30 July 2015

// // Leave a Comment

REPORTER GRADE II(MALAYALAM),LEGISLATURE SECRETARIAT SOLVED PAPER 2015

REPORTER GRADE II(MALAYALAM),LEGISLATURE SECRETARIAT
EXAM DATE:07-04-2015
1.The real name of Thycaud Ayyaguru:
A.Narayana
B.Subbarayar
C.Velayudhan
D.Raman Pillai
Ans:B
2.Who wrote ‘Gajendramoksham vanjipattu?
A.Velayudha Panicker
B.Ramapurathu Warrior
C.Kunjan Nambiar
D.Sree Narayana Guru
Ans:D

3.Who introduced the idea’A School along with every church’?
A.Kuriakose Elias Chavara
B.St.Alphonsa
C.St.Augustine
D.St.Thomas
Ans:A
4.Who gave the title “The King of Pulaya Community?
A.Nehru
B.Patel
C.Gandhiji
D.Ambedkar
Ans:C
5.The first president of Nair Service Society:
A.Mannathu Padmanabhan
B.K.Kelappan
C.K.Paramu Pillai
D.Ramakrishna Pillai
Ans:B
6.Chattampi Swamikal attained Samadhi at:
A.Varkala
B.Mannanam
C.Kannanmoola
D.Panmana
Ans:D
7.Kerala Kaumudi started by:
A.K.P.Kesava Menon
B.C.V.Kunjiraman
C.Vakkom Abdul Rahiman
D.C.Krishnan
Ans:B
8.Savarna Jatha was organized in connection with:
A.Vaikom Sathyagraha
B.Guruvayoor Sathyagraha
C.Paliam Satyagraha
D.Kayal Satyagraha
Ans:A
9.The Captain of the volunteer Corps of Guruvayoor satyagraha:
A.K.Kelappan
B.T.K.Madhavan
C.Krishnan
D.A.K.Gopalan
Ans:D
10.Who popularized Arabic Malayalam by publishing an Arabic Malayalam monthly called”Al Islam”?
A.K.Ramakrishna Pillai
B.Vakkam Abdul Khadar Moulavi
C.Abdul Rahiman
D.Moyyinkutty
Ans:B
11.Who won the title ‘Kerala Panini?
A.Kerala Varma Valiyakoithampuran
B.Kunhikuttan Thampuran
C.A.R.Rajaraja Varma
D.Vasudeva Bhattathiri
Ans:C
12.The famous literary work of Ulloor S.Parameswara Iyer:
A.Veenapoove
B.Umakeralam
C.Sahithya manjari
D.Vritha manjari
Ans:B
13.’Vishakanyaka’ is the literary work of:
A.Lalithampika Antharjanam
B.Basheer
C.Thakazhi
D.S.K.Pottakkad
Ans:D
14.Editor of Vidyavinodini:
A.C.Achuthamenon
B.K.Bhaskaran Nair
C.M.R.Nair
D.E.M.Kovoor
Ans:A
15.Yachana Yatra of 1931 was led by:
A.Kumarapanicker
B.M.R.B. Bhattathiri
C.V.T.Bhattathiripad
D.P.K.Raghava Panicker
Ans:C
16.Author of the book ‘A Short Story of the Peasant Movement in Kerala:
A.Nehru
B.E.M.S.Namboodiripad
C.Achuthamenon
D.Anandathirtha
Ans:B
17.Who founded the ‘Arya Samajam’ in 1907?
A.Sahodaran Ayyappan
B.Agmananda Swami
C.Vaikunda Swami
D.Pandit Karuppan
Ans:D
18.Who set up the Travancore Cherama Mahajana sabha in 1921?
A.Pampadi John Joseph
B.Subhanandra Guru
C.T.K.Madhavan
D.Ayyankali
Ans:A
19.The real name of Poikayil Sree Kumara Gurudeva:
A.Ayyappan
B.Kunjan
C.Yohannan
D.Kumaran
Ans:C
20.Who was the Drafting Committee Chairman of the Constituent Assembly?
