24 June 2015

// // Leave a Comment

POSTAL ASSISTANT/SORTING ASSISTANT 2014 SOLVED PAPER

POSTAL ASSISTANT/SORTING ASSISTANT 2014 SOLVED PAPER
EXAM DATE:27-07-2014
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

PART-A(GENERAL KNOWLEDGE)
1.To provide opportunities for education  to the child or as the case may be,ward  between the age of six and fourteen years is a:
A.Fundamental Right under Indian Constitution
B.Fundamental Duty under Indian Constitution
C.Directive Principles of state policy Under Indian Constitution
D.Legal Right under Indian Constitution
Ans:A
2.Find the incorrect statement with respect to duration of houses of Parliament:
A.The council of states shall not be subject to dissolution
B.As nearly as possible 1/3 of members of council of states shall retire as soon as may be on the expiration of every second year
C.While the proclamation of emergency is in operation for maximum  period allowed under the constitution of India and has ceased to operate the period of House of the people may be extended for a period of one year and not beyond
D.The house of the people,unless sooner dissolved,shall continue for five years from the date appointed for its first meeting.
Ans:C

3.Who shall be the ex-officio Chairman of Council of States:
A.The President of India
B.The Vice President of India
C.The Council of states shall choose a member of the council to act as chairman
D.The Speaker of the House of People
Ans:B
4.Dilwara temple is at:
A.Khajuraho
B.Mount Abu
C.Bhubneshwar
D.Ellora
Ans:B
5.In the third battle of Panipat Marathas were defeated by:
A.Mughals
B.Rohillas
C.Britishers
D.Afghans
Ans:D
6.Output at break even point is that output at which producer is able to:
A.Recover only operating cost
B.Earn a normal profit
C.Wipe out earlier losses
D.Recover total costs
Ans:D
7.Which of the following is the highest mountain peak in South India:
A.Anai Mudi
B.Doda Beta
C.Mahendragiri
D.Dhupgarh
Ans:A
8.Which one of the following is most likely to occur if the Reserve bank of India lowers the Cash Reserve Ratio?
A.An Increase in aggregate savings
B.A rise in Budget Deficit
C.A rise in aggregate money supply
D.A rise in the use of credit cards
Ans:C
9.Which soil is more suitable for crops like cashew nut?
A.Red laterite soil
B.Black soil
C.Alluvial soil
D.Arid soil
Ans:A
10.Which one of the following is a Rabi crop?
A.Jowar
B.Groundnut
C.Mustard
D.Bajra
Ans:C
11.Which of the following state is termed as’God’s own country’:
A.Kerala
B.Andhra Pradesh
C.Karnataka
D.Tamilnadu
Ans:A
12.Who among the following is the Chief Election Commissioner?
A.V.S.Sampath
B.H.S.Brahma
C.NasimZaidi
D.None of these
Ans:A
13.The bill to carve out Telangana received the assent of the President of India on:
A.March 1,2014
B.March 31,2014
C.February 28,2014
D.None of the above is correct
Ans:A
14.Who was awarded Gandhi Peace Prize 2013 by Government of India:
A.Chandi Prasad Bhatt
B.Medea Benjamin
C.Desmond Tutu
D.Amy Goodman
Ans:A
15.Who became the 2014 Hockey India League Champion?
A.Punjab Warriors
B.Ranchi Rhinos
C.Delhi Wave Riders
D.Uttar Pradesh Wizards
Ans:C
16.Identify the state with unicameral legislature:
A.Maharashtra
B.Uttar Pradesh
C.Rajasthan
D.Karnataka
Ans:C
17.The present Governor of the state of Kerala is?
