20 July 2015

// // Leave a Comment

ELECTRICIAN(K.S.F.D.C) SOLVED PAPER 2015

ELECTRICIAN(K.S.F.D.C)
EXAM DATE:17-07-2015

 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.What is the effect of single phasing in 3 induction motor while running?
A.The motor will not run
B.Burn out due to overheating
C.No change in running
D.Will make humming noise
Ans:C
2.What is the maximum safe temperature of class E insulation?
A.900C
B.1300C
C.1200C
D.1500C
Ans:C
3.Which type of Insulation tape is not suitable for insulation purpose?
A.Varnished cambric tape
B.Plastic tape
C.Rubber tape
D.Friction tape
Ans:D
4.Which of the following motor does not have a winding or commutator or brush is?
A.DC shunt(A)DC shuntmotor
B.Stepper motor
C.Slip ring induction motor
D.Universal Motor
Ans:B
5.Which colour is recommended for earth connection?
A.Red
B.Black
C.Green
D.Blue
Ans:C
6.Which one is the proper location for mounting main switch gear in a building?
A.In middle position of the building
B.Separate room under stair case
C.Accessible place near the termination of service line
D.Near the gate
Ans:C
7.What is the unit of work done in SI units?
A.Erg
B.KG Meter
C.Dyne
D.Joule
Ans:D
8.The power factor of a purely resistive circuit is”
A.Leading
B.Zero
C .Unity
D.Lagging
Ans:C
9.An alternating current  or voltage is that which:
A.Changes direction only
B.Changes magnitude only
C.Changes both magnitude and direction
D.None of the above
Ans:C
10.Primary  winding of a transformer:
A.Is always a high voltage winding
B.Is always  a low voltage winding
C.Could either low voltage or high voltage
D.None of these
Ans:C
11.Megger is used to measure:
A.Earth resistance
B.Insulation resistance
C.Break down voltage of installation
D.None of these
Ans:B
12.Moving iron type instruments are used on
A.AC supply only
B.DC supply only
C.Both AC and DC
D.None of these
Ans:C
13.Normally the moving iron instruments are provided with:
A.Eddy current damping
B.Air friction damping
C.Fluid friction damping
D.None of these
Ans:B          
14.The gas inside the inner discharge tube of a sodium vapour lamp is:
A.Argon
B.Neon
C.Helium
D.Hydrogen
Ans:B
15.Alternators are usually designed to generate:
A.Variable frequencies
B.Definite frequency
C.Definite current
D.Definite power
Ans:B
16.When the speed of the alternator increases the frequency”
A.Increases
B.Decreases
C.Remains constant
D.Changes
Ans:A
17.In AC circuit the ratio of KW/KVA
represents
A.Form factor
B.Power factor
C.Load factor
D.None of these
Ans:B
18.The reactance of a 2H choke coil at 100 Hz is:
A.100 Ohm
B.216 Ohm
C.718 Ohm
D.1256 Ohm
Ans:D
19.The path of the magnetic flux in a transformer has:
A.Low resistance
B.High resistance
C.Low reluctance
D.High conductivity
Ans:C
20.The instrument used for measuring a resistance of 100MOhm is:
A.Ohm meter
B.Megger
C.Multi meter
D.VTVM
Ans:B
21.Which of the following meters has the best accuracy?
A.Moving iron meter
B.Moving coil meter
C.Rectifier type
D.Thermocouple meter
Ans:B
22.What is the recommended maximum pre heating temperature allowed in winding?
A.600C
B.750C
C.900C
D.1000C
Ans:-------
23.The frequency generated by a 8 pole alternator rotating at 600 rpm will be:
A.20 Hz
B.40 Hz
C.60 Hz
D.80 Hz
Ans:B
24.As compared to an amplifier ,a transformer cannot:
A.Increase output power
B.Increase output voltage
C.Increase output current
D.None of these
Ans:A
25.Which of the following is known as metal rectifier:
A.Gas tube diode
B.Silicon diode
C.Copper oxide diode
D.All of the above
Ans:B
26.A single machine which can generate AC or DC as well as AC and DC both is called:
A.MG set
B.Synchronous motor
C.Inverter
D.Rotary converter
Ans:D
27.The commercial unit of Electical energy is:
A.Joule
B.Kilo watt hour
C.Watt-hour
D.Ampere hour
Ans:B
28.How many number of positive and negative plates are places in a 9 plate lead acid cell?
