2 July 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT FARMACIST,CIVIL SUPPLIES CORPORATION SOLVED PAPER 2015



ASSISTANT FARMACIST,CIVIL SUPPLIES CORPORATION
EXAM DATE:19-06-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which organ comes under poorly perfused organ?
A.Skin
B.Muscle
C.Fat
D.Kidneys
Ans:C
2.Dilatant material termed as:
A.Shear thickening system
B.Shear thinning system
C.Plastic system
D.Pseudoplastic system
Ans:A
3.Dimethicone is the other name of:
A.Calamine
B.Titanium dioxide
C.Silicon oil
D.Zinc Stearate
Ans:C
4.Alpha 2 globulin is otherwise known as:
A.Transcortin
B.Ceruloplasmin
C.Transferrin
D.Oroscomucoid
Ans:B
5.Combined impact and attrition is the working principal of:
A.Cutter mill
B.Hammer mill
C.Ball mill
D.Roller mill
Ans:C
6.Lyophilisation is the other term of:
A.Freeze drying
B.Distillation
C.Fluidized bed drying
D.Crystallisation
Ans:A
7.BCG vaccine is the living cells of strain of:
A.Mycobacterium tuberculosis
B.Mycobacterium leprae
C.Paste urella pertusis
D.Vibrio cholera
Ans:A
8.Mean Residence Time(MRT)represents which percentage of intravenous bolus dose to be eliminated?
A.46.2
B.63.2
C.50
D.73.2
Ans:B
9.Toxoids are bacterial:
A.Exotoxin
B.Endotoxin
C.Agglutinin
D.Percipitin
Ans:A
10.The enzyme which is known as spreading factor?
A.Collagenase
B.Hyalluronidase
C.Lecithinase
D.Haemolysins
Ans:B
11.The mechanism of absorption of sabin polio vaccine:
A.Active transport
B.Passive diffusion
C.Endocytosis
D.Ion pair transport
Ans:C
12.Rideal walker coefficient test uses astrain of:
A.Salmonella typhi
B.Mycobacterium tuberculosis
C.Mycobacterium leprae
D.Vibrio cholera
Ans:A
13.Drugs having pKa value greater than 8.0:
A.Unionized at all pH
B.Unionized in stomach PH only
C.Ionized at all PH
D.Ionized in stomach PH only
Ans:A
14.Colchicine is used to treat”
A.Malaria
B.Gout
C.Migraine
D.Asthama
Ans:B
15.Marmelosin a,b & c are the chief constituents in:
A.Gokhru
B.Amla
C.Bael
D.Manna
Ans:C
16.Water soluble fraction of starch is:
A.Amylose
B.Amylopectin
C.Cyclodextrin
D.Pectin
Ans:A
17.S-Glycosidic linkage is found in:
A.Arbutin
B.Sinigrin
C.Aloin
D.Indisine
Ans:B
18.Carboxylic acid having alpha hydrogen atom replaced by chlorine in presence of phosphorus is knowsn as:
A.Hell-Volhared Zelinsky reaction
B.Etrad’s reaction
C.Perkin reaction
D.Wurtz refraction
Ans:A
19.Haemolysis test is for which glycoside
A.Saponin
B.Thiocynate
C.Anthraquinone
D.Phenol
Ans:A
20.Thc is present in:
A.Capsicum
B.Asafoetida
C.Kaladana
D.Cannabis
Ans:D
21.Mixture exhibit negative deviation from Rault’s law”
A.Carbon tetra chloride & cyclohexane
B.Ethanol & Water
C.Benzene & ethanol
D.Chloroform & acetone
Ans:D
22.Equipment used for drying milk”
A.Spray dryer
B.Vaccum dryer
C.Tray dryer
D.Tunnerl dryer
Ans:A