A.Mrs.Shiela Dixit
B.Mr.Nikhil Kumar
C.Mr.Hansraj Bardwarj
D.None of these
Ans:A
18.Highly polluted water could have a BOD value of:
A.17 ppm or more
B.Less than 5 ppm
C.Less than 4 ppm
D.Less than 3 ppm
Ans:A
19.Uber cup and Thomas  cup are associated with:
A.Chess
B.Cricket
C.Badminton
D.Table Tannis
Ans:C
20.The headquarter of International Olympic Committee is situated at:
A.Lausanne,Switzerland
B.Geneva,Switzerland
C.Zurich,Switzerland
D.None of the above
Ans:A
21.’Lona’word is related to:
A.Atya-Patya
B.Kho-Kho
C.Wrestling
D.Kabaddi
Ans:D
22.Nitrogen is available for plants in the form of:
A.Nitrogen gas
B.Nitrogen dioxide
C.Nitrate
D.Nitric acid
Ans:C
23.One star is going away from the Earth.Then the observer on the Earth will experience
A.Decrease in wave length
B.Increase in wave length
C.No change in wave length
D.None of these
Ans:B
24.Natural rubber is a polymer of the following unsaturated hydrocarbon:
A.Chloroprene
B.Neoprene
C.Isoprene
D.None of these
Ans:C
25.Acid Rain destroys vegetation because it contains:
A.Ozone
B.Sulphuric Acid
C.Nitric Acid
D.Carbon Monoxide
Ans:B
PART-B(MATHEMATICS)
DIRECTIONS:( Que.No.26 to 29) What should come in place of the question mark(?)
26.152*3 2/19*1/59=?
A.18
B.19
C.8
D.28
Ans:C
27.2/7*8/9*5/11*10395=150*?
A.6
B.8
C.5
D.None of these
Ans:B
28.19.30*1.7+13.46=?
A.47.62
B.44.26
C.46.27
D.45.27
Ans:C
29.0.06*0.06*0.06+0.04*0.04*0.04 all divided by
0.06*0.06-0.0024+0.04*0.04=?
A.0.10
B.1.00
C.10.00
D.0.01
Ans:A
30.The ratio of father’s age to that of the daughter’s age is 4:1.The product of their present ages is 196.The ratio of their ages 5 years hence would be:
A.11:4
B.3:11
C.13:5
D.10:4
Ans:A
31.Three natural numbers are in the ratio 2:3:4.If the sum of squares of these numbers is 261 then determine the numbers.
A.2,3,4
B.6,9,12
C.4,6,8
D.8,12,16
Ans:B
32.Rs.33,630 is divided amongst Ravi,Ashok and Prakash such that the amount of Ravi:amount of Ashok=3:7 and the amount of Ashok:amount of Prakash=6:5.The money received by Ashok is:
A.Rs.14,868.
B.18,362
C.12,682
D.16,382
Ans:A
33.A certain number of men can do a piece of work in 40 days.If there had been 6 men more it could have been finished in 8 days less .Find the number of men?
A.32 men
B.28 men
C.24 men
D.34 men
Ans:A
34.The perimeters of a square and a regular hexagon are equal.The ratio of the area of the hexagon to the  area of the hexagon to the area of the square is:
A.
B.
C.
D.
Ans:B
35.The sum of two numbers is 22.Five times one number is equal to 6 times the other.The smaller of the two number is:
A.10
B.12
C.9
D.None of these
Ans:A
36.A hall 50m long and 45 m broad is to be paved with square tiles.Find the largest tile as well as its number in the given options so that the tiles exactly fit in the hall
A.36 sq m and 80 tiles
B.16 sq m and 80 tiles
C.25 sq m and 90 tiles
D.36 sq m and 90 tiles
Ans:C
37.The difference between the compound  interest and the simple interest on a certain sum of money at 12% per annum for 2 years is Rupee 1800.Find the principal sum when the interest is compounded annually:
A.Rupee 1,20,000
B.Rupee1,25,000
C.Rupee1,28,000
D.None of these
Ans:B
38.The difference between a number and its three fifth is 50.What is the number?
