28 July 2015

// // Leave a Comment

ASSISTANT GRADE-II,BEVCO SOLVED PAPER 2015

ASSISTANT GRADE-II,BEVCO
EXAM DATE:25-07-2015
1.In a certain code,’FOP’stands for ‘OLD IS GOLD’,POT stands for ‘GOLD IS PURE’ and POM stands for GOLD IS COSTLY.Then how will”PURE OLD GOLD IS COSTLY”be written?
A.FTOPM
B.FTPOM
C.TFPOM
D.TFMOP
Ans:C
2.PRIDE is to LION as SHOAL is to:
A.TEACHER
B.FISH
C.SELF RESPECT
D.STUDENT
Ans:B

3.Choose the word which best expresses the meaning of the given word –“CORPULENT:
A.LEAN
B.GAUNT
C.EMACIATED
D.OBESE
Ans:D
4.Choose the word which gives opposite meaning of the given word-“QUIESCENT”:
A.ACTIVE
B.DORMANT
C.WEAK
D.UNCONCERNED
Ans:A
5.Find the day of the week on 25 December 1995:
A.Friday
B.Tuesaday
C.Sunday
D.Monday
Ans:D
6.Find the missing number of the series.1,2,8,33,148,---------4626.
A.665
B.765
C.760
D.660
Ans:B
7.Average of 5 consecutive,odd numbers A,B,C,D & E is 45.What is the product of B & D?
A.2025
B.1935
C.2021
D.1981
Ans:C
8.Pointing to a lady,a man said”the son of her only brother is the brother of my wife”.How is the lady related to that man?
A.Sister of father in law
B.Mothers’ sister
C.Grandmother
D.Mother in law
Ans:A
9.Turn the ODD MAN out from the following:253,136,324,514,460,244
A.136
B.253
C.324
D.514
Ans:C
10.Raman is sitting to the immediate left of Hari but not next to Kamal.Mahesh is sitting to the right of Kamal.IF the four friends are sitting in a circle,who is sitting to the immediate right of Hari?
A.Mahesh
B.Kamal
C.Raman
D.Cannot be determined
Ans:B
11.A number when divided by 119 leaves 19 as remainder.If the same number is divided by 17,the remainder obtained is:
A.2
B.7
C.3
D.1
Ans:A
12.The traffic lights at three different road crossings change after every 48 seconds,72 seconds and 108 seconds respectively.If they all change simultaneously at
A.6:17:17
B.6:17:10
C.6:17:12
D.6:17:22
Ans:C
13.A mixture contains alcohol and water in the ratio 4:3.IF 5 litres of water is added to the mixture the ratio becomes 4:5.Find the quantity of alcohol in the given mixture:
A.12 ltrs
B.10 ltrs
C.20 ltrs
D.22 ltrs
Ans:B
14.If the  volume  of a sphere is divided by its surface area,the result is 30 cm.The radius of the sphere is:
A.90 cm
B.9 cm
C.81 cm
D.8 cm
Ans:A
15.A and B can do a piece of work in 72 days,B and C can do it in 120 days,and A and C can do it in 90 days.When A,B and C work together,how much work is finished by them in 3 days?
A.1/40
B.1/30
C.1/10
D.1/20
Ans:B
16.Gokul took a certain amount as a loan from a bank at the rate of 8% simple interest per annum and gave the same amount to Alok as a loan at the rate of 12% simple interest per annum.If at the end of 12 years,he made a profit of Rs.480 in the deal,what was the original amount?
A.Rs.2,000
B.Rs.1,000
C.Rs.3,000
D.Rs.4,000
Ans:B
17.There are two towns A and B.Raju goes from A to B at 40 kmph and comes back to the starting point at 60 kmph.What is his average speed during the whole journey?