23.Agent used to measure active tubular secretion is:
A.Creatinine
B.Para amino hippuric acid
C.Insulin
D.Mannitol
Ans:B
24.The antidote for opioid poisoning:
A.Bal
B.Naloxone
C.Atropine
D.Physostigmine
Ans:B
25.Plant constituent used in preparation of mosquito coils:
A.Ergot
B.Ephedra
C.Aconite
D.Pyrethrum
Ans:D
26.Drugs acting directly on the skeletal muscle:
A.Succinyl choline
B.Tubocurarine
C.Gallamine
D.Dantrolene
Ans:D
27.A potassium channel activator is
A.Veratrum
B.Prazosin
C.Minoxidil
D.None
Ans:D
28.Vitamin B is:
A.Biotin
B.Pyridoxine
C.Thiamine
D.Niacin
Ans:B
29.Chancroid is caused by:
A.H.Ducrei
B.H.Pylori
C.S.Aureus
D.E.Coli
Ans:A
30.pKa of sulphacetamide:
A.8.2
B.4.6
C.5.4
D.7.8
Ans:C
31.Drugs  used to aid digestion in the git:
A.Pepsin
B.Probucol
C.Gugulipid
D.Pectin
Ans:A
32.Administration of expired tetracycline results:
A.Fanconi syndrome
B.Gray baby syndrome
C.Stevan-Johnson’s syndrome
D.Down’s syndrome
Ans:A
33.Metabolite of drug causes methemoglobinaemia:
A.Imipramine
B.Dapsone
C.Paracetamol
D.Nicotine
Ans:B
34.Progestins with androgenic effect:
A.Norgestrel
B.Norethynodrel
C.Norethinsterone
D.Ethinodiol diacetate
Ans:C
35.Supplement given for cancer patient who is under methotrexate therapy?
A.Folic acid
B.Folinic acid
C.Pyridoxine
D.Ascorbic acid
Ans:B
36.Panxside is the constituent of:
A.Ginseng
B.Brahmi
C.Senega
D.Gokhru
Ans:A
37.Fluid moves in a direction opposite to the sedimentation movement:
A.Settling
B.Elutriation
C.Centrifugation
D.Precipitation
Ans:B
38.Coulter current method used for determination of:
A.Particle shape
B.Particle volume
C.Particle size
D.Particle density
Ans:C
39.Drug used for ulcerative colitis:
A.Kanamycin
B.Sucralfate
C.Sulfasalazine
D.Cycloserine
Ans:C
40.A moderately sedative antid histamine:
A.Promethazine
B.Hydroxyzine
C.Ciemastine
D.Antazoline
Ans:D
41.Avicel is the trade name of
A.Starch
B.Methyl cellulose C.Microcrystalline cellulose
D.Chitosan
Ans:C
42.An oral hypoglyceamic sulphonyl urea drug:
A.Phenformin
B.Acarbose
C.Guargum
D.Tolbutamide
Ans:D
43.Complete separation of top or bottom crowns of a tablet:
A.Sticking
B.Capping
C.Lamination
D.Picking
Ans:B
44.Ceresin is:
A.Synchro waxes
B.Ozokerite & Paraffin wax
C.Synchro waxes & ozokerite
D.Ozokerite only
Ans:B
45.A second generation cephalosporin:
A.Cephalothin
B.Cefepime
C.Cefazolin
D.Cefaclor
Ans:D
46.An immunosuppressant which is specific t-cell inhibitors?
A.Cyclosporine
B.Chorambucil
C.Muromonab
D.Azathiopine
Ans:A
47.Number of milligrams of potassium hydroxide required to neutralize free acids & Saponify esters in 1 gram of fat is:
A.Iodine value
B.Water number
C.Acid value
D.Saponification value
Ans:D
48.Part used to attack valve proper to aerosol container:
A.Gasket
B.Stem
C.Housing
D.Ferrule
Ans:D
49.Standards for disinfectant coming under which schedule?
