23 July 2015

// // Leave a Comment

PUMP OPERATOR ,GROUND WATER SOLVED PAPER 2015

PUMP OPERATOR ,GROUND WATER
EXAM DATE:11-06-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.A heat engine converts:
A.Heat energy into mechanical energy
B.Mechanical energy into heat energy
C.Heat energy into electrical energy
D.Chemical energy into electrical energy
Ans:A
2.The engine valves are closed by:
A.Cam shaft
B.Crank shaft
C.Valve spring
D.Piston
Ans:C

3.Inlet valve is made up of:
A.Nickel chromium alloy steel
B.High carbon steel
C.Tungsten steel
D.Mild steel
Ans:A
4.Indicated Horse power equation is:
A.2NT/4500
B.2h
C.(BHP/IHP)*100
D.(PLAN/4500)*K
Ans:D
5.Piston rings are made up of:
A.Stainless steel
B.High grade cast iron
C.High Carbon steel
D.Aluminium alloy
Ans:B
6.The function of FIP is:
A.Stormising the fuel
B.Filtering the fuel
C.To deliver specific quantity of fuel at specific time
D.Suck the fuel from the fuel tank
Ans:C
7.Which one of the governor is also called spring loaded centrifugal governor?
A.Mechanical
B.Hydraulic
C.Pneumatic
D.Servo
Ans:A
8.Ohm’s Law expressed resistance is:
A.Voltage/current
B.Current/Voltage
C.Current*Voltage
D.Resistance/Voltage
Ans:A
9.Positive plate of lead acid battery consists of grid filled with a paste of:
A.Pb
B.PbO2
C.PbSO4
D.H2SO4
Ans:B
10.Radiator pressure cap contains:
A.Pressure valve
B.Thermostat valve
C.Rotary valve
D.Pressure and Vaccum valve
Ans:D
11.The oil pump is generally driven by:
A.Crank shaft
B.Cam shaft
C.Distributor
D.Fan
Ans:B
12.What is the purpose of heat dam in a piston?
A.To enable the piston run cooler
B.To keep the water temperature constant
C.To balance the piston
D.To reduce the piston weight
Ans:A
13. What do you mean by compression ratio?
A.Swept Volume/Clearance Volume
B.Total Volume/Clearance Volume
C.Total Volume/Swept Volume
D.Clearance Volume/Swept Volume
Ans:B
14.Engine misfiring is due to:
A.Excessive valve clearance
B.Less valve clearance
C.More piston clearance
D.More valve guide clearance
Ans:B
15.Least count of micrometer is:
A.0.02 mm
B.0.1 mm
C.0.01 mm
D.0.5 mm
Ans:C
16.To change reciprocating motion to rotary motion,the engine has:
A.Crank shaft and Cam shaft
B.Piston and connecting rod
C.Crank shaft and connecting rod
D.Connecting rod and Crank shaft
Ans:D
17.Manual press operated by hand is called:
A.Hydraulic press
B.Arbor press
C.Fly press
D.Pneumatic press
Ans:B
18.The reamer is used for:
A.Drilling holes in thin sheet
B.Distribute force over a large area
C.Removing burns
D.Enlarging and Finishing holes
Ans:D
19.Washers help to:
A.Improve appearance
B.Distribute force over a large area
C.Distribute force to the bolt
D.Cover the clearance hole of the work piece
Ans:B
20.In which engine crank shaft length is maximum?
A.V engine
B.Inline engine
C.Radial engine
D.Opposed engine
Ans:B
21.A hole is drilled between crank shaft main journal and crank pin for:
A.Balancing of crank shaft
B.Reducing crank shaft weight
C.Lubricating connecting rod bearings
D.Reducing crank shaft vibration
Ans:C
22.In a dry sump lubrication system,scavenging pump is used to:
A.Pump oil from sump to tank
B.Pump oil directly to all moving parts
C.Develop additional oil pressure
D.Pump oil from sump to filter
Ans:A
23.The pipe connecting fuel tank and FIP are called:
A.High pressure pipe
B.Over flow pipe
C.Leak off pipe
D.Suction pipe
Ans:D
24.Feed pumps are driven by:
A.Cam shaft of engine
B.Camshaft of FIP
C.Crank Shaft
D.Valve train
Ans:B
25.Which is the lowest part of the piston?
