24 June 2015

// // Leave a Comment

LD TYPIST –VARIOUS-(SR FOR SC/ST) 2014 SOLVED PAPER

 LD TYPIST –VARIOUS-(SR FOR SC/ST) 2014 SOLVED PAPER
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The art of rearing fishes is known as:
A.Pisci culture
B.Sericulture
C.Horticulture
D.Apiculture
Ans:A
2.How many seats reserved for the Other Backward Communities in the Sreemulam Assembly?
A.12
B.10
C.16
D.14
Ans:---------
3.Travancore –Cochin integration was visualized on:
A.1949 November 1
B.1949 July 1
C.1949 June 1
D.1949 June 15
Ans:B
4.Who invented Neutron?
A.Priestly
B.Rutherford
C.Chadwick
D.Thomson
Ans:C
5.Burial place of Lal Bahadur Sastri:
A.Vijaykhat
B.Virbhumi
C.Sakthisthal
D.Rajkhat
Ans:A
6.Viswanath Anand is associated with:
A.Foot ball
B.Golf
C.Chess
D.Tennis
Ans:C
7.Indian National Congress founded on:
A.December 1885
B.January 1885
C.March 1885
D.November 1885
Ans:A
8.Capital of Uttaranchal:
A.Deradun
B.Lucknow
C.Kanpur
D.Uttarpradesh
Ans:A
9.The first Indian ambassador in China:
A.K.R.Narayanan
B.K.M.Panikkar
C.Sasitharoor
D.S.Radhakrishnan
Ans:B
10.The king of fruits:
A.Apple
B.Banana
C.Mango
D.Orange
Ans:C
11.’Keralam Valarunnu’ was written by:
A.ONV
B.Pala Narayanan Nair
C.Sugathakumari
D.Akkitham
Ans:B
12.Plants respirates through:
A.Stomata
B.Trachea
C.Book lungs
D.Gills
Ans:A
13.Santhosh Trophy is associated with:
A.Cricket
B.Tennis
C.Hockey
D.Foot Ball
Ans:D
14.The strait that separates India from Srilanka:
A.Magellan
B.Malacca
C.Palk
D.Cape of Good Hope
Ans:C
15.Seismograph is used to measure:
A.Storms
B.Rain
C.Earthquake
D.Pressure
Ans:C
16.Ajanta-Ellora caves are in:
A.Rajasthan
B.Karnataka
C.Orissa
D.Maharashtra
Ans:D
17.Acid caused for Kidney stone:
A.Oxalic acid
B.Tartaric acid
C.Acetic acid
D.Citric acid
Ans:A
18.Which was the first news paper in India?
A.Bengal Gazatte
B.Times of India
C.The Hindu
D.Hindustan Times
Ans:A
19.The fourth estate means:
A.Legislature
B.Judiciary
C.Press
D.Executive
Ans:C
20.Downward Alteration theory is associated with:
A.Macaulary’s minute
B.Wood’s Despatch
C.Hunter commission
D.Adbot-Woodreport
Ans:A
21.The present Pope of Vatican:
A.Paul VI
B.John Paul II
C.Francis I
D.Benedict XVI
Ans:C
22.Father of green revolution in the world:
A.M.S.Swaminathan
B.Varghese Kurien
C.Norman Borlang
D.S.M.Swaminathan
Ans:C
23.Goa became independent in:
A.1960
B.1947
C.1951
D.1961
Ans:D
24.Lactometer is used to measure:
A.Purity of milk
B.Pressure of gas
C.Atmospheric pressure
D.Humidity in air
Ans:A
25.The study of properties of light is known as’
A.Orheopy
B.Optics
C.Ornithology
D.Osteology
Ans:B
26.Boundary between India and Pakisthan:
A.Mahmohan Line
B.Radcliff line
C.Durand Line
D.Punjab Line
Ans:B
27.The ‘Wings of Fire’written by:
A.Abdul Kalam Azad
B.Deepa Mehta
C.A.P.J.Abdul Kalam
D.R.K.Laxman
Ans:C
28.Who said”man is born free,yet every where he is in chains”?
A.Marx
B.Voltaire
C.Rousseau
D.Hegel
Ans:C
29.Synagogue is associated with:
A.Buddhism
B.Judaism
C.Toism
D.Zorostrianism
Ans:B
30.Old name of Myanmar:
A.Kalinga
B.Burma
C.Delhi
D.Malaya
Ans:B
31.’Guernica’is the famous painting of:
A.Davinci
B.Salavadar Dali
C.Picasso
D.Michelangelo
Ans:C
32.’Arnagukanatha nadan’is the autobiography of:
A.P.J.Antony
B.Thikkodiyan
C.N.N.Pilai
D.Ramankutty Nair
Ans:B
33.The first woman IPS officer from Kerala
A.Kiran Bedi
B.Srilekha
C.Anna Chandy
D.K.K.Usha
Ans:B
34.Who introduced five year plan in Russia?
