15 June 2015

// // Leave a Comment

INSTRUCTOR IN GOVT.COMMERCIAL INSTITUTE TECHNICAL EDUCATION SOLVED PAPER 2015

INSTRUCTOR IN GOVT.COMMERCIAL INSTITUTE TECHNICAL EDUCATION
EXAM DATE:14-05-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Who was the 1st Muslim invader of India?
A.Muhammad Ghori
B.Mahmud of Ghazni
C.Qutabuddin Aibek
D.Babur
Ans:B
2.First battle of Muslim invasion to India in 1191 was between Ghori and:
A.Chaithanya
B.Jayachandra
C.Prithviraj
D.None of these
Ans:C
3.What was the name of first sultanate dynasty of Delhi?
A.Sayyid
B.Ghazini
C.Lodhi
D.Ilbari
Ans:D
4.Who was the first and last woman Muslim ruler of Medieval India?
A.Dhilavar
B.Nurjahan
C.Razia
D.Malik Sarvar
Ans:C
5.Which was the period of  Marcopolo’s visit to India?
A.12th Century
B.13th Century
C.14th Century
D.15th Century
Ans:B
6.Who was the first Indian ruler to regulate the market?
A.Aibek
B.Firoz Shah
C.Muhammed Bin Tughlaq
D.Alauddin Khalji
Ans:D
7.Which ruling period rationing was introduced in India?
A.Sultanate
B.Mughal
C.Nanda
D.None of these
Ans:A
8.What is the name of the capital created by Muhammed Bin Tughluq to transfer the capital?
A.Allahabad
B.Kotagiri
C.Kaiqubad
D.Daulatabad
Ans:D
9.Who introduced the currency system in India?
A.Muhamad Bin Tughlaq
B.Iltutmish
C.Allauddin Khilji
D.Shujauddin
Ans:A
10.This is the year in which Timur sacked Delhi
A.1298
B.1398
C.1348
D.1248
Ans:B
11.Who was the last sultanate ruler of Delhi?
A.BahlulLodhi
B.Alauddin Alam Khan
C.Ibrahim Lodhi
D.Mubarak Khan
Ans:C
12.First battle of Panipat was between Lodhi and:
A.Akbar
B.Babur
C.Humayun
D.Aurangazeb
Ans:B
13.The famous historical text Rajatarangini’s second part was written by:
A.Jonaraja
B.Kalhana
C.Ziauddin Barani
D.Alauddin Hussain
Ans:B
14.Rana sanga of Mewar was defeated at---------------in 1527 by Babur
A.Khilanar
B.Kanauj
C.Panipat
D.Kanwah
Ans:D
15.Vijayanagara empire was founded by:
A.Ganapathi
B.Rudrambha
C.Harihara and Bukka
D.Bhillamma
Ans:C
16.Rudramba the famous women ruler of South India praised by Macro polo belonged to which dynasty:
A.Yadava
B.Pandya
C.Chalukya
D.Kakathiya
Ans:D
17.What is the name of the first dynasty of Vijayanagara?
A.Sangama
B.Saluva
C.Tuluva
D.Aravindu
Ans:A
18.Who was the first viceroy of Portuguese to India?
A.Vasco da gama
B.Albuquerque
C.Almeida
D.Niro da cunha
Ans:C
19.Second time Vasco d agama came to India in:
A.1497
B.1502
C.1500
D.1501
Ans:B
20.Which ruler of India is called a man much ahead of his time?
A.Muhammed Bin Tughluq
B.Alauddin Khalji
C.Balban
D.Aibek
Ans:A
21.What is the name of a new city in Delhi made by Humayun?
A.New Delhi
B.Dinpanath
C.Akbar
D.Sher Shah
Ans:C
22.Who was the Muslim  ruler of India abolished Jezia?
A.Alauddin
B.Babur
C.Akbar
D.Sher Shah
Ans:C
23.Which is the religion instituted by Akbar?
A.Ibadat
B.Shafi
C.Sharia
D.Din illahi
Ans:D
24.When the Supreme court at Calcutta was initiated?