A.Ring
B.Pin
C.Skirt
D.Dam
Ans:C
26.Warpness of cylinder head is caused by:
A.Over heating of cylinder head
B.Over cooling of cylinder head
C.Over tightening of nuts
D.Uneven tightenining of nuts
Ans:D
27.Vent holes are provided in wet cells:
A.To pour electrolyte
B.To allow gases to escape during charging only
C.To allow gases to escape charging and discharging
D.To allow gases to escape discharging only
Ans:C
28.The centrifugal advance mechanism advances the timing when fly weights:
A.Fly outward
B.Contract inward
C.Remain constant
D.Move upward
Ans:A
29.The dynamo used in automobile is:
A.Single pole
B.Two pole
C.Three poles
D.Five poles
Ans:B
30.In charging  system the regulator act as:
A.An Automatic control
B.An electronic control
C.Manual control
D.Semi automatic control
Ans:A
31.Piston ring gap in the cylinder bore is:
A.0.0035-0.0055 mm
B.0.035-0.055mm
C.0.35-0.55mm
D.3.5-5.5mm
Ans:C
32.The instrument used to measure cylinder bore diameter is:
A.Outside micrometer
B.Vernier caliper
C.Telescope gauge
D.Bore dial gauge
Ans:D
33.Worn out camlobe lead to:
A.Decrease volumetrice efficiency
B.Increase the valve-opening height
C.Increase the valve clearance
D.Decrease the engine life
Ans:A
34.Worn out control rack teeth will cause:
A.Keep Plunger and Barrel in Sunlight
B.Worn Out cylinder bore
C.Piston ring’s damaged
D.Misalignment of the plunger
Ans:D
35.The ratio of work output to the burnt fuel energy is called:
A.Thermal efficiency
B.Brake efficiency
C.Mechanical efficiency
D.Volumetric efficiency
Ans:A
36.Oil filters element should replace every:
A.2 years
B.2000 miles
C.Oil changing
D.Every filling of oil
Ans:C
37.A smoking blue exhaust is due to:
A.Learn mixture
B.Excessive fuel consumption
C.Burning of oil in the combustion chamber
D.Incorrect valve adjustment
Ans:C
38.Name the gauge used to check bearing clearance:
A.Wire gauge
B.Dial gauge
C.Purg gauge
D.Plastic gauge
Ans:D
39.Distributor shaft supported by:
A.Ball bearing
B.Shell bearing
C.Bush bearing
D.Needle bearing
Ans:C
40.To set ignition timing fly wheel TDC mark is coincide with:
A.Timing back plate
B.Mark on Cam Shaft gear
C.Mark on Crank shaft gear
D.Fly wheel housing pointer
Ans:D
41. The two –stroke cycle engine has ports in the:
A.Piston
B.Cylinder walls
C.Cylinder head
D.All of these
Ans:B
42.Scavenging is the process of removing:
A.Burnt gases from the engine cylinder
B.Burnt gases from the crank case
C.Burnt gases from the cylinder head
D.All of these
Ans:A
43.In a diesel engine,fuel and air mix together in the :
A.Carburettor
B.Injector
C.Combustion cahmber
D.Inlet port
Ans:C
44.The use of flywheel is:
A.To rotate the entine by starting motor
B.To mount clutch assembly
C.To store the energy
D.None of these
Ans:C
45.Compression ratio of modern petrol engine is:
A.7:1
B.13:1
C.18:1
D.10:1
Ans:D
46.Function of ECM is:
A.To charge the engine according to the requirement
B.To start the engine smoothly
C.To control the emission
D.To increase engine life
Ans:A
47.Air fuel mixture should be lean for:
A.Starting
B.Cruising
C.Idling
D.None of these
Ans:B
48.In the throttle-body injection system,there is:
