6 July 2015

// // Leave a Comment

SET 2015 SOLVED PAPER

SET 2015
EXAM DATE:7-6-2015
   PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which of the following is a teacher related factor promoting learning?
A.Mastery of the Subject matter
B.Provision of Infrastructure
C.Availability of teaching learning resources
D.Nature of the curriculum
Ans:A
2.According to Vygotsky,which among the following factors influences learning significantly?
A.Heredity
B.Moral
C.Physical
D.Social
Ans:D
3.The term socialization in educational context means that the children are to
A.Develop their  social norms
B.Respect authority and elders
C.Adapt and adjust to social environment
D.Always follow social norms
Ans:C

4.Which of these is an effective study skill?
A.Managing time
B.Ensuring proper lighting and ventilation
C.Making a ‘To-do-List’
D.Arranging a comfortable seat
Ans:A
5.Which of the following qualities are desirable  in a teacher?
i.Postitive attitude
ii.Exemplary personality
iii.Presentable appearance
A.i and ii only
B.ii and iii only
C.i and iii only
D.i,ii and iii
Ans:D
6.Grouping ideas or details that are stored and recalled together as a unit is an example of
A.Inferencing
B.Compilation
C.Expertise
D.Chunking
Ans:D
7.What are the indicators of professionalism in a Teacher?
A.Commitment,English language proficiency,time management
B.Subject competence,commitment,English language proficiency
C.Subject competence,English language proficiency,time management
D.Subject competence,commitment,time management
Ans:D
8.To grow  and develop professionally,a teacher has to
A.Comply  with school and state regulations
B.Provide service to the school
C.Maintain relationship with colleagues
D.Enhance content knowledge and pedagogic skills
Ans:D
9.Which of the following kids of instruction is frequently cited as the opposite to discovery learning?
A.Simulation games
B.Expository teaching
C.Mastery learning
D.Schema learning
Ans:B
10.Which  of the following  is the apex institution in the area of teacher education,planning and administration?
A.NCERT
B.NCTE
C.NUEPA
D.SIET
Ans:C
11.The issue of academic burden on students was examined by
A.Adiseshiah Committee
B.Iswar Bhai Patel Committee
C.Mathur Committee
D.Yashpal Committee
Ans:D
12.Management of knowledge does not involve
A.Coating a knowledge base
B.Assessing the situation
C.Determining a purpose
D.Disseminating the information
Ans:B
13.A school functions best when
A.The Head Teacher has control of all the operations
B.The duties and responsibilities are apportioned among the staff
C.NeitherA nor B
D.Both A and B
Ans:D
14.Which of the following is incorrectly matched?
A.Piaget-Cognitive Development
B.Kohlberg-Moral Development
C.Skinner-Classical Conditioning
D.Thorndike-Trial and Error
Ans:C
15.Biggest advantage of student  teacher interactions is that it
A.Encourages students to ask more questions
B.Provides for teacher satisfaction
C.Facilitates effective learning
D.Improves group dynamics
Ans:C
16.The story that serves best as an example for Cognitive Dissonance Theory of Learning
A.The thirsty Crow
B.The Story of King Midas
C.The Fox and the Grapes
D.The Hare and the Tortoise
Ans:C
17.If majority of students in a class misbehaves,it means that
A.There are distractions in the class
B.There are too many rules to be followed
C.Lack of code of conduct
D.General indiscipline among students
Ans:D
18.Young adolescents rebel to express their
A.Disapproval of discipline by elders
B.Lack of opportunity for creativity
C.Desire for freedom
D.Parental inadequate
Ans:C
19.The instructional strategy through which students advance  to a new learning concept after they have learned  its prerequisite concept is called
A.Individual learning
B.Constructive learning
C.Cooperative learning
D.Mastery learning
Ans:D
20.The psychologist whose research findings expressed the view that like Intellectual development,value development also takes place in stages and follows a regular sequence
A.Albert Bandura
B.Lawrence Kohlberg
C.Erikson
D.Jean Piaget
Ans:D
21.Learning that results from the consequence of behaviors is called
A.Extinguished conditioning
B.Operant conditioning
C.Classical conditioning
D.Positive conditioning
Ans:B
22.A student in your class steals money.This habit can be removed if
A.He is frightened by harsh punishment
B.The cause  or causes of his stealing habit is discovered
C.He is warned about informing the police
D.He is completely ignored
Ans:B
23.Which of the following situations will cause maximum difficulty for a child in the initial stages of teaching reading?
