13 July 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),PLANTATION CORPORATION SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT ENGINEER(MECHANICAL),PLANTATION CORPORATION
EXAM DATE:07-07-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.CPM is the:
A.Event oriented technique
B.Target oriented technique
C.Activity oriented technique
D.Time oriented technique
Ans:C
2.Choose the wrong statement:
A.Break even analysis consist of fixed and variable costs
B.Break even analysis represents the relationship between cost and volume
C.At the break even point,total cost is equal to sales revenue
D.If variable cost is less than fixed cost,then break even analysis shows profit
Ans:D

3.The engineering which aims at minimizing the cost without change in quality of the product is known as:
A.Network engineering
B.Value engineering
C.Product engineering
D.Quality engineering
Ans:B
4.Which of the following methods are used to solve linear programming problems?
A.Simplex method
B.Graphical method
C.Transportation method
D.All of the above
Ans:D
5.The most important function of inventory control is:
A.Technical responsibility for the state of materials
B.Stock control
C.Effective operation of stores
 D.All of the above
Ans:D
6. The amount of time by which  an activity can be delayed without increasing the completion time of a project is known as:
A.Float
B.Stack
C.Dummy
D.All of the above
Ans:A
7.The temperature at which the new grains are formed in the metal is known as:
A.Eutectic temperature
B.Recrystallisation temperature
C.Lower critical temperature
D.Upper critical temperature
Ans:B
8.Choose the Mechanical property from the  following:
A.Permeability
B.Resistivity
C.Ductility
D.Thermal Expansion
Ans:C
9.Infinitely repeated fundamental grouping of atoms in a crystal structure is called:
A.Crystallisation
B.Unit cell
C.Unit atom
D.None of the above
Ans:B
10.Eutectoid steel contains carbon:
A.Equal to 0.8%
B.Greater than 0.8%
C.Less than 0.8%
D.Equal to zero %
Ans:A
11.The Copper-Tin alloys are known as:
A.Brass
B.Bronze
C.Bell metal
D.Soldering Lead
Ans:B
12.Which of the following is a  Non-Destructive Test?
A.Tensile test
B.Compressive test
C.Impact test
D.X-ray test
Ans:D
13.Which of the joining process is best suited to fabricate pipelines that carries gas products?
A.Nuts and Bolts
B.Rivetting
C.Welding
D.Soldering
Ans:C
14.Glass is a ---------Material
A.Elastic
B.Ductile
C.Brittle
D.Malleable
Ans:C
15.The ability of a solid material to exist in more than one form or crystal structure:
A.Polysystem
B.Polymorphism
C.Polymerism
D.All of the above
Ans:B
16.If the cutting edge of the tool is perpendicular to the direction of tool travel,it is known as:
A.Oblique cutting
B.Three dimensional cutting
C.Orthogonal cutting
D.All of the above
Ans:C
17.During machining cast iron produces:
A.Continuous chips
B.Dis-continuous chips
C.Continuous chips with built up edge
D.None of the above
Ans:B
18.Tool life is depends on:
A.Tool material
B.Hardness of material
C.Type of material being cut
D.All of the above
Ans:D
19.Lead screw with half nuts in a lathe free to rotate in both directions has:
A.Whitworth threads
B.V-threads
C.ACME threads
D.Buttress threads
Ans:C
20.Twist drill is a:
A.End cutting tool
B.Front cutting tool
C.Side cutting tool
D.None of the above
Ans:A
21.From the following ,which term is connected with shaping machine?