A.4 positive plate and 4 negative plate
B.5 positive plate and 4 negative plate
C.5 positive plate and 5 negative plate
D.4 positive plate and 5 negative plate
Ans:D
29.The unit of resistivity is:
A.Ohm
B.Ohm/m
C.20 MOhm
D.mho
Ans:C
30.The resistance of a perfect insulator is:
A.Zero
B.1Ohm
C.20 M Ohm
D.Infinity
Ans:D
31.The form factor is the ratio of:
A.Average value to rms value
B.RMS value to average value
C.PeaK value to rms value
D.None
Ans:B
32.Unit of flux density:
A.Weber
B.Tesla
C.AT/m
D.H/m
Ans:B
33.The basic principle of electromagnetic induction is:
A.Fleming’s left hand rule
B.Steinmetz law
C.Ohm’s law
D.Faraday’s law
Ans:D
34.Which one of the following in which instruments is used for measuring specific gravity?
A.Lactometer
B.Barometer
C.Voltmeter
D.Hydrometer
Ans:D
35.Electrolyte used in nickel iron cell is:
A.Dil.HCL
B.Dil.H2SO4
C.NAOH
D.KOH
Ans:D
36.A semiconductor in it’s purest form is known as:
A.Super conductor
B.Extrinsic conductor
C.Insulator
D.Intrinsic conductor
Ans:D
37.For  a silicon PN Junction the barrier potential is about”
A.0.7V
B.0.001V
C.0.07V
D.1.7V
Ans:A
38.The minimum number of diodes needed for a bridge rectifier is:
A.One
B.Two
C.Four
D.Eight
Ans:C
39.The insulating material belongs to class B insulation is:
A.Mica
B.Cotton
C.Silicon
D.Leatheroid paper
Ans:A
40.The unit of self induction is:
A.Weber
B.Henry
C.Volt
D.Coloumb
Ans:B
41.3 phase star connection:
A.IL is less than 1Ph
B.IL=31Ph
C.IL more than 1Ph
D.IL=1Ph
Ans:D
42.Hysteresis is the phenomenon of--------------in a magnetic circuit.
A.Lagging B behind H
B.Lagging H behind B
C.Setting up constant flux
D.None of these
Ans:A
43.The maximum current that can pass through a 2 Ohm 2 watts resister will be:
A. 1 Amps
B.2 Amps
C.3 Amps
D.4 Amps
Ans:A
44.The insulation resistance of an electrical machine working at medium voltage should not be less than
A.1000Ohm
B.10000Ohm
C.100000Ohm
D.1000000Ohm
Ans:D
45.Distribution transformer are designed to have maximum efficiency nearly:
A.At any desired load
B.At full load
C.At 50% of full load
D.At no load
Ans:C
46.To a condenser AC supply is given:
A.The current will not flow
B.There is no continuous flow of current
C.The current flows continuously
D.None of these
Ans:C
47.In which type of DC Motor,Two point starter is used?
A.Series motor
B.Shunt motor
C.Long shunt compound motor
D.Short shunt compound motor
Ans:A
48.What is the SWG of copper earth conductor if the maximum circuit current is 15?
A.No.14
B.No.10
C.No.12
D.No.8
Ans:D
49.What is the effect of single phasing in three phase induction motor?
A.Motor will not run
B.Burnt due to overheating
C.No change in running
D.Will make humming noise
Ans:D
50.What will happen to the universal motor when it is started without load?
A.It will not run
B.Run with very low speed
C.Run with very high speed
D.Run with normal speed
Ans:C
51.Among the following which device cannot be used as a safety device?
A.Fuse
B.Earth tester
C.Circuit breaker
D.ELCB
Ans:B
52.Which type of DC generator is used for battery charging?