A.1774
B.1764
C.1784
D.1935
Ans:A
25.Who was the founder of Arya Samajam?
A.Ram Mohan Roy
B.Ranjith Singh
C.Dayananda Saraswathi
D.Sir Sayyid Ahmed Khan
Ans:C
26.When did Universities set up in India?
A.1957
B.1857
C.1837
D.1947
Ans:B
27.When did railway open up in India?
A.1853
B.1863
C.1787
D.1783
Ans:A
28.When did penal code begin in India?
A.1862
B.1861
C.1872
D.1873
Ans:Correct answer:1860
29.The term’Pakistan’was mentioned first time by Britain in:
A.1927
B.1929
C.1928
D.1933
Ans:D
30.Alexander invaded India in:
A.BC 246
B.BC 326
C.BC 247
D.BC 325
Ans:B
31.How many councils were held in Buddhism?
A.3
B.2
C.4
D.1
Ans:C
32.Who was the founder of Ajuvika sect?
A.Sthulabhadra
B.Bhadrabahu
C.Gosali Maskariputra
D.Parsavanatha
Ans:C
33.Which is the head quarters of the Theosophical Society?
A.Bombay
B.Calcutta
C.Pune
D.Adayar
Ans:D
34.Ramakrishna Mission started by:
A.Dr.Atmaram Pandurang
B.Vivekanada
C.Kesab Chandra Sen
D.Sri Ramakrishna
Ans:B
35.Indian women association was instituted by:
A.Annie besant
B.Rande
C.Radha kanth Deva
D.Blavatsky
Ans:A
36.Arivippuram Movement was in the year:
A.1898
B.1888
C.1897
D.1896
Ans:B
37.Self Respect Movement of South was started by:
A.E.V.Ramaswamy Naiker
B.T.M.Nair
C.Kumaranasan
D.Dr.Palpu
Ans:A
38.By which Act Britain took company possession in crowns hand?
A.Indian Council Act
B.Regulating Act
C.Charter Act
D.Pitts India Act
Ans:A
39.The Number of delegates who attended the 1st Indian national congress session was:
A.1500
B.500
C.72
D.92
Ans:C
40.The Pioneer of Indian communism is:
A.M.N.Roy
B.S.A.Dange
C.Surya Sen
D.EMS
Ans:A
41.Panthalayani Kollam  stands for:
A.Koilandi
B.Kollam
C.Quilon
D.Alleppy
Ans:A
42.Puthuvaippu era in Kerala starts in:
A.1941
B.1841
C.1541
D.1341
Ans:D
43.In which of the Asoka’s pillars Kerala is mentioned?
A.13 & 14
B.12 & 14
C.12 &13
D.14 &15
Ans:------------
44.Which fruit among the following are not bought by the Portuguese in India?
A.Pineapple
B.Orange
C.Papaya
D.Guava
Ans:B
45.Buddha was born in which country?
A.Bhutan
B.Nepal
C.India
D.Sri Lanka
Ans:B
46.Which among the following is a port town?
A.Harappa
B.Kotdiji
C.Lothal
D.Ropar
Ans:C
47.Which is the latest Veda?
A.AtharvaVeda
B.Rig Veda
C.Sama Veda
D.Yajur Veda
Ans:A
48.Who is the author of Indica?
A.Periplus
B.Kautilya
C.Selucus
D.Megasthanese
Ans:D
49.Chinese pilgrim Fahien visited India during:
A.Vikramadithya
B.Samudragupta
C.Chandragupta
D.Kumaragupta
Ans:A
50.Which South Indian king conquered Ceylon?
A.Rajendra Chola
B.Samuthiri
C.Raja Raja
D.Gauthami Putra
Ans:C
51.Properties command is available from which menu:
A.File
B.Table
C.Tools
D.Insert
Ans:A
52.Correct method to switch from insert mode to overtype mode:
A.Double –click the ‘REC’ status indicator on the status bar
B.Double –click the ‘TRK’status indicator on the status bar
C.Single-click the ‘OVR’ status indicator on the status bar
D.Double-click the ‘OVR’ status indicator on the status bar
Ans:D
53.Press-----------------key to erase a character on the left side of the insertion point.
