28 July 2015

// // Leave a Comment

STATION OFFICER(TRAINEE),FIRE AND RESCUE SERVICES SOLVED PAPER 2015

STATION OFFICER(TRAINEE),FIRE AND RESCUE SERVICES
EXAM DATE:24-04-2015
1.When a cylinder is twisted,the internal couple of forces developed within it due to elasticity is called:
A.Elastic couple
B.Twisting couple
C.Torsional couple
D.None of these
Ans:C
2.In a diesel-engine the working substance is:
A.Mixture of diesel vapour and air
B.Diesel vapour
C.Air
D.Petrol
Ans:C


3.When a charged particle moves through magnetic field,the force acting on it is called:
A.Gravitational force
B.Lorentz force
C.Dynamic force
D.None of these
Ans:B
4.In electronics the device used convert ac power to dc power is:
A.Amplifier
B.Rectifier
C.Oscillator
D.Transistor
Ans:B
5.In Newton’s rings arrangement the radius of curvature of the lens is 1m.10th and 15th dark fringes have diameter 0.45 cm and 0.56 cm respectively.The wavelength of light used to illuminate is:
A.5.6 *107m
B.5.6*10-7m
C.56*10-7m
D.56*107m
Ans:B
6.The light is guided in an optical fiber is on the principal of:
A.Refraction
B.Reflection
C.Total Internal reflection
D.Interference
Ans:C
7.In communication system,the type of modulation which is not widely used in radio and TV transmission is:
A.Phase Modulation
B.Amplitude Modulation
C.Frequency Modulation
D.None of these
Ans:A
8.The apparent weight of a person in a freely falling elevator is:
A.Infinity
B.9.8 kg
C.9.8 gm
D.Zero
Ans:D
9.The existence of which elementary particle was confirmed by the data from Large Hadron Collider LHC in 2013?
A.Quarks
B.Higgs Boson
C.Tau Mesons
D.Electron
Ans:B
10.According to Theory of Relativity the time interval measured in  a frame moving with very high speed is:
A.Shorter than proper time
B.Longer than proper time
C.Equal to proper time
D.None of these
Ans:B
11.The value of velocity of sound in air is:
A.3331.6m/s
B.333.16m/s
C.33.16 m/s
D.3.31 m/s
Ans:B
12.In LASERs,if N,is number of atoms in ground level and N2 that in higher energy level and N2 that in higher energy level,the population inversion is achieved when:
A.N2>N1
B.N1>N2
C.N1=N2
D.None of these
Ans:A
13.A pencil is viewed through a calcite crystal.Two images are seen.The cause of this phenomenon is:
A.Diffraction
B.Interference
C.Double refraction
D.None of these
Ans:C
14.In radioactivity,the radiation which is produced by the transformation of particles in the nucleus is:
A.Alpha rays
B.Beta rays
C.Gamma rays
D.Infra red rays
Ans:B
15.The part of electromagnetic radiation with smallest wavelength is:
A.Radio waves
B.Visible spectrum
C.X-ray
D.Gamma ray
Ans:D
16.A gaseous plant hormone is:
A.Auxin
B.Ethylene
C.Gibberellin
D.Cytokinin
Ans:B
17.Palynology is the study of:
A.Fossils
B.Sepals
C.Palms
D.Pollen grains
Ans:D
18.When stomata open,guard cells are:
A.Flaccid
B.Large
C.Turgid
D.Small
Ans:C
19.Histogen theory was proposed by:
A.Hanstein
B.Schmidt
C.Nageli
D.Haberlandt
Ans:A
20.In Lamiaceae the androecium is:
A.Monodynamous
B.Tetradynamous
C.Tridynamous
D.Didynamics
Ans:D
21.A group of organisms which can be a member of Moners or Protista or Plantae:
A.Cyanobacteria
B.Algae
C.Bacteria
D.Fungi
Ans:B
22.The source of O2 is liberated in photosynthesis is:
A.H2O
B.CO2
C.H2O2
D.Carbohydrate
Ans:A
23.Edible part of mango is:
A.Epicarp
B.Endocarp
C.Mesocarp
D.Receptacle
Ans:C
24.How many female flowers occur in a cyathodium?
A.Two
B.One
C.Many
D.Three
Ans:B
25.In angiosperms,functional megaspore develops into:
A.Ovule
B.Embryo sac
C.Pollen Sac
D.Endosperm
Ans:B
26.The endosperm of gymnosperm is:
A.Haploid
B.Triploid
C.Diploid
D.Polypoid
Ans:A
27.Polyploidy can be inducted with the help of:
A.IAA
B.Gibberellin
C.Colchicine
D.Kinetin
Ans:C
28.Algal zone od coralloid root of Cycas generally has:
A.Green algae
B.Blue-green algae
C.Red algae
D.Brown algae
Ans:B
29.Agar is extracted from the members of:
A.Green algae
B.Brown algae
C.Blue-green algae
D.Red algae
Ans:D
30.The individual unit of perianth is:
A.Tepal
B.Sepal
C.Petal
D.Anther
Ans:A
31.What is the role of kidney in Mammals?