A.Ambedkar
B.Rajendraprasad
C.John Mathai
D.A.K.Menon
Ans:A
21.52nd Constitutional Amendment is:
A.Panchayathi Raj
B.National Capital territory
C.Anti-Defection Law
D.Addition of new language
Ans:C
22.Who was the first acting President of India?
A.Muhammed Hidayathulla
B.V.V.Giri
C.B.D.Jetti
D.Zakkir Hussain
Ans:B
23.In which state the President’s Rule declared first?
A.Punjab
B.Kerala
C.Travancore-Cochin
D.Bihar
Ans:A
24.Who inaugurated the Indian Parliament?
A.Lord Mountbatten
B.Lord Irwin
C.Lord Mayo
D.Lord Curzon
Ans:B
25.Who was the first cabinet minister who resigned from central government of India?
A.V.P.Singh
B.Moraji Desai
C.R.K.Shanmugham Chetti
D.Lal Bahadoor Sastri
Ans:B
26.The first Chief Justice of Supreme Court:
A.Harilal J.Kenia
B.J.C.Shah
C.P.N.Bhagavathi
D.R.S.Pathak
Ans:A
27.’Watch Dog’ of Indian Public Finance:
A.Attorney General
B.Finance Commissionn
C.Advocate General
D.Controller and Auditor General
Ans:D
28.Who appoint the Chief Information Commissioner of India?
A.President of India
B.UPSC
C.Lok Sabha Speaker
D.Prime Minister
Ans:A
29.Lower house of Indian Parliament:
A.Lok Sabha
B.Rajya Sabha
C.House of commons
D.Senate
Ans:A
30.The State of Travancore –Cochin came into existence on:
A.July 11,1947
B.July 1,1948
C.July 1,1949
D.July 5,1949
Ans:C
31.The oldest High court in India”
A.Kerala
B.Calcutta
C.Tamil Nadu
D.Chennai
Ans:B
32.Head quarters of UNICEF:
A.Paris
B.London
C.Geneva
D.New York
Ans:D
33.National Youth day:
A.12th January
B.8th June
C.12th February
D.1st October
Ans:A
34.Out of 250 members if Rajya Sabha -------------are nominated by the President
A.6
B.10
C.12
D.11
Ans:C
35.New name of the planning Commission:
A.Neethi Ayog
B.Swach Bharath
C.Neethi Bharath
D.Neethi Yojana
Ans:A
36.Who is the exponent of Swach Bharath?
A.Narendra Modi
B.Man Mohan Singh
C.Indira Gandhi
D.Narasimha Rao
Ans:A
37.The longest railway platform in the world:
A.Kharagpur
B.Gorakhpur
C.Udayapur
D.Chennai
Ans:B
38.India’s first electric bus launched in:
A.Hyderabad
B.Gandhinagar
C.Bombay
D.Bangalore
Ans:D
39.Malala Yusafzay now lives in:
A.Washington
B.Paris
C.Birmingham
D.Pakisthan
Ans:C
40.’Playing it My Way’ is the autobiography of:
A.Dhoni
B.Sachin Tendulkar
C.Kapil Dev
D.Sunil Gavaskar
Ans:B
41.’One Life is not enough’ is written by:
A.Vinod Rai
B.P.C.Parakh
C.Natwar Singh
D.Jaswanth Singh
Ans:C
42.The Present Lok Sabha Speaker
A.Sumithra Mahajan
B.Smrithi Irani
C.Uma bharathi
D.Sushama Swaraj
Ans:A
43.The first kerosene free city in India:
A.Calcutta
B.Bombay
C.Chennai
D.Delhi
Ans:D
44.The National flag of India was designed by:
A.Tagore
B.Pingali Vengayya
C.Nareesa Mehta
D.Bankim Chandra Chatterji
Ans:B
45.Nelumbonucifera is the scientific name of:
A.Baniyan tree
B.Tulasi
C.Lotus
D.Marigold
Ans:C
46.Which article of the Indian Constitution deals with right to constitutional remedies?
