2 July 2015

// // Leave a Comment

ELECTRICIAN,GROUND WATER,PRINTING,AGRICULTURE,KERALA CERAMICS SOLVED PAPER 2015



ELECTRICIAN,GROUND WATER,PRINTING,AGRICULTURE,KERALA CERAMICS
EXAM DATE:13-06-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The melting point of aluminium is:
A.8100C
B.6600C
C.5600C
D.3600C
Ans:B
2.Specific gravity of electrolyte is measured by:
A.Lactometer
B.Pyrometer
C.Hydrometer
D.Galvanometer
Ans:C

3.Find the square root of 15376:
A.414
B.124
C.214
D.324
Ans:B
4.Which type of drawing sheet having biggest area?
A.A3
B.A2
C.A1
D.A0
Ans:D
5.What is the potential energy in a body,mass 5 kg on top of a pole 20 m high?
A.100 j
B.980 j
C.1000 j
D.9800 j
Ans:B
6.Which is the example of mandatory sign?
A.Risk of electric shock
B.Wear safety belt
C.Smoking prohibited
D.All of the above
Ans:B
7.The unit of quantity of electricity is:
A.Watt hour
B.Coulomb
C.Ampere
D.Volt
Ans:B
8.What is the value of medium resistance based on its ohmic values?
A.Above 1 ohm upto 1000 ohms
B.Above 1 ohm upto 100 K ohms
C.Above 100 K ohms
D.Below one ohm
Ans:B
9.Which tool is used to measure the size of the conductor?
A.Bevel gauge
B.Vernier caliper
C.Standard wire gauge
D.Depth gauge
Ans:C
10.In which classification of accessories,the switch will belong?
A.Holding
B.Safety
C.General
D.Controlling
Ans:D
11.What is the name of defect occurred in a cell,due to the presence of impurities on the zinc plate?
A.Polarisation
B.Sulphation
C.Buckling
D.Local action
Ans:D 12.The mass of a substance liberated from an electrolyte by one coulomb of electricity  is termed as:
A.Electrochemical equivalent
B.Quantity of electricity
C.Electric charge
D.Electrochemical expression
Ans:B
13.What is the method of charging the battery at very low rate?
A.Rectifier method
B.Constant current method
C.Trickle charge method
D.Constant voltage method
Ans:C
14.The distance between two adjacent teeth of hacksaw blades are called:
A.Pitch of the blades
B.Specification  of the blades
C.Size of the blades
D.Number of the blades
Ans:A
15.Which substance is diamagnetic?
A.Manganese
B.Nickel
C.Bismuth
D.Cobalt
Ans:C
16.Tesla is the unit of:
A.Flux density
B.Flux
C.Reluctance
D.Magnetic field strength
Ans:A
17.Which type of DC generator is used for welding generator sets?
A.Shunt generator
B.Series generator
C.Cumulative compound generator
D.Differential compound generator
Ans:D
18.How many parallel paths in simplex wave winding of a D.C.generator having 8 poles?
A.8
B.6
C.4
D.2
Ans:D
19.As per BIS the series tied winding terminals must be marked as:
A.B1B2
B.E1E2
C.D1D2
D.F1F2
Ans:---------
20.Which law/rule states that the magnitude of the induced e.m.f is directly proportional to the rate of change of flux linkage?
A.Lenz’s law
B.Faraday’s law of electromagnetic induction?
C.Fleming’s right hand rule
D.Faraday’s law of electrolysis
Ans: B
21.The table fan is not oscillating.The cause may be:
A.The loose guards
B.The defective speed control switch
C.The spur gear with broken teeth
D.The blades are out of balance
Ans:C
22.Which one has negative temperature co-efficient of resistance?
A.Copper
B.Nichrome
C.Aluminium
D.Mica
Ans:B
23.Which type of resistors are called as thermistors?
A.PTC resistors
B.Varistors
C.LDR
D.NTC resistors
Ans:D
24.Which one is NOT an application of electromagnet?
