10 June 2015

// // Leave a Comment

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT –BANKING ASSISTANCE(VHSE) SOLVED PAPER

LABORATORY TECHNICAL ASSISTANT –BANKING ASSISTANCE(VHSE)
Exam Date:08-04-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Negotiable Instrument Act was passed in:
A.1881
B.1880
C.1981
D.1882
Ans:A
2.The headquarters of IMF is located at:
A.Washington
B.London
C.New York
Ans:A
3.First Joint Stock Bank in India:
A.Bank of Bengal
B.Bank of Hindustan
C.Bank of Calcutta
D.Bank of Chennai
Ans:B
4.Governing body for the pension scheme:
A.SEBI
B.RBI
C.PFMC
D.PFRDA
Ans:D
5.Relationship of banker with payee of a draft.
A.Drawer and Drawee
B.Licensor and Licensee
C.Principal and Agent
D.Trustee and Beneficiary
Ans:D
6.The practice where a borrower pledges collateral security to secure a debt is
A.Guarantee
B.Hypothecation
C.Bailing
D.All of these
Ans:B
7.Scheduled banks are which:
A.Carry on banking business in India
B.Which have paid up capital and reserve of an aggregate value of not less than five lakhs rupees
C.Which satisfy the RBI that their affairs are not being conducted in a manner detrimental to the interest of their depositors
D.All of these
Ans:D
8.Subsidiary ledges of banking companies consists:
A.Bill for collection register
B.Locker’s register
C.Demand draft register
D.All of these
Ans:D
9.Alphanumeric code that identifies a bank branch participating in the inter bank electronic fund transfer:
A.UAIDI
B.IFSC
C.NEFT
D.NFT
Ans:B
10.IDBI established in:
A.1954
B.1960
C.1964
D.1965
Ans:C
11.Chairman of NABARD is appointed by:
A.Government of India
B.President of India
C.RBI
D.Rajyasabha
Ans:A
12.Lord Krishna Bank was merged with:
A.Centurion Bank of Punjab
B.Punjab National Bank
C.Indian Bank
D.South Indian Bank
Ans:A
13.Largest Public Sector Bank in India:
A.Bank of Baroda
B.State Bank of India
C.Central Bank
D.Indian Bank
Ans:B
14.The Commercial Bank which has adopted a village in Thrissur District and several steps have been taken to transform the village as a ‘model village’ in India:
A.Syndicate Bank
B.Federal Bank
C.Canara Bank
D.South Indian Bank
Ans:D
15.Reserve Bank of India established in the year:
A.1934
B.1930
C.1935
D.1936
Ans:C
16.Which among the following is a defunct bank?
A.Lord Krishna Bank
B.Yes Bank
C.Dena Bank
D.Vijaya Bank
Ans:A
17.The headquarters of SIDBI is at:
A.Delhi
B.Lucknow
C.Mumbai
D.Hyderabad
Ans:B
18.Which bank has got gold should for excellence in financial reporting in the Private Bank category 2011-2012 from Institute of Chartered Accounts of India?
A.Catholic Syrian Bank
B.HDFC Bank
C.AXIS Bank
D.None of these
Ans:C
19.SBI associate banks were nationalized on:
A.1959
B.1969
C.1964
D.1949
Ans:A
20.Complaint redressal system launched by SEBI is:
A.TRAI
B.IRDAI
C.CRS
D.SCORES
Ans:D
21.Accounts are allowed to be operated by cheque in respect of:
A.Both savings bank a/c and fixed deposit a/c
B.Both savings bank a/c and current a/c
C.Both savings bank a/c and loan a/c
D.Both savings bank a/c and cash a/c
Ans:B
22.Capacity of the bank to produce cash on demand:
A.Shiftability
B.Eligiblity
C.Liquidity
D.Tradability
Ans:C
23.Earliest Commercial Banks were known as:
A.Trading houses
B.Banking houses
C.Service houses
D.Agency houses
Ans:D
24.14 Major commercial banks were nationalized on:
A.1969
B.1970
C.1959
D.1960
Ans:A
25.First organized stock exchange in India was:
A.Delhi
B.Bombay
C.Calcutta
D.Ahmedabad
Ans:B
26.The document used by the customers for depositing cash in to bank:
A.Pay-in-Slip
B.Deposit Slip
C.Specimen Slip
D.Withdrawal slip
Ans:A
27.Services provided by banks under E-Banking is:
A.EFT
B.POS
C.Automated Teller Machine
D.All of these
Ans:D
28.The rate at which Reserve Bank  rediscount papers presented by Commercial Bank or make advance to them directly aginst approved securities:
A.Repo Rate
B.Reverse Repo Rate
C.Bank Rate
D.C.R.R
Ans:C
29.Banking Regulation Act passed in:
A.1948
B.1949
C.1950
D.1940
Ans:B
30.Which of the following is not a banking  term?