A.150
B.125
C.130
D140
Ans:B
39.A piece of string is in the form of a rectangle  8.9 cm long and 5.4 cm broad is reshaped and bent into the form of a circle .Find the radius of the circle:
A.7.8 cm
B.6 cm
C.4.55 cm
D.None of these
Ans:C
40.The base of a triangular field is 3 times more than its altitude.If the cost of cultivating the field at Rupee 280 per hectare is Rupee 3780,find its base and altitude:
A.Base 600 m,Altitude 200 m
B.Base 200 m,Altitude 600 m
C.Base 300 m,Altitude 900m
D.None of these
Ans:C
41.Find the percentage of pure gold in 17 carat gold,if 24 carat gold is 100 % pure gold:
A.84 %
B.70 5/6%
C.75%
D.73 2/3%
Ans:B
42.Ritu had 400 mangoes,She sold 60 mangoes at 25% gain,80 mangoes 20%  gain,120 mangoes at 10% gain and 140 mangoes at 20% loss.Her net gain/loss percent is:
A.7 ½% gain
B.4 ¾% loss
C.3 ¾%gain
D.None of these
Ans:B
43.Rice is now being sold at Rupee 30 per kg.During last month its cost was Rupee 24.Find by how much percent a family reduces its consumption so as to keep the expenditure fixed:
A.20 %
B.21 %
C.18 %
D.None of these
Ans:A
44.A mixture contains alcohol and water in the ratio of 5:4.If 18 L of water is added to the mixture,the ratio of alcohol and water becomes 4:5.What was the quantity of alcohol in the mixture initially:
A.36 L
B.32 L
C.40 L
D.None of these
Ans:C
45.One-half of a certain number is equal to 65% of the 2nd number.Find the ratio of 1st to 2nd number:
A.10:13
B.13:10
C.13:8
D.8:13
Ans:B
46.The marked price of a radio is Rupee 3840.The shopkeeper allow a discount of 10 % and gains 8 % in the whole transaction.If no discount is given his gain percent would be:
A.20 %
B.25%
C.12%
D18%
Ans:A
47.At what rate of annual simple interest,a sum will amount to five times in 16 years?
A.15 %
B.20%
C.25%
D.22.5%
Ans:C
48.36 workmen are employed to finish a certain work in 48 days.But it is found that in 24 days,only 2/5 work is done.How many more men must be taken to finish the work in time:
A.16.
B.20
C.18
D.None of these
Ans:C
49.The average age of 33 students and the class teacher in a class is 15 years.If the class teacher’s age is 48 years,what would be the average age of only the students?
A.13 years
B.12 years
C.14 years
D.None of these
Ans:C
50.A bike runs at the speed of 50 km/hr when not serviced and runs at 60 km/hr when serviced.After servicing the bike covers a certain distance in 6 hours.How much time will the bike take to cover the same distance when not serviced?
A.8.2 hours
B.6.5 hours
C.7.2 hours
D.None of these
Ans:C
PART-C(ENGLISH)
DIRECTIONS:Given are four sentences.Choose the sentence which belongs to the class”Adverb of manner”
51.(A)She sings delightfully
(B)The weather is delightfully cool
(C)He is far better now
(D)I have told you twice
Ans:A
52.Identify the sentence with no adverb:
(A)He behaves best
(B)She sings well enough
(c)He is the best boy in the class
(D)The patient is much better
Ans:C
53.In the following sentence use appropriate adverb which modifies the whole sentence-----------Ram escaped unhurt
A.Unfortunately
B.Luckily
C.Sadly
D.Badly
Ans:B
DIRECTIONS:Choose the appropriate preposition to fill in the blank
54.Do not loiter-----------the street
A.In
B.About
C.On
D.At
Ans:B
55.The book lies-----------the table
A.On
B.At
C.Over
D.In
Ans:A
56.The driver jumped----------the car
A.Of
B.To
C.Off
D.From
Ans:C
57.Our plance stopped -----------Mumbai  airport on the way to Italy
A.In
B.Over
C.On
D.At
Ans:D
DIRECTIONS:Use appropriate subordinating conjunction expressing a negative purpose to complete the sentence
58.He fled-----------he should be killed
A.So that not
B.Lest
C.Else
D.Otherwise
Ans:B
DIRECTIONS:Use appropriate compound conjunction to fill up the blank to make the sentence complete
59.You can borrow the book------------you returen it soon.
