13 July 2015

// // Leave a Comment

MUNICIPAL SECRETARY GRADE III(SR FOR SC/ST) SOLVED PAPER 2015

MUNICIPAL SECRETARY GRADE III(SR FOR SC/ST)
EXAM DATE:08-07-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Find the next number.3,10,32,100,--------
A.345
B.308
C.440
D.460
Ans:B
2.In a code DET=8180,then MET=:
A.10320
B.10300
C.594
D.10322
Ans:------
3.Geetha is taller than Seetha,but shorter than Rema.Rema is shorter than Swapna,but taller than Maya.Who is the tallest among them?
A.Swapna
B.Geetha
C.Maya
D.Seetha
Ans:A

4.Vinod walked 4 km towards east.Then he turned left and walked 3 kms.Then he again turned left and walked 4 kms.Now how far is he from the starting place?
A.2 km
B.11 km
C.3 km
D.4 km
Ans:C
5.Syam was born on August 11.Mohan is 11 days elder than Syam.Independence day of that year was on Monday.Then Mohan’s birthday is on:
A.Monday
B.Tuesday
C.Sunday
D.Saturday
Ans:C
6.Find the odd man:
A.Tapioca
B.Tomato
C.Beetroot
D.Ginger
Ans:B
7.Six persons A,B,C,D,E and F are seated around a round table facing each other:
(1)A is opposite to D and to the left of E
(2)B is opposite to C but not near to F
(3) D is between B and F
Then who is the left of F
A.A
B.B
C.C
D.D
Ans:D
8.How many such 9’s are there in the following sequence which are immediately followed by 4 but not immediately preceded by 8?
548829438959489412945974
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:B
9.A clock when see through the mirror reads a quarter past three.What should be the actual time?
A.9.15
B.8.15
C.2.45
D.8.45
Ans:D
10.Iam 10th in the queue from either end.How many people are there in the queue?
A.19
B.21
C.18
D.20
Ans:A
11.The smallest perfect square which is exactly divisible by 2,3,4,5 and 6:
A.1600
B.900
C.784
D.1800
Ans:B
12.A does a work in 16 days and B does work in 12 days.B together with a boy does the same work  in 8 days.How much time will the boy alone take to do the work?
A.96
B.48
C.32
D.24
Ans:D
13.A train clears a platform of 200 meters long in 15 seconds and passes a telegraph post in 10 seconds.The length of the train is:
A.100 meters
B.200 meters
C.300 meters
D.400 meters
Ans:D
14.Two concentric circles have their radii 4 cm and 6 cm.The area of the space between then(use =22/7)is
A.550/7 sq.cm
B.528/7 sq.cm
C.440/7 sq.cm
D.88/7 sq.cm
Ans:C
15.The L.C.M of two numbers is 864 and their H.C.F is 144. If one of the numbers is 288 the other number:
A.432
B.576
C.1296
D.144
Ans:A
16.Income of Rajesh is 25 % more than the income of Girish.The income of Girish is less than the income of Rajesh by:
A.25%
B.20%
C.30%
D.22%
Ans:B
17.Sanu’s present age is one fourth of his father’s age.Father has 30 years more than Sanu.The present age of Sanu:
A.12
B.20
C.10
D.15
Ans:C
18.If A:B=2:3 and B:C=6:5 then A:C:
A.2:5
B.3:5
C.4:5
D.6:5
Ans:C
19.An outlet empties 3/8 of the tank in 12 minutses.To empty the remaining content it should further take:
A.20 minutes
B.12 minutes
C.15 minutes
D.18 minutes
Ans:A
20.Ramu bought 40 kg of wheat at Rs.12.50 per kg and 25 kg at Rs.15.10 per kg.He mixed them together.At what rate should he sell the mixture to earn 10 % profit?
A.Rs.14.85
B.Rs.13.50
C.Rs.13.25
D.Rs.14.75
Ans:A
21.Sky is blue in colour because:
A.Reflection
B.Dispersion
C.Scattering
D.None
Ans:C
22.Hydrogen has high calorific value.But it is not used as domestic fuel:
A.It is rare in atmosphere
B.It is light in weight
C.It has explosive nature
D.Hydrogen combust to give harmful products
Ans:C
23.When lime juice is added to pure water it’s pH?