A.One injector for the engine
B.One injector for each cylinder
C.One injector for each spark plug
D.None of these
Ans:A
49.In the cam,the distance between the base circle and the nose is called:
A.Flank
B.Lobe
C.Lead
D.Lift
Ans:D
50.The ratio between BHP and IHP is called:
A.Thermal efficiency
B.Engine efficiency
C.Mechanical efficiency
D.Power efficiency
Ans:C
51.Air compossor is used for:
A.Multipurpose
B.To lift the car only
C.To lift and remove the wheel
D.To grind the chisel
Ans:A
52.The catalyst which is used in the reducing converter is:
A.Platinum
B.Rhodium
C.Charcoal
D.Sodium
Ans:B
53.Engine r.p.m is checked by:
A.Ammeter
B.Voltmeter
C.Hydrometer
D.Tachometer
Ans:D
54.The engine unit temperature gauge is immersed in:
A.Fuel
B.Fluid
C.Oil
D.Water
Ans:D
55.Important pollutants of the engine exhaust are:
A.HC,CO2 and H2O
B.HC,CO and Nox
C.HC,CO and CO2
D.All of these
Ans:B
56.The ends of stator winding attached to the :
A.Field coil
B.Carbon brush
C.Copper brush
D.Diodes
Ans:D
57.The charcoal particles of the canister absorb
A.Gasoline vapour
B.Nitrogen oxide
C.Carbon monoxide
D.All of this
Ans:A
58.The space required to accommodate the rotating flywheel magneto is:
A.More
B.Wider
C.Narrow
D.Less
Ans:D
59.Adjustment of the ignition timing can be done by:
A.Vaccum gauge
B.Stop watch
C.Stroboscopic light
D.Dwell meter
Ans:C
60.Perished wiper  blade causes:
A.Over heat
B.Noise
C.Stops completely
D.Slow working
Ans:B
61.The unit which controls the maximum oil pressure in the lubricating system is:
A.Pump rotor
B.Oil filter
C.Pressure release valve
D.By pass valve
Ans:C
62.In horn,the diaphragm vibration per second is:
A.3 times
B.30 times
C.300 times
D.3000 times
Ans:C
63.The engine fan in the maruti  car is controlled:
A.Mechanically
B.Electrically
C.Hydraulically
D.Pneumatically
Ans:B
64.The head light parts can be replaced in:
A.Prefocused bulb
B.Sealed beam
C.Flush fitting type
D.Halogen bulbs
Ans:A
65.Aneroid is  a device:
A.For cold starting
B.For easy running
C.For decompression
D.For controlling emission
Ans:D
66.The flasher light bulbs flash at the rate of:
A.40-flashes/min
B.80-flashes/min
C.100-flashes/min
D.120-flashes/min
Ans:B
67.Series winding of solenoid is generally made of:
A.Thin wire
B.P.V.C.Wire
C.Flex wire
D.Thick wire
Ans:D
68.The starter armature rotates due to magnetic poles:
A.Attraction
B.Repulsion
C.Vibration
D.Armature winding
Ans:D
69.When the dynamo voltage is more than the battery voltage,the voltage flows to the :
A.Field winding
B.Shunt winding
C.Series winding
D.Armature winding
Ans:B
70.Distributor shaft is supported by:
A.Ball bearing
B.Shell bearing
C.Bush bearing
D.Needle bearing
Ans:C
71.The main purpose of pressure radiator cap is to:
A.Pressurise the system
B.Increase air water circulation
C.Help to develop vaccum in the system
D.Avoid build up of pressure
Ans:A
72.The maximum value of axial force at the clutch which a driver can apply while driving ,without getting fatiguedisapproximately:
A.10 N
B.100 N
C.500 N
D.5000 N
Ans:B
73.In which type of steering gearbox variable steering ratio is achieved?
