30 July 2015

// // Leave a Comment

MALAYALAM STENOGRAPHER,PLANTATION CORPORATION SOLVED PAPER 2015

MALAYALAM STENOGRAPHER,PLANTATION CORPORATION
EXAM DATE:17-04-2015
1.Captain  of the volunteer crops of Guruvayoor Sathyagraha:
A.K.Kelappan
B.Subrahmaniyam Thiruvampu
C.C.Krishnan
D.A.K.Gopalan
Ans:D
2.Chattampi Swamikal attained Samadhi at:
A.Chempazhanthi
B.Panmana
C.Perunna
D.Varkala
Ans:B
3.Who was the chairman of the drafting committee of the constitution?
A.Mahatma Gandhi
B.Jawaharlal Nehru
C.K.M.Munshi
D.Dr.B.R.Ambedkar
Ans:D
4.Who concecrated ‘Mirror ‘for the first time in South India for worship?
A.Sree Narayana Guru
B.Vaikunda Sawami
C.Ayyaswami
D.Anandatheertha
Ans:B
5.Worlds largest delta:
A.Sundarbans
B.Rann of Kutch
C.Obe Estuary
D.Dead Sea
Ans:A
6.Present Lok Sabha Speaker:
A.Venkeya Naidu
B.Somnath Chatterji
C.Sumitra Mahajan
D.Meera Kumar
Ans:C
7.National flower of Russia:
A.Lotus
B.Sun flower
C.Narsissas
D.Rose
Ans:B
8.Which is a Scandinavian Country?
A.Finland
B.Greece
C.Ecuador
D.Madagaskar
Ans:A
9.Who among the gour elected twice to Madras Assembly?
A.Lalitha Prabha
B.Anna Chandi
C.A.V.Kuttimalu Amma
D.Arya Pallam
Ans:C
10.Nobel prize for literature of 1913 given to:
A.J.K.Rowling
B.Oscar Wild
C.Tolstoy
D.Ravindranath Tagore
Ans:D
11.Eagle is the National Anthem of:
A.Turkey
B.Mangolia
C.Poland
D.Spain
Ans:---
12.Cripps Mission arrived in India in the year:
A.1940
B.1942
C.1946
D.1944
Ans:B
13.Who got Padma Bhushan of 1957?
A.Ajitha
B.Sara Thomas
C.Akkama Cherian
D.Lakshmi N.Menon
Ans:D
14.Which district is the largest producer of Tobacco in Kerala?
A.Kasargod
B.Wayanad
C.Kozhikodu
D.Idukki
Ans:A
15.Article 352 of the Indian constitution deals with provision regarding:
A.Declaration of emergency
B.Proclamation of President’s rule in the state
C.Amendment of the constitution by the parliament
D.Free and compulsory education for all children
Ans:A
16.’Jathikummi’ work in caste criticism written by:
A.Abdul Khadar Moulavi
B.K.P.Karuppan
C.Thycad Ayyaswami
D.Ananda Theertha
Ans:B
17.Name the Child Right Activist of India who won Noble Peace price of 2014:
A.Vankari Mathai
B.Meda Padkar
C.Malala Yousafzai
D.Kailash Satyarthi
Ans:D
18.’Savarma Jatha’organized as part of Vaikom Sathyagraha(1924)under the leadership of:
A.T.K.Madhavan
B.K.P.Kesava Menon
C.Mannath Pamanabhan
D.Parameswaran Pillai
Ans:C
19.Who prepared the draft of ‘The Quit India resolution?