A.Equator
B.O.D
C.A/c Payee
D.N.P.A
Ans:A
31.Which of the following organization was set up to boost the overall rural development in India
A.SEBI
B.NABARD
C.Co-operative Banks
D.SIDBI
Ans:B
32.The ‘Rupay’ card dedicated to India by honourable President of India,Pranab Mukherjee at Rashtrapati Bhavan on:
A.April 4th 2014
B.June 2nd 2014
C.April 10th 2014
D.May 8th 2014
Ans:D
33.In E-Banking RTGS stands for:
A.Rate Time Gross Settlement
B.Real Time gross settlement
C.Re-discount Time Gap Settlement
D.None of these
Ans:B
34.’The banker to every Indian’is the slogan of:
A.Canara Bank
B.Indian Oversees Bank
C.Federal Bank
D.State Bank of India
Ans:D
35.The Prime Minister’s Scheme ‘Bank Account for All’is known as:
A.Jan Dhan Yojna
B.Dhan Yojna
C.Vikas Yojna
D.Jan Yojna
Ans:A
36.U.T.I.established in
A.1960
B.1962
C.1970
D.1964
Ans:D
37.Qualitative credit control method of RBI is:
A.Liquidity ratio
B.Rationing of credit
C.Publicity
D.Bank Rate
Ans:C
38.Over draft facility is allowed in respect of:
A.Current A/c
B.Saving A/c
C.Fixed deposit
D.Recurring A/c
Ans:A
39.Banks provide financial aid to industries,heavy turnkey projects and foreign trade is:
A.SIDBI
B.Specialised banks
C.Commercial banks
D.Central Bank
Ans:B
40.The plastic money card which allow its holder to make purchase without holding cash in hand and cash at bank
A.Debit card
B.ATM card
C.Credit card
D.None of these
Ans:C
41.The rate at which  RBI lends to the banks under liquidity adjustment facility is:
A.Reverse Repo Rate
B.Repo Rate
C.Bank Rate
D.Cash Reserve Ratio
Ans:B
42.Holidays are declared to banks under:
Reserve Bank of India Act
B.Banking Regulation Act
C.Indian Contract Act
D.Negotiable Instrument Act
Ans:D
43.India’s largest public sector general Insurance Company:
A.New India Assurance Company
B.National Insurance Company
C.Oriental Insurance Company
D.None of these
Ans:A
44.Chairman of State Bank of India
A.Indra Nooyi
B.Chanda Kochar
C.Arundhati Battacharya
D.Kiran Mazumdar
Ans:C
45.There has been a concerted effort by the policy makers in re-orienting banking towards achieving social objectives.As a result of this ,class banking is shifted to:
A.Rural banking
B.Mass banking
C.Development banking
D.Innovative banking
Ans:B
46.The credit instrument used as most convenient and inexpensive medium of exchange.
A.Letter of Credit
B.Bill of exchange
C.Cheque
D.Credit Card
Ans:C
47.Which of the following is the function of insurance?
A.Risk bearing
B.Assist in capital formation
C.Provide certainty
D.All of these
Ans:D
48.Banks show provision for Income Tax:
A.Under the head borrowing
B.Under the head other liabilities and provisions
C.Under Liabilities and tax authorities
D.None of these
Ans:B
49.The pricing policy of fixing higher price at the initial stage and reducing later step by step is:
A.Penetrating
B.Marginal
C.Skimming
D.Cost covering
Ans:C
50.What is ASBA in E-invest?