A.Removal of water and maintenance of nitrogenous substance
B.Removal of salt and retention of water
C.Removal of water and retention of salt
D.Removal of nitrogenous wastes and maintenance of water levels
Ans:D
32.Hormone Vasopressin helps:
A.To increase the amount of water resorbed in the Kidney
B.To increase the amount of  glucose resorbed in the Kidney
C.To decrease the amount of water resorbed in the Kidney
D.To decrease the amount of glucose resorbed In the Kidney
Ans:A
33.Which of the following statement is correct for  a pathogen?
A.They are all microscopic
B.They are all infectious
C.They are all macroparasites
D.They are all viral particles
Ans:B
34.Select the most accepted sequence in human evolution:
A.Astralopithecus->Ramapithecus->Homoerectus->Homo habillis->Homo Sapiens
B.Cro-Magnon man->Homo erectus->Homo habilis->Homo Sapiens
C.Astralopithecus->Ramapithecus->Homo erectus->Homo Sapiens
D.Ramapithecus->Homo habilis->Homo erectus->Homo Sapiens
Ans:D
35.Convergensi evolution will result in:
A.Homologous organs
B.Analogous organs
C.Vestigial organs
D.Both(a)and (b)
Ans:B
36.Organ transplanted individuals are given drugs to minimize the rejection of transplanted organs.How do these drugs work?
A.They act as antibiotics
B.They act as vaccines
C.They suppress the immune response in the organ transplanted individual
D.They promote antibody production in the organ transplanted individual
Ans:C
37.What is the major difference between active and passive transport?
A.Active transport takes place in plants,while passive transport takes place in animals
B.Active transport takes place in animals while passive transport takes place in plants
C.Active transport requires energy input,while passive transport does not
D.Active transport does not use membranes;while passive transport always uses membranes.
Ans:C
38.The number of six chromosomes that a human female can inherit from mother is::
A.46
B.23
C.1
D.2
Ans:C
39.T-Lymphocytes are part of
A.Antibody mediated immune response
B.Cell medicated immune response
C.First line of defense
D.Auto immunity
Ans:B
40.Sericulture is associated with:
A.Termites
B.Aphids
C.Bombyx
D.Mantis
Ans:C
41.Proteins that are designed to be exported outside of the cell are synthesized on/in:
A.Mitochondria
B.Rough Endoplasmic Reticulum
C.Smooth Endoplasmic Reticulum
D.Free Ribosomes
Ans:B
42.Which of the following is our National Animal?
A.Panthera tigris
B.Panthera leo
C.Pava cristatus
D.Cannis vulpes
Ans:A
43.Good Ozone is found in:
A.Thermosphere
B.Troposphere
C.Mesosphere
D.Stratosphere
Ans:D
44.A person with sickle cell  anaemia has advantages over the disease:
A.Hepatitis
B.Chikunguniya
C.Malaria
D.Typhoid
Ans:C
45.Which group of animals belongs to the same phylum?
A.Butterfly,Scorpion,Ants
B.Hydra,Starfish,Octopus
C.Earthworm,Hookworm,Roundworm
D.Volvox,Mosquito,Obelia
Ans:A
46.The slope of the curve
Y=1/x at x=1 equals:
A.2
B.4
C.-1
D.1
Ans:C
47.
48.limit (1-x)/1-x is:
x->1
A.1/2
B.1/3
C.1/4
D.1/5
Ans:A
49.The Parametric form of x2+y2=4 is:
A.(2 cos ,2 sin )
B.(cos,sin)
C.(-cos ,-sin)
D.sin2,2 cos2)
Ans:A
50.The value of sinh-1 1 using logarithm is:
A.log(1+2)
B.3
C.log(+)
D.log 1
Ans:A
51.The degree of the differential equation(y)2+y=x3-4 is:
A.2
B.3
C.4
D.5
Ans:A
52.The order of the largest square sub matrix whose determinant is not zero is called:
A.Symmetric
B.Skew symmetric
C.Rank
D.Null matrix
Ans:C
53.The integrating factor of the differential equation(dy/dx)+y
Tan x=x/3:
A.Tan x
B.Cos x
C.Sec x
D.Cot x
Ans:C
54.Identify the function which when differentiate or integrate is unaltered:
A.Sin x
B.log x
C.ex
D.
Ans:C
55.The value of 1/1000 when =x=1 is:
A.1
B.2
C.1/1000
D.1000
Ans:A
56.
