19 June 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT MOTOR VEHICLE INSPECTOR SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT MOTOR VEHICLE INSPECTOR SOLVED PAPER 2015
EXAM DATE:30-04-2015

  PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Anamudi peak is located in which district of Kerala:
A.Pathanamthitta
B.Wayanad
C.Kottayam
D.Idukki
Ans:D
2.Bachpan Bachao Andolan was started by:
A.Kailash Satyarthi
B.Medha Patkar
C.J.L.Kaul
D.Dr.Brahma Dutt
Ans:A
3.”No Caste,No Religion,No God for man” Who said these words?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Chattambi Swamikal
Ans:A
4.Who among the following was known as ‘Shanmughasasan’?
A.Brahmananda Sivayogi
B.Vagbhadananda
C.Chattambi Swamikal
D.Vaikunta Swamikal
Ans:C
5.’Operation Lehar’was associated with
A.Phailin
B.Katrina
C.Nilofer
D.Hud Hud
Ans:D
6.Who wrote the book’Mokshapradipam’?
A.Sree Narayana Guru
B.Brahmanada Sivayogi
C.Poykayil Yohannan
D.Chattambi Swamikal
Ans:B
7.What is the position of India in Human Development Index 2014?
A.135
B.140
C.118
D.67
Ans:A
8.Gandhiji met Sree Narayana Guru is:
A.1920
B.1925
C.1928
D.1936
Ans:B
9.Quit India movement was started after the failure of:
A.Simon Commission
B.Hunter Commission
C.Cripps Mission
D.Cabinet Mission
Ans:C
10.What is the Motto of National Games?
A.Deeper integration for peace and prosperity
B.Get set play
C.Faster,Higher,Stronger
D.Diversity shines here
Ans:B
11.The Sardar Sarowar project is located in
A.Gujarat
B.Uttar Pradesh
C.Orissa
D.Madhya Pradesh
Ans:A
12.Which ministry conducts the decennial census in India?
A.Ministry of Rural Development
B.Ministry of Human Resource Development
C.Ministry of Home Affairs
D.Ministry of External Affairs
Ans:A
13.Who was the President of Indian National Congress when’Poorna Swaraj’resolution was passed?
A.Motilal Nehru
B.Subhash Chandra Bose
C.Gandhiji
D.Jawaharlal Nehru
Ans:D
14.Kolar mines in Karnataka is famous for:
A.Copper
B.Gold
C.Mica
D.Cement
Ans:B
15.Name the river that flows through silent valley:
A.Pamba
B.Kunthipuzha
C.Manjeswaram River
D.Chaliyar
Ans:B
16.Gandhiji broke the salt law on:
A.March 6,1930
B.March 12,1930
C.April 6,1930
D.April 12,1930
Ans:C
17.Who was the founder of ‘Samathwa Samaj’?
A.Atmaram Pandurang
B.Keshub Chandra Sen
C.BrahmanandaSivayogi
D.Vaikunda Swami
Ans:D
18.Which is the longest river in South India?