A.48 kmph
B.52 kmph
C.50 kmph
D.46 kmph
Ans:A
18.A father is twice as old as his son 20 years ago the age of the father was 12 times the age of the son.The present age of the father is:
A.32 years
B.34 years
C.22 years
D.44 years
Ans:D
19.If the perimeter of a rectangle and a square ,each is equal to 80 cms,and difference of their areas is 100 sq.cms,sides of the rectangle are:
A.35 cm,15 cm
B.28 cm,12 cm
C.30 cm,10 cm
D.26 cm,14 cm
Ans:C
20.1/4 of Raju’s money is equal to 1/6 of Ramu’s money.If both together have Rs.600,the difference between their amount is:
A.Rs.50
B.Rs.240
C.Rs.360
D.Rs.120
Ans:D
21.Ethanol mixed with methanol as the poisonous substance is called:
A.Wash
B.Rectified spirit
C.Absolute alcohol
D.Methylated spirit
Ans:D
22.The change of frequency experienced by the receiver either because of the relative motion of the source or receiver or both:
A.Joules law
B.Ohm’s law
C.Doppler effect
D.Flemings left hand rule
Ans:C
23.Glucose test is conducted by using the solution:
A.Benedict solution
B.Barium chloride solution
C.Silver nitrate solution
D.Ferrous sulphate solution
Ans:A
24.In the armature  and the field magnet of a generator,the stationary part is the:
A.Rotor
B.Stator
C.Power
D.Excitor
Ans:B
25.Isomerism with a difference in the position of the functional group are known as:
A.Functional isomerism
B.Chain isomerism
C.Metamerism
D.Position isomerism
Ans:D
26.Microfarad is the commonly used unit of:
A.Resistance
B.Inductance
C.Capacitance
D.Diodes
Ans:C
27.In which states of matter diffusion is greater?
A.Solid
B.Liquid
C.Gas
D.Plasma
Ans:D
28.The metal used for making filament in an incandasent lamp:
A.Tungsten
B.Tin
C.Zinc
D.Copper
Ans:A
29.Select the ore of Aluminium given below:
A.Magnetite
B.Bauxite
C.Curpite
D.Heamatite
Ans:B
30.Light rays spread everywhere due to the irregular and repeated reflection known as:
A.Scattering
B.Dispersion
C.Spectrum
D.Refraction
Ans:A
31.On the hundredth day of the Paliyam Satyagraha a freedom fighter met with tragic death in a police lathicharge.What was his name?
A.A.G.Velayudhan
B.Moyyarath Sankaran
C.K.V.Kunhambu
D.K.Krishnan
Ans:A
32.In which year,the newspaper Sujananandini was started?
A.1886
B.1891
C.1897
D.1912
Ans:B
33.Who was the Pioneer among the social revolutionaries of Kerala?
A.Swami Vagbhatananda
B.Ayyankali
C.Vaikunda Swami
D.Brahmananda Sivayogi
Ans:C
34.The author of Mokshapradipam was:
A.Brahmananda Sivayogi
B.Sree Narayana Guru
C.E.V.Ramaswami Naikkar
D.Kumaranasan
Ans:A
35.Vaikunda Swami was also known as:
A.Ananda Swami
B.Goudapada Swami
C.Muthukutti Swami
D.Padma Pada Swami
Ans:C
36.Chattampi Swamikal attained Samadhi at:
A.Panmana
B.Kannammoola
C.Theppil
D.Paravur
Ans:A
37.The newspaper Sujanandini was started by Kesavan Assan from:
A.Chavara
B.Mayyanad
C.Kozhikode
D.Paravur
Ans:D
38.The famous pilgrim centre of Vaikam is situated on the banks of:
A.Ashtamudi Lake
B.Vembanad Lake
C.Bekal Lake
D.Kumbala Lake
Ans:B
39.The length of river Chaliyar is:
A.101 miles
B.98 miles
C.105 miles
D.110 miles
Ans:C
40.The height of Agastyakutam,the southern most peak in western ghats:
A.8,841 ft
B.8,461 ft
C.8,621 ft
D.6,132 ft
Ans:D
41.Name of Japanese Emperor who paid an official  visit to India recently:
A.Atsushi
B.Akihito
C.Hachiro
D.Akio
Ans:B
42.Who is the Odakkuzhal Award winner 2013?
A.Sara Joseph
B.P.Surendran
C.K.R.Meera
D.G.Madhusoodanan
Ans:C
43.Who had won gold medal in the World Athletic Finals 2005?
A.Grazw Apsha
B.Irina Simagina
C.Thathyana Kottova
D.Anju Bobi George
Ans:D
44.11the Indo AEAN summit held at:
A.Brune
B.Delhi
C.Bandung
D.Colombo
Ans:A
45.Miss.Universe 2013 winner:
A.Olivia Culpo
B.Gabriela Isler
C.Leila Lopes
D.Riyo Mori
Ans:B
46.Mars orbiter mission launched earth’s orbit on:
A.10th November 2013
B.7th November 2013
C.5th November 2013
D.4th November 2013
Ans:C
47.Who is the first sports person in India had got Bhartharathna,the highest civilian award?
