24 June 2015

// // Leave a Comment

STAFF NURSE GRADE-II,MEDICAL EDUCATION 2014 SOLVED PAPER

STAFF NURSE GRADE-II,MEDICAL EDUCATION
EXAM DATE:5-04-2014
       PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.How many gold medals did Kerala won in National School Athletics meet in Ranchi?
A.40
B.35
C.28
D.38
Ans:D
2.Which Bollywood Actress has honored in the House of Commons,London?
A.Kareena Kapoor
B.Kajol
C.Karishma Kapoor
D.Maneesha Koyala
Ans:A
3.In which state is the Election commission planning to use Voter Verifiable Paper Audit Trial
(WPAT)system for the first time in the country?
A.Bihar
B.Nagaland
C.Kerala
D.Karnataka
Ans:B
4.Nouri-Al-Maliki Prime Minister of --------recently visited India
A.Iran
B.China
C.Iraq
D.Korea
Ans:C
5.Last Test Match in Sachin Tendulkar’s career was held at:
A.Calcutta
B.Kochi
C.Mumbai
D.Delhi
Ans:C
6.The first temple consecrated by Sree Narayana Guru was at
A.Aruvippuram
B.Varkkala
C.Chempazhanthi
D.Sivagiri
Ans:A
7.The book not related to Vagbhatanada:
A.Atma Vidya
B.Iswara Vicharam
C.Moksha Pradeepam
D.Manasa Chapalyam
Ans:C
8.Ashtamudi Kayal is flowing  through:
A.Pathanamthitta
B.Kasargodu
C.Thiruvanathapuram
D.Kollam
Ans:D
9.Sadujana Paripalana Sangam was founded by:
A.Dr.Palpu
B.Ayyankali
C.Ambedkar
D.Phule
Ans:B
10.The name of Pre Monsoon Summer Rains of Kerala:
A.Tornado
B.Mango Shower
C.Norwesters
D.The Loo
Ans:B
11.Black soil is found in:
A.Kottarakkara
B.Kappadu
C.Paravur
D.Chittur
Ans:D
12.Who was known as Kerala Lincoln?
A.K.Kelappan
B.K.P.Kesava Menon
C.Pandit K.P.Karuppan
D.N.Krishna Pillai
Ans:C
13.Headquarters of Kerala Forest Development Corporation is at:
A.Thiruvanathapuram
B.Kottayam
C.Wayanadu
D.Pathanamthitta
Ans:B
14.The only poet in Malayalam who became Mahakavi without writing a Mahakavyam
A.Vallathol
B.Changampuzha
C.Kumaranasan
D.Cherussery
Ans:C
15.The Founder and Publisher of the newspaper Swadeshabhimani:
A.Ramakrishna Pillai
B.Vakkom Moulavi
C.Abdul Rahman Saheb
D.Balakrishna Pillai
Ans:B
16.Who is known as Father of Local Self Government?
A.Lord Cornwallis
B.Mountbatten
C.Lord Rippon
D.Lord Litton
Ans:C
17.Which is known as Science City of India?
A.Delhi
B.Mumbai
C.Hyderabad
D.Kolkata
Ans:D
18.First women receive Bharat Ratna:
A.Indira Gandhi
B.Sarojini Naidu
C.Aruna As afali
D.Latha Mangeshkar
Ans:A
19.World Population Day celebrated on:
A.June 11
B.July 11
C.Sept .21
D.Jan 21
Ans:B
20.”Planned Economy of India”was written by:
A.Dr.Homi J.Bhaba
B.R.C.Dutt
C.Dadabhai Naoroji
D.M.Visveswarayya
Ans:D
21.A phylum with pseudocoelom
A.Platyhelminthes
B.Annelida
C.Aschelminthes
D.Arthropoda
Ans:C
22.The British ecologist who tested the hypothesis of ‘Industrial melanism’;
A.Alexander von Humboldt
B.Barnard Kettlewell
C.Hugo de vries
D.Charles Darwin
Ans:B
23.The lobe of the brain that can decode and interpret visual information:
A.Frontal
B.Parietal
C.Temporal
D.Occipital
Ans:D
24.After ovulation corpus luteum formed in the ovary releases:
A.Progesterone
B.Estrogen
C.Testosterone
D.Aldosterone
Ans:A
25.Opioids are obtained from:
A.Claviceps purpurea
B.Erythroxylum coca
C.Cannabis Sativa
D.Papaver somniferum
Ans:D
26.Pollen grains in the angiosperm represent:
A.Male gamete
B.Microsporophyll
C.Microsporangium
D.Male gametophyte
Ans:D
27.Which of the following hormones owes its discovery to tissue culture technique?