A.Cumulative compound generator
B.Shunt generator
C.Differential compound generator
D.Series generator
Ans:B
53.What is the thickness of copper plate used  for earth electode?
A.6.3 mm
B.3 mm
C.3.3 mm
D.3.15 mm
Ans:A
54.The core loss in a transformer is constant during:
A.Quarter load
B.Half load
C.Full load
D.All load
Ans:D
55.The equivalent resistance of the parallel circuit is than the smallest single resistance:
A.Greater
B.Smaller
C.Equal
D.Half
Ans:B
56.Which is the working principle of an instrument transformer?
A.Self –induction
B.Lenz’s law
C.Mutual induction
D.Fleming’s Right hand rule
Ans:C
57.Switch board is fixed at a height of as per IE rules.
A.1.5 M
B.2.5 M
C.2 M
D.3 M
Ans:A
58.The rating of fuse is expressed In terms of:
A.KVA
B.Current
C.Voltage
D.None
Ans:B
59.A lead acid cell is rechargeable because:
A.It is a wet cell
B.Its electrolyte has high specific gravity
C.Its chemical reaction is reversible
D.Its electrolyte is H2SO4
Ans:C
60.Breather De-hydrating material
A.Copper Sulphate
B.Sodium chloride
C.Calcium chloride
D.Sodium silicate
Ans:C
61.Instruments which must not be used in the circuit when the power is ON are:
A.OHM meter and Megger
B.Phase sequence meter and energy meter
C.Frequency  meter  and long tester
D.Watt meter and PF meter
Ans:A
62.Which of the following can be called as integrating instrument?
A.Volt meter
B.Watt meter
C.Power factor meter
D.Energy meter
Ans:D
63.Buchholz’s relay is:
A.Current sensitive device
B.A frequency sensitive device
C.A gas actuated device
D.Voltage sensitive device
Ans:C
64.Capacitance is not affected by:
A.Plate area
B.Distance between plates
C.Di-electric material
D.Frequency
Ans:D
65.The back emf of a DC motor depends on the:
A.Shape of conductors
B.Field flux
C.Type of commutator
D.Brush material
Ans:B
66.The flux of a DC motor approaches zero,its speed will approaches:
A.Infinity
B.Zero
C.A stable value nearer to the rated speed
D.None of the above
Ans:A
67.In Scott connections  the teaser transformer has tapping on:
A.86.6%  of primary
B.58% of primary
C.58% of secondary
D.50% of secondary
Ans:A
68.IF a six nos of lamps are to be installed in Godown wiring we require:
A.One SPT and 6 two way switches
B.Two SPT and 6 two way switches
C.One SPT and 5 two way switches
D.Two SPT and 5 two way switches
Ans:C
69.In small capacity DC machines the yoke is made up of:
A.Cast iron
B.Brass
C.Fabricated steel
D.Aluminium
Ans:A
70.Soldering is done on joints to improve:
A.Tensile strength
B.Conductivity
C.Resistivity
D.Ductility
Ans:B
71.Short circuited field coils are located effectively by the use of a:
A.Mega Ohm meter
B.Ohm meter
C.Growler
D.Clamp on meter
Ans:C
72.The body resistance value of a human being with normal health is about:
A.20 kilo ohm
B.30 Kilo ohm
C.1 kilo ohm
D.5 kilo ohm
Ans:A
73.One lamp cab be controlled from five location by using intermediate switches and two way switches .How many number of intermediate switches and two switches are require to control a lamp from 5 positions?
A.Intermediate switches 2  and two way switches 3
B.Intermediate switch 4 and two way switches 1
C.Intermediate switch 1 and two way switches 4
D.Intermediate switch 3 and two switches 2
Ans:A
74.What happen if the output filter capacitor is opened in a battery charger?
A.It will not work
B.Make humming noise
C.High output
D.Take more output current
Ans:D
75.The metal used for the control spring in an electrical instrument is:
A.Steel
B.Nichrome
C.Hard drawn  copper
D.Phosphor bronze
Ans:D
76.In a slip ring induction motor slip rings are connected to the:
A.Rotor
B.Stator
C.Exciting field
D.Centrifugal switch
Ans:A
77.Which motor is used  for electric traction?