A.M
B.P
C.O
D.R
Ans:C 50.Novocaine is the other name of:
A.Chlorprocaine
B.Lignocaine
C.Proparacaine
D.Procaine
Ans:D
51.Presence or absence of functional group can be identified by the spectra:
A.Mass
B.NMR
C.Visible
D.Infrared
Ans:D
52.Warfarin displaced from site one of human serum albumin by:
A.Furesamide
B.Phenyl butazone
C.Disulfiram
D.Cimetidine
Ans:B
53.Agent used as a contrast medium in the X-ray examination of gall bladder:
A.Cinnamic acid
B.lothaamic acid
C.Lopanoic acid
D.Mandelic acid
Ans:C
54.Biotin is:
A.Vitamin C
B.Vitamin E
C.Vitamin H
D.Vitamin D
Ans:C
55.Most popular eye drop preservative:
A.BHa
B.BHT
C.Mythyl paraben
D.Benzalkonium chloride
Ans:D
56.An example of pM indicator:
A.Methyl orange
B.Phenolphthalein
C.Phenyl red
D.Murexide
Ans:D
57.Solventshavebothprogenic  & protophilic properties:
A.Levelling solvent
B.Amphiprotic solvent
C.Differenciating solvent
D.Aprotic solvent
Ans:B
58.The principle in HPTLc is:
A.Absorption
B.Elution
C.Adsorption
D.Purging
Ans:C
59.Antioxidants used for oil systems:
A.Thioglycerol
B.Sodium sulfite
C.Lecithin
D.Sulfur dioxide
Ans:C
60.Mevalonic acid formation is catalysed by the enzyme:
A.Acetyl-coa
B.Phosphomevalonate kinase
C.Mevalonate kinase
D.HMG-coa reductase
Ans:D
61.Which computer programming language among the given is true object oriented programming language?
A.Basic
B.Java
C.C
D.Fortran
Ans:B
62.Example for volatile memory:
A.CD-ROM
B.Hard disk
C.ROM
D.RAM
Ans:D
63.1 Mb=
A.220byte
B.210byte
C.28byte
D.212bite
Ans:A
64.----------- is a device that converts the digital signals into analog and analog signals  into digital
A.LAN card
B.Webcam
C.Modem
D.SMPS
Ans:C
65.Which one is not an output device?
A.Monitor
B.Joystic
C.Plotter
D.Printer
Ans:B
66.(37)10=(x)2:
A.X=100101
B.X=101001
C.X=101101
D.X=100110
Ans:A
67.Solaris is a/an:
A.Application software
B.Utility software
C.Operating system
D.Microprocessor
Ans:C
68.The first free web based email service is:
A.Hotmail
B.Yahoomail
C.Gmail
D.Rediffmail
Ans:A
69.Malware is a:
A.Hardware
B.Firmware
C.Software
D.None of these
Ans:C
70.Who invented the computer mouse in 1964?
A.Larry Page
B.Paul Allen
C.Steve Jobs
D.Douglas C.Engelbart
Ans:D
71.PaRaM is a series of:
A.Micro computers
B.Mainframe computers
C.Mini computers
D.Super computers
Ans:D
72.Topology used in Ethernet LAN is:
A.Irregular
B.Complete
C.Bus
D.Tree
Ans:C
73.Universal gates are:
A.OR and AND
B.NAND and NOR
C.NOT and NAND
D.XOR and NOT
Ans:B
74.Storage capacity of a standard single sided.single layer dvd-R is
A.700 Mb 9
B.4.7 Gb
C.100 Mb
D.8.5 Gb
Ans:B
75.--------------is a translator program which translates assembly language program to machine language program
A.Linker
B.Loader
C.Intepreter
D.Assembler
Ans:D
76.Diagram that represents a  process in sequential order:
A.Algorithm
B.Flowchart
C.Stack
D.Queue
Ans:B
77.------------is a basic data type in C++.
A.Int
B.Struct
C.Class
D.Union
Ans:A
78.Which standard network protocol is used to transfer computer files from one host to another host?