A.Auxin
B.Cytokinins
C.Abscisic acid
D.Gibberellin
Ans:B
28.International Rice Research Institute is at:
A.Manila
B.New Delhi
C.Tokyo
D.New York
Ans:A
29.Biopesticides are produced by:
A.Pseudomonas Sp
B.Bacillus anthracis
C.Bacillus thuringiensis
D.Agrobacterium tumefaciens
Ans:C
30.Which one of the following gymnosperm is said to have double fertilizations?
A.Ephedra
B.Pinus
C.Ginko
D.Cycas
Ans:A
31.The linear product obtained by the condensation polymerization of phenol and formaldehyde is:
A.Nylon 6,6
B.Bakelite
C.Novolac
D.Melamine
Ans:---
32.The Micelles(associated colloids)are formed only above a particular temperature called:
A.Curie temperature
B.Kraft temperature
C.Boyle temperature
D.Critical temperature
Ans:B
33.The method used for refining semiconductors known as:
A.Van Arkel method
B.Mond process
C.Electrolytic refining
D.Zone refining
Ans:D
34.Which of the following is known as’syngas’?
A.CO+H2
B.CO+N2
C.CO+Cl2
D.CO+O2
Ans:A
35.Which of the following hydride can act as a Lewis acid?
A.HF
B.B2H6
C.NH3
D.CH4
Ans:B
36.The waves used in telecommunication is:
A.Infra red
B.Ultra violet
C.Microwaves
D.Cosmic rays
Ans:C
37.Photo electric effect can be explained on the basis of:
A.Quantum theory
B.Corpuscular theory
C.Wave theory
D.Electromagnetic theory
Ans:A
38.After two hours 1/15 th of the radio active isotope remains undecayed.Half life of the isotope is:
A.12 minutes
B.45 minutes
C.One hour
D.30 minutes
Ans:D
39.Light year is the unit of:
A.Time
B.Distance
C.Speed
D.Mass
Ans:B
40.A good insulator of heat is:
A.Copper
B.Mercury
C.Trapped air
D.Iron
Ans:C
41.The antidote of organophosphorous poisoning is:
A.Adrenaline
B.Dopamine
C.Atropine
D.Sodium bicarbonate
Ans:C
42.Which of the following is a fracture in which bone is shattered into numerous fragments?
A.Avulsion fracture
B.Comminuted fracture
C.Displaced fracture
D.Spiral fracture
Ans:B
43.Potassium intake is restricted in:
A.Liver failure
B.Cardiac failure
C.Lung failure
D.Renal failure
Ans:D
44.Which of the following is a risk factor for development of breast cancer?
A.No pregnancies
B.Early first pregnancy
C.Late Menarche
D.Early menopause
Ans:B
45.Small painful nodes on fingers and toes called Osler’s nodes are seen in:
A.Infective endocarditis
B.Cardiomyopathy
C.Pericarditis
D.Myocarditis
Ans:A
46.Which is the most lethal arrhythmia?
A.Ventricular tachycardia
B.Sinus arrhythmia
C.Atrial fibrillation
D.Ventricular fibrillation
Ans:D
47.Classic barrel shaped chest is seen in patients with:
A.Congestive cardiac failure
B.Pulmonary effusion
C.COPD
D.Bronchiectasis
Ans:C
48.After a radical mastectomy with lymph node removal,which of the following measures help to prevent lymphoedema?
