28 July 2015

// // Leave a Comment

H.S.A.ENGLISH SOLVED PAPER 2015

H.S.A.ENGLISH
EXAM DATE:22-7-2015
1.The person to whom Gopalakrishna Gokhale acknowledged as his spiritual and political Guru:
A.W.C.Banerji
B.Justice Ranade
C.Ravindranath Tagore
D.S.N.Banerji
Ans:B
2.The Act which provided separate communal Electorate for the Muslims:
A.The Minto-Morley Reforms of 1909
 B.Montague-Chelmsford Reforms of 1919
C.The Act of 1892
D.The Act of 1935
Ans:A

3.The Italian who regarded as the ‘Father of Humanism’:
A.Martin Luther
B.Galileo
C.John Knox
D.Petrach
Ans:D
4.The two Pillars of Gandhian philosophy are:
A.Bravery and sympathy
B.Heroism and leadership
C.Fasting and praying
D.Truth and Non-violence
Ans:D
5.The homeland and Renaissance movement in Europe:
A.Germany
B.Spain
C.Italy
D.England
Ans:C
6.The historic ‘Quit India Resolution’was passed on 8th August 1942 at:
A.Bombay
B.Meerut
C.Nagpur
D.Banarres
Ans:A
7.The Nationalist who took a leading role in the formation of Congress Socialist Party(CSP)as a protest against compromising politics of Gandhi:
A.Maulana Abdulkalam Azad
B.Bhagath Singh
C.Jayaprakash Narayanan
D.C.R.Das
Ans:C
8.The parliament passed the ‘Right to Information Act’in:
A.2007
B.2005
C.2006
D.2008
Ans:B
9.The French Economist who won the Nobel Prize in 2014:
A.Jan Fisher
B.Zhang T Roll
C.Amarthya Sen
D.George Pawandro
Ans:B
10.The 2014 Arjuna Award Winner Tom Joseph is associated with the game:
A.Volley ball
B.Basket Ball
C.Hockey
D.Cricket
Ans:A
11.The majority people of Latin America speak the language:
A.German
B.English
C.Arabic
D.Spanish
Ans:D
12.The Capital of British India was shifted from Calcutta to Delhi:
A.1921
B.1922
C.1911
D.1912
Ans:C
13.The Indian leader to whom the British called’The Father of Indian Unrest’:
A.Subash Chandra Bose
B.Balagangadhara Tilak
C.Captain Lakshmi
D.Nehru
Ans:B
14.The classical work’Don Quixote’ is composed by the famous Spanish writer:
A.Boccassio
B.Edmund Spencer
C.Cervantes
D.Anderson
Ans:C
15.The distinguished German astronomer who proved the elliptical movement of planets around the sun:
A.Hohannes Kepler
B.Ptolomy
C.Alexander Fleming
D.Rebelais
Ans:A
16.Which among the following learning material is related to ICT?
A.White board
B.Globe
C.Chart
D.Text book
Ans:A
17.The word’grading’is derived from the word’gradius’to belongs to:
A.Greek
B.Latin
C.Roman
D.German
Ans:B
18.Who is the author of the book ‘Basic principles of curriculum and instruction?
A.Hilda Taba
B.Noamchomsky
C.Vygotsky
D.Ralph Tyler
Ans:D
19.The research method used for solving a real problem in one’s own working field is called:
A.Case study
B.Experimental research
C.Action research
D.Historical research
Ans:A
20.Which of the following is not realted to ‘Reciprocal teaching’?