A.Kaveri
B.Krishna
C.Tapti
D.Godavari
Ans:D
19.Telangana State was formed on:
A.June 2,2014
B.June 30,2014
C.July 22,2014
D.August 15,2014
Ans:A
20.SAARC summit of 2014 was held at:
A.Manila
B.Dhaka
C.Kathmandu
D.Jakarta
Ans:C
21.---------------is reduced in turning operation
A.Length
B.Thickness
C.Diameter and length
D.Diameter
Ans:D
22.A hydro electric power station is commonly constructed  at:
A.Grass lands
B.Desert areas
C.Swamps
D.Hilly areas
Ans:D
23.Morse test is conducted to find out the indicated power of:
A.Multi cylinder engines
B.Two stroke engines
C.Marine engines
D.Low speed engine
Ans:A
24.”Intensity of pressure at a point in a fluid at rest is same in all directions”,this law is:
A.Hydrostatic law
B.Pascal’s law
C.Archimedes law
D.Hagen-Poiseuille law
Ans:B
25.One litre of water occupies a volume of:
A.100 cm3
B.100000 cm3
C.1000 cm3
D.500 cm3
Ans:C
26.The ratio of strength of solid to hollow  shaft,both having outside diameter D and hollow having inside diameter D/2 in torsion is:
A.1/2
B.15/16
C.3/8
D.1/4
Ans:B
27.The bending moment is maximum on a section where the shearing  force:
A.Changes sign
B.is Maximum
C.Is equal
D.Is minimum
Ans:A
28.A structure used to dam up a stream or a river,over which the water flows is called:
A.Dam
B.Notch
C.Orifice
D.Weir
Ans:D
29.The most efficient air standard cycle is:
A.Carnot cycle
B.Otto Cycle
C.Diesel cycle
D.Joule’s cycle
Ans:A
30.The function of an inter cooler in multi stage compressor is:
A.To increase the quantity of air delivered
B.To make the compression polytropic
C.To protect compressor components from over heating
D.To cool the air and to minimize the work of compression
Ans:D
31.The brake power of an internal combustion engine can be found out with the help of:
A.Planimeter
B.Brake dynamometer
C.Calorimeter
D.None of the above
Ans:B
32.The property of  the fluid by which molecules  of  different kinds of fluids are attracted to each other is called
A.Adhesion
B.Viscosity
C.Cohesion
D.Surface tension
Ans:A
33.In water tube boilers:
A.Forced circulation take place
B.Flame and gas flows through the tube which surrounded by the water
C.Water passes through the tubes which are surrounded by the flame and gases
D.None of the above
Ans:C
34.The object of producing the draught in boiler:
A.To provide the adequate supply of air for the combustion
B.To exhaust the gases of combustion from the combustion chamber
C.To discharge gases of combustion to the atmosphere
D.All of the above
Ans:D
35.The efficiency of a boiler plant----------with mechanical draught:
A.Increase
B.Remains same
C.Decreases
D.None of the above
Ans:A
36.Venturimeter is used to:
A.Pressure difference of liquid flowing between two points in a pipeline
B.Measure of the pressure of flowing liquid
C.Measure the discharge of liquid flowing in a pipe
D.Measure the velocity of the liquid
Ans:C
37.The property of a material which allows it to be drawn into smaller section is called:
A.Plasticity
B.Ductility
C.Elasticity
D.Durability
Ans:B
38.Kinematic  viscoisity is the:
A.Ratio of absolute viscosity to the density if the liquid
B.Product of absolute viscosity and masses of liquid
C.Ratio of density of the liquid to absolute  viscosity
D.Product of absolute viscosity and density of the liquid
Ans:A
39.Which thermodynamic law provide the basis of temperature measurement?
A.I Law of thermodynamics
B.II law of thermodynamics
C.Law of conservation of energy
D.Zeroth law of thermodynamics
Ans:D
40.In one dimensional flow,the flow:
A.Takes place in one direction
B.Is steady and uniform
C.Takes place in straight line
D.Takes place in curve
Ans:C
41.A cylindrical section having no joint is called:
A.Perfect section
B.Seamless section
C.Homogeneous section
D.Jointless section
Ans:B
42.Cavitation in hydraulic machinery:
A.Causes sudden drop in power output and efficiency
B.Causes noise,vibrations of various parts
C.Reduce discharge of the turbine
D.All of the above
Ans:……..
43.The resilience of a material is considered when it is subjected to:
A.Shock loading
B.Latigue
C.Creep
D.None of the above
Ans:B
44.According to Darcy’s formula loss of head due to friction in a pipe is:
A.3flu2/2gd
B.flu2/2gd
C.4flu2/2gd
D.flu2/gd
Ans:C
45.Which of the following has no unit?
A.Kinematic viscosity
B.Surface tension
C.Bulk modulus
D.Strain
Ans:D
46.Materials having same elastic properties in all directions is called:
A.Isentopic material
B.Uniform material
C.Elastic material
D.Practical material
Ans:……..
