19 June 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT MANAGER(F& A),KERALA STATE CO-OPERATIVE CONSUMER’S FEDERATION LIMITED SOLVED PAPER 2014

ASSISTANT MANAGER(F& A),KERALA STATE CO-OPERATIVE CONSUMER’S FEDERATION LIMITED
EXAM DATE:30-04-2014
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Which one of the following is the point of similarity between Raiffesion Banks and Delitizch Banks?
A.In both cases there are indivisible reserve fund
B.In both cases shares are highly priced
C.In both cases whole management is run democratically
D.In both cases interests of borrowers have major considereation
Ans:C
2.Land Development Banks provide loans on:
A.Short term basis
B.Medium term basis
C.Long term basis
D.All the above
Ans:D
3.The year in which Non-credit Co-operative societies were started in India
A.1912
B.1918
C.1914
D.1916
Ans:A
4.Under co-operative audit,a system of audit of which is made a continuous process is called:
A.Concurrent audit
B.Balance sheet audit
C.Interim audit
D.Test audit
Ans:A
5.Who organize the first co-operative society of shoe makers in Germany?
A.Hermann
B.Raiffessen
C.Delitizch
D.None of the above
Ans:C
6.Which of the following co-operative societies has great success in Denmark?
A.Marketing
B.Dairying
C.Industrial
D.Eggs
Ans:B
7.The type of society which arranges for farm needs of agriculturist is called:
A.Service societies
B.Marketing Societies
C.Trading societies
D.None of these
Ans:A
8.Which one of the following is not one of the characteristics of Raiffesein societies:
A.Very small amount of loans are advanced
B.Share value should be very nominal
C.Societies should be of large size
D.Majority of members are farmers
Ans:C
9.In Japan Co-operative movement started in the year:
A.1878
B.1880
C.1881
D.1879
Ans:Correct Answer is 1900
10.Who was started the first Industrial Co-operative society of blacksmiths in  China?
A.Dr.Sunyatsen
B.Chou-En-Lai
C.Mao Tse Tung
D.C.F.Wu
Ans:A
11.Who inspire the starting of cooperative movement in Ireland?
A.Roachdale Pioneers
B.Hoarce Plunkett
C.P.J.Tardy
D.None of these
Ans:B
12.Which one of the following Is an economic benefit of co-opertive movement in India?
A.It has developed democratic spirit
B.It has increase social contacts of workers
C.It has increased social prestige of workers
D.It has saved the agriculturist from money-Lenders
Ans:D
13.Which one of the following is not an important function of state Co-operative Bank?
A.To act as banker’s Bank
B.To organize trade fairs in cities
C.To help in mobilizing financial resources
D.To create better relationship between Co-operative societies
Ans:A
14.The year in which Reserve Bank of India Act Passed?
A.1949
B.1935
C.1934
D.1950
Ans:C
15.Royal commission on agriculture in India was set up in the year:
A.1927
B.1929
C.1926
D.1928
Ans:A
16.An agreement comes into existence by the process of offer by one party and it’s ---------------
acceptance by the party
A.Qualified
B.Effected
C.Ineffective
D.Unqualified
Ans:A
17.An act constituting consideration must have been done at the desire or request of the :
A.Promisee
B.Any other person
C.Promisor
D.None of these
Ans:A
18.When a person is compelled to enter into a contract by the use of force by the other party or under a threat is called:
A.Mistake
B.Misrepresentation
C.Undue Influence
D.Coercion
Ans:D
19.A contract to do  or not to do something if some event collateral to such contract does or does not happen is called
A.Contingent contract
B.Absolute contract
C.In effected contract
D.None of these
Ans:A
20.Monitary compensation allowed to the injured party by the court for the loss or injury suffered by him by the breach of a contract is called:
A.Damage
B.Damages
C.Integrum
D.None of these
Ans:B
21.A contract by which one party promises to save from loss caused to him by the conduct of the promisor himself or by the conduct of any other person is”
A.Contract of indemnity
B.Contract of guarantee
C.Contract of uberrimae fidel
D.None of these
Ans:A
22.The right of a person to retain possession of some goods belonging to another until some debt or claim of the person in possession is satisfied is called:
A.Pledge
B.Mortgage
C.Hypothication
D.Lien
Ans:D
23.Under a contract of sale,the transfer of the property in the goods is to take place at a future time is a:
A.Sale
B.Agreement to sell
C.Bailment
D.None of these
Ans:B
24.The year in which the foreign exchange management Act was passed in India:
A.3rd December 1999
B.5th December 1999
C.10th December 1999
D.2nd December 1999
Ans:-----
25.A prospectus which does not have details of either price or number of shares being  offered or the amount of issue is called:
A.Abridged prospectus
B.Offer document
C.Draft offer document
D.Red Herring prospectus
Ans:A
26.If a company borrows money beyond it’s express or Implied powers,the borrowing is-------------- the company and is void
A.Ultra vires
B.Intra vires
C.Injunction
D.None of these
Ans:A
27.The year in which payment of Bonus Act was passed in India?