A.DELETE
B.BACKSPACE
C.Either(A) or(B)
D.Ctrl+Delete
Ans:B
54.View buttons are located at:
A.The right end of the horizontal scroll bar
B.The bottom of the vertical scroll bar
C.The left end of the  horizontal scroll bar
D.The top of the Vertical Scroll bar
Ans:A
55.Shortcut keys for Track changes:
A.Ctrl+Shift+E
B.Ctrl+Shift+T
C.Ctrl+Shift+C
D.Ctrl+Shift+R
Ans:A
56.The word count command on the tools menu displays the number of words and number of:
A.Paragraphs
B.Lines
C.Pages
D.All of the above(A,B and C)
Ans:D
57.When a hyperlink is created,word formats the hyperlinked word as.
A.Underlined and coloured red
B.Italicized and coloured red
C.Underlined and coloured blue
D.Red wavy lines and coloured blue
Ans:C
58.’Change Case’ command is in which menu?
A.Tools
B.Format
C.Table
D.Insert
Ans:B
59.One of the following is not an example of application software:
A.DOS
B.MS Word
C.Tally
D.Adobe Photoshop
Ans:A
60.Which is the default paper size in the page setup window?
A.A4
B.Letter
C.A3
D.Legal
Ans:B
61.Print preview in Word 2003 is taken by clicking File-Print preview.But in word 2007 it is taken by clicking:
A.Home-Print preview
B.Page Layout-Print preview
C.Office Button-Print –Print preview
D.Insert-print-Print preview
Ans:C
62.Which is the correct step to take Auto shapes?
A.Insert-Auto shapes
B.Insert ->Symbol
C.Insert->Object->Auto shapes
D.Insert->Picture->Auto shapes
Ans:D
63.One of the following tab stops is not available in Word 2003:
A.Left
B.Bar
C.Point
D.Decimal
Ans:C
64.Which is the default columns number in columns window of MS Word 2003?
A.One
B.Two
C.Three
D.Four
Ans:A
65.We can select Text Box command from which menu?
A.Insert
B.Table
C.Format
D.None of these
Ans:A
66.T’s shape is changed in the following example by using one command.Which is that command?
This is the example for this question.Not for any other question.You should mind only the command for this question.How we can perform this style by using that command?
A.Font
B.Font size
C.Text Effects
D.Drop Cap
Ans:D
67.A set of statements or instructions arranged in an order to  perform a specified task or process is called:
A.Software
B.Hardware
C.Text Effects
D.Drop Cap
Ans:D
68.Insert->Cells option in Word 2003 can be taken from which menu?
A.Insert
B.Tools
C.Table
D.Format
Ans:C
69.How many alignment options are available in Paragraph dialogue window?
A.4
B.5
C.6
D.7
Ans:A
70.One of the following methods is used to insert a new page in the current document:
A.Insert->Page
B.File ->Page Setup
C.Insert->Break->Page
D.Insert->Break->Pagebreak
Ans:A
71.Which is the master key in the English Typewriter?
A.a;
B.asdf;lkj
C.N
D.G
Ans:C
72.What is correct from the following in the case of sight method typing?
A.Less time
B.Less effort
C.Less errors
D.Less Work
Ans:C
73.What are the guide keys in the Malayalam Typewriter?
A.Keys in the main row
B.Second keys from the right and left end of main row
C.First keys in the right and left end of main row
D.None of the above
Ans:B
74.One of the following is not  main part out of five important parts in a typewriter:
A.Main Spring
B.Carriage
C.Spacebar
D.Type Bar and Type Basket
Ans:C
75.What woulf be happened if the mainspring strap broken at the time of typing?
A.We can’t type
B.No Step by Step movement
C.Nothing will happen
D.None of the above
Ans:B
76.What is the usage of back spacer key?
