30 July 2015

// // Leave a Comment

COMPUTER PROGRAMMER,TECHNICAL EDUCATION(ENGINNERING COLLEGES) SOLVED PAPER 2015

COMPUTER PROGRAMMER,TECHNICAL EDUCATION(ENGINNERING COLLEGES)
EXAM DATE:18-04-2015
1.If 110011012 is divided by1102 the remainder is:
A.101
B.11
C.0
D.1
Ans:D
2.The program that brings the object code into memory for execution is:
A.Loader
B.Fetcher
C.Extractor
D.Linker
Ans:A

3.The order in which the return addresses are generated and used is:
A.LIFO
B.FIFO
C.Random
D.Highest priority
Ans:A
4.The classification of BUSes into synchronous and asynchronous is based on:
A.The devices connected to them
B.The type of data transfer
C.The timing of data transfers
D.None of the above
Ans:C
5.Which is not a magnetic storage device?
A.Hard disk
B.Tape drive
C.Compact disk
D.All of these
Ans:C
6.In a digital representation of voltages using an 8-bit binary code,how many values can be defined?
A.128
B.256
C.64
D.16
Ans:B
7.The memory used to hold the address of data stored in the cache is:
A.Associative memory
B.Primary memory
C.Secondary memory
D.Register
Ans:A
8.------------is a black box testing method.
A.Basic path testing
B.Code path analysis
C.Boundary value analysis
D.Recovery testing
Ans:C
9.The strategy of temporarily suspending the running process is called:
A.First come first serve
B.Shortest job first
C.Preemptive scheduling
D.Non-preemptive scheduling
Ans:C
10.Fork is:
A.Creation of a new job
B.Dispatching of new task
C.Creation of new process
D.Increasing priority of process
Ans:C
11.Resolution of externally defined symbol is done by:
A.Linker
B.Loader
C.Compiler
D.Assembler
Ans:A
12.In--------topology,whole network goes down,if a computer’s network cable is broken
A.Ring
B.Star
C.Bus
D.Token ring
Ans:C
13.Baudot code uses--------bits per symbol.
A.3
B.5
C.6
D.8
Ans:B
14.Which of the following problem is undecidable?
A.Membership problem for CFL
B.Membership problem for regulars
C.Fitness problem for FSAs
D.Ambiguity problem of CFGs
Ans:D
15.Image compression is:
A.Reducing the size of image to fit to screen
B.Making image look better
C.Reducing the redundancy of image data
D.Reducing degradation over image
Ans:C
16.Basic steps for filtering in the frequency domain:
A.Fourier transform
B.Filter function
C.Inverse Fourier transform
D.All of the above
Ans:D
17.What is the difference between a simulator and an emulator in embedded system development?
A.Emulator runs in target system,simulator runs in development system
B.Simulator runs in target system,emulator runs in development system
C.Emulator is indented for assembly language testing,simulator intended for high level language testing
D.Simulator is indented for assembly language testing,emulator intended for high level language testing
Ans:A
18.Type checking is normally done by:
A.Lexical analyzer
B.Code optimizer
C.Syntax analyzer
D.Linear analyzer
Ans:C
19.Producer consumer problem can be solved using:
A.Monitors
B.Semaphores
C.Event counters
D.All the above
Ans:D
20.Time to Live field in the IP header is used:
A.To find the shortest path
B.To find alternate path
C.To avoid infinite loops
D.To reduce the size of packet
Ans:C
21.AGING is a technique used in:
A.FCFS
B.Round Robin
C.Priority scheduling
D.Pre-emptive scheduling
Ans:C
22.The term used to refer to a row in database is:
A.Field
B.Tuple
C.Attribute
D.Entry
Ans:B
23.In a microprocessor the register that keeps the results of arithmetic or logic operation is
A.Program counter
B.Flag register
C.Accumulator
D.Stack Register
Ans:C
24.Thrashing occurs when a:
A.Computer’s virtual memory subsystem is in a constant state of paging
B.Computer’s main memory got exhausted
C.Computer’s processes are in indefinite dead lock
D.None of the above
Ans:A
25.A system program that sets up a program in main memory ready for execution is:
A.Assembler
B.Linker
C.Editor
D.Loader
Ans:B
26.For large networks,---------topology is used.