A.1975
B.1964
C.1985
D.1965
Ans:D
28.Export import Bank of India was setup in 1982 as a wholly owned undertaking of the :
A.Private individual
B.Foreigners
C.Government of India
D.None of these
Ans:C
29.Balance Sheet is a statement of the financial position of a concern:
A.For the year ended
B.As on a particular date
C.For a given period
D.All the above
Ans:B
30.Which of the following is not a profitability ratio?
A.Earning per share
B.Earning yield
C.Dividend yield
D.Operating  profit ratio
Ans:A
31.The term funds means-----------in cash flow analysis
A.Cash
B.Total funds
C.Total assets
D.Fixed assets
Ans:A
32.When fixed cost is Rs. 20,000 and profit volume ratio is 25 percent,then break even point will be:
A.Rs.60,000
B.10,000 unit
C.80,000 unit
D.Rs.80,000
Ans:D
33.Management Information system relates to:
A.External intelligence
B.Internal Intelligence
C.Internal and External intelligence
D.none of these
Ans:B
34.A and B are partners sharing  the profit in the proportion of 7:3.The admit C by giving 1/5th share in the profit.The newprofit sharing ratio of A,B and C is:
A.7:3:2
B.7:2:3
C.7:3:5
D.7:3:4
Ans:A
35.Allotment of shares on pro-rata means:
A.Allotment on the basis of first comes first serves
B.Equal allotment on every application
C.Allotment on every application in the ratio  which the total numbers of shares to be allotted bears to total numbers of shares applied
D.None of these
Ans:C
36.Naked debentures are:
A.Unsecured
B.Secured on floating
C.Secured on fixed charge
D.Both(A)and (B)
Ans:A
37.Bonus shares are issued to the equity shareholders:
A.At discount
B.Without any consideration
C.With consideration
D.None of these
Ans:B
38.Elton Mayo was the father of:
A.Scientific Management
B.Process management
C.Empirical management
D.Human relation school
Ans:D
39.The term permanent working capital and core current assets are:
A.Anonymous
B.Different terms
C.Synonymous
D.None of these
Ans:C
40.The main object of providing depreciation on fixed asset:
A.For correct valuation of fixed asset
B.For correct calculation of profit
C.Creation of internal reserve for replacement of asset
D.None of these
Ans:A
41.Which of the following is not a cash inflow?
A.Cash received from debtors
B.Sale of fixed asset
C.Issue of debentures
D.Cash from business operations
Ans:A
42.Table’A’ of Companies Act 1956 gives:
A.A model of day book
B.A model of Trading Account
C.A model of Resolution
D.A model of Articles of association
Ans:D
43.Under which one of the following methods of depreciation is the amount of the assets reduced to zero:
A.Diminishing balance method
B.Straight line method
C.Annuity method
D.Digit line method
Ans:A
44.Right’s shares are the shares that are offered to the:
A.Debenture holders
B.Preference share holders
C.Creditors of the company
D.Existing equity share holders
Ans:D
45.In the absence of any contract,capital profit arising  on dissolution of a partnership firm is credited to the partner’s capital account:
A.Profit sharing ratio
B.Equal proportion
C.Capital ratio
D.None of these
Ans:B
46.Which of the stock brocker expects the price of securities to be decline in the near future?