A.Applications supported by Blocked Amount
B.All Scheduled Bank Association
C.All India State Bank Association
D.All Savings Bank A/c Holders
Ans:A
51.Art of protecting information by transforming it in to an unreadable format is:
A.Cryptology
B.Translation
C.Crypstography
D.Cryptography
Ans:D
52.SEBI is:
A.Regulatory authority
B.Statutory authority
C.Both(a)and (b)
D.None of these
Ans:C
53.A non-banking asset is:
A.Fixed asset purchased from the market.
B.Any asset acquired from the debtors
D.All of these
Ans:A
54.Banking Ombudsman may reject the complaint
A.Immediately after receipt
B.At any stage
C.After hearing both parties
D.None of the above
Ans:C
55.Which of the following is the restricted function of RBI?
A.Bank Note Issue
B.Credit Control
C.Lending to banks
D.Clearing houses
Ans:D
56.Commercial paper is:
A.A Short –term promissory note
B.Has fixed maturity period
C.Both(a) and (b)
D.None of these
Ans:C
57.The process by which physical share certificates are converted in to an electronic form:
A.Digitalistation
B.Materialisation
C.Electronisation
D.Dematerialisation
Ans:D
58.The assets of the bank which does not generate any income:
A.Dead assets
B.NPA
C.Frozen asset
D.Loss making asset
Ans:B
59.Organisation which set up with the objective of smoothening the short term liquidity imbalances and integrating various segment of money market.
A.Over the counter exchange of India
B.SEBI
C.Discount and finance house of INDIA
D.RBI
Ans:C
60.The bank which has won the IBA Banking Technology Award 2012-2013 for’Best use of Mobility Technology in Banking:
A.Corporation Bank
B.ICICI
C.HDFC
D.SBI
Ans:A
61.In India Treasury bills are issued by:
A.RBI
B.Government of India
C.Treasury
D.None of these
Ans:A
62.The document issued by the shipping company or its agent after the cargo is loaded on the ship
A.Inspection bill
B.Certificate of origin
C.Bill of lading
D.Packing list
Ans:C
63.Which among the following is not a Public Sector Bank?
A.Andhra Bank
B.Jammu and Kashmir Bank
C.Syndicate Bank
D.Canara Bank
Ans:B
64.Which among the following is a negative process?
A.Selection
B.Recruitment
C.Performance appraisal
D.None of these
Ans:A
65.Financial Instruments that derive its value from the underlying asset.
A.Promissory note
B.Bill of Exchange
C.Derivatives
D.Certificate of Deposit
Ans:C
66.The word’Bank is originated from the language of:
A.Italian
B.English
C.Latin
D.Greek
Ans:A
67.The banking Ombudsman scheme was first introduced in Indian in:
A.1990
B.1992
C.1995
D.1994
Ans:C
68.Which of the following is a negotiable instrument?
A.Promissory note
B.Bill of exchange
C.Cheque
D.All of these
Ans:D
69.The number of schedules in the Balance Sheet of a bank
A.16
B.12
C.18
D.11
Ans:B
70.In Banking LBS refers to:
A.Lal Bahadur Satri
B.Lending Bank Scheme
C.Lead Bank Scheme
D.None of these
Ans:C
71.Two basic contradictory conditions that a banker has to keep is:
A.Liquidity and Security
B.Liquidity and Profitability
C.Security and convertability
D.All of these
Ans:B
72.Indian Domestic Card Schem ‘Rupay’conceived and launched by:
A.Reserve Bank of India
B.Indian Government
C.National Finance Corporation of India
D.National Payment Corporation of India
Ans:D
73.Kerala Gramin Bank Sponsored by:
A.Syndicate Bank
B.Canara Bank
C.Indian Bank
D.NABARD
Ans:B
74.There is restrictions regarding the number and amount of withdrawals in a given period in case of:
A.Savings bank a/c
B.Current a/c
C.Both(a) and (b)
D.None of these
Ans:A
75.The bank set up with the aim of giving boost to the country’s export and import:
A.AXIS Bank
B.Foreign Bank
C.EXIM Bank
D.City Bank
Ans:C
76.The headquarters of RBI is at:
A.Mumbai
B.Delhi
C.Chennai
D.Pune
Ans:A
77.Principal Financial Institution for the promotion financing and development of Small Scale Industries:
A.IDBI
B.SFC
C.IFC
D.SIDBI
Ans:D
78.Statutory liquidity ratio of RBI is(as on July 2014)is:
A.20%
B.22%
C.24%
D.None of these
Ans:B
79.The Institution organized by the associated banks to simplify and facilitate daily exchange of items and settlement of balances:
A.Associated houses
B.Exchange houses
C.Clearing houses
D.Bill houses
Ans:C
80.First exclusive gold banking outlet of SBI is:
A.Swarnalankar,New Delhi
B.Ghahna Ghar,Mumbai
C.Swarnamandir,New Delhi
D.Sona Ghar,Hyderabad
Ans:D
81.Which social reformer is connected with”Atmavidhya Sangham”?