A.Confusion of left and right directionality
B.Having an IQ of 90
C.Never having attended Nursery school
D.Having older siblings who can read
Ans:A
24.Multiple intelligence are evidenced in
A.Interests
B.Individual differences
C.Socio-economic status
D.Exposure
Ans:B
25.Who among the following wrote that ‘Human mind at birth is a Tabula Rasa’?
A.John Locke
B.John Dewey
C.Plato
D.Spencer
Ans:A
26.Which of the following deals with Philosophical questions put by  Nachiketa and answers given by Yama?
A.Isha Upanishad
B.Kenopanishad
C.Katopanishad
D.Mundakopanishad
Ans:C
27.Information or knowledge is stored and encoded in the memory in three modes.Whose theory is this?
A.Jerome Bruner
B.Albert Bandura
C.Noam Chomsky
D.Susan Carey
Ans:A
28.Match the following lists:
List-1
I.Gandhi
II.Tagore
III.Aurobindo
IV.Vivekananda
List-2
1.Shantiniketan
2.Integral Yoga
3.Gurukul
4.Man Making
5.Wardha Scheme
A.I-5,II-1,III-2,IV-4
B.I-5,II-1,III-4,IV-2
C.I-3,II-4,III-2,IV-5
D.I-1,II-2,III-4,IV-5
Ans:A
29.”Education doesn’t bring about social change;rather the social change results into an educational change.”This view of Education was of
A.John Dewey
B.Durkheim
C.Kant
D.Russell
Ans:C
30.When was the Central University of Kerala(CUK)established?
A.2015
B.2013
C.2009
D.2004
Ans:C
31.Which of the following teaching models involves the process of defining the concept by determining the attributes that are absolutely essential to the meaning and disregarding those that are not?
A.Concept Attainment Models
B.Concept Development Model
C.Social Inquiry Model
D.Cooperative Learning
Ans:A
32.Which of the following teaching models involves group interdependence and working for shared goals?
A.Concept  Attainment Model
B.Concept Development Model
C.Social Inquiry  Model
D.Cooperative Learning
Ans:D
33.Which of the following means ‘Being able to look at our own professional behavior and practice with the intention of improving and developing’?
A.Reflective practice
B.Mentoring
C.Professional development
D.Team teaching
Ans:A
34.Which of the following will be most effective for teaching learning,according to Dale?
A.Movies
B.Still pictures
C.Role play
D.Demonstration
Ans:C
35.Which of the following  is concerned with improvement of teaching skills preferably by self practice and self-criticism?
A.Micro teaching
B.Role playing
C.Practice teaching
D.Lesson planning
Ans:A
36.A concurrent evaluation of a programme is an example of
A.Basic research
B.Applied research
C.Action research
D.Explorative research
Ans:C
37.Which of the following is NOT one of the functions of review of related literature in Research?
A.Bring clarity and focus to research area
B.Improve methodology
C.Contextualize the findings
D.Analyze the Data
Ans:D
38.In the Continuous and  Comprehensive evaluation,the weightage given to Formative Assessment(FA)in classes VI to VII is
A.60%
B.40%
C.35%
D.65%
Ans:B
39.The type of grading followed by CBSE in scholastic aspect is
A.Percentage grading
B.Absolute grading
C.Relative grading
D.Mastery grading
Ans:C
40.Which of the following endeavor to bring together all digital resources for school system for all classes,all subjects and all levels?
A.CIET
B.MHRD
C.NCERT
D.NROER
Ans:D
41.The use of audio-visual aids for instruction does not intend to
A.Develop instructional plans
B.Provide sensory experiences
C.Enhance teaching skills
D.Improve effectiveness of the teaching process
Ans:A
42.The nodal agency for implementing EDUSAT network for rural schools in Kerala
A.VICTERS
B. IT@ School
C.SCERT
D.SIET
Ans:B
43.The famous Quote the supreme end of educative process should be training of character and personality of students in such a way that they will be able to  realize their full potentialities and contribute to the well-being of the community ‘ Is from which of the following
A.Education Commission(1964-66)
B.National Policy of Education(1986)
C.University Education Commission(1962)
D.National Commission of Secondary Education(1952-1953)
Ans:D
44.Crisis of values occurs when there is
A.Deterioration of values
B.Contradiction of values
C.Shift in priority of values
D.Reversal of values
Ans:B
45.Which of the following constitutional value is to ensure that freedom of one does not become tyranny for the other?
A.Fraternity
B.Equality
C.Liberty
D.Justice
Ans:D
46.When the teacher asks a student,”Do you like your work?What would you do to improve it”,the teacher is
A.Accepting the mistake
B.Avoiding impulsive judgement
C.Giving positive reinforcement
D.Increasing intrinsic motivation
Ans:B
47.Which among the following are key dimensions that determine success of school value education programme?