A.Sachin Tendulkar
B.Dhyan Chand
C.Milkhasing
D.Bhimsen Guru  Raj Joshi
Ans:A
48.Who has become the Brand Ambassador of UNICEF for South Asia?
A.Sharmila Tagore
B.Amir Khan
C.Sachin Tendulkar
D.Priyanka Chopra
Ans:C
49.Name of the World Chess Champion of 2013:
A.Viswanath Anand
B.Garri Casperov
C.Boris Vasilievich
D.Magnus karlsen
Ans:D
50.1st Woman Managing Director of LIC:
A.Usha Sangwan
B.Sunitha Sarma
C.Vijayalakshmi
D.S.B.Mainak
Ans:A
51.In which part of Himalayas do we find the Karewa formation?
A.North Eastern Himalaya
B.Kashmir Himalayas
C.Eastern Himalayas
D.Himachal-Utharakhand Himalayas
Ans:B
52.Simlipal Biosphere reserve situated in:
A.Bihar
B.Himachal Pradesh
C.Orissa
D.Punjab
Ans:C
53.On which of the following hill range is the ‘Dodabeta’peak situated?
A.Nilgiri hills
B.Cardamom hills
C.Anamalai hills
D.Nallamsda hills
Ans:A
54.’Regur Soil’is another name for the:
A.Saline soil
B.Arid soil
C.Black soil
D.Laterite Soil
Ans:C
55.In which year National Planning Committee was setup in India?
A.1938
B.1950        
C.1948
D.1949
Ans:B
56.The Delhi Durbar was organized by:
A.Lord Elgin
B.Lord Curzon
C.Lord Rippon
D.Lord Lytton
Ans:B,D
57.All India Trade Union Congress was formed in 1920 at:
A.Madras
B.Mumbai
C.Poona
D.Delhi
Ans:B
58.Indian Association was founded in:
A.1876
B.1868
C.1881
D.1872
Ans:A
59.Who was the founder of Ahmadia movement?
A.Sir Syed Ahmed Khan
B.Moulana Hussain Ahmad
C.Mirza Ghulam Ahmad
D.Moulana Riza Khan
Ans:C
60.Indian Council Act was passed in:
A.1935
B.1919
C.1921
D.1909
Ans:D
61.Right to Property is now a :
A.Legal right
B.Civil right
C.Constitutional right
D.Economic right
Ans:A
62.The UPSC submits its annual reports to:
A.Cabinet Secretariat
B.Parliament
C.The President
D.Home minister
Ans:C
63.Who commended  in the Constitutional Assembly that the Directive Principles of State Policy is “like a cheque payable at the convenience of bank”?
A.Ambedkar
B.KT.Shah
C.A.M.Kusru
D.Alladi Krishna Swamy Iyyer
Ans:B
64.The tenure of Estimate Committee of Lok Sabha is:
A.6 months
B.1 year
C.2 years
D.3 years
Ans:B
65.The theory of basic structure of the Constitution was propounded by the Supreme Court in:
A.Minerva Mills case
B.S.R.Bommai case
C.Golaknath case
D.Keshavananda Bharati case
Ans:D
66.The minimum/maximum strength of a legislative Assembly of a state is:
A.40/500
B.50/500
C.60/500
D.70/500
Ans:C
67.Right to Education is included in which article of the Indian Constitution?
A.Article 21
B.Article 21 A
C.Article 29
D.Article 30
Ans:B
68.Which article provides the President of India to grand pardons?
A.Article 68
B.Article 69
C.Article 71
D.Article 72
Ans:D
69.Concurrent list in the Indian Constitution is taken from the Constitution of:
A.Australia
B.Canada
C.Britain
D.USA
Ans:A
70.80th Amendment of the Indian Constitution provides for:
A.Alternative scheme for sharing taxes between the Union and the States
B.Special provisions for the state of Assam
C.Insertion of a new Article 21 A
D.Special provision for SC/ST in the state of Arunachal Pradesh
Ans:A
71.The plural of dynamo is:
A.Dynamo
B.Dynamoes
C.Dynamos
D.Dynamose
Ans:C
72.Sheela is------------tallest girl in the class.
A.A
B.An
C.The
D.None of these
Ans:C
73.Which of the following pairs is wrong?