A.Bear
B.Stag
C.Lame duct
D.Bull
Ans:A
47.Average clause in a fire policy is inserted inorder to check mainly:
A.Over insurance
B.Under Insurance
C.Both(A)and (B)
D.All of the above
Ans:A
48.The gilt edged market refers to the market for:
A.Public limited company securities
B.Shares and debentures
C.Government and Semi Government Securities
D.Industrial Securities
Ans:C
49.Setting the mission which emphasis objectives,policies and aims in an organization is known as:
A.Strategic planning
B.Contingency planning
C.Tactical planning
D.None of the above
Ans:A
50.Proxy is appointed  by a share holder to:
A.To speak at a meeting of the debenture holders
B.To attend the meeting without the right to vote or speak
C.Vote at meeting of the shareholders
D.None of these
Ans:C
51.Grapevine is:
A.Officially created relationship by management
B.As a result of social contacts
C.Injuries to management
D.None of the above
Ans:B
52.The chief advantage of committee organization is:
A.Greater participation
B.Divide responsibility
C.Quick decision
D.None of these
Ans:B
53.-------------discount is a price reduction given to the buyers who promptly pay their bills.
A.Seasonal discount
B.Quantity discount
C.Functional discount
D.Cash discount
Ans:D
54.Marginal revenue will be zero if the elasticity of demand is:
A.Equal to zero
B.Less than one
C.More than one
D.Equal to one
Ans:C
55.Boom period is represented by:
A.Disguised unemployment
B.Under employment
C.Full employment
D.None of these
Ans:C
56.The-----------philosophy of co-operation looks upon it as a means of redistribution of income and wealth by elimination conflict
A.Evolutionary
B.Revolutionary
C.Economic
D.None of these
Ans:A
57.In India before independence co-operative movement was:
A.Under the influence of social workers
B.Under the control of agriculturists
C.Under full political control
D.Above the care of political leaders
Ans:C
58.Which one of the following is not one of the economic benefits of co-operation?
A.It ends exploitation
B.No equitatble distribution of profit
C.Monopolitic trends are challenged
D.None of the above
Ans:C
59.Abat system of Co-operation prevails among:
A.The tribals
B.Rajputs
C.The big zamindars
D.All the above
Ans:B
60.The first Co-operative Societies Act was passed in India in the year:
A.1904
B.1912
C.1909
D.1906
Ans:A
61.In which mode communication  is bi-directional?
A.Half duplex
B.Full duplex
C.Both(A)and (B)
D.None of these
Ans:B
62.Objects with the same structure and behavior belongs to a:
A.Structure
B.Package
C.Packet
D.Class
Ans:D
63.In Software design which one is used for specifying functional requirements?
A.Flow chart
B.Flow graph
C.Data flow diagrams
D.Both(A)and (B)
Ans:C
64.The possible cardinality ratio for binary relationship types is:
A.1:1
B.1:N
C.M:N
D.All of these
Ans:B
65.The central part of Linux operating system is:
A.System utilities
B.Kernel
C.Shell
D.None of these
Ans:B
66.Which of the following is not a software quality model?
A.Mc Call Model
B.ISO 9000
C.ISO 9126
D.Boehm model
Ans:B
67.In Excel,’Editing’group is available in---------------tab
A.Home
B.Data
C.Insert
D.None of these
Ans:A
68. A structured display of information along with graphics sound etc.is called:
A.Page
B.Message
C.Slide
D.Presentation
Ans:D
69.Which of the following gives the address of a Webpage?
A.URL
B.Unicode
C.UDP
D.None of these
Ans:A
70.Which among the following is used to view a website?
A.Search engine
B.Web browser
C.Hyperlink
D.Resource locator
Ans:B
71.Which is not a type of alignment in MS Word?
A.Centre
B.Justify
C.Spacing
D.None of these
Ans:C
72.In MS Word shift and right arrow key is used to ------------the text.
A.Delete
B.Select
C.Copy
D.Cut
Ans:B
73.MS PowerPoint files are saved with------------extension.
A.pwt
B.prs
C.pot
D.ppt
Ans:D
74.Which memory is known as volatile?
A.RAM
B.ROM
C.Both (A)and (B)
D.None of these
Ans:A
75.Which of the following can be used as a connecting device between two separate networks using different communication protocols?
A.Router
B.Bridge
C.Hub
D.Gateway
Ans:D
76.Which of the following acts as a medium of communication between the user and computer Hardware?