A.Calling bel
B.Protective relays
C.Electric iron
D.DOL starter
Ans:C
25.The magnetic term analogous to electrical term current is:
A.Reluctance
B.Flux
C.Flux density
D.m.m.f
Ans:B
26.The fire extinguisher not used for electric fire:
A.Foam type
B.Halon type
C.Carbon tetrachloride
D.Dry powder type
Ans:A
27.Six carbon-zinc cells in series have an output of:
A.6 V
B.9 V
C.12 V
D.7.5 V
Ans:B
28.A 100 Ah capacity battery should deliver a current of 10 A for approximately--------hours
A.12
B.10
C.100
D.25
Ans:B
29.A flurescent tube may burn out if the choke coil is:
A.Open circuited
B.Grounded
C.Short circuited
D.Connected to the neutral line
Ans:C
30.The starting torque of a single phase induction motor is:
A.Low
B.High
C.Very low
D.Zero
Ans:A
31.While testing a capacitor with a multimeter,the needle shows zero position indicating the capacitor is:
A.in gold condition
B.open circuited
C.short circuited
D.Leaky
Ans:C 32.The direction of rotation of a capacitor start motor can be reversed by:
A.Reversing the supply  terminal connections
B.Reversing  the connection of the auxiliary winding
C.Reversing the connection of both the main and auxiliary winding
D.Reversing the connection of either the main or the auxiliary winding
Ans:D
33.What is the synchronous speed of a six pole induction motor running on power at 60 Hz supply?
A.1200 rpm
B.1000 rpm
C.7200 rpm
D.6000 rpm
Ans:A
34.The output of an alternator is in:
A.HP
B.KVA
C.KW
D.BHP
Ans:B
35.The other name of field current in an alternator is:
A.Load current
B.Armature current
C.Exciting current
D.Induced current
Ans:C
36.A 6-pole,1200 rpm alternator will generate emf at the frequency of:
A.50 Hz
B.60 Hz
C.40 Hz
D.30 Hz
Ans:B
37.The voltage induced in the armature of an alternator will be:
A.Pulsating DC
B.Oscillating
C.DC
D.AC
Ans:D
38.In Scot connection,the teaser transformer has a tapping of------------transformer.
A.86%  of main
B.56% of main
C.50% of secondary
D.58% of secondary
Ans:A
39.The common method of cooling a power transformer is:
A.Air cooling
B.Air blast cooling
C.Oil cooling with air blast
D.Oil cooling with water forced
Ans:C
40.Three single phase transformers,each with 10 KVA rating connected  in delta.If one of the transformer is damaged and taken out,the output of the system will be:
A.20 KVA
B.17.4 KVA
C.8.66 KVA
D.10 KVA
Ans:B
41.Transformer oil is used to:
A.Cool
B.Lubricate
C.Lubricate and cool
D.Insulate and cool
Ans:D
42.Which one of the following transformer is largest in size?
A.2 KVA,600 Hz
B.2 KVA,400 Hz
C.2 KVA,200 Hz
D.2 KVA,50 Hz
Ans:D
43.Power transformers are designed to have maximum efficiency at:
A.Near full load
B.No load
C.Half load
D.More than full load
Ans:A
44.A transformer has maximum efficiency at an iron loss of 400 watts.Its copper less  will be:
A.200 W
B.300 W
C.400 W
D.800 W
Ans:C
45.When a 440/220 V transformer is connected to a 440 V DC supply:
A.The output will be zero volt
B.The output will be 220 V
C.The transformer may burn
D.The output will be less than 220 V
Ans:C
46.In a transformer,the primary and secondary induced voltages are:
A.900 out of phase
B.in phase
C.1800 out of phase
D.In any phase difference
Ans:C
47.-------is the most suitable material for the core of a transformer
A.Cold rolled grain oriented steel
B.Hot rolled grain oriented steel
C.Cast steel
D.Carbon steel
Ans:A
48.The current drawn by a 240 DC motor of armature resistance 0.5 ohm and back emf of 220 V will be:
A.20 A
B.30 A
C.10 A
D.40 A
Ans:D
49.For wide and very sensitive speed control,the usual method is:
A.Field control
B.Armature control
C.Voltage control
D.Ward-Leonard control
Ans:D
50.The speed of a DC motor can be controlled by varying:
A.The resistance of the armature circuit
B.Its flux per pole
C.The voltage
D.All of the above
Ans:D
51.A compound motor has:
A.Two fields
B.Three fields
C.One field
D.Four fields
Ans:A
52.A 4-point starter is essential for a:
A.Compound motor with speed control above normal
B.Shunt motor with speed control below normal
C.Series motor with speed control above normal
D.Compound motor with speed control below normal
Ans:A.
