civilian award in India was instituted
A.1952
B.1954
C.1956
D.1964
Ans:B
41.Who among the following English men described the 1857 Revolt was a National Rising?
A.T.R.Holmes
B.James Mill
C.Benjamin Dsiraeli
D.Sir James Outram
Ans:C
42.Who was the Chief Organiser of the ‘Ghadar Movement’?
A.Lala Hardayal
B.Mahatma Gandhi
C.Lala Lajapat Rai
D.Lal Chand Falak
Ans:A
43.The famous Champaran Satyagraha was started by Gandhiji in the year:
A.1916
B.1917
C.1919
D.1920
Ans:B
44.Which education reform was considered as the ‘Magna Carta’ of English Education in India?
A.Charter Act of 1813
B.Hunter Commission
C.Wood’s Despatch
D.Indian University Act
Ans:C
45.Who was considered as the father of Indian Local Self Government?
A.Lord Mayo
B.Lord Curzon
C.Lord Lytton
D.Lord Rippon
Ans:D
46.In Which year Rash Bihari Bose organized the Indian Independence League at Bangkok?
A.1938
B.1940
C.1942
D.1944
Ans:C
47.Which is the oldest mountain range in India?
A.Aravalli
B.Western Ghats
C.Eastern Ghats
D.Himalayas
Ans:A
48.Which river was considered as sacred by the Vedic Aryans?
A.Sindhu
B.Ganga
C.Saraswathi
D.Brahmaputra
Ans:C
49.Who wrote the famous book ‘Poverty and Un-British Rule in India?
A.R.P.Dutt
B.Dadabhai Naoroji
C.M.G.Ranade
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:B
50.What was the original name of Swami Dayananda Saraswathi?
A.Kesab Chandra Sen
B.Narendranath Dutta
C.Mulshankar
D.Mohan Roy
Ans:C
51.What was the original name of Vagbhatananda?
A.Kunhiraman
B.Kunhikannan
C.Kunhunni
D.Kumaran
Ans:B
52.Who started Prathyksha Raksha Daiva Sabha,a Dalit liberation movement in Kerala?
A.Poykayil Yohannan
B.Pandit Karuppan
C.Thycaud  Ayya
D.Natraja Guru
Ans:A
53.The famous work ‘Mokshapradeepam’was written by
A.Dr.Palpu
B.Kumaranasan
C.V.T.Bhattatirippad
D.Brahmanda Sivayogi
Ans:D
54.Where was  the famous news paper:Swadeshabhimani’started by vakkom Abdul Khadar Maulavi?
A.Kannur
B.Cochin
C.Anchutengu
D.Attingal
Ans:C
55.Nair Service Society was formed in the year
A.1911
B.1914
C.1917
D.1918
Ans:B
56.Who founded ‘Advita Ashram’at Aluva in 1913?
A.Chattampi Swami
B.Ayya Vaikundar
C.Thycaud Ayya
D.Sri Narayana Guru
Ans:D
57.The famous Tirunelli temple lies in the valley of:
A.Ezhimala
B.Brahmagiri
C.Puralimala
D.Malayattor
Ans:B
58.Which of the following river was called as’Churni’ in Ancient times?
A.Bharatapuzha
B.Pampa
C.Chaliyar
D.Periyar
Ans:D
59.Which of the work contains the earliest reference to the town of Quilon?
A.Topographia Indika Christiana
B.Periplus of Erythrean Sea
C.Tao-I-Chilio
D.Si-Yu-Ki
Ans:A
60.Who was the leader  of the first agricultural labourers strike in Kerala demanding the social and economic issues?
A.A.K.Gopalan
B.P.Krishna Pillai
C.EMS Namboodiripad
D.Ayyankali
Ans:D
61.The concept of Directive Principles was borrowed from:
A.Irish Republic
B.Switzerland
C.Constitution of USA
D.Constitution of UK
Ans:A
62.’Sati’-Self Immolation of widows –was prohibited by law in Bengal in 1829 by the British governor:
A.Sir John Shore
B.Warren Hastings
C.Wellesley
D.William Bentink
Ans:D
63.What is the time limit within which an information is to be provided regarding the life and liberty of a person under the R.T.I.Act 2005?
A.30 days
B.24 hours
C.60 days
D.45 hours
Ans:D
64.The SC/ST (Preventions of Atrocities)Act 1989 enforced with effect from:
A.30th January 1990
B.22nd February 1991
C.30th November 1990
D.30th July 1990
Ans:A
65.Who wrote the book”A vindication of the rights of woman”?
A.Frieden
B.Mary Wollstone Craft
C.Ginsburg
D.Casgrain
Ans:B
66.The Lokayukta and Upalokayukta Act was first passed in:
A.Maharashtra
B.West Bengal
C.Karnataka
D.Tamil Nadu
Ans:A
67.Right to property was removed from the list of Fundamental Rights by the:
A.43rd Amendment
B.45th Amendment
C.44th Amendment
D.42nd Amendment
Ans:C
68.The chairman and members of the State Public Service Commission are appointed by:
A.The President
B.The Chief Justice of the High Court
C.The Chief Minister of the State
D.The Governor
Ans:D
69.Who act as the friend ,philosopher and guide of the Public Account Committee?
A.The Prime Minister
B.Comptroller and Auditor General
C.The Speaker of the Lok Sabha
D.Attorney General
Ans:B
70.An order of court to produce a person suffering detention is called:
A.Mandamus
B.Certiorari
C.Habeas Corpus
D.Quo-warranto
Ans:C
71.Fill in the suitable comparative form of the  adjective:”Have you heard the --------news?