A.Gear cutting mechanism
B.Quick return mechanism
C.Lead screw mechanism
D.Half nut mechanism
Ans:B
22.Feed drives in CNC machines is provided by:
A.Stepper motors
B.Induction motors
C.Synchronous motors
D.Servo motors
Ans:D
23.Ratio of weight of a liquid to unit volume is termed as:
A.Density
B.Specific gravity
C.Specific weight
D.Viscosity
Ans:C
24.”Whenever a body is immersed fully or partially in a fluid,the resultant force acting on it is equal to the difference between the upward pressure of the fluid on its bottom and the downward force due to gravity”.This is known as:
A.Pascal’s law
B.Archimedes principle
C.Newton’s law
D.Bernoulli’s theorem
Ans:B
25.For a perfect incompressible liquid flowing in continuous stream,the total energy of a particle remains same,while particle moves from position to the other.This statement is known as:
A.Bernouli’s principle
B.Newton’s principle
C.Pascal’s law
D.Archimedes principle
Ans:A
26.If V1and V2 be the velocities at initial and final sections respectively,then the loss of head due to sudden enlargement in pipe can determined by:
A.(V1-V2)/2g
B .(V1-V2)2/g
C.(V12-V22)/2g
D.(V1-V2)2/2g
Ans:D
27.Absolute pressure is the algebraic sum of:
A.Atmospheric  pressure and vaccum pressure
B.Gauge pressure and vaccum pressure
C.Atmospheric pressure and gauge pressure
D.None of the above
Ans:C
28.The Darcy-Weisbach equation for loss of head can be expressed mathematically:
A.hf=(4fvl2)/2gd
B.hf=(4lv2)/2gd
C.hf=(4lvl2)/2gd
D.None of the above
Ans:B
29.For a pipe flow,the ratio of inertia force to viscous force is given by:
A.Mach number
B.Prandi number
C.Weber number
D.Reynolds number
Ans:D
30.The head against acentrifugal pump has to work is known as:
A.Manometric head
B.Friction head
C.Barometric head
D.Pressure head
Ans:A
31.Slip is a term associated with:
A.Centrifugal pump
B.Submersible pump
C.Reciprocating pump
D.Jet pump
Ans:C
32.Cavitation will take place if the pressure of the flowing liquid at any point is:
A.More than the vapour pressure of the liquid
B.Less than the vapour pressure of the liquid
C.Equal to the vapour pressure of the liquid
D.None of the above
Ans:B
33.Which of the turbine is suitable for”High head and low discharge”?
A.Axial flow turbine
B.Kalpan turbine
C.Francis turbine
D.Pelton turbine
Ans:D
34.If,W=specific weight of water a=cross sectional area of a jet and,
V=Velocity of jet,then,
The force exerted by the jet of water impinging normally on a fixed plate is given by:
A.F-waV2/2g
B.F=waV2/2g
C.F=waV/g
D.F=waV/2g
Ans:A
35.Choose from the following that which term is not connected to a water turbine?
A.Mechanical efficiency
B.Isothermal efficiency
C.Hydraulic efficiency
D.Overall efficiency
Ans:B
36.Manometer is used to measure:
A.Velocity of the fluid
B.Discharge of the fluid
C.Density of the fluid
D.Pressure of the fluid
Ans:D
37.”Stokes”is the unit of:
A.Kinematic viscosity
B.Absolute viscosity
C.Absolute pressure
D.Kinetic energy
Ans:A
38.Pelton wheel turbine is:
A.Axial flow impulse turbine
B.Inward flow impulse turbine
C.Outward flow impulse turbine
D.Tangential flow impulse turbine
Ans:D
39.If a material is loaded  within elasticlimits,the stress produced is proportional to strain.This statement is known as:
A.Poisson’s law
B.Hook’s law
C.Newton’s law
D.Lami’s theorem
Ans:B
40.The ratio of direct stress to volumetric strain is known as:
A.Bulk modulus
 B.Modulus of rigidity
C.Poisson’s ratio
D.Modulus of elasticity
Ans:A
41.A cantilever beam of length T carries a point load ‘W’ at the free end.The shear force disgram seems to in the shape as:
A.A triangle
B.Two equal and opposite triangles
C.Two equal and opposite rectangles
D.A rectangle
Ans:D
42.A uniformly distributed load ‘W’ Newton’s per unit length is carried by a simply supported beam over the whole span ‘I’.The shear force at the centre of the beam is:
A.Zero
B.Wl/2
C.Wl2/2
D.Wl/4
Ans:A
43.The ratio of limiting friction to normal reactioin between two  bodies:
A.Static friction
B.Dynamic friction
C.Coefficient of friction
D.Limiting friction
Ans:C
44.The strain energy stored in a body due to external loading within elastic limits is known as:
A.Resistance
B.Torsion
C.Bending
D.Resilience
Ans:D
45.If,Ft=tensile stress,P=tensile  load applied and A=cross sectional area,choose the correct equation:
A.P=Ft/A
B.P=A/Ft
C.Ft=P/A
D.Ft=A/P
Ans:C
46.If,d=diameter of the rivets and t=thickness of the plates to be riveted,the Unwin formula can be expressed as:
A.d=4Ot
B.d=6Ot
C.d=8Ot
D.d=2Ot
Ans:B
47.In a shaft or a hole the maximum possible variation in dimension is known as:
A.Fit
B.Limit
C.Allowance