A.Restricting all movements of the arm
B.Raising arm above heart on pillows
C.Warm moist heat application
D.Placing arm close to body in sling
Ans:B
49.The normal adult intracranial pressure is:
A.0-15 mm of Hg
B.80-100 mm of Hg
C.20-40 mm of Hg
D.60-70 mm of Hg
Ans:A
50.Which of the following procedure is used to correct otosclerosis?
A.Myringotomy
B.Stapedectomy
C.Myringoplasty
D.Mastoidectomy
Ans:B
51.Which of the following is a neutral tube defect?
A.Meningitis
B.Meningocoele
C.Scoliosis
D.Encephalitis
Ans:B
52.Management of Immune Thrombocytopenic Purpura is:
A.Radiation therapy
B.Bone marrow  transplantation
C.Steriod therapy
D.Chelation therapy
Ans:C
53.The age of administration of measles vaccine is:
A.3 months
B.9 months
C.18 months
D.6 months
Ans:B
54.Typical type of play in a toddler is:
A.Co-operative play
B.Association play
C.Onlooker play
D.Parallel play
Ans:D
55.Normal head circumference of a newborn is:
A.31-33 cm
B.33-35 cm
C.30-32 cm
D.35-37 cm
Ans:B
56.Which of the following is an activity of underfive clinics?
A.Mid day meal programme
B.Child education
C.School health services
D.Growth monitoring
Ans:D
57.”Flag sign” is a characteristic feature of which disease?
A.Kwashiorkor
B.Rickets
C.Marasmus
D.Poliomyelitis
Ans:A
58.The corrective surgery for Hirchysprung’s Disease is:
A.Kosai’s procedure
B.Duhamel procedure
C.Pyloroplasty
D.Pyeloplasty
Ans:B
59.Current Jelley stool is a manifestation of:
A.Trachea Oesophageal fistula
B.Oesophageal atresia
C.Anorectal malformation
D.Intussusception
Ans:D
60.Which of the following is a cyanotic  heart disease?
A.Coarctation of Aorta
B.Atrial Septal Defect
C.Tetralogy of Fallot
D.Patent Ductus Arteriosus
Ans:C
61.Germ theory of disease was founded by:
A.Alexander Flemming
B.Hippocrates
C.Louis Pasteur
D.William Harvey
Ans:C
62.The back bone of Public Health Nursing is:
A.Home visiting
B.Bag technique
C.Primary health care
D.Primary health centre
Ans:A
63.The goal of “Health for all by 2000 AD”was mooted in World Health Assembly in the year:
A.1948
B.1957
C.1978
D.1966
Ans:C
64.The three tier system of Local Self Government at block level is:
A.Gramasabha
B.Pnchayath Samithi
C.Zilla Parishad
D.Nyaya Panchayat
Ans:B
65.Which of the following  is observed as Anti Malaria Month?
A.May
B.June
C.January
D.December
Ans:B
66.Causative organism of Yellow Fever is:
A.Myxovirus
B.Enterovirus
C.Arbovirus
D.Rhabdovirus
Ans:C
67.The amount  of moisture in the air  is recorded with:
A.Barometer
B.Six’s thermometer
C.Anemometer
D.Hygrometer
Ans:D
68.Mode of spread of polio  infection is:
A.Droplet infection
B.Faeco-oral route
C.Through blood
D.Through vectors
Ans:B
69.Incubation period of chicken pox ranges from:
A.6-10 days
B.14-16 days
C.20-25 days
D.30-40 days
Ans:B
70.National Tuberculosis Control Programme was adopted in India in the year:
A.1960
B.1962
C.1964
D.1966
Ans:B
71.Who coined the term Schizophrenia?