47.The ratio of work done per cycle to the stoke volume of the compressor is known as:
A.Compressor capacity
B.Mean effective pressure
C.Compressor efficiency
D.Compression ratio
Ans:D
48.The maximum bending moment due to moving load on a simply supported beam,occurs:
A.At mid span
B.Anywhere on the beam
C.At support
D.Under the load
Ans:D
49.The characteristic equation of gas is
A.Ru=mR
B.h=U+pv
C.pv=mRT
D.P1/T1=p2/T2
Ans:C
50.The mechanical efficiency of an impulse turbine is:
A.Ratio of actual work available at turbine to the energy imparted to the wheel
B.Ratio of actual power produced by the turbine to the energy actually supplied by the turbine
C.Ratio of work done on the wheel to the energy of the jet
D.None of the above
Ans:A
51.Specific heat is the amount of heat required to rise the temperature:
A.By unit degree of a substance
B.By unit degree of unit mass of substance
C.Unit mass by 10 degree
D.None of the above
Ans:B
52.Pulverised coal is:
A.Coal free from ash
B.Non smoking coal
C.Coal broken into fine particles
D.Coal which burn for long time
Ans:C
53.The LP(indicated power)of an engine is always------------- the brake power.
A.Less than
B.Equal to
C.Greater than
D.None of the above
Ans:C
54.Volumetric efficiency is the ratio of:
A.Volume of charge admitted at NTP to swept volume
B.Total volume to clearance volume
C.Swept volume to clearance volume
D.None of the above
Ans:A
55.Water hammer is developed in a :
A.Turbine
B.Penstock
C.Draft tube
D.Surge tank
Ans:B
56.The time for half amount of radio active isotope to decay is known as:
A.Half life
B.Radio active decay
C.Rate of decay
D.Halving time
Ans:A
57.Acme thread has-degree angle.
A.45 degree
B.60 degree
C.29 degree
D.90 degree
Ans:C
58.As steam expands in turbine:
A.Its specific volume increases
B.Its pressure increases
C.Its boiling point increases
D.Its temperature increases
Ans:D
59.pvn=constant.It is the relation for polytrophic process,if n-0 then the process become:
A.Constant volume process
B.Throttling process
C.Constant temperature process
D.Constant pressure process
Ans:D
60.Which of the following enters to the super heater of a boiler?
A.Hot water
B.Super heated steam
C.Wet steam
D.Cold water
Ans:C
61.Soot is a type of:
A.Body  panel
B.Tyre
C.Ignition
D.Emission
Ans:B
62.Cowl is a part of:
A.Body panel
B.Indicator
C.Engine
D.Transmission
Ans:A
63.Blow by gases can be relieved by
A.Pressure cap
B.Econostat
C.PCV valve
D.Thermostat valve
Ans:C
64.Expansion tank is employed in ………………system
A.Fuel
B.Lubrication
C.Cooling
D.Brake
Ans:C
65.A.C.Mechanical pump is employed in:
A.Fuel system
B.Automatic transmission system
C.Air conditioning
D.Power steering
Ans:A
66.Pulsation of clutch pedal is due  to:
A.Loose Rivets
B.Misalignment of engine and transmission
C.Worn out clutch facing
D.Incorrect linkage adjustment
Ans:----------
67.Car can stop in gear by using
A.Vaccum clutch
B.Cone clutch
C.Multi plate clutch
D.Fluid fly wheel
Ans:D
68.Torque transfer at an angle is provided on propeller shaft by using:
A.Centre support bearing
B.Slip Joint
C.Universal Joint
D.Differential
Ans:C
69.Scrub radius is:
A.Distance between king pin axis on the ground and wheel contact point on the ground
B.Inner wheel radius
C.Outer wheel radius
D.Turning radius
Ans:A
70.The ratio of side force to the slip angle is called:
A.Thrust power
B.Cornering Power
C.Cornering angle
D.Steering angle
Ans:B
71.Torsion bar is used for:
A.Keeping wheel track
B.Protecting the  vehicle  from crash
C.Vibration damping
D.Suspension system
Ans:D
72.The unbalanced wheel gives rise the problem of:
A.Wheel wobble
B.Side Pulling
C.Side Wear
D.Skidding
Ans:A
73.Skidding of wheels avoided by:
A.Braker compensation
B.Using cross tyre tread
C.Using ABS
D.Dynamic braking system
Ans:C
74.Brake caliper is:
A.Used in disc brakes
B.Used for measuring brake pad thickness
C.Used for brake setting
D.Used for calibration stopping distance
Ans:A
75.The distance between the centre lines of the front and the rear axies is called:
A.Axie distance
B.Effective chasis length
C.Wheels base
D.Wheel track
Ans:C
76.Ackermann steering mechanism,is used for:
A.Reducing steering hardness
B.Keeping equal angle of turn of front wheels
C.Reducing steering shake
D.Getting correct steering angle
Ans:………..
