6 July 2015

// // Leave a Comment

BLOCK PANCHAYAT SECRETARY/MUNICIPAL SECRETARY GRADE III,VILLAGE EXTENSION 2015 SOLVED PAPER

BLOCK PANCHAYAT SECRETARY/MUNICIPAL SECRETARY GRADE III,VILLAGE EXTENSION
EXAM DATE:04-07-2015
   PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.A man travelling at a speed of 20 km/hr,reached his office 10 minutes late.Next day he travelled at a speed of 30 km/hr and he reached his office 10 minutes earlier.The distance between his office and home is:
A.30 km
B.40 km
C. 50 km
D.20 km
Ans:D
2.Find (125+95)2-4*125*95:
A.400
B.900
C.1000
D.440
Ans:B

3.The angle between both hands of a clock at 9.20 AM will be:
A.1200
B.1500
C.1600
D.1300
Ans:C
4.A purse contains 1 rupee,so paise and 25 paise coins in the ratio 7:8:9.If the total money in the purse is 159.The number of 50 paise coins in the purse will be:
A.96
B.84
C.82
D.86
Ans:A
5.The radii of bases  of a cylinder and a cone are in the ratio 3:4.Volume of Cylinder and cone are in the ratio  9:8.Then  their heights are in the ratio:
A.3:2
B.4:3
C.8:9
D.2:3
Ans:D
6.Average age of 15 persons is 24 years.Later a boy is included into this group then average becomes 23 years.The age of the boy will be:
A.22
B.8
C.18
D.12
Ans:B
7.The sum and product of two numbers are 13 and 40 respectively.The sum of their reciprocals is:
A.1/40
B.3/40
C.13/40
D.30/40
Ans:C
8.The ratio of the age of two sisters is 3:4.The product of their ages is 192.The ratio of their ages after 5 years will be:
A.3:4
B.21:17
C.17:21
D.8:9
Ans:C
9.If the breadth of a rectangle is  increased by 40% and the length is reduced by 30%.What will be the effect on its area?
A.Decreases by 2%
B.Increases by 2%
C.Increases by 10%
D.Decreases by 10%
Ans:A
10.When A,B,C are work together they complete a job in 8 days.When A and C decided to do the work together they completed this job in 12 days.In how many days B alone can complete the work?
A.20
B.25
C.30
D.24
Ans:D
11.Among the following list,choose the one that is different from the other ones:
A.Potato
B.Cabbage
C.Carrot
D.Beet root
Ans:B
12.From the following options.Choose the word which best expresses the meaning of the word’illustrious’:
A.Decorated
B.Imaginative
C.Famous
D.Informal
Ans:C
13.On 9th November 2014,Johnson and Lisa celebrated their 6th Wedding Anniversary on Sunday.What will be the day of their 10th Anniversary?
A.Tuesday
B.Wednesday
C.Thursday
D.Friday
Ans:D
14.Cup is to coffee as plate is to:
A.Spoon
B.Hotel
C.Idli
D.Waiter
Ans:C
15.Complete the following series:
IF,JH,LJ,OL,----------
A.SN
B.RN
C.TN
D.SM
Ans:A
16.Salim walked 100 meters facing towards South.From there he turned left and walked 40 meters.Thereafter ,he turned to his left,walked 100 meters and stopped.How far and in what direction is Salim now from his starting point?
A.60 meters,North
B.40 meters,East
C.60 meters,East
D.40 meters,West
Ans:B
17.In a row of students,Sherin is 12th from the left and Athira is 19th from the right.If they interchange their positions,Sherin becomes 16th from the left.Then,what will be the position of Athira from the right?
A.22nd
B.23rd
C.24th
D.28th
Ans:B
18.Raghu said,”Manju’s father is the brother of my sister’s son.”How is Manju’s father related to Raghu?
A.Grandfather
B.Cousin
C.Nephew
D.None of these
Ans:C
19.If the following words are arranged according to the dictionary order,which will be the second word in that order?
A.Disgrace
B.Disgruntled
C.Disgorge
D.Disguise
Ans:A
20.If PUBLISH is coded as BLUSHIP.how will DESTROY be coded?
A.STEROYD
B.STORYED
C.STOYRDE
D.STEOYRD
Ans:D
21.A liquid having PH value more than 7 is:
A.Citric acid
B.Lime Water
C.Soda water
D.Vinagiri
Ans:B
22.Which among the following is not correctly paired?