A.Article 14-18
B.Article 32
C.Article 23-24
D.Article 31
Ans:B
47.Gumti Wild Life Sanctuary is in:
A.Tripura
B.West Bengal
C.Uttaranchal
D.Sikkim
Ans:A
48.Kalamandalam Sathya bhama is famous for:
A.Kadhakali
B.Kuchupudi
C.Bharathanatyam
D.Mohiniyattam
Ans:D
49.Deficiency of Vitamin B1 Creates :
A.Night Blindness
B.Anemia
C.Rickets
D.Beriberi
Ans:D
50.Who gave permission to wear upper clothes for Channar woman on 28th July 1859?
A.Utradam Tirunal Marhanda Varma
B.Swathi Thirunal
C.Dharmaraja
D.Gouri Lakshmibai
Ans:A
51.What is a portion of a document in which you set certain page formatting options?
A.Page set up
B.Section
C.Page
D.Document
Ans:B
52.Which of the following is not available on the Ruler of MS Word Screen?
A.Left indent
B.Right indent
C.Centre Indent
D.Top Indent
Ans:D
53.By pressing F12,which of the following will happen?
A.Save as dialogue box will open
B.Save dialogue box will open
C.Open dialogue box will open
D.Close dialogue box will open
Ans:A
54.How will MS word will respond in repeated word?
A.A Blue wavy line under the repeated word
B.A Red wavy line under the repeated word
C.A Green wavy line under the repeated word
D.None of these
Ans:B
55.Which is not a type of margin?
A.Top
B.Right
C.Left
D.Centre
Ans:D
56.What will be the use of Ctrl+J?
A.Insert Image
B.Insert Symbol
C.Align justify
D.Search
Ans:C
57.What is the use of Bookmarks?
A.To correct the spelling
B.To Ignore spelling mistakes
C.To save alignment as it is
D.To jump to a specific location in the document
Ans:D
58.On which page the Header or Footer is printed by default?
A.On first page
B.Every page
C.On last page
D.On alternate page
Ans:B
59.Which of these toolbars allows changing of fonts and its sizes?
A.Standard toolbars
B.Options
C.Formatting toolbars
D.Drawing toolbars
Ans:C
60.Sperscript,subscript,outline,emboss,engrave are known as:
A.Text effects
B.Font effects
C.Clip art
D.Word art
Ans:B
61.Which of the following software is used for creating letters and papers?
A.Operating programme
B.Database
C.Word processor
D.SPARK
Ans:C
62.Which of the following is not paragraph formatting?
A.Alignment
B.Indenting
C.Margins
D.Boldface
Ans:D
63.Which of the following is not a part of merge process?
A.Data filed
B.Merge field
C.Data Source
D.Main Document
Ans:A
64.When you want to view different parts of a document without moving the insertion point?
A.Use the previous page or next page buttons
B.Use the Key board
C.Use the Vertical and Horizontal Scroll bars
D.Use the Zoom button
Ans:C
65.Which enables us to send the same letter to different persons?
A.Macros
B.Template
C.Split
D.Mail Merge
Ans:D
66.Home key:
A.Move the cursor beginning of the document
B.Moves the cursor beginning of the line
C.Moves the cursor beginning of the screen
D.Moves the cursor beginning of the paragraph
Ans:B
67.Which of the following is true regarding Page Orientation of a Document?
A.Page Orientation can be change at any time
B.Page Orientation of document  determines by printer
C.Page Orientation of  a document cannot be changed
D.Page Orientation of a document cannot be changed
Ans:A
68.-------------formatting is the process of changing the way letters.numbers,punctuation marks,and symbols appear on the screen and in print.
A.Document
B.Character
C.Paragraph
D.Object
Ans:D
69.What is Gutter margin?