A.Bus
B.Star
C.Ring
D.Mesh
Ans:B
27.ARPANET stands for:
A.American Research Project Agency Network
B.Asian Research Project Agency Network
C.Ad-hoc Research Project Agency Network
D.Advanced Research Project Agency Network
Ans:D
28.Every context sensitive language is:
A.Recursive enumerable language
B.Recursive language
C.Context free language
D.Context sensitive language
Ans:B
29.The permitted values of each attributes of a relation is called its:
A.Set
B.Tuple
C.Schema
D.Domain
Ans:D
30.The addressing mode in which you directly give the operand value is:
A.Relative
B.Direct
C.Definite
D.Immediate
Ans:D
31.What is the value of j after the execution of the following code?
Int j=0
Int N=10;
While(j<N)
{
  J=j+1;
}
A.0
B.9
C.10
D.11
Ans:C
32.The address generated by CPU is
A.Physical address
B.Absolute address
C.Logical address
D.Memory address
Ans:C
33.IEEE 802.11 standard for wireless LAN uses---------multiple access technique.
A.CDMA
B.ALOHA
C.CSMA/CA
D.All of these
Ans:C
34.The worst-case complexity of heap sort is:
A.n log n
B.n2
C.Log n
D.N
Ans:A
35.A protocol used for secure sending of data over the internet is:
A.SMTP
B.FTP
C.HTTPS
D.TCP/IP
Ans:C
36.The -------------method provides a one-time session key for two parties.
A.DIffie-Hellman
B.Public Key
C.RSA
D.DES
Ans:A
37.How many root element an XML document can have?
A.Any number as required
B.One
C.Two
D.Only limited by available memory
Ans:B
38.Which of the following is a goal of data mining?
A.To extract some observed event or condition
B.To analyze data for expected relationships
C.To create new database
D.None of the above
Ans:A
39.Critical path of the PERT chart is:
A.Path which takes the longest time to complete the project
B.Path which takes the shortest time to complete the project
C.Path which takes the most appropriate time to complete the project
D.None of the above
Ans:A
40.The language used by end users and programmers to manipulate data in a database is:
A.HTML
B.DML
C.XML
D.GML
Ans:
B
41.Secret key encryption is also known as:
A.Asymmetric encryption
 B.Symmetric key cryptography
C.RSA
D.DSA
Ans:B
42.What is a firewall?
A.Boundary of a network
B.A routing software
C.Software to prevent unauthorized access
D.A web browsing software
Ans:C
43.Which normal form is based on multi-values dependency?
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth
Ans:D
44.Mov,ax,bx which addressing mode does this instruction use?
A.Immediate
B.Indirect
C.Register
D.Direct
Ans:C
45.An  RTP packet is encapsulated in:
A.A TCP segment
B.A UDP datagram
C.An IP datagram
D.A SMTP packet
Ans:B
46.To prevent-------------,we can timestamp the packets
A.Error
B.Jitter
C.Loss
D.None of these
Ans:B
47.The complexity of binary search algorithm is:
A.O(n)
B.O(log n)
C.O(n/2)
D.O(n log n)
Ans:B
48.If very node U and G is adjacent to every other node V in G,a graph is said to be:
A.Isolated
B.Complete
C.Finite
D.Strongly connected
Ans:B
49.To extend the connectivity of the processor bus we use:
A.PCI Bus
B.SCSI bus
C.Controllers
D.Multiple bus
Ans:A
50.IF 110011002 is divided by 1102 the quotient is:
A.11011
B.1111
C.100010
D.100001
Ans:C
51.Which data structure allows deleting data elements from front and inserting at rear?