A.Mahatma Gandhi
B.Sardar Patel
C.Maulana Abdul Kalam
D.Jawaharlal Nehru
Ans:D
20. Largest river:
A.Nile
B.Amazon
C.Congo
D.Mississipi
Ans:B
21.The first to get Dadasaheb Phalke Award from Kerala:
A.P.J.Antony
B.M.T.Vasudevan Nair
C.Adoor Gopalakrishnan
D.Madhu
Ans:C
22.EMS became the second Chief Minister of Kerala in the year:
A.1967
B.1957
C.1947
D.1962
Ans:A
23.The first woman to became a member in Travancore legislative assembly:
A.A.V.Kuttimalu Amma
B.Anna Chandi
C.Mary Punnan Lukkose
D.Akkamma Cherian
Ans:C
24.Who founded ‘Samathua Samajam’?
A.Ayyankali
B.Ayya Vaikunda Swamikal
C.Chattambi Swamikal
D.Swami Agamananda
Ans:B
25.Who is popularly known as ‘Kerala Simham’?
A.Pazhassi Raja
B.Kochi Raja
C.Marthanda Varma
D.Diwan C.P
Ans:A
26.In 1914 Ayyankali nominated to the:
A.Lok Sabha
B.Rajya Sabha
C.Kochi Praja Mandal
D.Sree Moolam Praja Sabha
Ans:D
27.The smallest Grama Panchayat in Kerala:
A.Valapattanam
B.Kumili
C.Munnar
D.Vattavada
Ans:A
28.Who started All India repressed class federation?
A.Dr.B.K.Ambedkar
B.Mahatma Gandhi
C.Annie Besant
D.Jyothipha Phule
Ans:----
29.The ratio of width of the National Flag to its length is:
A.2:2
B.2:3
C.3:3
D.3:2
Ans:D
30.Who wrote ‘World of Strangers’?
A.Chethanbhagath
B.Orhan Palmuq
C.Nadeen Goldimer
D.EM.Foster
Ans:C
31.First Artificial satellite:
A.Sputnic
B.Appolo
C.Aryabhatta
D.Columbia
Ans:A
32.UN women deputy executive director:
A.Hilary Clinton
B.Lakshmi Puri
C.Urvasi Bhutalia
D.Sushama Swaraj
Ans:B
33.Ore of Aluminium:
A.Magnatite
B.Pitch blend
C.Monosite
D.Boxite
Ans:D
34.Father of Indian Painting:
A.Abhirindranath Tagore
B.Amritha Shergill
C.Nandanlal Bose
D.M.F.Hussain
Ans:C
35.Creator of famous character’Micky Mouse’
A.Bob Kane
B.Keon Lee Folk
C.Herge
D.Walt Disney
Ans:D
36.Punnapra-Vayalar event  happened in
A.1942
B.1944
C.1946
D.1948
Ans:C
37.Fastest land Animal
A.Tiger
B.Cheetah
C.Horse
D.Deer
Ans:B
38.Who wrote in light of India?
A.Octavia Paz
B.Gabriel Garcia Margheez
C.Pablo Nourde
D.Edwin Arnold
Ans:A
39.Who directed the film Godfather?
A.Francis Cappola
B.Steven Spielberg
C.Jeanluke Godard
D.George Eastman
Ans:A
40.The political Guru of Gandhi.
A.Feroz Shah Mehta
B.Surendranath Banerjee
C.Balagangadhar Thilak
D.Gopala Krishna Gokhale
Ans:D
41.The first annual session of SNDP yogam having been held at in:
A.1903
B.1904
C.1914
D.1915
Ans:B
42.Playing time for National Anthem
A.52 Seconds
B.54 Seconds
C.50 Seconds
D.56 Seconds
Ans:A
43.World book day is celebrated on
A.December 10
B.January 26
C.March 10
D.April 23
Ans:A
44.Largest Opern University
A.GIPMER
B.M.G.University
C.IGNOU
D.JNU
Ans:C
45.’Athmakathakku Oru Amukham’ is the autobiography of
A.Lalithambika Antharjanam
B.Parvathi Nenmeni Mangalam
C.A.V.Kuttimalu Amma
D.Lalitha Prabha
Ans:A
46.Temple entry proclamation was issued in November 12,1936 by:
A.Marthanda Varma
B.Dharma Raja
C.Swathi Tiruval
D.Sree Chithira Tirunal
Ans:D
47.Sahodara sangham was founded by K.Ayyappan in
A.1903
B.1907
C.1917
D.1920
Ans:C
48.The right to Education Act in India was passed in the year
A.2005
B.2009
C.2013
D.2015
Ans:B
49.’Kakke Kakke Kudevida’is the work of
A.Kodungallor Kunjikkuttan Thamburan
B.Cheyampucra Krishna Pillai
C.Ulloor S.Parameswaran Pillai
D.Kandathil Varghese Mappillai
Ans:C
50.The founder of Sadhu Jana Paripalana yogam was
A.Ayyan Kali
B.Swami Agamananda
C.V.T.Bhattathirippadu
D.B.K.Ambedkar
Ans:A
51.How can you make the selected character superscripted?
