2 July 2015

// // Leave a Comment

OPERATOR WATER AUTHORITY SOLVED PAPER 2015



OPERATOR WATER AUTHORITY
EXAM DATE:24-06-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which of the following is not a part of primary circuit of ignition system?
A.Battery
B.CB points
C.Ignition coils thick wire winding
D.Spark plug
Ans:D
2.Insufficient clutch free pedal play causes:
A.Difficulty in gear shifting
B.Dragging of clutch
C.Clutch slipping
D.Clutch spinning
Ans:C
3.Double helical gears are known as:
A.Herring bone gear
B.Spur gear
C.Bevel gear
D.Spiral gear
Ans:A
4.Which of the following device can bring two gears rotating at different speeds to the same speed for smooth gear shifting?
A.Throw out bearing
B.Synchronizer
C.Idle gear
D.Inter locking mechanism
Ans:B
5.The type of lubrication system suitable for racing cars is:
A.Wet sump lubrication system
B.Splash lubrication system
C.Dry sump lubrication system
D.Petrol lubrication system
Ans:C
6.If the lock to lock steering wheel rotation is four turns and the front wheel movement is 60 degrees,what is the steering ratio?
A.15:1
B.18:1
C.24:1
D.21:1
Ans:C
7.The effect of carbon deposits on the cylinder head inside the combustion chamber is:
A.Increased delay period
B.Increased fuel economy
C.Reduced –compression ratio and pre-ignition
D.Increased compression ratio and pre-ignition
Ans:D
8.Which among the following maintains a constant level of petrol in float chamber?
A.Petrol main jet
B.Float and needle valve
C.Float and throttle valve
D.Choke valve
Ans:B
9.The time duration,given in degrees of distributor rotation that the CB points remain closed between successive opening is:
A.Dwell
B.Camber angle
C.Included angle
D.Overlap period
Ans:A
10.The engine power transfer mechanism that combines a transmission assembly and differential assembly in a single unit is known as:
A.Multi axie mechanism
B.Free wheel mechanism
C.Transfer case
D.Trans axle mechanism
Ans:D
11.Which among the following is not a  part of suspension system?
A.Trailing link
B.Tie rod
C.Torsion bar
D.Anti roll bar
Ans:B
12.The stub axle is connected to the front main axle beam by means of:
A.Shackle pin
B.Wrist pin
C.King pin
D.Tie rod
Ans:C
13.The distance between the centre of front wheel at straight ahead position and the centre of rear wheel is known as:
A.Wheel track
B.Thrust
C.Wheel base
D.Toe-in of the wheels
Ans:C
14.”External pressure applied upon a confined fluid is transmitted uniformly in all directions”.This law is:
A.Pascal’s law
B.Boyle’s law
C.Charl’s law
D.Avagadro’s law
Ans:A
15.Which of the following is not a possible cause of engine overheating?
A.Brake binding
B.Fan belt slipping
C.Oil with less viscosity
D.Over inflated tyre
Ans:D
16.The narrow space in the cylindrical air horn of the Carburettor through which the air passes is:
A.Float chamber
B.Ventuary
C.Mixing chamber
D.None of the above
Ans:B
17.Major constituent of CNG (Compressed Natual Gas)is:
A.Butane
B.Propane
C.Ethane
D.Methane
Ans:D
18.The component of air brake system which protect reservoir from overloading is:
A.Brake valve
B.Unloader valve
C.Levelling valve
D.Brake chamber
Ans:B
19.The larger gear wheel used in the final drive is called:
A.Crown wheel
B.Sun gear
C.Pinion wheel
D.Planet gear
Ans:A
20.The formation of air pockets inside the torque converter due to low pressure is known as”
A.Air bleeding
B.Cavitation
C.Free wheeling
D.None of the above
Ans:B
21.Which among the following factor which does not effect engine compression ratio?