A.Stacks
B.Queues
C.Deques
D.Binary search tree
Ans:B
52.Which of the following data structure is linear type?
A.Strings
B.Lists
C.Queues
D.All of above
Ans:D
53.Speed of a microprocessor is determined by:
A.Address bus width
B.Data bus width
C.Clock
D.None of the above
Ans:C
54.How many gates would be required to implement the following Boolean expression after simplification?
XY+X(X+Z)+(X+Z)
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B
55.With a 200 KHZ clock frequency,16 bits can be serially entered into a shift register in--------------time.
Ans:80 s
56.The principle of locality of reference is applied in the use of:
A.Virtual memory
B.Random access memory
C.Cache memory
D.Optical memory
Ans:C
57.Parser is also known as:
A.Lexical analyzer
B.Code optimizer
C.Syntax analyzer
D.Linear analyzer
Ans:C
58.The operation in relational algebra for viewing a set of tuples is:
A.Select
B.Project
C.Union
D.Join
Ans:A
59.The average case complexity of linear search algorithm is:
A.O(n)
B.O(log n)
C.O(n2)
D.O(n log n)
Ans:A
60.Data Encryption standard is a:
A.Stream cipher
B.Block cipher
C,Substitution cipher
D.None of these
Ans:B
61.Data about data is:
A.Database
B.Mega data
C.Metadata
D.Schema
Ans:C
62.No.of layers in OSI reference model:
A.Four
B.Five
C.Six
D.Seven
Ans:D
63.Routers are components of -----------layer in OSI reference layer
A.Physical layer
B.Network layer
C.Transport layer
D.Data link layer
Ans:B
64.mov al,[bx]which addressing mode does this instruction use?
A.Register indirect
B.Base index
C.Base index plus displacement
D.Register
Ans:A
65.The number of attributes in a relation is called its:
A.Cardinality
B.Size
C.Schema
D.Degree
Ans:D
66.The operator used to concentrate two strings in ORACLE is:
Ans:-
67. A full-adder has a Cin=.What are the SUM and the Cout
When A=1 and B=1?
A.SUM=0 Cout=0
B.SUM=0 Cout=1
C.SUM=1 Cout=0
D.SUM=1 Cout=1
Ans:B
68.For which inputs the output of an exclusive NOR gate is 1?
A.A=0,B=1
B.A=1,B=1
C.A=0,B=0
D.None of these
Ans:C
69.The depth of a complete binary tree is given by:
A.Dn=n log10 n
B.Dn=n log2n+1
C.Dn=log2n
D.Dn=log2n+1
Ans:C
70.Which of the following data structure is not linear data structure?
A.Arrays
B.Linked lists
C.Both of the above
D.None of the above
Ans:D
71.A binary tree whose  every node has either zero or two children is called:
A.Complete binary tree
B.Binary search tree
C.Extended binary tree
D.None of the above
Ans:A
72.The WORST-CASE complexity of Bubble sort algorithm is:
A.O(n)
B.O(log n)
C.O(n2)
D.O(n log n)
Ans:C
73.Which of the following is a web server?
A.Apache
B.IIS
C.Tomcat
D.All the above
Ans:D
74.Grammar recognized by a FSM is:
A.Only context free grammar
B.Only context sensitive grammar
C.Only regular grammar
D.All of these
Ans:C
75.For efficient searching compilers use ----------search tables.
A.Linear search tables
B.Binary search tables
C.Hash tables
D.Binary search trees
Ans:C
76.Type of value stored in a variable can be identified using -------------of the variable.
A.Variable Name
B.Data Type
C.Variable Size
D.None of these
Ans:B
77.Two main measures for the efficiency of an algorithm are:
A.Processor and memory
B.Complexity and capacity
C.Time and space
D.Data and space
Ans:C
78.If two sets A and B have no common elements then such sets are known as:
A.Union
B.Distinct
C.Disjoin
D.Complement
Ans:C
79.-------------are used to overcome the difference in data transfer speeds of various devices.