A.Alt+Shift+=
B.Ctrl+Shift+=
C.Alt+Ctrl+=
D.Ctrl+Enter+=
Ans:B
52.What is the maximum number of columns in a table in word?
A.63
B.316
C.613
D.36
Ans:A
53.Which feature will you opt,when only last three words are spill over to next page and you want it to be in the preceding page?
A.Arrange all
B.Shrink to fit
C.Auto summarise
D.Fixed width
Ans:B
54.-----------is used to reduce or enlarge the print
A.Landscape
B.Hover
C.Portrait
D.Scaling
Ans:D
55.You Can take any word styles from word
A.Auto text
B.Templates
C.Clip art
D.Art gallery
Ans:D
56.-----------enable to make a choice from a number of options
A.List boxes
B.GUI
C.Fields
D.Design view
Ans:A
57.For addition of a row at the end of a table,move the cursor at the end and use
A.Alt
B.Ctrl
C.Tab
D.All the above
Ans:C
58.Pick out the odd one from the following
A.Edit
B.Save
C.Delete
D.Word wrap
Ans:C
59.Which command will be used to restore a sentence erased just now?
A.Replace
B.Undo
C.Add
D.Insert
Ans:B
60.How many font styles will appear in Font box in default?
A.2
B.6
C.8
D.4
Ans:D
61.Pick out the odd one from the following
A.1 line space
B.1.5 line space
C.2 line space
D.2.5 line space
Ans:D
62.Which is the short cut of ‘replace’?
A.Ctrl+F
B.Ctrl+R
C.Ctrl+H
D.None of these
Ans:C
63.Total pages in  a document can be shown in---------bar
A.Task
B.Ruler
C.Tool
D.Status
Ans:D
64.Ctrl+left arrow results
A.One character to the left
B.One sentence to the left
C.One word to the left
D.None of these
Ans:C
65.-------------is an upward arrow marker near the left edge of the ruler
A.First line indent
B.Hanging indent
C.Left indent
D.Right indent
Ans:C
66.You can combine--------cells into a single cell
A.Two
B.Many
C.Three
D.All of the above
Ans:D
67.----------margin feature helps you format margins for back to back printing
A.Gutter
B.Mirror
C.Top
D.Bottom
Ans:A
68.The expanded form of RAID:
A.Random Access Instruction Data
B.Remote Active Interconnect Disk
C.Redundant Array of Independent Disks
D.Read Advanced instrument Data
Ans:C
69.Which window option is used to view two parts of a document simultaneously?
A.Autofit
B.Autosummarise
C.Customise
D.Split
Ans:D
70.The facility of transferring files from  one computer to another with Internet connection is called:
A.Digital Switching
B.Napster
C.Node
D.File transfer Protocol
Ans:D
71.The shape of segment is:
A.Triangular
B.Circular
C.Semi circular
D.Square
Ans:C
72.The address of the addressor should be at the -----------of the envelope.