1.Leadership
2.School ethos,policies and practices
3.Relationships and modeling
4.Teacher and classroom practices
A.1 only
B.1 and 2 only
C.1 and 3 only
D.1,2,3 and 4
Ans:D
48.A value system ensures
A.Fulfilment of needs
B.Social sustainability
C.Lifelong employment
D.Reinforcement of attitudes
Ans:B
49.Independent learners exhibit high
A.Academic achievement
B.Comprehension
C.Self-reliance
D.Self-concept
Ans:C
50.Which of the following  is the most important factor underlying the success of a beginning teacher?
A.Scholarship
B.Communication skills
C.Personality and ability to relate  to the class
D.Organizational skills
Ans:C
51.Which of the following theories has implication that the teacher has to provide  a wide  variety of tasks to cater to diverse learning styles of learners?
A.Piaget’s cognitive development theory
B.Vygotsky’s socio cultural theory
C.Kohlberg’s moral development theory
D.Gardner’s multiple intelligence theory
Ans:D
52.Individual attention  is very important in the teaching learning process because
A.Children like extra attention
B.Parents prefer extra attention to their kids
C.Teacher can control the class in a better way
D.Children develop and learn at different rates
Ans:D
53.If  students alleged a teacher for showing favoritism to some students in evaluation the teacher should
A.Explain the situation to them
B.Show the answer scripts to satisfy them
C.Ignore such allegations
D.Take action against such students
Ans:B
54.Which of the following is true regarding Continuous and comprehensive evaluation?
A.It encourages cramming
B.It does not encourage regular study
C.It evaluates student’s performance in scholastic and co scholastic aspects
D.It does not require regular attendance
Ans:C
55.Which of the following is not appropriate for a good teacher?
A.Genuine interest in the subject
B.Rapport with students
C.Enthusiastic in teaching
D.Resistance to change and adapting to new situations
Ans:D
56.There are many conflicts and misconceptions in the field of education due to the fact that
A.Problems in education have inherent Subjectivity
B.Problems encountered in  education are not amenable to rigorous scientific investigation
C.There are many teaching methods and procedures
D.Teachers have very wide range of skills
Ans:B
57.All of the following  are good practices regarding use of audio visual programmes in classrooms except
A.Using Globes and maps while teaching Geography
B.Teacher previewing all filmstrips to be used in the class
C.Teacher developing a weekly list of recommended television  programmes for home viewing
D.Allowing students to decide the films to be viewed in class
Ans:D
58.Which of the signals a serious lack of professionalism among teachers?
A.Self-Appraisal
B.Little or no control on the quality of instruction
C.Understanding the nature and outcome of instruction
D.Ability to manipulate instruction according to student needs
Ans:B
59.For efficient learning the learning task should be
A.Rewarding
B.Interesting
C.Adjusted to learner’s level of maturity
D.Adjusted to learner’s level of concentration
Ans:C
60.The most appropriate meaning of learning is
A.Inculeation of Knowledge
B.Modification of Behaviour
C.Personal  Adjustment
D.Acquisition Adjustment
Ans:B
61.Which of the following branch of Physics deals with the study of low temperature?
A.Acoustics
B.Biophysics
C.Cryogenics
D.Mechanics
Ans:C
62.The instrument used for measuring speed of wind is
A.Dosimeter
B.Barometer
C.Chronometer
D.Anemometer
Ans:D
63.Optical fibres used in modern communication systems are based on the phenomenon
A.Total Internal Reflection
 B.Dispersion
C.Diffraction
D.Interference
Ans:A
64.The largest mangrove forest in the world is
A.CanGio
B.Bhitarkanika
C.Sundarbans
D.Pichavaram
Ans:C
65.Which of the following is the most abundant element in the universe?
A.Helium
B.Hydrogen
C.Oxygen
D.Nitrogen
Ans:B
66.The components of bleaching powder
A.Chlorine and Sodium
B.Chlorine and Carbon
C.Chlorine and Calcium
D.Chlorine and Hydrogen
Ans:C
67.Which of the following is the nature of the ore in mineral Dolomite?
A.Sulphides
B.Oxides
C.Carbonates
D.Sulphates
Ans:C
68.The atmosphere of the earth is divided into different layers.How many layers are there?