A.Lion lioness
B.Horse-mare
C.Traitor –traitress
D.Duke-dukess
Ans:D
74.He was absent -----------the class.
A.To
B.With
C.From
D.On
Ans:C
75.Which of the following is correct?
A.This is good furniture
B.These are good furnitures
C.This is a good furniture
D.These are good furniture
Ans:A
76.A person who knows many languages is a:
A.Prodigy
B.Polyglot
C.Paragon
D.Polyandry
Ans:B
77.Neither John or Mary------------applied for the post
A.Have
B.Has
C.Have been
D.Has been
Ans:B
78.You can meet me at a ---------time
A.Latter
B.Last
C.Later
D.Latest
Ans:C
79.Prevention is-------------than cure.
A.Better
B.Best
C.Good
D.Less
Ans:A
80.One is responsible for--------actions.
A.My
B.Her
C.One’s
D.His
Ans:C
81.”To awaken the people,it is the women who should be awakened.Once she is on the move the family moves,the nation moves”.
A.Mahatma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.Narendra Modi
D.Sarojini Naidu
Ans:B
82.----------------is an important  scheme to provide food grains to poorest of the poor families.
A.AAY
B.IAY
C.YAAI
D.ICDS
Ans:A
83.The first ICDS Project in Kerala was set up in 1975 at----------block.
A.Sasthamcotta
B.Vengara
C.Pothencode
D.Vallikkunnu
Ans:B
84.Kudumbashree was launched formally by Government of Kerala on:
A.17th May 1998
B.2nd October 1998
C.15th August 1998
D.17th May 1999
Ans:A
85.-------------centrally sponsored scheme provide connectivity to unconnected habitations.
A.SGSY
B.PMGSY
C.TRYSEM
D.SARAS
Ans:B
86.----------was launched on 2nd October 1993 with the objective of empowering the rural women through building thrift,habit,self-reliance and confidence.
A.RLEGP
B.IAY
C.SGSY
D.MSY
Ans:D
87.------------is a local language enabled workflow based transaction level Management Information  System in place to facilitate e-governance of Indira Awaas Yojana.
A.Aya Soft
B.Aaas Soft
C.IYA Soft
D.Awass soft
Ans:D
88.The basic objective  of the ------------is to improve the quality of life of people and overall habitat in the rural areas.
A.SAY
B.IAY
C.DAY
D.HAY
Ans:A
89.-----------------is the first scheme of its kind meant exclusively for slum dwellers with a Government of India subsidy of 50 percent.
A.RLEGP
B.DPADP
C.VAMBAY
D.NRHM
Ans:C
90.--------is the focal point for the delivery of services at community levels to children below six years of age,pregnant women,nursing mothers and adolescent girls.
A.Primary Health Centre
B.Continuing Education Centre
C.Anganwadi
D.Child Development Centre
Ans:C
91.Which hardware device is used to interconnect different types of networks with different protocols?
A.Bridge
B.Router
C.Gateway
D.Repeater
Ans:B
92.A collection of four bits is called:
A.Nibble
B.Byte
C.Word
D.Double word
Ans:A
93.The Walkie Talkie is an example of which mode of communication?
A.Simplex
B.Half duplex
C.Duplex
D.None of the above
Ans:B
94.A device that combines data from multiple computers and load them on  a common communication channel is:
A.Modem
B.Repeater
C.Multiplexer
D.Encoder
Ans:C
95.In the e-mail address admin@vms.org, ’ vms’ is the:
A.Host name with commercial domain
B.Host name with non-commercial domain
C.Client name educational domain
D.Client name with government domain
Ans:B
96.---------------is the modification of software to remove or disable features which are undesirable by a person.
A.Software hacking
B.Software licensing
C.Software piracy
D.Software Cracking
Ans:D
97.Ice Cream Sandwich and Jelly bean are the latest versions of which Operating System?
A.Ubuntu
B.Android
C.Apple
D.Unix
Ans:B
98.E-mail that appears to have been originated from one source when it was actually sent from another source is referred to as:
A.E-mail Spoofing
B.E-mail Bombing
C.E-mail Spamming
D.None of the above
Ans:A
99.When did Information Technology Act come into force in India?
A.Oct 17th 2000
B.Oct 17th 2001
C.June 4th 2000
D.June 4th 2001
Ans:A
100.Data diddling involves:
A.Destroying data before input to the computer
B.Unauthorized copying of data
C.Changing data into Information
D.Changing data prior or during input to the computer
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email