A.Dynamo-Alfred Nobel
B.Television-J.L.Baird
C.Computer-Charles Babbage
D.DDT-Pole Muller
Ans:A
23.The instrument used to measure the growth of plant is:
A.Durometer
B.Auxanometer
C.Potometer
D.Cryometer
Ans:B
24.Which one among  the following is a molecular scissor?
A.Ligas
B.Restriction endonuclease
C.Super bugs
D.Endrophyl
Ans:B
25.The first nuclear reactor in India is:
A.Saras
B.Param 9000
C.Apsara
D.Durga
Ans:C
26.Which element is in chlorophyll?
A.Na
B.K
C.Mg
D.Ca
Ans:C
27.Which of the following is not a viral disease?
A.Avion flue
B.Malaria
C.Sars
D.Dengue fever
Ans:B
28.Richard Stallman is in connection with:
A.Internet
B.Free operating system
C.Computer virus
D.Search engine
Ans:B
29.Who among the following in India was the first winner of Nobel prize in Physics?
A.S.Chandrasekharan
B.C.V.Raman
C.V.Ramakrishnan
D.Hargovind Khonane
Ans:B
30.Over production of which hormone leads to exophthalmic  goiture?
A.Iodine
B.Insulin
C.Thyroxine
D.ADH
Ans:C
31.Asian Games 2014 was held at:
A.Tokyo
B.Haney
C.Incheon
D.Colombo
Ans:C
32.The Right to Free and Compulsory Education Act was enacted in:
A.2008
B.2009
C.2010
D.2012
Ans:C
33.The founder of Wiki Leaks is:
A.Bill Gates
B.Julian Assange
C.Gill Abramson
D.Jacob J Lew
Ans:B
34.The Seventeeth SAARC Summit was held at:
A.New Delhi
B.Colombo
C.Thimpu
D.Addu
Ans:D
35.Rajeev Awas Yojana aims at:
A.Poverty Free India
B.Slum Free India
C.Rural Employment
D.Rural  Road Development
Ans:B
36.The new name of Planning Commission:
A.NNPC
B.Bharat Ayog
C.NITI Ayog
D.NEET Ayog
Ans:C
37.”One Vision,One Identity,One Community”is the motto of which of the following organizations?
A.APEC
B.ASEAN
C.NATO
D.NAM
Ans:B
38.What is the ordinal number of Ban.Ki Moon as the Secretary General of U.N.O?
A.Seventh
B.Ninth
C.Tenth
D.Eigth
Ans:D
39.Which year was decleared as the International year of Family Farming?
A.2013
B.2014
C.2015
D.2016
Ans:B
40.Nobel Prize for Literature for 2013 was awarded to:
A.Alice Munro
B.Eleanor Carlon
C.Martin Karplus
D.James E Rothman
Ans:A
41.--------------marked the first mass campaign against British Rule led by Indian National Congress
A.Ahmedabad Congress
B.Non Co-operation Movement
C.Civil Disobedience Movement
D.Khilafat Movement
Ans:B
42.The Pioneer Martyer of 1857 revolt:
A.Rani Lakshmi Bai
B.Mangal Pandey
C.Nana Sahib
D.Tantia Tope
Ans:B
43.Swaraj is my birth right and I shall have it:
A.Bal Gangadhar Tilak
B.Lala Lajpat Rai
C.Bipin Chandra Pal
D.Gopala Krishna Gokhale
Ans:A
44.Who is the Frontier Gandhi?
A.Khan Abdul Gaffar Khan
B.Muhammed Ali Jinnah
C.Muhammad Iqbal
D.Sir Sayyed Ahmmad Khan
Ans:A
45.The first Education Minister of free India”
A.Motilal Nehru
B.Sardar Patel
C.V.P.Menon
D.Maulanna Abdul Kalam Azad
Ans:D
46.Who was the Grand Old man of India?
A.A.O.Hume
B.W.C.Banerjee
C.C.R.Das
D.Dadabhai Naoroji
Ans:D
47.What was the importance of the year 1942 in the history of India’s struggle for independence?
A.Quit India Movement
B. Cabinet Mission Plan
C.Simla Conference
D.Mountbatten plan
Ans:A
48.Who was the political Guru of  Mahatma Gandhi?
A.Annie Besant
B.Bipin Chandra Pal
C.Gopala Krishna  Gokhale
D.W.C.Banerjee
Ans:C
49.Who was popularly known as the “Lion of the Punjab”?