A.Four
B.Five
C.Six
D.Eight
Ans:B
69.Rs.20,000 is borrowed at compound interest of 10% for first year ,20%  for the second year,and 10% for the third year.The amount  to be paid after 3 years  is
A.Rs.29,040
B.Rs.28,040
C.Rs.26,040
D.Rs.27,040
Ans:B
71.Complete the series  2,5,9,19,37----
A.74
B.75
C.73
D.76
Ans:B
72.A playground measuring 1200 sq.m,occupies one-sixth of a plot with length two times its breadth.Find the length of the plot.
A.120 m
B.80 m
C.140 m
D.90 m
Ans:A
73.What is the distance between the extreme  latitude points of East and West of India?
A.3210 km
B.2933 km
C.1860 km
D.2480 km
Ans:B
74.In the 12th Plan the Government intends to reduce poverty by
A.8%
B.9%
C.10%
D.7%
Ans:C
75.The ‘Phoenix Settlement’founded by Gandhi is located at/in
A.Ahmedabad
B.Gujarat
C.England
D.South Africa
Ans:D
76.Which of the following Schedule of the Constitution contains provisions of Panchayati Raj?
A.12th Schedule
B.11th Schedule
C.10th Schedule
D.7th Schedule
Ans:B
77.Which of the following is the most populous city in India?
A.Mumbai
B.Kolkata
C.Chennai
D.Delhi
Ans:D
78.In which of the following minerals India is the largest producer in the world?
A.Gold
B.Coal
C.Manganese
D.Mica
Ans:D
79.Who among the following was awarded Bharat Ratna (posthumously)In 2015?
A.Pandit Madan Mohan Malaviya
B.Moraji Desai
C.C.Rajagopalachari
D.Sardar Vallabhai Patel
Ans:A
80.Uttishthata,Jagrata,Prapya Varan Nibodhata-Whose inspirational words are these?
A.Mohandas Karamchand Gandhi
B.Rabindranath Tagore
C.Sarvepalli Radhakrishnan
D.Swami Vivekanada
Ans:D
81.The pen name of Benny Daniel is
A.Anand
B.Benyamin
C.Ekalavyan
D.Kesari
Ans:B
82.M.S.Gopalakrishnan,Lalgudi Jayaraman and T.N. Krishnan are renowned
A.Flutists
B.Violinists
C.Sitarists
D.Tablists
Ans:B
83.Which of the following art form of Kerala is the oldest existing classical theatre form of the world?
A.Kathakali
B.Koodiyattam
C.Krishnanattam
D.MargamKali
Ans:B
84.To students is a book written by
A.Rabindranath Tagore
B.H.R.Bhatia
C.Dr.Zakkir Hussain
D.Mahatma Gandhi
Ans:D
85.An Indian musician who was awarded all the top four civilian awards viz.Padma Shri,Padma Bhusan,Padma Vibhusan and Bharat Ratna
A.Ustad Bismillah Khan
B.Ustad Shivkumar Sharma
C.Ustad Zakir Hussain
D.M.Balamuralikrishna
Ans:A
86.What is the speed record set by a seven-coach magnetic  levitation train in Japan in 2015 April?
A.583 kmph
B.603 kmph
C.653 kmph
D.589 kmph
Ans:B
87.The United Nations has designated 15th June as
A.Autism Awareness Day
B.World Elder Abuse Awareness Day
C.Zero Discrimination Day
D.Global Day of Parents
Ans:B
88.Who among the following was awarded the trophy for the best athelete in men’s section in the 35th National Games?
A.Sajan Prakash
B.Dharambir
C.Dheeraj
D.Jagtar Singh
Ans:A
89.Eddie Redmaune got the 2015 Oscar Award for Best Actor for his performance in the film The Theory of Everything.This film is based on the life of
A.Martin Luther King(Jr.)
B.Thomas Alva Edison
C.Stephen Hawking
D.Abraham Lincoln
Ans:C
90.Chairman of the Law Commission of India
A.Justice K.G.Balakrishnan
B.Justice P.V.Reddi
C.Justice A.R. Lakshmanan
D.Justice A.P.Shah
Ans:D
91.Who among the following is the current Chief Election Commissioner?
A.NasimZaidi
B.Ashish Srivastava
C.H.S.Brahma
D.Dhirendra Ojha
Ans:A
92.Kailash Satyarthi who won the Nobel Peace Prize 2014 is
A.A child rights activist
B.An environmental activist
C.A green peace activist
D.A human rights activist
Ans:A
93.Who is the author of the book The Dramatic Decade:The Indira Gandhi years?
A.SitaramGoel
B.SanjayaBaru
C.Manoj Joshi
D.Pranab Mukherjee
Ans:D
94.Who among the following is the Minister of Minority  Affairs in the 16th Lok Sabha?