A.In as much that
B.As soon as
C.As though
D.Provided that
Ans:D
60.I must refuse your request-----------I believe it unreasonable
A.As soon as
B.Provided that
C.In as much as
D.So that
Ans:C
DIRECTIONS:Identify the incorrect singular forms among the followings.
61.Identify the incorrect plural forms among the followings:
A.Steps daughter
B.Daughters-in-law
C.Potatoes
D.Calves
Ans:A
62.If”Lives”is plural form of noun,then what is its singular form:
A.Live
B.Life
C.Lively
D.None of the above is correct
Ans:B
DIRECTIONS:The following sentence has been given in present perfect tense in passive voice.Transform the sentence in Present Indefinite tense in active voice and mark your answer accordingly.
63.Crops have been destroyed by floods
A.Crops are destroyed by floods
B.Crops are being destroyed by floods
C.Floods destroy crops
D.Crops have been destroying by floods
Ans:C
DIRECTIONS:Change the following singular noun in to its correct plural form
64.Sheaf
A.Sheaves
B.Sheef
C.Sheafs
D.Sheafes
Ans:A
DIRECTIONS:Change the following sentence given in Direct speech into Indirect Speech and mark correct answer choosing from options given.
65.Ram said,”The horse died in the right”
(A)Ram said that the horse died in the night
(B)Ram said that the horse had died in the night
(C)Ram said that the horse was died in the night
(D)Ram said that the horse was dead in the night
Ans:B
66.The prince said,”It gives me great pleasure to be there this evening”
(A)The prince said that it gives him great pleasure to be there this evening
(B)The prince said that it gave him great  pleasure to be there this evening
(C)The prince said that it gives  him great pleasure to be there that evening
(D)The prince said that it gave him great pleasure to be there that evening
Ans:D
DIRECTIONS:Change the following sentence given in Indirect Speech into direct speech and mark correct answer  choosing from options  given:
67.He said that he had to go home at once
A.He said,”I must go home at once”
B.He said,”I may go home at once
C.He said,”I might go home at once”
D.He said,”I would go home at once”
Ans:A
68.”Would you mind passing the salt?
I said to him:
A.I asked to him if he would mind passing the salt
B.I ordered him if he will mind passing the salt
C.I asked him if he will mind passing the salt
D.I asked him  if he would mind passing the salt
Ans:D
DIRECTIONS:Identify the tense in the following sentence.
69.I had never been visited by him before:
A.Past perfect Tense
B.Past perfect continuous tense
C.Past Indefinite tense
D.Past continuous tense
Ans:A
DIRECTIONS:(Question No.70 & 71)Pick the choice closest to the meaning of the word given in capital.
70.FULGENT:
A.Dizzy
B.Empty
C.Diverse
D.Shining
Ans:D
71.GREGARIOUS:
A.Sociable
B.Angry
C.Lonely
D.Hardy
Ans:A
DIRECTIONS:(Question No.72 & 73) Against each keyword are given four suggested meanings.Choose the word or phrase which is opposite in meaning to the keyword
72.FABLE:
A.Myth
B.Truth
C.To speak falsely
D.Fabricate
Ans:B
73.EUPHONIOUS:
A.Strident
B.Lethargic
C.Literary
D.Significant
Ans:A
DIRECTIONS:In the following question four sentences have been given.Out of the four options given one is grammatically incorrect.Identify the one and mark your answer
74.(A)She seems sad
(B)He has a cellular phone
(C)These grapes are tasting sour
(D)I think you are wrong
Ans:C
DIRECTIONS:Use correct tense and fill in the blank to make the correct sentence
75.He---------to Kolkata,yesterday
A.Went
B.Has gone
C.Will be going
D.Was gone
Ans:A
PART-D(REASONING AND ANALYTICAL ABILITY)
DIRECTIONS:(Que.No.76 to 79)Complete the following series.