A.Margin that is added to the left margin when printing
B.Margin that is added to the right margin when printing
C.Margin that is added to the binding side of page when printing
D.Margin that is added to the outside of the page when printing
Ans:C
70.Change the -----------to create a document in wide format
A.Page Orientation
B.Page Margins
C.Paper Style
D.Paper Source
Ans:A
71.In a Typewriter.dogs are located under the:
A.Carriage
B.Pinion wheel
C.Universal bar
D.Escapement wheel
Ans:D
72.The step by step movement of the carriage will not happen due to:
A.Failure of dog block
B.Less tension of main spring
C.Breaking of carriage strap
D.Breakdown of carriage release lever
Ans:A
73.Keyboard is fixed as per the arrangement of:
A.Alphabets
B.Frequency of their occurrences
C.Convenience of the invertor
D.None of these
Ans:B
74.In a typewriter,bell is fixed:
A.In the type basket
B.In the Key board
C.In the carriage
D.Behind the typewriter
Ans:C
75.Carriage rack moves on the :
A.Rigid dog
B.Loose dog
C.pinion wheel
D.escapement wheel
Ans:C
76.The ribbon rises to the typing point when:
A.Character key is pressed
B.Spacebar is pressed
C.Tabular bar is pressed
D.Back space is pressed
Ans:A
77.Before cutting stencil paper,the following parts has to be adjusted:
A.Tabulator bar
B.Touch indicator
C.Line Space liver
D.Ribbon Indicator
Ans:D
78.The cylinder ratchet wheel is used for:
A.Smooth movement
B.Ribbon movement
C.Line spacing
D.Carriage movement
Ans:C
79.The main spring tension is distributed to the carriage through the:
A.Rigid dog
B.Draw cord
C.Loose dog
D.Pinion wheel
Ans:B
80.The movement of the carriage is controlled by:
A.Character keys
B.Main spring tension
C.Escapement wheel
D.Loose dog and Ripid dog
Ans:D
81.Pinion wheel acts as an agent between Escapement wheel and :
A.Universal Bar
B.Carriage Rack
C.Loose Dog
D.Rigid dog
Ans:B
82.The rubber roller placed under the cylindrical drum to feed the paper is called:
A.Wavering Roller
B.Reed Roller
C.Impression Roller
D.Indicator
Ans:B
83.The carriage will stop suddently,if:
A.The draw cord is cut off
B.The carriage rack is worn out
C.The ribbon is cut off
D.The cylinder is worm out
Ans:A
84.The necessity for having two dogs in typewriter is:
A.For automatic ribbon movement
B.For getting step by step movement of the carriage
C.For type bar action
D.For typing work
Ans:B
85.Universal bar is connect to the :
A.Dog block
B.Main Spring
C.Type bar segment
D.Carriage Return Lever
Ans:C
86.By default ,on which page the Header  & footer is printed ?
A.On the first page
B.On alternating page
C.On every page
D.None of these
Ans:C
87.Graphics of word processor.
A.Clip Art
B.Peripheral
C.Highlight
D.Executive
Ans:A
88.In M.S.Word Ctrl+W is used for:
A.Update the current web page
B.Open the print dialogue box
C.Open new window
D.Close the current window
Ans:D
89.What is the default number of lines to drop for drop cap?
A.3
B.10
C.15
D.20
Ans:A
90.How many columns can be inserted in a word document in Maximum?
A.55
B.50
C.45
D.40
Ans:-------
91.Which is the function of Ctrl+B in MS Word?
A.It converts selected text into the next larger size of the same font
B.It makes the selected text bold
C.It applies Italic formatting the selected text
D.None
Ans:B
92.In MS Word shortcut SHIFT+Delete is used to:
A.Delete the selected item permanently without placing the item in the Recycle Bin
B.Create a shortcut to the selected item
C.Rename the selected item
D.Copy the selected item
Ans:A
93.What is the maximum number of lines you can set for a Drop Cap?
A.10
B.15
C.20
D.25
Ans:A
94.What do you mean by vertical separation between columns?
A.Orientation
B.Gutter
C.Margin
D.Index
Ans:B
95.How many ways you can save a document?
A.5
B.3
C.2
D.4
Ans:A
96.Which option is not available in insert Table Autofit behavior?
A.Auto fit to Column
B.Auto fit to window
C.Fixed column Width
D.Auto fit to Contents
Ans:C
97.Autocorrected option was originally designed to replace----------words as you type
A.Grammatically incorrect
B.Mispelled
C.Short and repetitive
D.None of these
Ans:B
98.Drop cap means:
A.Small case
B.All caps
C.Title case
D.None of these
Ans:D
99.Changing the appearance of a document is called:
A.Proofing
B.Editing
C.Formattng
D.Mailing
Ans:C
100.Landscape is:
A.A Font Size
B.A paper size
C.A page Layout
D.A page Orientation
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email