A.Sushma Swarj
B.Najma A Heptulla
C.Harshimrat Kaur Badal
D.Smriti Irani
Ans:B
95.The first Grama Panchayat in India to receive a National Award for Public Administration
A.Eraviperoor Grama Panchayat
B.Karakulam Grama Panchayat
C.Vellandu Grama Panchayat
D.Edavanna Grama Panchayat
Ans:A
96.Who is the President of New Zealand?
A.John Key
B.Kevin Rudd
C.Tony Abbott
D.None of these
Ans:D
97.Beauty according to Plato is an
A.Extrinsic Value
B.Intrinsic Value
C.Ultimate Value
D.Instrumental Value
Ans:B
98.Which of the following is the role of education with reference  to culture?
A.Promotion
B.Preservation
C.Modernization
D.Both A And B
Ans:D
99.”The end of all knowledge must be the building up of character”These are the words of
A.Mahatma Gandhi
B.Rousseau
C.Swami Vivekanada
D.Dr.Zakkir Hussain
Ans:A
100.The colourful mask dance of Kerala is
A.MargamKali
B.KannyarKali
C.Kummattikali
D.Oppana
Ans:C
101.Which state has the highest life expectancy at birth according to the Human Development Report published in 2011?
A.Andhra Pradesh
B.Punjab
C.Maharashtra
D.Kerala
Ans:D
102.Change of values in a society results from
A.Non-material culture changes
B.Material culture changes
C.Both A and B
D.Neither A nor B
Ans:B
103.A special form of communication that indicates how verbal information should be interpreted is called
A.Paralanguage
B.Nonverbal communication
C.Paracommunication
D.Metacommunication
Ans:D
104.Art,signs,photography,typography and drawings are forms of
A.Verbal communication
B.Non-verbal communication
C.Visual communication
D.Written communication
Ans:C
105.Making a small budget business successful does not entail
A.Using resources at hand
B.Single Ownership
C.Leasing commercial space
D.Purchasing from wholesalers
Ans:C
106.Which of the following is not a barrier to effective communication?
A.Language filtering
B.Selective perception
C.Defensiveness
D.Channel richness
Ans:D
107.Organization structure primarily refers to
A.How activities are coordinated and controlled
B.How resources are allocated
C.The location of the department and office space
D.The policy statements developed by an institution
Ans:A
108.Early stage in the life cycle of an enterprise where the entrepreneur moves from the idea stage to seeking financing,laying down the basic structure of the business and initiating operations or trading
A.Incubation
B.Incorporation
C.Startup
D.Registration in Stock Market
Ans:C
109.Which of the following are advantages of using ICT in education?
I.Enables students to learn anywhere and anytime
II.Less expensive than traditional education
III.Provides educational activities in large geographical areas  
IV.Promotes self-study by students
A.i,ii,iii and iv
B.i and iii only
C.ii,iii and iv only
D.i,iii and iv only
Ans:D
110.The actual physical network of wires,cables and satellite that connects computers and resources throughout the world is the
A.Web
B.Internet
C.E-commerce
D.Social media
Ans:B
111.A temporary storage  area in a computer’s memory is called
A.ROM
B.Cache
C.Clipboard
D.RAM
Ans:C
112.-------is  a popular technology that allows an electronic device to exchange data using radio waves.
A.Intranet
B.LAN
C.Wi-Fi
D.Internet
Ans:C
113.The rules for exchanging data between computers are called as
A.Programmes
B.Procedures
C.Protocols
D.Hyperlinks
Ans:C
114.The extensions .gov,.edu,.nic,and .net are called as
A.Mail addresses
B.DNSs
C.Domain codes
D.Email targets
Ans:C
115.A set of parallel wires connecting the CPU of a computer to all other input and output devices
A.Bus
B.Mother Board
C.BIOS
D.Chips
Ans:A
116.A social networking service offered by Google Inc.
A.Facebook
B.Google+
C.Twitter
D.Instagram
Ans:B
117.Which of the following is not a hardware?
A.Printer
B.Network card
C.Intenet browser
D.Monitor
Ans:C
118.Which of the following is not an operating system?
A.Openoffice.org
B.Linux
C.DOS
D.Windows XP
Ans:A
119.What is the function of Firewall?
A.Organizes the software installed in your computer
B.Does complex calculations
C.Edits complex documents
D.Monitors and controls incoming and outgoing data traffic
Ans:D
120.What do we call programs with free trial period or reduced functionality,before payment?
A.Shareware
B.Licensed Software
C.Freeware
D.Operating system
Ans:B


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email