77.Top of the wheel slants vertically outward is called:
A.Negative camber
B.Positive Castor
C.Toe-out
D.Positive camber
Ans:D
78.Over drive is used to:
A.Increase driving comfort
B.Step up the gear ratio
C.Double the wheel r.p.m
D.Maintain wheel r.p.m without engine support
Ans:----------
79.Volumetric efficiency of an engine is increased by:
A.Using large inlet value
B.Using more number of pistom rings
C.Increasing gap between head and piston
D.Increasing the size of pistom
Ans:……
80.Cold rating is associated  with:
A.Engine cooling system
B.Cooling capacity of oil
C.Battery
D.Blower speed of A/c
Ans:C
81.Spark developed in spark plug when:
A.C.B.Point closes
B.C.B.Point opens
C.Ignition switch on
D.Spark plug is fouled
Ans:B
82.Turn ratio is associated with:
A.Spark plug
B.Condenser
C.Carburettor
D.Ignition coil
Ans:D
83.R.P.M of an engine can be measured with:
A.Odo meter
B.Dwell  meter
C.Taco meter
D.Trip meter
Ans:C
84.Folo-------------Thru drive employed in:
A.Starting system
B.Suspension system
C.Transmission system
D.E.F.I. System
Ans:A
85.Sealed beam unit is a part of:
A.Head Lamp circuit
B.Chasis frame
C.Independent suspension system
D.Over drive system
Ans:A
86.M.A.C.T is related to:
A.Fitness test
B.Accident claim
C.Learners test
D.Driving test
Ans:B
87.Speed limit is included in:
A.Informatory sign
B.Cautionary sign
C.Road marking
D.Mandatory sign
Ans:D
88.Super elevation is-----------------of a horizontal curved portion of a road.
A.Convexity
B.Inward transverse inclination
C.Positive grade
D.Mandatory sign
Ans:D
88.Super elevation is---------------of a horizontal curved portion of a road.
A.Convexity
B.Inward transverse inclination
C.Positive grade
D.Camber
Ans:A
89.A fare that is proportionate to the distance travelled is known as:
A.Zonord fare
B.Plat fare
C.Reduced fare
D.Graduated fare
Ans:D
90.The Motor vehicle to which semitrailer is attached is called:
A.Tractor
B.Grader
C.Articulated vehicle
D.Mobile crane
Ans:C
91.C.R.D.I. is related to:
A.Ignition system
B.Fuel system
C.Lighting system
D.Suspension system
Ans:B
92.E.G.R. is employed to reduce:
A.Noise
B.Harshness
C.Emission
D.Vibration
Ans:C
93.VVT lis employed to operate:
A.Valve train
B.Clutch
C.Steering
D.Variable ventury carburetto
Ans:A
94.Forward efficiency is related to
A.Braking
B.Steering
C.Lighting
D.Engine Performance
Ans:…………..
95.HUD is a term linked with------------
A.Transmission
B.Aerodynamics
C.Handling
D.Gauges
Ans:D
96.Anti dazzle devices are used in-----------system
A.Starting
B.Indicator
C.Charging
D.Head Lamp
Ans:D
97.FFV stands for:
A.Flexi fuel vehicle
B.Fuel Free vehicle
C.Fully forward vehicle
D.Front final drive vehicle
Ans:A
98.Schrader valve appears on:
A.Master cylinder
B.Wheel cylinder
C.Wheel assembly
D.Fuel System
Ans:C
99.EBD is a -------------device in modern vehicle
A.Brake assistance
B.Stability programme
C.Electronic ignition
D.Emission control
Ans:A
100.Viscous coupling is employed instead of------------in modern vehicles
A.Steering
B.Differential
C.Brake
D.Universal Joint

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email