A.Emil Kreaplin
B.Eugen Bluler
C.Kurt Schneider
D.Zigmond Freud
Ans:B
72.A false memory that the patient believes to be true is:
A.Confabulation
B.Cataplexy
C.Anergia
D.Fuge
Ans:A
73.A special  kind of therapy in which the total structure of the treatment unit is involved as part of the helping process is called:
A.Psychotherapy
B.Milleu therapy
C.Cognitive behavior therapy
D.Gestalt therapy
Ans:B
74.Drug of choice for treatment and prevention of further episodes of bipolar mood disorder is:
A.Fluoxetine
B.Chlordiazepoxide
C.Amitryptiline
D.Lithium
Ans:D
75.Abnormal involuntary movement which occurs suddenly,repetitively and purposeless is:
A.Tic
B.Mannerism
C.Cataplexy
D.Compulsion
Ans:A
76.Fear of high places is known as:
A.Acrophobia
B.Xenophobia
C.Algophobia
D.Claustrophobia
Ans:A
77.Therapeutic level of serum lithium is:
A.2.5 -3.0 mEq/l
B.0.6-1.2 mEq/l
C.0.8-1.2mEq/l
D.1.5-2.0 mEq/l
Ans:C
78.A false unshakable belief is:
A.Hallucination
B.Illusion
C.Delusion
D.Derealization
Ans:C
79.Most severe alcohol withdrawal syndrome is:
A.Hangover
B.Delirium tremers
C.Alcoholic seizures
D.Alcoholic hallucinosis
Ans:B
80.A condition in which person maintaining the body posture into which it is placed is:
A.Echopraxia
B.Cataplexy
C.Anergia
D.Catalepsy
Ans:D
81.Ortolani’s test is diagnostic in:
A.Respiratory distress
B.Congential anomalies
C.Congential hip disclocation
D.Induction of labour
Ans:C
82.Attitude of fetal head in occipito posterior position is:
A.Flexion
B.Deflexion
C.Extension
D.Adduction
Ans:A
83.Morbidly adherent placenta is called as:
A.Placenta succenturiata
B.Placenta circumvallata
C.Battledore placenta
D.Placenta accrete
Ans:D
84.The following factor is most important in preventing fetalopen neural tube defects:
A.Vitamin –A
B.Zinc
C.Folic Acid
D.Vitamin-D
Ans:C
85.Which out of the following is not a feature of pre eclampsia?
A.Oedema
B.Hypertension
C.Fits
D.Proteinuria
Ans:C
86.Normal weight of placenta at term is:
A.500 gms
B.900 gms
C.1/4th  of baby weight
D.1/6th of baby weight
Ans:D
87.Hormone responsible for hyperemesis gravidarum is:
A.Progesterone
B.Relaxin
C.Human Chorionic Gonadotropin
D.Human Placental Lactogen
Ans:C
88.Specific manifestation in menopause is:
A.Hypotension
B.Hypothermia
C.Hot flashes
D.Anorexia
Ans:C
89.When is fertilized ovum known as embryo?
A.0-8 wks
B.0-12 wks
C.12-24 wks
D.8-32 wks
Ans:A
90.Normal weight gain in pregnancy:
A.10-12  kg
B.7-9 kg
C.3-5 kg
D.14-18 kg
Ans:A
91.Which of the following is the heat regulating centre in man?
A.Liver
B.Cisterna magni
C.Medulla oblongata
D.Hypothalamus
Ans:D
92.Dorsalis pedis is the pulse felt over:
A.Upper limb
B.Neck
C.Lower Limb
D.Trunk
Ans:C
93.Inflammation of the tongue is known as:
A.Gingivitis
B.Glossitis
C.Halitosis
D.Angulostomatitis
Ans:B
94.Mantoux test is the sensitivity test for:
A.Allergic disorders
B.Tuberculosis
C.AIDS
D.Bronchial asthma
Ans:B
95.The characteristic fever found in Typhoid is:
A.Intermittent fever
B.Continuous fever
C.Relapsing fever
D.Step ladder fever
Ans:D
96.Vastus lateralis is a site lot
A.Intravenous injection
B.Subcutaneous injection
C.Intramuscular injection
D.Intradermal injection
Ans:C
97.The difference between systolic and diastolic blood pressure is known as:
A.Pulse difference
B.Cardiac pressure
C.Systolic pressure
D.Pulse pressure
Ans:D
98.Where is Cardiac sphincture located?
A.Heart
B.Lungs
C.Liver
D.Stomach
Ans:D
99.Tunica adventitia is a layer of:
A.Testis
B.Blood vessels
C.Uterus
D.Lungs
Ans:B
100.Deficiency of which vitamin causes Scurvy?
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email