A.Top left
B.Left bottom
C.Top right
D.Right bottom
Ans:B
73.The keys which do not make impression on the paper are called:
A.Non character Keys
B.Shift Keys
C.Tap keys
D.Dead Keys
Ans:A
74.Out of 4 rows from top to bottom,the letter ‘u’is affixed in  a key board at:
A.First row
B.Third row
C.Second row
D.Fourth row
Ans:C
75.------------finger is used to type the letter’O’ in a type writer?
A.Right middle finger
B.Right ring finger
C.Left middle finger
D.Left ring finger
Ans:B
76.The Roman letter’D’ stands for:
A.50
B.100
C.500
D.1000
Ans:C
77.Heart of the machine:
A.Main Spring
B.Key board
C.Carriage
D.Pinion wheel
Ans:A
78.After locking the right margin,the letters overlapped is known as:
A.Offsetting
B.Smudging
C.Clogging
D.Piling
Ans:D
79.------------evenly spreads ink on the stencil for impression.
A.Drum
B.Roller
C.Handle
D.Silk carrier
Ans:D
80.Carriage rack is also known as:
A.Letter spacing rack
B.Detent release rack
C.Bevel gear
D.Actuating lever
Ans:A
81.Carriage rack rests on the top of:
A.Pinion wheel
B.Type basket
C.Jam trip
D.Feeding tray
Ans:A
82.----------Ribbon position indicator can be adjusted in----------ways.
A.2
B.4
C.3
D.5
Ans:C
83.--------helps to move escapement wheel to right.
A.Draw band
B.Carriage return lever
C.Base board
D.Back spacer pawl
Ans:D
84.Who invented Malayalam Typewriter?
A.N.S.Pandala
B.R.Arulappan
C.William Mill
D.None of the above
Ans:A
85.Ink impressions gets through:
A.Ribbon
B.Push button
C.Carriage
D.Loose dog
Ans:A
86.Slotted lever is closely connected with:
A.Paper bail
B.Ribbon carrier
C.Rigid dog
D.Loose dog
Ans:B
87.Variable line space is otherwise known as:
A.Hooked space
B.Fractional space
C.Segment slots space
D.Detent release space
Ans:B
88.After column,-------space should be left.
A.One
B.Two
C.No space
D.None of the above
Ans:B
89.For the lengthwise movement of the ribbon,-------------is responsible.
A.Segment slots
B.Detent roller
C.Bevel gear
D.None of the above
Ans:C
90.When the right marginal stop comes in contact with the -----------it causes bell action.
A.Line finder
B.Feed rollers
C.Line space pawl
D.None of the above
Ans:C
91.For creating a hanging Indent,the short cut way is:
A.Ctrl+I
B.Ctrl+T
C.Ctrl+H
C.Alt+H
Ans:B
92.By default,tab stops move ---------space.
A.0.05”
B.0.01”
C.0.50”
D.0.10”
Ans:C
93.In drop cap option maximum lines can be set up is:
A.10
B.03
C.12
D.07
Ans:A
94.Which tool can be opted for a synonym word in a document?
A.Auto text
B.Replace
C.Thesaurus
D.Restore
Ans:C
95.Which is the function button for spelling and grammar?
A.F7
B.F9
C.F8
D.F10
Ans:A
96.Ctrl+Y is the short cut key for:
A.Undo the last action
B.Paste the selected text
C.Cut the selected text
D.Redo the last action
Ans:D
97.To give a slanted appearance to text in a document,which character formatting effect is applied?
A.Bold
B.Superscript
C.Italic
D.None of the above
Ans:C
98.For vertical arrangement of the contents of a table cell-----------option is used.
A.Change case
B.Justify
C.Drop cap
D.Text Direction
Ans:D
99.What is the short cut key to open dialog box?
A.Shift+F12
B.Alt+F12
C.Ctrl+F12
D.Ctrl+Shift+F12
Ans:C
100.Auto correct is the option to replace --------------words.
A.Abbreviated
B.Misspelled
C.Lengthy
D.Raised
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email