A.Application softwares
B.Operating system
C.Keyboard
D.RAM
Ans:B
77.Resident monitor,used in many early computers is a piece of:
A.Hardware
B.Application software
C.System Software
D.None of these
Ans:C
78.Which uses vector based drawing methods?
A.Paint program
B.Adobe Photoshop
C.Corel draw
D.None of these
Ans:C
79.One Gigabyte is equivalent to:
A.1024 MB
B.1 Kilo Byte
C.512 MB
D.None of these
Ans:A
80.EDI Stands for :
A.Electronic Data Interchange
B.Electronic Data and Information
C.Electronic Data Interface
D.None of these
Ans:A
81.’Prathyaksha Raksha Daiva Sabha’ was founded by:
A.Kuriakose Elias Chavara
B.Ayya Vaikundar
C.Poikayil Yohannan
D.Brahmananda Swami Sivayogi
Ans:C
82.The University of Kerala came into existence in:
A.1952
B.1968
C.1957
D.1984
Ans:C
83.Who won the Wimbledon Tennis men’s singles in 2013?
A.Novak Djokovic
B.Mike Bryan
C.Rafael Nadal
D.Andy Murray
Ans:D
84.Who won the Asian Cup Hockey held at Malaysia in 2013?
A.South Korea
B.India
C.Pakistan
D.Netherlands
Ans:A
85.The viceroy who partitioned Bengal was:
A.Lord Rippon
B.Lord Lytton
C.Lord Canning
D.Lord Curzen
Ans:D
86.The Abhinav Bharat Society was organized by:
A.V.D.Savarkar
B.Sukhdev
C.Raj Guru
D.Chandra Shekhar Azad
Ans:A
87.The Chauri-Chaura incident took place in connection with:
A.Civil disobedience movement
B.Anti-partition movement
C.Non-Cooperation movement
D.Khilafath movement
Ans:C
88.The Quit India resolution was passed after the failure of:
A.August offer
B.Cripps Mission
C.Nehru Report
D.Simon Commission
Ans:B
89.The Azad Hind Fauj was formed in:
A.July 1943
B.1946
C.July 1940
D.July 1939
Ans:A
90.The first Mahila bank of the country named Bharatiya Mahila Bank was inaugurated in:
A.Chennai
B.Mumbai
C.Delhi
D.Guwahati
Ans:B
91.The Present Chairman of ISRO is:
A.Dr.G.Madhavan Nair
B.Dr.Krishnaswamy
C.K.Radhakrishnan
D.Dr.Kasthoorirangan
Ans:C
92.’NAMMA METRO’is the metro rail system of:
A.Hyderabad
B.Chennai
C.Mumbai
D.Bangalore
Ans:D
93.The Fertilisers and Chemicals Travancore Limited was started during the period of:
A.Srichithira Thirunal
B.Swathi Thirunal
C.Aayilam Thirunal
D.Sree Moolam Thirunal
Ans:A
94.The Egyptian pilot Hippalus discovered the mansoen wind in:
A.40 AD
B.50 AD
C.54 AD
D.45 AD
Ans:D
95.The Sulaiman mountain ranges situates in which part of India?
A.Northwest
B.North
C.Norheast
D.East
Ans:A
96.The first implantation of artificial heart was conducted on  December 18,2013 under the leadership of:
A.Dr.D.H.Frazier
B.Dr.Alain F.Carpentier
C.Dr.William Cohn
D.Dr.Clifford Kwan Gett
Ans:B
97.The recipient of Col.C.K.Nayudu Life Time Achievement Award of the year 2013 is:
A.Sunil Gavaskar
B.Ajit Wadekar
C.Kapil Dev
D.Gundappa Viswanath
Ans:C
98.The winner of the Miss universe contest of the year 2013:
A.Ms.Patrica Yurena Rodriguez
B.Ms.Gabriela Isler
C.Ms.Constanza Baez
D.Ms.Manasi Moghe
Ans:B
99.The only union territory which has a high court of its own:
A.Lakshadweep
B.Chandigarh
C.Daman and Dilu
D.Delhi
Ans:D
100.The Social reformer who is known as’Lincoln of Kerala’:
A.Chattampi Swamikal
B.Pandit karuppan
C.Sree Narayana Guru
D.Thycaud Ayya
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email