A.For moving carriage to right hand side
B.For moving carriage to left hand side
C.For moving carriage half space to left hand side
D.None of the above
Ans:A
77.Why we are using backing sheets while typing?
A.Avoid sound
B.Avoid damage to the cylinder
C.Easy movement of paper
D.No any advantage
Ans:B
78.There are two characters in a typeface.But one will impress in the paper at the time of typing.Why?
A.Cylindrical Shape of the type face.
B.Cylindrical shape of the carriage
C.Shape of the typeface
D.None of the above
Ans:D(Cylindrical shape of the Cylinder)
79.What will happen to the carriage when we type one letter?
A.Move carriage ½ space to left
B.Move carriage 1 space to left
C.Move carriage ½ space to right
D.Move carriage 1 space to right
Ans:B
80.How many dogs in a typewriter?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B
81.Rocher mechanism is connected with:
A.Duplicator
B.Cyclostyle machine
C.Typewritter
D.None of the above
Ans:C
82.What is the shape of Universal Bar in typewriter?
A.Plain in Halda and Remington
B.Semicircle in Halda and Remington
C.Plain in Remington and Semicircle in Halda
D.Semicircle in Remington and plain in Halda
Ans:D
83.One of the following tensions of the typewriter is not correct?
A.Ribbon Tension
B.Carriage Tension
C.Rack Tension
D.Key Tension
Ans:A
84.Which type of ribbon is used to type court matter and documents which are kept for long time?
A.Copying Ribbon
B.Record Ribbon
C.Nylon Ribbon
D.Cotton Ribbon
Ans:B
85.One of the following movements is not correct in the case of ribbon movement:
A.Lengthwise movement
B.Up and down movement
C.Automatic Reverse movement
D.None of the above
Ans:D
86.What is the usage of paper side Guide?
A.To put paper in a machine
B.To get equal margin in all sheets
C.To fix margin
D.No such usage
Ans:B
87.Pick out one of the following scales is not in the typewriter:
A.Line finder scale
B.Marginal stop adjustment scale
C.Paper finder scale
D.Paper bale scale
Ans:C
88.Roman letter used for the figure 2000:
A.MM
B.DD
C.CC
D.LM
Ans:A
89.Triple line space is used while typing--------------document.
A.Professional work
B.Essays
C.Legal Document
D.Literary work
Ans:C
90.How  much space will leave after typing semi-colon?
A.1
B.2
C.1/2
D.No space
Ans:B
91.----------------------bits is 1 Nibble.
A.8
B.6
C.4
D.2
Ans:C
92.One of the following is not a web browser:
A.Yahoo
B.Google Chrome
C.Opera
D.Safari
Ans:A
93.Pick out one correct example for volatile memory from the following:
A.Flash Drive
B.Ipod
C.RAM
D.ROM
Ans:C
94.Green wavy underlines below the words in MS Word document indicate:
A.Spelling mistake
B.Grammar mistake
C.Line Mistake
D.None of the above
Ans:B
95.-------------------is a special bar that displays a series of names.which represents a list of commands that can be used to perform different tasks in Word.
A.Title bar
B.Status bar
C.Task bar
D.Menu bar
Ans:………
96.The shape and appearance of letters,numbers and special characters are called:
A.Size
B.Point
C.Font
D.Formatting
Ans:D
97.One of the following is not possible by pressing enter key:
A.To insert a blank line into a document
B.To begin a new paragraph
C.To begin a new line
D.To begin a new document
Ans:D
98.We can move througha document from top to bottom and from bottom to top by using
A.Horizontal scroll bar
B.Vertical scroll bar
C.End button
D.None of the above
Ans:B
99.The default alighnment for paragraph is:
A.Left
B.Right
C.Centered
D.Justified
Ans:A
100.What is the correct method to select a group of words in a word document?
A.Click the group button on the tools menu
B.Drag the mouse pointer through the characters to be selected
C.Double click any where in the group of characters
D.Triple clicks any where in the group
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email