A.Increases
B.Decreases
C.Remains same
D.Increases and then decreases
Ans:B
24.The planet which gives highest weight for substance:
A.Mars
B.Saturn
C.Jupiter
D.Venus
Ans:C
25.Only metal which has boiling point below room temperature:
A.Mercury
B.Sodium
C.Potassium
D.Lithium
Ans:--------
26.The polymer found in crustacean shell:
A.Calcium carbonate
B.Starch
C.Cellulose
D.Chitosan
Ans:D
27.Dry ice is:
A.Solid CO2
B.Solid NO2
C.Solid SO2
D.Solid CO
Ans:A
28.Acid used to wash eyes”
A.Lactic acid
 B.Acetic acid
C.Boric acid
D.Citric acid
Ans:C
29.Beri Beri is caused due to the deficiency of:
A.Vitamin A
B.Vitamin B
C.Vitamin C
D.Vitamin D
Ans:B
30.Which among the following has same unit?
A.Power and Pressure
B.Work and Pressure
C.Power and Energy
D.Work and Energy
Ans:D
31.International day of peace:
A.September 12
B.September 21
C.October 24
D.October 26
Ans:B
32.”Go back to the Vedas”was the motto of:
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Ramakrishna Paramahamsar
C.Swami Vivejananda
D.Swami Dayananda Saraswathi
Ans:D
33.The river known as”Sorrow of Bihar”:
A.Hugli
B.Damodar
C.Kosi
D.Son
Ans:C
34.UNDP published its first report on “Human Development”in:
A.1989
B.1990
C.1991
D.1992
Ans:B
35.”Tirodiya Awards’given for”
A.Science and Technology
B.Literature
C.Medicine
D.Sports
Ans:A
36.”Kerala Metro Rail Limited” chairman:
A.E.Sreedharan
B.S.D.Sharma
C.V.K.Singh
D.Sudhir Krishna
Ans:----------
37.The concept of’Presidential election’was borrowed from:
A.Canada
B.Russia
C.Ireland
D.Germany
Ans:C
38.First cricketer from Jammu and Kashmir”
A.Parvees Rasool
B.Saurav Ganguli
C.Kapil Dev
D.Sunil Gavaskar
Ans:A
39.The ‘Kerala Muslim Ikyasangam’was founded by:
A.Thattilassery Muhammed Maulavi
B.Vakkom Abdul Khader Maulavi
C.Chembressery Thangal
D.Muhammed Abdul Rahman
Ans:B
40.When was the partition of Bengal effected during the time of Curzon,annulled:
A.1910
B.1911
C.1912
D.1913
Ans:B
41.Dr.Manmohan Singh’s award is instituted by:
A.Oxford University
B.Cambridge University
C.Chicago University
D.Aligarh University
Ans:B
42.The historic ‘Temple Entry Proclamation’was issued in 1936 by:
A.Chithirathirunal Balarama Varma
B.Swathi Thirunal
C.Gowri Parvathi Bai
D.Gowri Lakshmi Bai
Ans:A
43.’Karewas’ means:
A.Glacial deposits
B.River deposits
C.Wind deposits
D.Wave deposits
Ans:A
44.The state having the highest BPL ratio in India:
A.Bihar
B.Jammu and Kashmir
C.Orissa
D.Arunachal Pradesh
Ans:C
45.Who won the prize ‘Lokmanya Puraskar 2013’?
A.A.K.Antony
B.V.K.Singh
C.Ummen Chandy
D.E.Sreedharan
Ans:D
46.Older alluvium of North Indian Plain:
A.Bhabar
B.Terrai
C.Bhangar
D.Khadar
Ans:C
47.The first complete census was taken in India in:
A.1861
B.1871
C.1881
D.1891
Ans:C
48.The east flowing river in Kerala:
A.Bharatappuzha
B.Periyar
C.Chaliyar
D.Kabani
Ans:D
49.The Indian economist who won the Nobel Prize:
A.Dr.Manmohan Singh
B.Dr.Mahboob-Ul-Haq
C.Dr.C.V.Raman
D.Dr.Amartya Sen
Ans:D
50.”Sadujanaparipalana Yogam’ was founded by:
A.Dr.Palpu
B.Ayyankali
C.Karuppan
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
51.UN celebrate the year 2013 as:
A.Bio-diversity day
B.Water Co-operation day
C.Chemistry day
D.Forest day
Ans:B
52.Information Commissioner of India:
A.Sushama Singh
B.Mamata Sarma
C.Nirupama Rao
D.Sushama Swaraj
Ans:A
53.Which amendment declare that Delhi as National capital territory of India?