A.FTP
B.SMTP
C.PING
D.TELNET
Ans:A
79.Processed data is known as:
A.File
B.Database
C.Library
D.Information
Ans:D
80.Step which is not involved in software development:
A.Documenting
B.Programming
C.Embedding
D.Testing
Ans:C
81.Mother kerala,”Sleeps with her head on the lap of the Sahyadri clad in green and her feet pillowed on the crystal ocean sand,kumara at one end  and the lord of Gokama on the other.”This poetic language belongs to:
A.Pala Narayanan Nair
B.Mahakavi Vallathol
C.O.N.V.Kurup
D.Kumaranasan
Ans:B
82.Rani Gaidiliu,a rebel leader against the british was from:
A.Assam
B.Haryana
C.Bengal
D.Nagaland
Ans:D
83.Operation black board project’was introduced  by:
A.Rajeev Gandhi
B.Narasimha Rao
C.A.B.Vajpayee
D.H.D.devagawda
Ans:A
84.A  major incident in Kerala,connection with the Quit India movement:
A.Payyannur Satyagraha
B.Wagon tragedy
C.Keezhariyur bomb case
D.Kakori conspiracy case
Ans:C
85.The 5th ‘brics’ conference of March-2013 was held at:
A.durban
B.Capetown
C.Johannes burg
D.Petoria
Ans:A
86.The film’Gravity’wins seven Oscars ,including best director,Who is the director?
A.Bruno Delbonnel
B.Alfonso Cuaron
C.Catherine Merlin
D.William Chang Suk Ping
Ans:B
87.Name the sailing vessel used by Lt.cdr .Abhilash Tomy for his solo  unassisted non stop circum navigation:
A.INS Tharangini
B.INSV Sudarsini
C.INSV Mhadei
D.INS Godavari
Ans:C 88.’Economic history of India’was written by:
A.Bipin Chandra
B.M.N.Roy
C.A.R.Desai
D.R.C.Dutt
Ans:D
89.The monsoon which brings rain in Kerala during the period October to December is called:
A.South West Monsoons
B.South East Monsoons
C.North West Monsoons
D.North East Monsoons
Ans:D
90.The first chief election commissioner of India:
A.Kalyana Sundaram
B.Nagendra Singh
C.Sukumar Sen
D.V.S.Remadevi
Ans:C
91.The Malayalam poetess Sugatha kumara has been chosen for the Saraswathi Samman award for her poetry collection:
A.Ratri mazha
B.Manalezhuthu
C.Pathira pookkal
D.Ambala mani
Ans:B
92.’Samatva samajam’was founded by:
A.Vaikunda Swamikal
B.Ayyankali
C.Sree Ramakrishna Paramahamsa
D.Swami Vagbhadananda
Ans:A
93.The National calendar of India is based on the :
A.Gupta Era
B.Kollam Era
C.Saka Era
D.Vikram Era
Ans:C
94.Who has been hailed as the”Father of Modern Kerala Renaissance”?
A.Sree Narayana Guru
B.Rajaram Mohan Roy
C.Swami Vivekananda
D.Dayananda Saraswathi
Ans:A
95.The First Viceroy of India after Queen’s proclamation:
A.Lord Rippon
B.Mount Batten
C.Lord Curson
D.Lord Canning
Ans:D
96.The National Voters day”
A.August -15
B.January-25
C.April-10
D.December -10
Ans:B
97.The country took up the mediation in the Tashkent  declaration of 1996:
A.Soviet Union
B.USA
C.China
D.France
Ans:A
98.Chattampi swamikal attained Samadhi at:
A.Kannan moola
B.Varkkala
C.Chempazhanthi
D.Panmana
Ans:D
99.The study of coins is called:
A.Epigraphy
B.Neumismatics
C.Paleography
D.Demography
Ans:B
100.The official  slogan of FIFA World cup-2014:
A.Last stop:Glory
B.It is time for a new champion
C.All in one rhythm
D.Hope is my road,victory my destiny
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email