53.The power output of any electrical motor is taken from the:
A.Shaft
B.Terminal box
C.Armature
D.Brushes
Ans:A
54.In DC motor three-point starter the hold ON coil is connected:
A.In series to field coil
B.In series to armature
C.In parallel with field coil
D.In parallel with armature
Ans:A
55.How many parallel paths are formed in DC motor four point starter?
A.One
B.Two
C.Three
D.Four
Ans:C
56.The inter poles are connected in:
A.Series with the armature
B.Parallel with the armature
C.Series with the field
D.Parallel with the field
Ans:A
57.The standard length of PVC wiring condult  available in the market is:
A.3 meters
B.2.5 meters
C.2 meters
D.3.5 meters
Ans:A
58.If five numbers of lamps to be installed in godown wiring,we require:
A.One SPT and five two-way switches
B.One SPT and six two-way switches
C.Two SPT and four two-way switches
D.One SPT and four two-way switches
Ans:D
59.The minimum length of pipe electrode used for earthing should not be less than:
A.3 m
B.3.5 m
C.2.5 m
D.4 m
Ans:C
60.According to IE rules,the leakage current in an installation should not exceed one-------the part of the maximum current in the installation
A.5000
B.500
C.100
D.50000
Ans:A
61.An ON LOAD tap changer is provided with:
A.Power transformer
B.Distribution transformer
C.Instrument transformer
D.Isolation transformer
Ans:A
62.The repeated closure of the circuit to start a motor from rest,producing small movements is called:
A.Starting
B.Jolting
C.Jogging
D.Flashing
Ans:----------
63.The number of contactors used in a semi-automatic star delta starter is:
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:C
64.The edges of the slot liner should be folded on either end to prevent them from sliding in the slots is called:
A.Cuffing
B.Wedging
C.Packing
D.Over hanging
Ans:----------
65.The periphery of the armature divided by the number of poles of the machine is called:
A.Front pitch
B.Pole pitch
C.Back pitch
D.Commutator pitch
Ans:B
66.An electromagnetic device used to detect and locate grounded, shorted and open coils in an armature
A.External growler
B.Internal growler
C.Megger
D.Multimeter
Ans:A
67.Pick up the odd one out:
A.Agitator type
B.Fuzzy logic type
C.Air power wash type
D.Saucepan type
Ans:D
68.The amount of emergent light downward is 60 to 90 %.The type of lighting system is:
A.Direct
B.Semi indirect
C.Semi direct
D.Indirect
Ans:C
69.Coupling gap reading can be taken with the help of-----------while coupling and aligning MG sets
A.Spirit level
B.Feeler gauge
C.Steel rule
D.Shims
Ans:B
70.As per Rule 51, a clear space of not less than 91.44 cm in width shall be provided:
A.Behind the switch board
B.Above the switch board
C.Below the switch board
D.In front of the switch board
Ans:D
71.The safe and proper way of removing the existing software from the computer is:
A.Removing
B.Disabling
C.Deleting
D.Uninstalling
Ans:D
72.The type code printed on the zener is BZC9V1,where’B’indicates:
A.Germanium
B.Silicon
C.Carbon
D.Boron
Ans:B
73.In MS-Word file,the short cut key used to save the document is:
A.Ctrl+A
B.Ctrl+S
C.Ctrl+V
D.Ctrl+X
Ans:B
74.The number of diodes used for a centre tapped full wave rectifier is:
A.1
B.2
C.3
D.4