A.61
B.62
C.68
D.69
Ans:D
54.The viceroy of British India who introduced the ‘Illbert bill’was:
A.Lord Curzon
B.Lord Canning
C.Lord Rippon
D.Lord Lytton
Ans:C
55.Which district has been declared the first ‘E’ district in Kerala?
A.Ernakulam
B.Thiruvananthapuram
C.Kottayam
D.Thrissur
Ans:A
56.’Hibernation’is:
A.Autumn sleep
B.Spring sleep
C.Summer sleep
D.Winter sleep
Ans:D
57.Tropical cyclones in ‘Atlantic ocean’:
A.Typhoons
B.Hurricanes
C.Willi-Willies
D.Tornadoes
Ans:B
58.Nobel prize for literature in 2013:
A.James Rothman
B.Peter Hansen
C.Alees Mantro
D.Martin Kalps
Ans:C
59.The famous resolution on non co-operation adopted by Indian National Congress in a special session held at:
A.Bombay
B.Culcutta
C.Lucknow
D.Madras
Ans:B
60.”Travelling through conflict”is written by:
A.Hamid Ansari
B.Hamid Karsai
C.V.S.Naipaul
D.Abdul Kalam
Ans:A
61.Which state in India implemented Panchayath Raj System first?
A.Kerala
B.Tamil Nadu
C.Karnataka
D.Rajasthan
Ans:D
62.The Article 131 of the Indian Constitution deals with:
A.The Advisory jurisdiction of the Supreme Court
B.The original jurisidiction of the Supreme Court
C.Appellate Jurisidiction of the  Supreme Court
D.The miscellaneous jurisdiction of the Supreme court
Ans:B
63.The minimum age required to become a member of Rajya Sabha is:
A.30 Years
B.25 Years
C.18 Years
D.21 Years
Ans:A
64.The Articles 25 to 28 of Indian Constitution deals with:
A.Right to equality
B.Right to freedom
C.Right to constitutional remedies
D.Right to freedom of religion
Ans:D
65.Who was the president of India at the time of declaration of Emergency in 1975?
A.V.V.Giri
B.Shankar Dayal Sharma
C.Fakhruddin Ali Ahmed
D.Zail Singh
Ans:C
66.Agriculture under Indian Constitution is:
A.Union Govt.Subject
B.State Subject
C.Concurrent list
D.Resideuary list
Ans:B
67.Rule of law means:
A.All are equal before law
B.Equal and full membership in state
C.Right to minorities
D.Right to freedom of religion
Ans:A
68.In which amendment did the voting age of Indian citizens  is lowered from  21 to 18:
A.67  Amendment
B.42 Amendment
C.44 Amendment
D.61 Amendment
Ans:D
69.Total number of schedules in Indian Constitution is:
A.9
B.11
C.12
D.10
Ans:C
70.From which country,Indian Constitution borrowed Fundamental duties?
A.U.S.S.R
B.U.S.A
C.U.K
D.China
Ans:A
71.The student was----------his achievements.
A.Facilitated for
B.Felicitated for
C.Facilitated on
D.Felicitated on
Ans:D
72.The --------you achieve,the-----------you will be to your goal.
A.Farther,closer
B.Farthest,closest
C.Further,closest
D.Further,closer
Ans:D
73.She told us that she---------late for the party.
A.Will be
B.Will have to be
C.Would be
D.Shall have to be
Ans:C
74.Which among the following is the one word substitute for,”Take someone’s power,position etc.Wrongfully or by force”?
A.Invade
B.Capture
C.Accumulate
D.Usurp
Ans:D
75.Which of the following is a synonym for’consummate’?