76.AZBZ-ABA-A-B-BA
A.AZBZ
B.BZAZ
C.BZZZ
D.ZAZZ
Ans:C
77.2398,23_9,_983,28_3,
A.2893
B.8292
C9282
D.None of these
Ans:B
78.3,_,17,24,31,_,45,_
A.10,36,50
B.10,37,56
C.10,38,52
D.None of these
Ans:C
79.1331,_3375,4913,_,9261
A.2197,6859
B.2197,6589
C.2179,6589
D.2917,6958
Ans:A
80.If ‘OPTIONAL’ is written as ‘ITPOLANO’ how is ‘PRACTICE’ written in that code?
A.RPACITEC
B.CARPECIT
C.CRAPECTI
D.CRAPEICT
Ans:B
81.Three of the following four are alike in a certain way and so form a group.Which is the one that does not belong to that group?
A.Heart
B.Liver
C.Femur
D.Kidney
Ans:C
82.In a certain code’Ki pit lit’means ‘some small houses’,’les ki tim’means ‘some good buildings’and’tim nis lit’means ‘many small buildings’.What is the code for’houses’?
A.Lit
B.Ki
C.Pit
D.Tim
Ans:C
83.------
84.------
85.------
86.If the first,fourth,sixth and seventh letters of the word’HOSPITALITY’ a meaningful word is formed then what is the last letter of that word?
A.H
B.A
C.T
D.None of these
Ans:A
87.Rashmi ranks seventeenth from the top and forty ninth from the bottom in a class.How many students are there in the class?
A.64
B.65
C.66
D.Data inadequate
Ans:B
88.Harshit said,’My mother is the daughter of sohan’s brother’.What is Sohan’s relation with Harshit?
A.Brother
B.Son
C.Uncle
D.None of these
Ans:D
89.Calf is related cow in the same way as cat is related to--------------:
A.Puppy
B.Kitten
C.Colt
D.Cub
Ans:B
90.If winter is called spring,spring is called rains,rains is called swimming,swimming is called cloudy and cloudy is called kala pani then when does it rain?
A.Swimming
B.Cloudy
C.Spring
D.Rains
Ans:A
91.Seema is taller  than Rekha.Anjana is taller than Seema.Sejal is taller than Anjana.Shefali is the tallest.If they are arranged according to their heights who will be in the middle?
A.Anjana
B.Seema
C.Rekha
D.Sejal
Ans:A
92.How many times from  4  AM to 4 PM the hands of clock are at right angles?
A.24
B.20
C.22
D.18
Ans:C
93.Akash walks 5 km.towards East and then turns left and walks 6 km. Again he turns right and walks 7 km.Finally he turns to his right and walks 6 km.How  far is he from the starting point?
A.17 km
B.13 km
C.12 km
D.None of these
Ans:C
94.If in a certain code language BALE is written as +&  and SKIP is written as - @%.How is LIFE written in that code?
A.@+
B.%T&
C.&%$
D.@&
Ans:A
DIRECTIONS:( Que.No.95 & 96)
Six friends are sittings in a circle and are facing the centre of the circle.Bela is between Champa and Chameli.Juhi is between Merry and Rosy.Champa and Merry are opposite to each other.
95.Who is opposite to Juhi?
A.Bela
B.Rosy
C.Merry
D.None of these
Ans:B
96.Who is opposite of Chameli?
A.Merry
B.Rosy
C.Bela
D.Juhi
Ans:B
DIRECTIONS:(Que.No.97 & 98)In  each of the following questions which alternative will replace the question mark(?)
97.4:20::6:?
(A)72
(B)18
(C)42
(D)54
Ans:C
98.Cow:Milk::?:Wood
A.Carpenter
B.Jungle
C.Tree
D.Paper
Ans:C
DIRECTIONS:(Que.No.99 &100)
Read the following information to answer these questions.
Six members of a family A,B,C,D,E and F are Architect,Chemist,Librarian,Teacher,Dietician and Manager but not in the same order.
I.Dietician is the grandfather of F who is an Architect
II.Chemist D is married to A
III.C who is a teacher is married to the Librarian
IV:B is the mother of E and F
V:There are two married couple in the family
99.What is the profession of E?
A.Dietician
B.Chemist
C.Manager
D.Librarian
Ans:C
100.How many male members are there in the family?
A.Two
B.Three
C.Four
D.Cannot be determined

Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email