D.Tolerance
Ans:D
48.For a round solid shaft,diameter=d,the moment of inertia is equal to:
A.I=pd4/64
B.I=pd4/32
C.I=pd4/16
D.None of the above
Ans:A
49.If T1 and T2 are the tension at tight and slack sides of a belt in(N)and V=Velocity of the belt then power transmitted is equal to:
A.(T2-T1)*V
B.(T1-T2)*V
C.(T2-T1)/V
D.None of the above
Ans:B
50.If diameter of driver and driven pulley are 10 cm and 20 cm respectively and if,the driver pulley rotates at a speed of 200 rpm,find the speed of driven pulley:
A.100 rpm
B.150 rpm
C.200 rpm
D.250 rpm
Ans:A
51.In thrust bearings the load acts:
A.Perpendicular to the axis of rotation
B.Parallel to the axis of rotation
C.Along the axis of rotation
D.All of the above
Ans:C
52.The strength of a riveted joint is equal to:
A.Lowest crushing strength of the rivet
B.Lowest shearing strength of the rivet
C.Lowest tearing strength of the plate
D.All of the above
Ans:D
53.For a double threaded scres,choose the correct statement:
A.Lead is twice the pitch
B.Pitch is twice the lead
C.Lead is equal to pitch
D.Lead is half of the pitch
Ans:A
54.Aspiring material should have the following properties:
A.High breaking  strength
B.High yield strength
C.High hardness
D.All of the above
Ans:D
55.Kelvin-Planck’s statement deals with:
A.Conversion of heat into work
B.Conservation of work
C.Conservation of heat
D.Conservation of mass
Ans:A
56.In a system ,neither mass nor energy is allowed to cross the boundary of the  system is known as:
A.Isentropic system
B.Isolated system
C.Isothermal system
D.Closed system
Ans:B
57.Charles law,mathematically defined as:
A.V/t=constant
B.p.V=constant
C.p/t=constant
D.p.t=constant
Ans:A
58.Pascal(Pa)is the unit of:
A.Force
B.Density
C.Power
D.Pressure
Ans:D
59.An adiabatic process is one in which:
A.The change in internal energy is equal to work done
B.No heat enter or leaves the system
C.The temperature of the gas changes
D.All of the above
Ans:D
60.Morse test is conducted on a multi-cylinder IC engine is to determine its:
A.Mechanical power
B.Brake power
C.Indicated power
D.Indicated thermal efficiency
Ans:C
61.Capillary tube is used as------------in refrigeration systems.
A.Expansion device
B.Evaporating device
C.Piping device
D.Defrosting device
Ans:A
62.In a throttling process-------------- remain constant.
A.Pressure
B.Entropy
C.Enthalpy
D.Temperature
Ans:C
63.Human comfort is related with:
A.Temperature of air
B.Humidity of air
C.Purity of air
D.All of the above
Ans:D
64.Unit of refrigeration is expressed as:
A.Kilo joule
B.Kilowatt
C.TON
D.Kilopascal
Ans:C
65.Fourier’s law of heat transfer is related to:
A.Convection
B.Conduction
C.Radiation
D.Condensation
Ans:B
66.The fluid ,which absorbs heat through evaporation and rejects it by condensation is known as:
A.Absorbant
B.Coolant
C.Refrigerant
D.Solvent
Ans:C
67.The devices,which are fitted on a boiler for its safe and smooth operation are known as
A.Boiler mountings
B.Boiler accessories
C.Boiler draught
D.All of the above
Ans:A
68.In a refrigerating system,the ratio of refrigerating effect to work done is known as:
A.Energy performance Ratio
B.Coefficient of Performance
C.Mechanical Efficiency
D.Coefficient of Heat Transfer
Ans:B
69.The absolute temperature of water ,when boiling at atmospheric pressure can expressed as:
A.373.16 K
B.3320F
C.273.16 K
D.1000C
Ans:A
70.The branch of engineering sciecnce deals with the study of,behavior of dry air and water vapour mixture under various conditions is known as:
A.Refrigeration
B.Psychrometry
C.Air conditioning
D.Air heating
Ans:B
71.The study which used to find a simpler,easier and better way of performing a job is known as:
A.Motion study
B.Time study
C.Time and motion study
D.None of the above
Ans:A
72.The critical path in PERT is determined on the basis of:
A.Maximum float of the each activity motion study
B.Minimum float of each activity
C.Slack of each event
D.All of each above
Ans:C
73.The direct cost required to complete the activity in normal time duration is known as:
A.Normal cost
B.Minimum cost
C.Crash cost
D.None of the above
Ans:A
74.ABC analysis deals with:
A.Analysis of process chart
B.Controlling inventory material
C.Flow of material
D.None of the above
Ans:B
75.Critical path is that sequence of activities between the start and finish:
A.Shortest time
B.Normal time
C.Longest time
D.None of the above
AnS:C
76.If C=original cost,S=scrap value,D=depreciation charges per year and N=number of years of useful life.then:
A.C=(S-D)/N
B.D=(S-C)/N
C.S=(D-N)/C
D.D-(C-S)/N
Ans:D
77.--------------is a scale plan on which movements of an object are traced by lines.