A. Thickness of cylinder head gasket
B .Carburettor flooding
C.Baffles on piston
D.Particulate deposits inside cylinder
Ans:B
22.The process commonly used for the manufacturing of cylinder liners is:
A.Forging
B.Centrifugal casting
C.Plaster mould casting
D.Moulding
Ans:B
23.The material used for piston ring is:
A.Cast Iron with Silicon
B.Forged steel
C.Stainless steel
D.Alluminium alloy
Ans:A
24.The component which transmit reciprocating motion of valve lifter  to rocker arm:
A.Valve guide
B.Tappet
C.Push rod
D.Rocket shaft
Ans:C
25.Valve lapping is the process of grinding:
A.Valve seat and margin
B.Valve seat and stem
C.Valve seat and guide
D.Valve seat and face
Ans:D
26.The warpage of machined faces of cylinder block and cylinder  head can be checked with:
A.Dial guage
B.Telescopic guage
C.Straight edge
D.Trammel
Ans:C
27.The test for finding the chemical conditions of the positive and negative battery plates is:
A.Open volt test
B.High discharge test
C.Specific gravity test
D.Cadmium test
Ans:D
28.The leaf springs are connected to axle beam by means of:
A.U-bolt
B.Shackle
C.Centre bolt
D.Shackle pin
Ans:A
29.The angle between king pin centre line and vertical in the plane of wheel is called:
A.Steering axis inclination
B.King pin inclination
C.Castor
D.Camber
Ans:C
30.Wear on tyre is more on one side is due to:
A.Incorrect camber angle
B.Low tyre pressure
C.High tyre pressure
D.Sudden acceleration
Ans:A
31.Useful powe obtained at the engine fly wheel is called:
A.Indicated power
B.Frictional power
C.Mechanical advantage
D.Brake power
Ans:D
32.The nozzle valve in the injector unit is lifted off from it’s seat by:
A.Spring pressure
B.High pressure diesel
C.Spindle pressure
D.Compression pressure
Ans:B
33.FIP is driven by:
A.Crank shaft gear
B.Distributor shaft
C.Cam shaft screw gear
D.Cam shaft gear
Ans:D
34.Which among the following tool is suitable for inserting piston with rings into the engine cylinder?
A.Screw driver
B.Piston ring expander
C.Piston ring compressor
D.All of the above
Ans:C
35.The boiling point of the coolent in cooling system is raised by:
A.Pressure cap
B.Pump casing
C.Thermostat valve
D.Radiator
Ans:A
36.The location of Thermostat valve in cooling system is:
A.At engine inlet from radiator
B.At engine outlet to radiator
C.Between radiator and water pump
D.Between water pump and engine
Ans:B
37.The viscosity of multigrade oil is determined at:
A.00F
B.1000
C.00C
D.1000C
Ans:A
38.The rotor type oil pump has:
A.An inner rotor with a lobe less than the outer rotor
B.An outer rotor with a lobe less than the inner rotor
C.An inner rotor with a lobe more than the outer rotor
D.Two rotor with same number of lobes
Ans:A
39.Theoretically the inlet valve closes at BDC during suction stroke.Practically the inlet valve remains open a few more degrees of crank shaft rotation after BDC.The purpose of this is to:
A.Reducing frictional power
B.Increase valve overlapping period
C.Reduce compression pressure
D.Increase volumetric efficiency
Ans:D
40.Catalytic converter is associated with:
A.Automatic transmission system
B.Engine intake system
C.Emission control system
D.Vehicle breaking system
Ans:C
41.When power factor is unity,the phase angle between voltage and current?
A.450
B.900
C.600
D.00
Ans:D
42.In a water turbine alternator the speed will be:
A.Low
B.Medium
C.High
D.Very high
Ans:A
43.The speed of a DC series motor is dangerously high at no load because:
A.Back emf is high
B.Armature voltage is low
C.Flux is very low
D.Armature current is high
Ans:C
44.Which caliper is used for scribing  line along curved edges?
A.Inside caliper
B.Outside caliper
C.Spring joint caliper
D.Jenny caliper
Ans:D
45.This is not the reason for no light from the bulb in an automobile lighting system:
A.Overcharged battery
B.Defective light switch
C.Fused bulb
D.Blown fuse
Ans:A
46.If a contractor is in the open position.the armature is at its greatest distance from the core and the impedance of the coil is:
A.Zero
B.Low
C.High
D.Half the normal value
Ans:B
47.For a given VA rating cross section  area of core will be less if the following metal is used:
A.Dynamo sheet
B.High alloy sheet
C.Normal iron sheet
D.Stalloy sheet
Ans:B
48.Which of the following is not used for etching?