A.Late
B.Later
C.Latest
D.Lated
Ans:C
72.Fill in the suitable prepositions:”My mother told me----------never cry-------------spilt milk”
A.of,on
B.to,over
C.that,at
D.so,upon
Ans:B
73.Change the sentence into passive voice:”Manners reveal true character”
A.True character is revealed by manners.
B.Good manners reveal good character
C.True manner reveal character
D.It is manners that reveal character
Ans:A
74.Replace the underlined phrase with one word:”I did not expect such childish talk from a grow-up man”
A.Tamper
B.Prattle
C.Ridicule
D.Hammer
Ans:B
75.Fill in the blanks with a suitable idiom:”The policeman came to my house and accused me of stealing a necklace but I told them that they were-----------
A.Looking a gift horse in the mouth
B.Blowing hot and cold
C.One for the road
D.Barking up the wrong tree
Ans:D
76.Fill in the blank space with a suitable word:”The Global Positioning System(GPS)helps us to--------
A.Navigate
B.Envelope
C.Nostalgia
D.Endeavour
Ans:A
77.Fill in the blanks with suitable articles:”Can I have -----------omlette and ----------apple with my tea?”
A.a,an
B.a,a
C.an,an
D.an,a
Ans:C
78.Correct the following sentence:”No newses are good newses,”
A.No news is good news
B.No newses are good newses
C.No newses is good newses
D.No news are good news
Ans:A
79.The masculine gender of’Duck’is:
A.Duckling
 B.Goose
C.Swan
D.Drake
Ans:D
80.Pick out the adjective from the following sentence:”Neha comes here every day”
A.Comes
B.Here
C.Every
D.Day
Ans:C
81.Sampoorna Gramin Rozar Yojana was dedicated to the nation by the prime minister:
A.Shri.Atal Bihari Vajpayee
B.Shri.Rajeev Gandhi
C.Dr.Manmohan Singh
D.Shri.V.P.Singh
Ans:A
82.What is the full form of MSY?
A.Mahila Samskrithi Yojana
B.Mahila Samskara Yojana
C.Mahila Samyojak Yojana
D.Mahila Samridhi Yojana
Ans:D
83.The target group under ICDS scheme is:
A.Children of SC and ST
B.Children of below poverty line
C.Children in the age group 0-6 years
D.Children of Ex-servicemen
Ans:C
84.Indira Awas Yojana is related to the construction of
A.Rural Infrastructure
B.Urban Infrastructure
C.Rural Housing
D.Urban Housing
Ans:C
85.Jawahar Rosgar Yojana was launched by:
A.Smt.Indira Gandhi
B.Shri.Rajeev Gandhi
C.Shri.Narasimha Rao
D.Dr.Manmohan Singh
Ans:B
86.The Antyodaya Anna Yojana was launched on:
A.December 25th ,2000
B.October 2nd,2000
C.August 15th,2000
D.January 26th ,2000
Ans:A
87.Which of the following is a non government organization?
A.PMAGY
B.NRDP
C.NFFWP
D.Bharath Nirman
Ans:B
88.Valmiki Ambedkar Awas Yojana was introduced wirh a view to improve the condition of the:
A.Urban slum dwellers
B.Rural dwellers
C.Forest dwellers
D.None of the above
Ans:A
89.PMRY is primarily to assist the:
A.Rural Youths
B.Employed Youth
C.Urban Youth
D.Educated Unemployed Youth
Ans:D
90.Micro credit,entrepreneurship and empowerment are three important components of:
A.IRDP
B.NRDP
C.ICDS
D.Kudumbasree
Ans:D
91.What is the process of loading the operating system files into dynamic random access memory?
A.Formatting
B.Automatic data exchange
C.Data sharing
D.Booting
Ans:D
92.Which technology is used in the processor of a computer to simulates a single processor into two virual processors to the operating system?
A.Hyper threading technology
B.Multi core technology
C.Simulation technology
D.Multi Threading technology
Ans:A
93.Which virus is treated as the first computer virus?
A.Trojan horse
B.SCA virus
C.Creeper virus
D.Rabbit
Ans:C
94.Which was the first search engine in the Internet?
A.Google
B.Archie
C.Altavista
D.WAIS
Ans:B
95.When is World Computer Literacy  Day Celebrated?
A.January 22nd
B.March 5th
C.May 20th
D.December 2nd
Ans:D
96.Which one is the first fully supported 64-bit operating system?
A.Windows vista
B.Windows7
C.Linux
D.Mac
Ans:C
97.What type of a software is an operating system?
A.Application software
B.System Software
C.Embedded Software
D.Personal Computer Software
Ans:B
98.What is the full form of the first Electronic Computer  ENIAC?
A.Electrical Numerical Integrator and Calculator
B.Electronic Numeric Integrator and Calculator
C.Electrical Numerical Integrated computer
D.Electro Numeric Integrity Computer
Ans:B
99.The unauthorized reproduction in the computer crime is considered as”
A.Software Sabotage
B.Software piracy
C.Masquerading
D.Eavesdropping and spying
Ans:B
100.In IT Act 2000,which section deals with the punishment of cyber terrorism?
A.66(B)
B.67(B)
C.66(F)
D.45(F)
Ans:C



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email