A.Lala Lajpat Rai
B.Maharaja Ranjit Singh
C.C.R.Das
D.Motilal Nehru
Ans:A
50.Who was the founder of Banaras Hindu University?
A.Bipin Chandra Pal
B.Motilal Nehru
C.C.R.Das
D.Pandit Madan Mohan Malaviya
Ans:D
51.What was the original name of Chattampi Swamikal?
A.Kunjan Pillai
B.Raman Pillai
C.Thanu Pillai
D.Rajappan Pillai
Ans:A
52.Who is Pulaya Raja in Kerala Renaissance Movement?
A.Kumaran Assan
B.Ayyankali
C.Sree Narayana Guru
D.Vagbhatananda
Ans:B
53.Which is the largest backwater in Kerala?
A.Vembanad Kayal
B.Ashtamudi Kayal
C.Sasthamkotta Kayal
D.Kayamkulam Kayat
Ans:A
54.In which year Sree Narayan Guru established a Siva temple at Aruvippuram?
A.1880
B.1885
C.1886
D.1887
Ans:Correct Answer 1888
55.A famous renaissance leader of Kerala who founded Atma Vidya Sangham?
A.V.T.Bhattathripad
B.Poikayil Yohannan
C.Pandit Karuppan
D.Vagbhatananda
Ans:D
56.Social Justice and brotherhood of man were the cardinal principles of -----------teaching.
A.Brahmnanda Swami Sivayogi
B.Ayya Vaikundar
C.Mannathu Padmanabhan
D.Sree Narayana Guru
Ans:D
57.For his outstanding  and selfless social activities,the people of Kerala honoured with the title “Bharata Kesari “who is that leader?
A.Chavara Kuriakose Elias
B.Nidhirikkal Mani Kathanar
C.Mannathu Padmanabhan
D.Vakkom Moulavi
Ans:C
58.Who is associated with’Pidiyari System’(A small amount of rice)in Kerala Society?
A.Kumaran Asan
B.Dr.Palpu
C.R.Sankar
D.Chavara Kuriakose Elias
Ans:D
59.Where is the headquarter of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?
A.Kumbanad
B.Vattakottal
C.Eraviperoor
D.Pullad
Ans:C
60.In which year Sree Narayana Guru convened an inter religious conference at Aluva were he gave the noble message of ‘One caste,One religion,One God for men?
A.1921
B.1922
C.1923
D.1924
Ans:D
61.The constitution first Amendment Act sought to:
A.Declare that  an amendment passed in accordance with Article 368 will not be law with the meaning of Article 13
B.Nullify the judicially created doctrine of basic features
C.Curtail the right to property guaranteed by Article 31
D.None of the above
Ans:C
62.Who was appointed as the advisor of the Constituent assembly?
A.Dr.Rajendra Prasad
B.K.M.Munshi
C.B.N.Rao
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:C
63.The Article in the Indian Constitution which prohibits intoxicating drinks and drugs:
A.Article 45
B.Article 47
C.Article 48
D.Article 50
Ans:B
64.The President of India may sometimes simply keep a Bill on his table indefinitely without giving or refusing assent this is:
A.Absolute Veto
B.Qualified Veto
C.Suspensive Veto
D.Pocket Veto
Ans:D
65.A member of the State Public Services Commission may resign his office by writing addressed to:
A.The President
B.The Governor
C.The Chief Minister
D.The Chairman
Ans:B
66.Obiter Dicta is:
A.That part of the judgement which was strictly not necessary for the disposal of the cause or matter before the court
B.That which was necessary to dispose of the matter and forms the crux of the decision
C.Both
D.None of the above
Ans:A
67.The National Commission for women was  constituted in
A.1985
B.1990
C.1995
D.2000
Ans:B
68.The number of members nominated by the princely states to the Constituent Assembly were:
A.36
B.39
C.63
D.93
Ans:D
69.The nomination of members in the Rajya Sabha by the president was borrowed by the Constitution of India from:
A.UK
B.USA
C.Austalia
D.Ireland
Ans:D
70.Which among the following is not a way for acquisition of citizenship in India?
A.Renunciation
B.Descent
C.Registration
D.Incorporation of territory
Ans:A
71.Identify the sentence which is in passive voice?
A.They boy is climbing the cliff
B.They made him king
C.They painted the house red
D.Alice was not much surprised at this
Ans:D
72.Pick out the sentence which is grammatically correct?