A.DC compound motor
B.Three phase induction motor
C.DC series motor
D.DC shunt motor
Ans:C
78.How many slip rings are there in a slip ring induction motor?
A.2
B.3
C.4
D.6
Ans:B
79.The stator winding of a 3 slip ring induction motor has 4 poles ,How many number of poles in the rotor winding?
A.2
B.4
C.6
D.8
Ans:B
80.Which type of capacitor is used in single phase capacitor type motor?
A.Ceramic capacitor
B.Mica capacitor
C.Electrolytic capacitor
D.Paper capacitor
Ans:C
81.Who won the Pulitzer Prize on Poetry in 2014?
A.Vijay Seshadri
B.Gobind Beharilal
C.Geetha Anand
D.Mahmood Darwish
Ans:A
82.Whose goal is selected goal of the 2014 FIFA World Cup Brazil?
A.Lionel Messi
B.James Rodriguez
C.Gotze
D.Christine Ronald
Ans:B
83.Which countries share border with’Gaza’?
A.Syria-Egypt
B.Labanon –Isarel
C.Israel-Egypt
D.Syria-Iraq
Ans:C
84.Overall GDP growth of India during 2013-2014:
A.Less than 5%
B.5 to 8 %
C.8 to 10 %
D.Above 10%
Ans:A
85.Who is known as”Vidhyadhiraja”?
A.Vaghbhatananda
B.Chattampi Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Ayyankali
Ans:B
86.The background of the novel “The Kite Runner”took place in which country?
A.Iraq
B.Sudan
C.Syria
D.Afghanistan
Ans:D
87.Venue of the Samadhi of Sree Narayana Guru:
A.Sivagiri
B.Arunipuram
C.Varkala
D.Alway
Ans:A
88.The Wagon tragedy was related to:
A.Quite India Movement
B.Non Co-operation Movement
C.Malabar Rebellion
D.Khilafath Movement
Ans:C
89.Spiritual father of Indian national Movement:
A.Vivekananda
B.Rajaram Mohan Roy
C.Dayananda Saraswathi
D.Ramaswami Naikkar
Ans:A
90.Which neighbouring country sharing longest boundary with India?
A.China
B.Bangladesh
C.Pakistan
D.Nepal
Ans:B
91.World Health Organization warns against new epidemic broke out at West Africa in 2014:
A.AIDS
B.Dengue fever
C.MERS
D.Ebola
Ans:D
92.The author of the Sree Buddha Charitham:
A.Kalidasan
B.Cherusseri
C.Kumaranasan
D.Changapuzha
Ans:C
93.The period of 11th five year plan:
A.2007-2012
B.2006-2011
C.2005-2010
D.2008-2013
Ans:A
94.Gandhiji entered Indian Politics in connection with:
A.Rowlat Act agitation
B.Khilafath movement
C.Non co-operation movement
D.Lucknow –pact
Ans:A
95.India govt plan to construct new corridor for high speed train with speed range 300-350 kmph.What is the present maximum  speed of long distance train in India?
A.100-120 kmph
B.70-80 kmph
C.90-100 kmph
D.80-90 kmph
Ans:A
96.Who presided the Congress Session held at Belgram in 1924?
A.Jawaharlal Nehru
B.Mahatma Gandhi
C.Subash Chandra Bose
D.Tilak
Ans:B
97.One of the conditions  required for maintaining National Party Status is among three states a party should win at least:
A.10 seats
B.11 seats
C.12 seats
D.13 seats
Ans:B
98.Which river is known as”Ganga of the South”?
A.Godavari
B.Mahanadi
C.Krishna
D.Kaveri
Ans:D
99.The Secret Code of Germany to attack Russia is second world war:
A.Little Boy
B.Operation Sea
C.Lend Lease
D.Operation Barbarosa
Ans:D
100.The upper most solid layer of the earth:
A.Biosphere
B.Atmosphere
C.Hydro sphere
D.Lithosphere
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email