Ans:B
75.Expansion of SPDT is:
A.Single Phase Double Throw
B.Single Pole  Double Throw
C.Single Phase Dual Throw
D.Single Pole Dual Throw
Ans:B
76.Open circuit test is conducted on  a transformer to determine:
A.Eddy current loss
B.Copper loss
C.Hysteresis loss
D.Core loss
Ans:D
77.One Pico farad is equal to:
A.10-6 farad
B.10-9 farad
C.10-12farad
D.10-15farad
Ans:C
78.The number of complete cycles produced in one second is called:
A.Frequency
B.Period
C.Amplitude
D.Peak value
Ans:A
79.The function of tweezer is to:
A.Grip and hold the cylindrical objects
B.Cut small diameter wires and cables
C.Hold light weight and very small components and wires
D.Remove the sheath and insulation from cables and boards
Ans:C
80.1 Joule=:
A.1 Nm
B.1 Nm2
C.1 N2m2
D.1 kgm/sec2
Ans:A
81.Kallumala agitation was led by:
A.Ayya Vaikundar
B.Ayyankali
C.Thycaud Ayya
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
82.Ezhava Memorial was submitted under the leadership of:
A.Dr.Palpu
B.Sree Narayana Guru
C.V.T.Bhattathirippad
D.Thycaud Ayya
Ans:A
83.Who was the author of the famous work”Jathikummi”?
A.Kumaranasan
B.C.P.Ramaswamy
C.Swamy Sivayogi
D.Pandit Karuppan
Ans:D
84.----------was considered as the father of Muslim Renaissance in Kerala
A.Rahmath Ali
B.Vakkom Moulavi
C.Abdul Kadhar
D.Mohammed Iqbal
Ans:B
85.Kuriakose Elias Chavara was died on:
A.3rd January 1871
B.3rd February 1871
C.3rd  November 1871
D.3rd December 1871
Ans:A
86.Which political party won the 2015 Delhi Assembly Election?
A.CPM
B.AAP
C.INC
D.BJP
Ans:B
87.Who got Vayalar Award of 2014?
A.K.R.Chithra
B.Beena Paul
C.Sara Joseph
D.K.R.Meera
Ans:D
88.Which of the following is the Multilateral Bank operated by BRICS states?
A.Development Credit Bank
B.National Development Bank
C.New Development Bank
D.Asian Development Bank
Ans:C
89.Who was the Chief Guest of 2015 Republic Celebration in India?
A.Yingluck Shinawatra
B.Barack Obama
C.Bill Clindon
D.Shinzo abe
Ans:B
90.The first Malayali to win Oscar Award was:
A.Resul Pookutty
B.Manju Wariyar
C.A.R.Rahman
D.Mamooty
Ans:A
91.The highest peak of Himalaya:
A.Gangothri
B.Mount Everest
C.Anamudi
D.Dhaulagiri
Ans:B
92.Which state receive the heaviest rainfall in India?
A.Megalaya
B.Kerala
C.Orissa
D.Gujarat
Ans:A
93.What is the longest river in India?
A.Kaveri
B.Ganga
C.Narmada
D.Palaru
Ans:B
94.The greatest mountain range come between northern and southern India:
A.Aravalli
B.Satpura
C.Vindhya
D.Ponmudi
Ans:C
95.In the Sangam period the hilly regions were called as:
A.Mullai
B.Kurinji
C.Marutham
D.Palai
Ans:B
96.The first martyr of 1857 revolt”
A.Nana Sahib
B.Mangal Pande
C.Rani Lakshmi Bai
D.Tantya Tope
Ans:B
97.The founder of the Indian National Congress was:
A.W.C.Banarjee
B.Tilak
C.Gandhiji
D.A.O.Hume
Ans:D
98.Importance of the year 1942 is:
A.Civil Disobedience Movement
B.Non Co-operation Movement
C.Quit India Movement
D.None of these
Ans:C
99.---------------was responsible for the partition of Bengal
A.Lord Wavell
B.Lord Curzon
C.Lord Rippom
D.Lord Mountbatten
Ans:B
100.The famous Edakkal cave is situated --------district.
A.Wayanad
B.Idukki
C.Pathanamthitta
D.Alappuzha
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email