A.Dialoging
B.Questioning
C.Writing
D.Clarifying
Ans:C
21.The American Baseball player who is Santiago’s favourite:
A.Maxwell Perkins
B.Raymond Sheppard
C .Joe Dimaggio
D.Gregorio Fuentes
Ans:C
22.Identify the figure of speech in the line from Gray’s Elegy:The ploughman homeward plods his weary way
A.Metonymy
B.Simile
C.Metaphor
D.Transferred epithet
Ans:D
23.Son of Ulysses to whom he bestowed the charge of his country Ithaca:
A.Telemachus
B.Achilles
C.Paris
D.Prometheus
Ans:A
24.The Greek playwright who is referred to in Dover Beach:
A.Aeschylus
B.Sophocies
C.Aristophanes
D.Euripides
Ans:B
25.Name the poetic collection in which A prayer for My Daughter was published in 1921:
A.Michael Robartes and the Dancer
B.The winding Stair and other
C.The Ring and the Book
D.Collected Poems
Ans:A
26.The theme of Ezekiel’s Night of the Scorpion:
A.God
B.Superstition
C.Luck
D.Life
Ans:B
27.Select the appropriate word:
I was shocked to see the ----------of the damage caused by the storm
A.Extant
B.Extinct
C.Exact
D.Extent
Ans:D
28.In form ,Home Burial by Robert Frost is a:
A.Dramatic Monologue
B.Dramatic Lyric
C.Dramatic irony
D.Melodrama
Ans:B
29.-----------if the word great means anything in poetry,this poem is one of the greatest in the English Language-which critic opined this about Emily Dickens’s Because I Could Not Stop For Death.
A.Cleanth Brooks
B.T.S.Eliot
C.Allan Tate
D.I.A.Richards
Ans:C
30.The year in which Wole Soyinka won Nobel Prize in Literature:
A.1985
B.1986
C.1987
D.1978
Ans:B
31.She is my(Select the right word):
A.Confidant
B.Confident
C.Confide
D.Confidal
Ans:A
32.What does the light stand for in the photograph,in Atwood’s poem?
A.Life of the Speaker
B.Future of the Speaker
C.Dream of the Women
D.Creativity of the Women
Ans:D
33.What is the dream shared by David Diop at the end of Africa?
A.A Dark Africa
B.A Free Africa
C.A Colonial Africa
D.None of these
Ans:B
34.Who is Macbeth at the beginning of the play?
A.Thane of Glamis
B.Thane of Fife
C.Thane of Cawdor
D.Thane of Venice
Ans:A
35.The term stands for speaking by Saussure:
A.Langue
B.Parole
C.Sign
D.Signified
Ans:B
36.Who talks about how”tale-bearers are as bad as the tale-makers”in School for Scandal?
A.Mrs.Candour
B.Lady Teazle
C.Lady Sneerwell
D.Sir Peter Teazle
Ans:B
37.The subtitle of the Importance of Being Earthest:
A.A comedy in Two Acts
B.A Tragedy in Two Acts
C.A trivial Comedy for serious People
D.A tragic Comedy for Serious People
Ans:C
38.Name the dance practiced and performed by Nora in A Doll’s House:
A.Tarantella
B.May Dance
C.Waltz
D.Opera
Ans:A
39.The film  version of Shaw’s Pygmalion:
A.My Black Lady
B.My Fair Lady
C.Lady of the Sonnets
D.Pygmalion
Ans:B
40.Setting of the play Riders to the Sea:
A.Greenland Islands
B.Aran islands
C.Norwegian islands
D.Italian Islands
Ans:B
41.Who is Bernard in Death of a Salesman?
A.A business man
B.A Banker
C.A Lawyer
D.A doctor
Ans:C
42.A play that deals with the narcissism of the self-involved  hero,who undergoes a test,put to him by the wife in order to survive:
A.Death of a Sales Man
B.The Glass Menagerie
C.Nagmandala
D.School For Scandal
Ans:C
43.According to Francis Bacon,using studies too much form ornament is:
A.Affectation
B.Pleasure
C.Humor
D.Sloth
Ans:A
44.Who has the liberty of stirring the fire at the club?
A.Major Matchlock
B.Sir Jeoffrey Notch
C.Dick Reptile
D.Jack Ogle
Ans:B
45.What seems to be the foundation for liberty according to A.G.Gardiner?
A.Simplicity
B.Character
C.Hard work
D.Sacrifice
Ans:D
46.Identify the poem that begins with these lines:
Five years have past;five summers,with the length of five long winter!
A.On his Blindness
B.Tintern Abbey
C.An Introduction
D.Aboriginal Australia
Ans:B
47.Sounds that are articulated with a stricture  of close approximation:
A.Plosives
 B.Affricates
C.Fricatives
D.Laterals
Ans:C
48.The only sound foundation for a civilization as per Forster;s opinion:
A.Sound state of mind
B.Good will of people
C.Sound state of health
D.Good climate
Ans:A
49.Source and origin of Wuthering Heights:
A.Ballantyne’s Coral Island
B.Purchase’s Pilgrimage
C.German tale by Hoffman
D.Caste of Otranto by Horace Walpole
Ans:D
50.Which method in ELT is governed by the maxim’ proceed from known to unknown’?