A.Stalin
B.Kerensky
C.Lenin
D.Krushchev
Ans:A
35.Guru Kunju Kurup proved his eminence in
A.Ottam Tullal
B.Kathakali
C.Patakam
D.Harikatha
Ans:B
36.Who introduced the ‘Subsidiary Alliance’?
A.Ripon
B.Robert Clive
C.Wellesly
D.Hastings
Ans:C
37.Kerala Kalamandalam was established by:
A.Ulloor
B.Vallathol
C.Kumaranasan
D.Kunjan Nambiar
Ans:B
38.The author of Tarikh-I-Firozshahi is:
A.Alberuni
B.Amir Khusru
C.Ziaudin Barani
D.Firdausi
Ans:C
39.Which salai is referred as the ‘Nalanda of the South’?
A.Muzhikulam Salai
B.Kandalur Salai
C.Thiruvalla Salai
D.Parthiva Sekharapuram Salai
Ans:B
40.Author of the Malayalam novel’Vishakanyaka’:
A.Kesavadev
B.Uroob
C.S.K.Pottakat
D.Bashir
Ans:C
41.The first Secretary General of the UN:
A.U Thant
B.Dag Hammarskjold
C.Trygve Lie
D.Kurt Wald Heim
Ans:C
42.The person who said “no religion,no caste and no God for mankind is”:
A.Sree Narayana Guru
B.Vivekananda
C.Sahodaran Ayyappan
D.Ayyankali
Ans:C
43.The headquarters of UNESCO is at:
A.Geneva
B.Paris
C.Hague
D.Newyork
Ans:B
44.The temple entry Proclamation of Travancore was issued in the year:
A.1935
B.1932
C.1936
D.1931
Ans:C
45.The present Reserve Bank Governor of India?
A.Subarao
B.Raghuram Rajan
C.Chandrashekhar
D.Aluvalia
Ans:B
46.Who is known as Mayyazhi Gandhi?
A.I.K.Kumaran
B.Kelappan
C.C.Kesavan
D.N.V.Joseph
Ans:A
47.Deficiency of Vitamin BI creates:
A.Scurvy
B.Beri Beri
C.Rickets
D.Night Blindness
Ans:B
48.What is the maximum term of imprisonment for Contempt of Court?
A.3 years
B.3 months
C.6 months
D.1 year
Ans:C
49.The Slogan ‘American model Arabikadalil’is related with:
A.Kayyur strike
B.Guruvayoor Satyagraha
C.Punnapra –Vayalar Strike
D.Mappila Riots
Ans:C
50.Who made this statement”All are equal ,some are more equal”?
A.Charles Darwin
B.George Bernad Sha
C.George Orwell
D.Plato
Ans:C
51.’Character spacing’option can be taken by using the following correct steps:
A.File->Font->Character spacing
B.Insert->Font->Character spacing
C.Format->Font->Character spacing
D.Format->Character spacing->Font
Ans:C
52.There are methods to exit from word window
A.One
B.Two
C.Three
D.Four
Ans:B
53.How many function keys in a computer keyboard?
A.12
B.11
C.10
D.8
Ans:A
54.Which is the correct tab stop is used to insert a vertical  line  in your document?
A.Left
B.Centre
C.Right
D.Bar
Ans:D
55.Default number of columns when we insert a table:
A.5
B.2
C.3
D.10
Ans:A
56.Which one of the following key combination  is correct to print a document?
A.Alt+P
B.Alt+Ctrl+P
C.Ctrl+P
D.None of these
Ans:C
57.Which is the correct alignment option is used to arrange equal edges of text at left and right side of the Paragraph?
A.Left alignment
B.Right alignment
C.Centered
D.Justified
Ans:D
58.Insert decorative text by using:
A.Word Art
B.Font
C.Clip Art
D.Picture
Ans:A
59.Number of pages can be inserted with the help of -------option
A.Bulletes and numbering
B.Page number
C.Page break
D.Auto Text
Ans:C
60.Which of the following command helps to insert symbols like @,© Etc?
A.Insert->Auto shapes
B.Insert->Picture
C.Insert->Clip art
D.Inser->Symbols
Ans:D
61.One example of Primary memory:
A.Hard disk
B.RAM
C.Thumb drive
D.Floppy disk
Ans:B
62.Which option can be used to correct the wrongly typed word in a document:
A.Spelling and grammar
B.Grammar check
C.Goto
D.Find
Ans:A
63.Pick out the word processing software from the following:
A.Adobe Photoshop
B.Corel Draw
C.Writer(Open Office.org)
D.MS Access
Ans:C
64.File extension of MS Word 2003:
(A).xls
(B).doc
(C).docx
(D).ppt
Ans:B
65.Mail merge option can be taken from -----------Menu
A.Tools
B.Table
C.Insert
D.File
Ans:A
66.What is the default Top Margin of a word 2003 document?
A.1.25”
B.1.5”
C.1”
D.0.5”
Ans:C
67.What will happen when we press ‘Ctrl+Backspace’?