A.Process diagram
B.Block diagram
C.Line diagram
D.Flow diagram
Ans:D
78.----------may be defined as the direction and co-ordination of companies resources towards the attainment of its production goals in the most efficient manner.
A.Process layout and control
B.Financial planning and control
C.Production planning and control
D.Plant layout and control
Ans:C
79.If the EOQ is 200 numbers and the annual consumption rate of a product is 1000.Then the total number of order/annum will be equal to:
A.5
B.4
C.6
D.12
Ans:A
80.PERT stands for:
A.Planning Evaluation and Recalling Technique
B.Programme Evaluation and Review Technique
C.Planning Evaluation and Review Technique
D.Process Evaluation and Review Technique
Ans:B
81.Five year plans in India was started in the year:
A.1950
B.1951
C.1947
D.1949
Ans:B
82.The east flowing river in Kerala:
A.Kabani
B.Pumba
C.Bharathapuzha
D.Achancovil
Ans:A
83.Aadhar was started in the year:
A.2009
B.2010
C.2008
D.2011
Ans:A
84.The first ATM in India was started at:
A.Delhi
B.Mumbai
C.Chennai
D.Calcutta
Ans:B
85.Salt Satyagraham at Payyanur was under the leadership of:
A.A.K.Gopalan
B.K.Kelappan
C.P.Krishna Pillai
D.Moidu Moulavi
Ans:B
86.”Kerala Malayalikalude Mathrubhumi”is the book written by:
A.K.Kelappan
B.E.M.S.Namboodiripad
C.S.Gupthan Nair
D.Madhavan Nair
Ans:B
87.The leader of the 1857 struggle at Delhi:
A.Bahadur Shah
B.Nana Saheb
C.Jhansi Rani
D.Kunwar Singh
Ans:A
88.The Civil Disobedience Movement was started in the year:
A.1930
B.1931
C.1920
D.1942
Ans:A
89.”Poorna Swaraj”was declared as the aim of the congress in which session?
A.Lahore
B.Madras
C.Calcutta
D.Bombay
Ans:A
90.”Delhi Chalo”is the slogan of:
A.Subhash Chandra Bose
B.Lal Bahadur Sastri
C.Jawaharlal Nehru
D.Rash Behari Bose
Ans:A
91.The Samadhi of Chattampi swamigal is at:
A.Varkala
B.Panmana
C.Alathoor
D.Kannammoola
Ans:B
92.”Daivadasakam”is the work of:
A.Chattampi Swamigal
B.Sree Narayana Guru
C.Ayyankali
D.Sankaracharya
Ans:B
93.”Sadhujana Paripalana Yogam”was founded by:
A.Sree Narayana Guru
B.Ayyankali 
C.Chattampi Swamigal
D.Brahmanada Sivayogi
Ans:B
94.”Adukkalayil Ninnum Arangathekku”is the drama written by:
A.M.R.Bhattathirippad
B.V.T.Bhattathirippad
C.E.M.S.Namboodiripad
D.N.N.Pillai
Ans:B
95.”Ezhava Memorial”was submitted under the leadership of:
A.Sree Narayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Kumaran Asan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:B
96.Who was the recipient of the Jnanapith Award of the year?
A.M.T.Vasudevan Nair
B.U.R.Ananthamoorthy
C.Balachandra Nemade
D.Asapoornadevi
Ans:C
97.Who was the chief guest of the Republic Day celebrations of this year?
A.Hosni Mubarakh
B.Brakah Obama
C.Shinso Abe
D.Rowl Kastro
Ans:B
98.Planning Commission was established in India in the year”
A.1950
B.1951
C.1956
D.1947
Ans:A
99.The hero of the film “P.K.”:
A.Kamal Hassan
B.Ameer Khan
C.Mamootty
D.Rajni Kanth
Ans:B
100.”Wandering in many Worlds”is the autobiography of:
A.B.G.Varghese
B.Kuldip Nayyar
C.V.R.Krishna Iyer
D.Kailash Satyarthi
Ans:C




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email