A.Ferric Chloride
B.Cupric Chloride
C.Alkaline Ammonia
D.Carbon Tetra Chloride
Ans:D
49.An Ac or DC electric motor can be used to automatically:
A.Charge the spring
B.To release the spring
C.To discharge the spring
D.To load the circuit breaker
Ans:D
50.Air pollution is the least in this type of energy converter:
A.Bio gas energy converters
B.Diesel generating sets
C.Solar cell energy converter
D.Thermal electric generating stations
Ans:C
51.If a new vehicle is found that the negative terminal of the battery is earthed.This indicates the used of the following:
A.DC Generator
B.AC Generator
C.Ignition coil
D.Inverter
Ans:A
52.Sweep of ceiling fan refers to:
A.Radius of circle formed by its rotation
B.Double the length of the blade
C.The distance from the centre of motor to tip of blade
D.Double the distance from the centre of motor to tip of blade
Ans:B
53.In electrical accessories the use of silver is at:
A.Contact points
B.Switch terminal
C.Lamp terminal
D.Wire
Ans:B
54.The instrument which can be classified as an absolute instrument is:
A.Milli ammeter
B.Micro ammeter
C.Galvanometer
D.Tangent galavanometer
Ans:D
55.The rating of power factor improvement capacitor is in:
A.Micro farads
B.Farads
C.KVAR
D.KVA
Ans:C
56.A transistor is a -------------operated device
A.Current
B.Voltage
C.Both voltage and current
D.None of the above
Ans:A
57.DC Supply is essential  for the operation of:
A.Mercury vapour lamp
B.Arc lamp
C.Sodium vapour lamp
D.Fluorescent lamp
Ans:B
58.Chatter in an AC relay magnet can be eliminated by using:
A.Laminator
B.Shading coil
C.’U’shaped magnetic core
D.matching fixed and movable magnetic limbs
Ans:B
59.In this wiring,two lamps should be switched ‘ON’ at a time:
A.Tunnel wiring
B.Hostel wiring
C.Godown wiring
D.Corridor wiring
Ans:A
60.For alignment of the job in a lathe machine,we may require small movements(small angular movements)of the chuck.This could be achieved by using a controller with:
A.Dynamic brake push-button
B.Regenerative brake push button
C.Delay push-button
D.Jogging push-button
Ans:D
61.Degaussing is the process of:
A.Removing gases from a material
B.Removing impurities from a magnetic material
C.Demagnetizing a metallic part
D.Demagnetizing a magnet
Ans:D
62.HRC fuse is superior  protective device as compared to circuit breaker and relay as far as:
A.Electomagnetic stresses are concerned
B.Thermal stresses are concerned
C.Both electromagnetic and thermal stresses are concerned
D.None of the above
Ans:C
63.Which of the following material has a negative  temperature coefficient of resistance?
A.Carbon
B.Brass
C.Copper(Aluminium)
Ans:A
64.By inserting reactance in the rotor circuit:
A.Reduces starting torque as well as maximum torque
B.Increases starting torque  but maximum torque remains unchanged
C.Increases starting torque as well as maximum torque
D.Increases starting torque but maximum torque reduces
Ans:C
65.In three phase power measurement by two wattmeter method,reading of one wattmeter found negative.Then the P.F of the load is:
A.0.4 lagging
B.0.5 lagging
C.0.8 lagging
D.Unit
Ans:B
66.Epoxy cable joint is used where
A.H.T.Cable joints
B.Heating of the cable is not permitted
C.Temporary joint
D.’T’joints only
Ans:B
67.At the suction stroke in a reciprocating pump,the -----------valve closes and ---------valve opens
A.Foot,Non return
B.Non return,foot
C.Delivery, suction
D.Suction,Delivery
Ans:C
68.Voltage stabilizers having auto transformer in servo stabilizer is of
A.Core type
B.Shell type
C.Distributed core type
D.Torodial type
Ans:D
69.The ripple factor of a capacitor filter may be decreased by:
A.Decreasing RL
B.Increasing RL
C.Increasing C
D.Increasing Both RL and C
Ans:C
70.On doubling the supply frequency,the eddy current will
A.Become half of their former value
B.Become four times of their former value
C.Remains unaffected
D.Become eight times of their former value
Ans:B
71.If three persons take reading in horizontally placed meter at the same instant,whose reading is correct?