A.Direct Method
B.Billingual Method
C.Grammar Translation Method
D.Audio Lingual Method
Ans:A
51.George Orwell’s Animal Farm is an example of:
A.Dystoplan Fiction
B.Utoplan Fiction
C.Magic Realism
D.Realism
Ans:A
52.Who symbolizes the burden of the unconscious expectations that a society places upon a woman in Roots and Shadows?
A.Kiran
B.Jayant
C.James
D.George
Ans:B
53.John Donne belongs to the group of poets namely:
A.Romantics
B.Movement
C.Metaphysical
D.Pre Raphaelites
Ans:C
54.Who was arrested for Sophie’s death in God of Small Things?
A.Chako
B.Rahel
C.Velutha
D.Baby Kochamma
Ans:C
55.The setting of The Bluest Eye:
A.Lorain
B.Wessex
C.Milan
D.Dublin
Ans:A
56.The ancient book on dramatic theory by Bharatha Muni that deals with Rasa:
A.Rig veda
B.Brihadaranika Upanishat
C.Natya Sastra
D.Sama Veda
Ans:C
57.Transcribe Chain:
A./chein/
B./tfein/
C./tfain/
D./tfin/
Ans:B
58.Reversal of fortune according to Poetics:
A.Anagnorisis
 B.Peripeteia
C.Pathos
D.Dianoia
Ans:B
59.”Aristotle,I have been told,has said,that Poetry is the most philosophic of all writings”-------identify the speaker:
A.Eliot
B.Coleridge
C.Saussure
D.Wordsworth
Ans:D
60.Coleridge states in Biographic Literaria,”Good sense is the body of poetic genius,FANCY its DRAPERY,MOTION its LIFE and IMAGINATION the--------------(Complete the quotation)
A.MIND
B.SOUL
C.HEART
D.BODY
Ans:B
61.Who introduced the concept of Touchstone in literary criticism?
A.Matthew Arnold
B.T.S.Eliot
C.Aristotle
D.William Wordsworth
Ans:A
62.Who opined that the business of the poet is not to find new emotions,but to use the ordinary ones?
A.Cleanth Brooks
B.I.A.Richards
C.T.S.Eliot
D.Allan Tate
Ans:C
63.Don’t pry----------other people’s secrets.(Complete with preposition)
A.With
B.On
C.Into
D.By
Ans:C
64.The armor bearer to Macbeth:
A.Siward
B.Ross
C.Angus
D.Seyton
Ans:D
65.The father figure in the poem Daddy is”
A.A Jew
B.An African
C.A Nazi
D.An Indian
Ans:C
66.Who authored Language in Literature?
A.Victor Shklovsky
B.Boris Eichenbaum
C.Roman Jakobson
D.Symbolic stage
Ans:A
68.One of a set of multiple possible spoken sounds used to pronounce a single phoneme:
A.Morpheme
B.Allophone
C.Syllable
D.Sonorants
Ans:B
69.The identify of Godot in Becket’s waiting for Godot:
A.A Merchant
B.A farmer
C.A Slave
D.No identity
Ans:D
70.A morpheme that has syntactic characteristics of a word,but depends phonologically on another word or phrase:
A.Clitic
B.Allomorph
C.Phoneme
D.Lexicon
Ans:B
71.Whose ideas inspired Transformational-Generative Grammar?