A.Worm and roller steering gear
B.Worm and nut steering gear
C.Worm and sector steering gear
D.Rack and pinion steering gear
Ans:A
74.The component of the torque converter that allows multiplication of torque is the :
A.Turbine
B.Impeller
C.Pump
D.Stator
Ans:D
75.Salisbury type rear axle casing is also known as:
A.Banjo type casing
B.Unitized carrier casing
C.Separate carrier casing
D.None of these
Ans:B
76.Maximum room in the engine compartment is provided with:
A.Wishbone type suspension
B.Mcpherson strut suspension
C.Rigid axle suspension
D.Vertical guide suspension
Ans:A
77.The steering ratio for manual steering of cars is approximately:
A.5
B.50
C.15
D.100
Ans:C
78.The purpose of tyre sipes is to:
A.Increased tread tyres
B.Decrease noise level
C.Increase traction
D.Provide softer ride
Ans:C
79.The maximum disc runout allowed on the vehicle is generally:
A.1 mm
B.0.5 mm
C.0.1 mm
D.0.01 mm
Ans:C
80.If proportioning valve is not working:
A.Front brakes may lock
B.Rear brakes may lock
C.Front brakes may drag
D.Rear brakes may drag
Ans:A
81.Wagon tragedy was a tragic incident in connection with:
A.Quit India Movement
B.1857 Revolt
C.Malabar Rebellion
D.First World War
Ans:C
82.Who was the President of the  Lahore session of Indian National Congress?
A.Subhash Chandra Bose
B.Jawaharlal Nehru
C.Mahatma Gandhi
D.Moulana Azad
Ans:B
83.Kanneerum Kinavum is the autobiography of:
A.V.T.Bhattathiripad
B.E.M.S.Namboodiri pad
C.Mannath Padmanabhan
D.Kumaranasan
Ans:A
84.Lucknow pact was in the year:
A.1915
B.1914
C.1916
D.1919
Ans:C
85.Birth place of Ayyankali:
A.Kaladi
B.Chempazhanthi
C.Kollur
D.Venganoor
Ans:D
86.Doctrine of Lapse was introduced by:
A.Lord canning
B.Lord Lytton
C.Lord Dalhousie
D.Lord Wellesley
Ans:C
87.The incident which persuaded Gandhiji to stop non co-operation movement:
A.Dandi March
B.Chauri Chaura Incident
C.Rowlet Act
D.Jalianwalabag Massacre
Ans:B
88.The First Indian State formed on linguistic basis was:
A.Kerala
B.TamilNadu
C.Goa
D.Andhra Pradesh
Ans:D
89.Who was called the Lincoln of Kerala?
A.Dr.Palpu
B.Pandit K.P.Karuppan
C.Vagbhatanada
D.K.Kelappan
Ans:B
90.Sati was abolished by William
A.1829
B.1839
C.1821
D.1921
Ans:A
91.The social reformer Poykayil Yohannan was popularly known sa:
A.Kumaraguru
B.Vagabhadanada
C.Ayyankali
D.Dr.Palpu
Ans:A
92.The First Lady President of Indian National Congress:
A.Indira Gandhi
B.Vijayalakshmi Pandit
C.Sarojini Naidu
D.Annie Beasant
Ans:D
93.The boundary line between India and Pakistan:
A.Macmohan line
B.Durant line
C.Radcliff line
D.Countoor line
Ans:C
94.Who among the following is not a member of Cabinet Mission?
A.A.V.Alexander
B.George Simon
C.Pethick Lawrance
D.Stafford Crips
Ans:B
95.Sir  Sayed Ahamed Khan was the founder of:
A.Khilafat movement
B.Sudhi movement
C.Quit Indian Movement
D.Aligarh movement
Ans:D
96.The only Indian leader who participated in the three round table conference was:
A.Gandhi
B.B.R.Ambedkar
C.Rajendra Prasad
D.C.R.Das
Ans:B
97.Who is the father of Kerala Renaissance?
A.K.Kelappan
B.Sahodaran Ayyappan
C.Sree Narayan Ayyappan
D.Kumaranasan
Ans:C
98.Political Party formed by Subhash Chandra Bose:
A.Gaddar Party
B.Swarajist Party
C.Bombay association
D.Forward Block
Ans:D
99.The place where the revolt of 1857 was broke out:
A.Meerut
B.Surat
C.Delhi
D.Lucknow
Ans:A
100.Brahmananda Sivayogi was the founder of:
A.Ananthamatham
B.Atma Vidyasangam
C.NSS
D.SNDP
Ans:A


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email