A.The reading taken by the left hand side person
B.The reading taken by the middle person
C.The reading taken by the right hand side person
D.The reading taken by three persons simultaneously

Ans:B
72.If the end of the shaft of a grinder motor turn blue it is an indication of:
A.Over heating
B.Scoring
C.Freezing
D.Burring
Ans:A
73.In black cotton soil,where water level is encountered within the pole pit,it is better to use:
A.Concrete foundation
B.Earthen foundation
C.Embankment only
D.Mass concrete and embankment
Ans:D
74.For testing insulation resistance the most suited electrical supply is:
A.Alternating current
B.Direct current
C.Pulsating current
D.Oscillating current
Ans:B
75.When an electric train moves down a hill,the DC series motor then act as:
A.DC shunt motor
B.DC shunt generator
C.DC Series motor
D.DC series generator
Ans:D
76.Wheat stone bridge works on the principle of:
A.Ohms Law
B.Kirchoff’s Laws
C.Joules Law
D.Faraday’s Law
Ans:B
77.In DC machines for more voltage usually windin is done in:
A.Lap winding
B.Double winding
C.Wave winding
D.Cencentric winding
Ans:C
78.The curve representing ohm’s law is:
A.A parabola
B.Line functions
C.Linear
D.A hyper bola
Ans:C
79.The capacity of a Lead acid cell is usually expressed in:
A.Ampere hour
B.Voltage
C.Watts
D.Ampere
Ans:A
80.The output voltage of ignition coil in an automobile is given to:
A.Battery
B.Distributor
C.Headlight
D.Spark plug
Ans:B
81.The type of soil which is known locally as “Regur”soil and suitable for cotton cultivation:
A.Alluvial soil
B.Black soil
C.Mumbai
D.Delhi
Ans:B
82.Where was the first session of Indian National Congress held at:
A.Kolkatta
B.Lahore
C.Mumbai
D.Delhi
Ans:C
83.Where is the lotus temple located?
A.Punjab
B.Mumbai
C.Lucknow
D.Delhi
Ans:D
84.The climate of India is:
A.Monsoonal
B.Equitorial
C.Continental
D.Mediterranean
Ans:C
85.Which is the largest  state in India?
A.Uttar Pradesh
B.Rajasthan
C.Madhya Pradesh
D.Bihar
Ans:B
86.Who is known as”Kerala Valmiki”?
A.Vallathol Narayana Menon
B.M.T.Vasudevan Nair
C.Thunjath Ezhuthachan
D.Kumaran Aashan
Ans:A
87.Where is Edakkal caves located?
A.Palakkad
B.Wayanad
C.Kazargode
D.Kozhikode
Ans:B
88.Who is the founder of Sadhujana Paripalana Yogam?
A.Sree Narayana Guru
B.EMS Namboothiripadu
C.Ayyankali
D.Chattampi Swami
Ans:C
89.The number of west flowing rivers in Kerala:
A.33
B.29
C.14
D.41
Ans:D
90.Smallest Taluk in Kerala:
A.Kochi
B.Eranad
C.Ottapalam
D.Varkala
Ans:A
91.Which is the largest fresh water lake in Kerala?
A.Ashtamudi
B.Vembanad
C.Wular
D.Kolleru
Ans:------
92.What is the total cost length of Kerala?
A.290
B.490
C.590
D.440
Ans:C
93.Which among the following districts of Kerala receives highest rainfall?
A.Kozhikode
B.Ernalulam
C.Palakkad
D.Idukki
Ans:D
94.Which type of forest has maximum area coverage in Kerala?
A.Tropical moist deciduous
B.Tropical wet evergreen
C.Tropical dry deciduous
D.Mountains sub tropical
Ans:A
95.How many legislative assemblies are there in Kerala?
A.120
B.141
C.114
D.135
Ans:B
96.On which river bank is Goa located?
A.Ganga
B.Mandovi
C.Gomati
D.Sabarmati
Ans:B
97.In which state is”Hawa Mahal(Palace of breeze)”located?
A.Rajasthan
B.Karnataka
C.Andra Pradesh
D.Uttar Pradesh
Ans:A
98.The inception of the rebellion of 1857 was in:
A.Meerut
B.Ambala
C.Barrackpore
D.Delhi
Ans:A
99.Gandhiji started Satyagraha in 1919 to protest against the:
A.Salt Law
B.Act of 1909
C.Jalianwala Bagh Massacre
D.Rowlatt Act
Ans:D
100.The concept of five years plan in India was introduced by:
A.Jawaharlal Nehru
B.Indira Gandhi
C.Lord Mountbatten
D.Lal Bahadur Shastri
Ans:A



Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email