A.One should not waste his time
B.The boy who does best he will get a prize
C.I asked for his book,but he did not lend me
D.He has been studying hard for the last two weeks
Ans:D
73.Find the word which is not a synonym of ‘modest’?
A.Intelligent
B.Shy
C.Silent
D.Timid
Ans:A
74.Give one word substitute for ‘things of different nature’:
A.Homogeneous
B.Uniform
C.Heterogeneous
D.Compatible
Ans:C
75.Complete the following sentence using an appropriate adjective:
He is the -----------member of the club.
A.Eldest
B.Old
C.Oldest
D.Elder
Ans:C
76.Find the other gender of’horse’:
A.Mare
B.Rooster
C.Mule
D.Doe
Ans:A
77.Fill in the blanks using an article
I went to -----------hospital to see my uncle.
A.a
B.an
C.the
D.some
Ans:C
78.In the following sentence,supply a verb in agreement with its subject:Neither food nor water----------to be found there.
A.were
B.was
C.are
D.have
Ans:B
79.Fill in the blank with suitable proposition:
My friends stood-------me during my difficult times
A.Beside
B.By
C.Among
D.Over
Ans:B
80.Bring out the meaning of the idiom in the following sentence:
We shall fight tooth and nail for our rights
A.With all our power
B.Using tooth and nail
C.Peacefully
D.Without soldiers
Ans:A
81.Which scheme targets the most vulnerable groups of population including children up to 6 years of age,pregnant women and nursing mothers in backward rural areas,tribal areas and urban slums?
A.ICDS
B.DWCRA
C.AAY
D.JRY
Ans:A
82.When did “Pradhan Mantri Adharsh Gram Yojana”formally launched?
A.2008
B.2010
C.2012
D.2014
Ans:B
83.Which is the thrust area of Prime Minister’s Rozgar Yojana?
A.Old age people
B.Unemployed youth
C.Destitute women
D.Differentially able population
Ans:B
84.In Kerala which Programme is formally registered as the “State Poverty Eradication Mission” a society registered under the Travancore Kochi Literary Scientific and Charitable Society Act?
A.MGNREGA
B.BSY
C.Kudumbasree
D.ICDS
Ans:C
85.Expand NREGP:
A.National Rural Educational Growth Programme
B.National Road and Electricity Generating Programme
C.National Rural Employment Guarntee Programme
D.National Railway Engineering Growth Project
Ans:C
86.Which is the grass root functionary of Kudumbasree?
A.NHG
B.CDS
C.ADS
D.Grama Sabha
Ans:A
87.Which is the thrust area of Valmiki Ambedkar Awaas Yojana?
A.Rural Areas
B.Urban slums
C.Tribal areas
D.None of these
Ans:B
88.When was Andyodaya Anna Yojana launched?
A.August 15,2000
B.August 15,2010
C.December 25,2000
D.December 25,2010
Ans:C
89.Which is not included in Bharat Nirman?
A.The Rural Roads
B.The Rural housing
C.The Rural Water Supply
D.The Rural Health
Ans:D
90.Expand IAY:
A.Indian Antipoverty Yojana
B.Integrated Antipoverty Yojana
C.Indian Awaas Yojana
D.Indira Awaas Yojana
Ans:D
91.In 1983,who defined the term Computer Virus?
A.Fred Cochen
B.Smith
C.Norton
D.Mcafee
Ans:A
92.When IT Act 2000 of India came into force?
A.17 October 2000
B.17 January 2001
C.17 November 2000
D.17 September 2000
Ans:A
93.Unauthorized attempts to bypass the security mechanisms of an information system or network is called:
A.Spoofing
B.Blocking
C.Hacking
D.Resisting
Ans:C
94.A printer is this kind of device:
A.Input
B.Word processing
C.Processing
D.Output
Ans:D
95.Which one is a text editor for Microsoft Windows?
A.MS Word
B.MS Excel
C.Wordpad
D.Notepad
Ans:D
96.Software which allows the user to load a web page is called:
A.Operating System
B.Website
C.Browser
D.Homepage
Ans:C
97.Which of the following computer language is used for artificial intelligence?
A.FORTRAN
B.PROLOG
C.C
D.COBOL
Ans:B
98.Programmed instruction to the computer is known as:
A.Data
B.Code
C.Documentation
D.Database
Ans:B
99.IBM 1401 is --------------generation computer
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:B
100.The term associated with the processing speed of computer:
A.FFTS
B.MPG
C.MIPS
D.CPS
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email