A.Supreme
B.Consecrate
C.Flawless
D.Captivate
Ans:C
76.Which of the following phrasal verb will give the meaning “to be patient with someone”?
A.Bear with
B.Bear up
C.Bear out
D.B ear on
Ans:A
77.It is 2 O’clock-------my watch.
A.In
B.By
C.With
D.On
Ans:B
78.Renu is my:
A.Cousin
B.Cousin sister
C.Cousin’s sister
D.Sister’s cousin
Ans:A
79.Diabetes----------- a lifestyle diseases.
A.Was
B.Have
C.Were
D.Is
Ans:D
80.Among the four sisters,Leena  is the :
A.Eldest
B.Elder
C.Older
D.Oldest
Ans:A
81.The National Rural  Employment Gurantee Act was  passed in the year:
A.2005
B.2004
C.2003
D.2006
Ans:A
82.Mahila Samridhi Yojana is:
A.For Minority
B.For Women
C.For giving training in Production/service activity
D.All the above
Ans:B
83.PMAGY is:
A.Prime Minister Adharsh Grameen Yojana
B.Pradhan Mantri Adharsh Grameen Yojana
C.Prime Mahila Aadhar Grama Yojana
D.Primary Maha Aadhar Grama Yojana
Ans:B
84.The objective of Valmiki Ambed-kar Awaas Yojana(VAMBAY)is for:
A.Ameliorate the living conditions of the forest dwellers
B.Giving training for women belonging to SC/ST in production activities
C.Facilitating dwelling units for urban slum dwellers
D.None of the above
Ans:C
85.Balika Samridhi Yojana is:
A.Fully Centrally Sponsored Scheme
B.Fully State Sponsored Scheme
C.50:50 is shared by Centre and State concerned
D.None of the above
Ans:A
86.Sampoorna Grameen Rozgar Yojana is:
A.A centre sponsored scheme
B.To provide additional wage employment
C.A scheme remuneration of which is both cash and food
D.All the above
Ans:D
87.Bharat Nirman is for development of:
A.Rural Infrastructure
B.Urban Infrastructure
C.Cultural Scheme
D.Education of Children
Ans:A
88.Indira Awaas Yojana was launch-ed in the year:
A.1984
B.1985
C.1986
D.1987
Ans:B
89.JRY was started in 1989 by merging two erstwhile employment programs.Which were those?
A.Bharat Nirman and NREGP
B.Prime Minister’s Rozgar Yojana and Bharat Nirman
C.National Rural Employment Programme(NREP)and Rural Landless Employment Guarantee Programme(RLEGP)
D.NRDP and National Food for Work Program
Ans:C
90.Child Line Number is:
A.1809
B.1908
C.1089
D.1098
Ans:D
91.During program execution,all arithmetic calculations and com-parisons are performed by the ---------of the computer system.
A.Output unit
B.Control unit
C.ALU
D.Memory
Ans:C
92.In terms of access speed,the ----------memory is the fastest.
A.Cache
B.DRAM
C.SRAM
D.Processor Register
Ans:A
93.ISP stands for:
A.Internet  Service Provider
B.Internet Standard Program
C.Internet Site Provider
D.None of these
Ans:A
94.DNS stands for:
A.Digital Number System
B.Domain Name Service
C.Domain Name Server
D.Domain Name System
Ans:D
95.Find out the odd item:
A.Internet Explorer
B.Windows explorer
C.Mozilla firefox
D.Navigator
Ans:B
96.In IT Act 2008,section 65 deals with:
A.Hacking with Computer System
B.Punishment for Identity theft
C.Punishment for cheating by personation by using computer resource
D.Tampering with computer source documents
Ans:C
97.The software interface between physical hardware and the user in a computer system is popularly known as:
A.Firmware
B.Operating System
C.Application Software
D.Utility software
Ans:B
98.The fundamental unit of storage in a digital computer is known as a:
A.Bit
B.Byte
C.Nibble
D.Megabyte
Ans:A
99.The maximum positive number which can be represented in a computer system with word length of n bits is:
A.2n
B.2n-1
C.2n+1
D.2n+1
Ans:B
100.The --------------component of computer memory is volatile in nature
A.ROM
B.PROM
C.RAM
D.EPROM
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email