A.Speed enhancing circuitry
B.Bridge circuits
C.Multiple buses
D.Buffer registers
Ans:D
80.Cache memory works on the principle of:
A.Locality of data
B.Locality of memory
C.Locality of reference
D.Locality of reference and memory
Ans:C
81.In which year India honoured Dr.Nelson R.Mandela by awarding Bharat Ratna?
A.1992
B.1994
C.1990
D.1987
Ans:C
82.The Nobel Prize winner for Peace in 2013:
A.IAEA
B.OPCW
C.UNRWA
D.UNCTAD
Ans:B
83.Common Wealth Heads of Government Meeting 2013(CHOGM)was held in:
A.New Delhi
B.Dacca
C.Islamabad
D.Colombo
Ans:D
84.Through which rocket was Mangalyan orbiter injected into earth’s orbit?
A.PSLV 16
B.PSLV C25
C.PLV C5
D.PSLV C9
Ans:B
85.Name the cyclonic storm that hits the coasts of Odisha recently:
A.Haliyan
B.Helen
C.Thane
D.Phailin
Ans:D
86.With which country India took part in joint military exercise”INDRA 2013”?
A.Russia
B.Japan
C.America
D.China
Ans:A
87.Which of the following is not the tributaries of Bharatha Puzha?
A.Gayathri Puzha
B.Kannadi Puzha
C.Chali Puzha
D.Kalpathi Puzha
Ans:C
88.Which is the predominant soil in Kerala mostly reddish brown to yellowish red in colour?
A.Black soil
B.Alluvial soil
C.Lateritic soil
D.Saline soil
Ans:C
89.The famous Pilgrim Centre Vaikom is situated on the banks of:
A.Vembanad Lake
B.Kayamkulam Lake
C.Ashtamudi Lake
D.Sasthamcotta Lake
Ans:A
90.Trikalkudi rock-cut cave temple,Kaviyoor situated in which district of Kerala?
A.Kottayam
B.Pathanamthitta
C.Idukki
D.None
Ans:B
91.Through which poem Mahakavi Kumaranasan raise his voice against caste barriers?
A.Veenapoovu
B.Nalini
C.Lila
D.Duravastha
Ans:D
92.Blessed Kuriakose Elias Chavara was born in which district?
A.Alappuzha
B.Kollam
C.Ernakulam
D.Kottayam
Ans:A
93.Which of the following is not associated with Vakkom Abdul Khadar Moulavi?
A.Al-Islam
B.Swadeshabhimani
C.Chirayankiz Muslim Samaj
D.Loyal Muhammadans of India
Ans:D
94.Who started the Dalit Liberation Movement Prathyaksha Raksha Daiva Sabha(PRDS)?
A.Ayya Vaikunda
B.K.Kelappan
C.Kumara Gurudevan
D.Ayyankali
Ans:C
95.Which of the following is not related to K.P.Karuppan?
A.Kalyanadayini Sabha
B.Ananda Maha Sabha
C.Jnanodayam Sabha
D.Sanmarga Pradeepa Sabha
Ans:B
96.The Island Sivasamudram situated in which river?
A.Krishna
B.Godaveri
C.Kaveri
D.Damodar
Ans:C
97.Which of the following is not associated with the Lahore Session of the Congress December 1929?
A.Council entry
B.Poorna Swaraj
C.Tricolour Flag hoisted
D.First independence Day January 26,1930
Ans:A
98.Final approval of Indian Five year Plan is given by:
A.Planning Commission
B.National Development Council
C.Reserve Bank
D.President
Ans:B
99.Which of the following was not the centres of the Revolt of 1857?
A.Delhi
B.Kanpur
C.Lucknow
D.Madras
Ans:D
100.The state in India where active diamond  mining is done:
A.Madhya Pradesh
B.Maharashtra
C.Uttar Pradesh
D.Gujarat
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email