A.K.Kelappan
B.Ayya Vaikundar
C.Vagbhadananda
D.Pandit Karuppan
Ans:C
82.The place where Dr.Palpu was born:
A.Petta
B.Varkala
C.Aruvikkara
D.Chempazhanthi
Ans:A
83.The place where Ayyankali started a school for depressed classes in 1904 is
A.Kilimanoor
B.Attingal
C.Venganoor
D.Sivagiri
Ans:C
84.Vaikkom Sathyagraha was started on:
A.1924 April 30
B.1924 June 30
C.1924 May 30
D.1924 March 30
Ans:D
85.The major difference between the moderates and the extremists in the congress session of 1907 was regarding:
A.Sathyagraha
B.Swaraj
C.Education
D.Boycott
Ans:B
86.Where did Gandhiji first try Sathyagraha in India?
A.Bardoli
B.Chambaran
C.Sabarmathi
D.Kheda
Ans:B
87.Gadhar Party was formed by:
A.Bhagath Singh
B.Subhash Chandra Bose
C.Aurobindo Ghosh
D.Lala Hardayal
Ans:D
88.Who formed the Indian Independence League?
A.Rash Bihari Bose
B.C.R.Das
C.W.C.Banerji
D.Subhash Chandra Bose
Ans:A
89.Who of the following is considered as the prophet of Indian Nationalism?
A.Swami Vivekananda
B.Raja Ram Mohan Roy
C.Swami Dayananda Saraswathi
D.Gopalakrishna Gokhale
Ans:B
90.On whose recommendation was the Constituent Assembly Formed?
A.Cabinet Mission Plan
B.Mount Batten Plan
C.Government of India Act 1935
D.Gandhi-Irvin Pact
Ans:A
91.Who is known as Indian Bismark?
A.Subhash Chandra Bose
B.V.D.Savarkar
C.Sardar Vallabhai Patel
D.Bala Gangadhara Tilak
Ans:C
92.The Call of “Go back to the Vedas”was given by:
A.Swami Vivekananda
B.Swami Dayananda Saraswathi
C.Sankaracharya
D.Sri Ramakrishna Paramahamsar
Ans:B
93.The system of Dyarchy was introduced in India under the India Government Act of:
A.1909
B.1919
C.1935
D.1921
Ans:B
94.The Amaravathy Session of Indian National Congress in 1897 was presided by:
A.Jawaharlal Nehru
B.Sarojini Naidu
C.Dadabai Navaroji
D.Sir.C.Sankaran Nair
Ans:D
95.--------------was the heroine of the quit India Movement
A.Sarojini Naidu
B.Captain Lakshmi
C.Aruna Asafali
D.Indira Gandhi
Ans:C
96.”Nirvrithi Panchakam”was written by
A.Ulloor
B.Vallathol
C.Ezhuthachan
D.Sree Narayana Guru
Ans:D
97.Which organization encouraged “Misrabhojanam”against the caste system?
A.Sahodara Sangham
B.SNDP
C.NSS
D.Yogakshema Sabha
Ans:A
98.Who called Kumaranasan as “Viplavathinte Sukranakshathram”?
A.Vayalar Ramavarma
B.Chattambi Swamikal
C.Joseph Mundasseri
D.K.P.Kesava Menon
Ans:C
99.Which social reformer of Malabar was the contemporary of Sri Narayana Guru?
A.Brahmananda Sivayogi
 B.Vagbhatanantha
C.Guru Gopinath
D.C.Kesavan
Ans:A
100.Who was the owner of “Swadesabhimani”press?
A.Ramakrishna Pillai
B.Amsi Narayana Pillai
C.C.V.Kunhiraman
D.Vakkom Abdul Khader Moulavi
Ans:D



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email