A.Saussure
B.Empson
C.Carl Jung
D.Noam Chomsky
Ans:D
72.[p]is an example for:
A.Voiceless palatal plosive
B.Voiceless bilabial plosive
C.Voiced retroflex plosive
D.Voiced velar plosive
Ans:B
73.Mark the stress in the word another:
A.’another
B.ano’ther
C.a’nother
D.anoth’er
Ans:C
74.The nickname of Laura Wingfield:
A.Blue Bells
B.Blue Roses
C.White Bells
D.White Roses
Ans:B
75.Transcribe the word mobile:
A./mobail/
B./mobeil/
C./meubeil/
D./maubail/
Ans:D
76.American equivalent of the British word Alsatian:
A.Spaniel
B.Hound
C.German Shepherd
D.Doberman
Ans:C
77.He was accused with murder-correct the sentence if necessary
A.He was accused by murder
B.He was accused with the murder
C.He was accused of murder
D.He was accused on murder
Ans:C
78.Antonym of zenith:
A.Neo
B.Climax
C.Nadir
D.Null
Ans:C
79.Give one word substitution------Person,animal or object considered likely to bring good fortune:
A.Oracle
B.Mascot
C.Opponent
D.Knell
Ans:B
80.Use of Audio Visual aids can:
A.Provide speed for the teacher
B.Make the students lethargic
C.Stimulate greatest number of senses
D.Give more work to the students
Ans:C
81.One of the thirty boys  of the class ------------absent today.(Pick the right option)
A.Is
B.Are
C.Am
D.Be
Ans:A
82.Select the sentence with proper word order:
A.Girl wanted to telephone of nice manners and appearance
B.Girl of nice manners and appearance wanted to telephone
C.Girl to telephone wanted of nice manners and appearance
D.Girl of nice manners and appearance telephone wanted to
Ans:B
83.Synonym of chador:
A.A big vehicle
B.A mortal disease
C.A loose robe
D.A toy for kids
Ans:C
84.One who can use both the hands equally well:
A.Ambigenous
B.Ambiguous
C.Ambivalent
D.Ambidextrous
Ans:D
85.Use the article:
The teacher drew a tree on--------black board
A.The
B.An
C.A
D.No article
Ans:A
86.Use suitable preposition:
The Minister expressed his concern ------------the people affected by the floods.
A.For
B.Over
C.On
D.To
Ans:B
87.The branch of linguistics that deals with the study of meaning,changes in meaning,and the principles that govern the relationship between sentences or words and their meanings:
A.Semantics
B.Phonology
C.Morphology
D.Syntax
Ans:A
88.Complete with a suitable clause:If he had asked me,-----------------
A.I will help him
B.I would help him
C.I would have helped him
D.I had helped him
Ans:C
89.Use appropriate tense:
It-------(rain)heavily for a week.The wells are overflowing.
A.Rain
B.Was raining
C.Had rained
D.Has been raining
Ans:D
90.Use phrasal verb:
The plane-------------after repairs
A.Took off
B.Took over
C.Took with
D.Took by
Ans:A
91.I have never eaten----------nice mangoes as this(Use conjunction)
A.For
B.Such
C.That
D.Both
Ans:B
92.The doctor asked the patient,”Did you eat anything this morning?”(Report)
A.The doctor asked the patient whether he ate anything this morning
B.The doctor asked the patient that he had eaten anything this morning
C.The doctor asked the patient whether he had eaten anything that morning
D.None of these
Ans:C
93.Is Malayalam spoken by them?(Change the voice)
A.Did they speak Malayalam?
B.Did Malayalam they speak?
C.Are they speak Malayalam?
D.Do they speak Malayalam?
Ans:D
94.It rained yesterday(Frame a question tag):
A.Didn’t It?
B.Wasn’t it?
C.Was it?
D.Isn’t it?
Ans:A
95.His eyes caught a heap of letters.They were lying on the table.(Combine using a Relative Clause)
A.His eyes caught a heap of letters and were lying on the table
B.His eyes caught a heap of letters which  were lying on the table
C.His eyes caught a heap of letters but were lying on the table
D.His eyes caught a heap of letters so that were lying on the table
Ans:B
96.What are Podcasts?
A.Devices used to keep class room clean
B.Audio(sometimes video)programs on the Web
C.Technique of syllabus framing
D.Equipment instead of Blackboard
Ans:B
97.Discourse Method is suitable to teach:
A.Poetry
B.Prose
C.Grammar
D.None of these
Ans:C
98.The painter of the portrait of last Duchess:
A.Van Gogh
B.Da Vinci
C.Fra Pandolf
D.Claus of Innsbruck
Ans:C
99.What is the main feature of Objective Testing?
A.It requires judgement on the part of the scorer
B.It doesn’t require judgment on the part of the scorer
C.It may lead to  partiality while evaluating
D.It demands descriptive answers
Ans:A
100.Who wrote The Wretched of the Earth?
A.Edward Said
B.Frantz Fannon
C.Homi Bhabha
D.Derek Walcott
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email