A.Delete one word to right of cursor
B.Delete one word to left of cursor
C.Delete one character to left of cursor
D.Delete one character to right of cursor
Ans:B
68.Start menu is situated in-----------bar
A.Title bar
B.Menu bar
C.Task bar
D.Status bar
Ans:C
69.Which keys are used for movement of left,right,top and bottom?
A.Page Up
B.Page down
C.Home
D.Navigation Keys
Ans:D
70.One of the following  is not true in the case of ‘Browse Buttons’ in word 2003:
A.Browse by Internet
B.Browse by End Note
C.Browse by Foot Note
D.Browse by Comment
Ans:A
71.’tOGGLE cASE’ can be taken from --------dialogue box
A.Borders and shades
B.Bullet and Numbering
C.Print
D.Change case
Ans:D
72.How many margin options are available in the page margins of Word 2003?
A.6
B.5
C.4
D.None of these
Ans:A
73.Point out the software which is used for Malayalam DTP work:
A.M.S.Word
B.MS Access
C.iLeap
D.MS Excel
Ans:C
74.We can change the text in the following manner by using---------command
A.Textformat                                                                     
B.Text direction
C.Text Edit
D.Change case
Ans:B
75.One of the following ‘Font Style ‘is available in Font dialogue box of Word 2003:
A.Small caps
B.Regular
C.Shadow
D.All caps
Ans:B
76.How many types of keyboards are in typewriters?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C
77.What is the size of Draft’type carriage of typewriter?
A.80
B.100
C.140
D.180
Ans:B
78.What are the ‘guide keys’in English Typewriter?
A.asdf:;lkj
B.N
C.S;
D.a;
Ans:D
79.One of the following is not a method for bringing carriage in to left side:
A.Press back spacer
B.Press tabulator Key
C.Press tabulator key
D.Press space bar
Ans:A
80.Carriage is connected with the main spring by using”
A.Loose dog
B.Pinion wheel
C.Draw band
D.Carriage rack
Ans:C
81.’Cylinder is made with the rubber instead of metal’,One of the following reason is not suitable withit:
A.High sound while typing
B.Damage of the typeface
C.No clear impression of the letters
D.Considering the cost of metal
Ans:D
82.What will happen to the carriage when we type one letter?
A.Move one space to the left side
B.Move half space to the left side
C.Move one space to the right side
D.None of these
Ans:A
83.If there is one dog in a typewriter,how many escapement wheel is required to operate the typewriter?
A.1
B.2
C.3
D.None of these
Ans:B
84.One of the following  is not included in the ‘Rocher mechanism’:
A.Main spring
B.Pinion wheel
C.Loose dog
D.Escapement wheel
Ans:A
85.What will happen to the carriage if we use two loose dogs in a typewriter?
A.Carriage will be on left end
B.Carriage will jump to the left side
C.Jerking to the carriage
D.No step-by step movement
Ans:D
86.How many tensions are in a type writer?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C
87.What is true in the case of’Segment shift system’ from the following statements?
A.Impress the lower character while pressing shift key
B.Impress the upper character while pressing shift key
C.It is connected with the movement  of keys
D.It is connected with the movement of carriage
Ans:B
88.Complimentary close’Yours lovingly’is used in--------letters
A.Personal letters
B.Official letters
C.Govt.Official letters
D.Secretarial letters
Ans:A
89.We can write 600 by using Roman letters in one of the following way:
A.LXX
B.DXX
C.DCC
D.DC
Ans:D
90.How many space should be left after question mark(?)?
A.1
B.1.5
C.2
D.3
Ans:D
91.Abbreviation of the designation of one official is D.T.E.Give its correct expansion:
A.Director of Tourism Education
B.Director of Technical Education
C.Director of Transport Engineering
D.Director of Tourism Engineering
Ans:B
92.Marginal notes can be typed with the help of:
A.Variable line spacer
B.Line space lever
C.Back spacer
D.Marginal release lever
Ans:D
93.’Cylindrical drum’is the part of a :
A.Duplicator
B.Typewriter
C.Computer
D.None of these
Ans:A
94.How much right side margin will leave for an official letter?
A.5
B.10
C.15
D.None of these
Ans:A
95.Where will we type’On I.G.S.’ on a cover?
A.Left side of the cover
B.Right side of the cover
C.Top of the cover
D.Bottom of the cover
Ans:C
96.How many view buttons are there in the MS Word 2003 window?
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:D
97.How can we select a paragraph in a word document?
A.Double click any where in the paragraph
B.Triple click any where in the paragraph
C.Press Ctrl+A
D.None of the above
Ans:B
98.’Clear all’option can be available from------------Menu
A.Edit
B.File
C.Table
D.Insert
Ans:A
99.Default font size in MS word 2003:
A.8
B.10
C.12
D.14
Ans:C
100.Short cut keys’Ctrl+D’is used for
A.Delete
B.Close document
C.Close file
D.Font options
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email