57.
58.The matrix  is a :
A.Square matrix
B.Scalar matrix
C.Diagonal matrix
D.Unit matrix
Ans:B
59.The matrix A is singular if:
A.|A|=1
B.|A2|=1
C.|A|=0
D.|A|0
Ans:C
60.
61.--------is a non reducing sugar.
A.Glucose
B.Galactose
C.Maltose
D.Sucrose
Ans:D
62.-----------is used particularly to test the adulteration of butter
A.Acid number
B.Iodine number
C.Reichert Meissi Number
D.Saponification number
Ans:C
63.Poly styrene is------------polymer
A.Addition
B.Condensation
C.Thermosetting
D.Natural
Ans:A
64.Hypo is:
A.Sodium Sulphide
B.Sodium  Thiosulphate
C.Sodium Sulphate
D.Sodium Tetra Thionate
Ans:B
65.Bond order or zero indicates:
A.The species is highly unstable
B.The species does not exist
C.The species exist and stable
D.None of these
Ans:B
66.Additive sidewise overlap of p orbitals results in the formation of---------molecula orbital.
Ans:
67.Which of the following molecule has zero dipole moment?
A.NH3
B.CHCl3
C.CH2Cl2
D.CO2
Ans:D
68.The permanent displacement of shared electron pairs in a carbon chain towards the mor electronegative group is--------effect
A.Inductive
B.Electromeric
C.Mesomeric
D.Hyperconjugative
Ans:A
69.General Formula of alkyne series is:
A.CnH2n+2
B.CnH2n
C.CnH2n-2
D.CnH2n-4
Ans:B
70.Red Lead is:
A.Pb
B.PbO2
C.Pb3O4
D.PbO
Ans:C
71.Lead present in silver is removed by:
A.Liquation
B.Cupellation
C.Bessemerisation
D.Reduction
Ans:B
72.---------------is the purest form of carbon
A.Diamond
B.Graphite
C.Coke
D.Coal
Ans:A
73.---------is a measure of the heat content of the reactants compared to products
A.S
B. .H(Delta H)
C. .U
D. .G
Ans:B
74.Acidity of sodium bicarbonate is:
A.2
B.3
C.0
D.1
Ans:D
75.Secondary standard is:
A.K2Cr2O7
B.Na2CO3
C.NaOH
D.H2C2O4
Ans:C
76.DDT is :
A.Insecticide
B.Herbicide
C.Fungicide
D.Fertilizer
Ans:A
77.The number of vibrational degrees of freedom of CO molecule is:
A.3
B.2
C.1
D.0
Ans:C
78.Which of the following regarding 3d orbital is correct?
A.n=3 1=1 m=0
B.n=3 1=0 m=1
C.n=3 1=3 m=2
D.n=3 1=2 m=1
Ans:D
79.The hybridization of Be in BeCl2 molecule is:
A.sp
B.sp2
C.sp3
D.dsp2
Ans:A
80.Butter is an example of----------type colloid.
A.Emulsion
B.Gel
C.Sol
D.Foam
Ans:B
81.Who was the founder of “Samathva Samajam”?
A.Ayya Guru
B.Velayuda Panikker
C.Vaikunda Swamikal
D.Brahmanda Sivayogi
Ans:C
82.Who is the author of the work”Jathikummi”?
A.Anandatheerthan
B.Pandit Karuppan
C.T.K.Madhavan
D.Agamananda Swami
Ans:B
83.Arnnos  Pathiri,who prepared the first Malayalam Dictionary belongs to which country?
A.U.K
B.France
C.Hungari
D.Poland
Ans:C
84.Who wrote “Kudiyozhikkel”?
A.Vailoppally
B.Edassery
C.Changampuzha
D.Urube
Ans:A
85.Channar agitation come to an end under the direction of the Madras governor
A.Cornwalls
B.Haris
C.Wellesly
D.Clive
Ans:B
86.Point out the importance of the  satellite”Meghatropics”in relation to its field of study:
A.Environment
B.Climate change
C.Health
D.Oceanography
Ans:B
87.Vakhan Pass exists in which country?
A.India
B.Pakistan
C.Afganistan
D.Iran
Ans:C
88.Which is the major reason for global warming?
A.Carbon Dioxide
B.Oxygen
C.Nitrogen
D.Hydrogen
Ans:A
89.Barmuda Triangle belongs to which ocean:
A.Pacific
B.Indian
C.Artic
D.Atlantic
Ans:D
90.Which country controls the military camp ‘Diagogartia’?
A.U.S.A
B.France
C.Britain
D.China
Ans:A
91.Who is the Indian citizen,who reached the north pole and the south pole?
A.Rakesh Sharma
B.Ajith Bajaj
C.Kalpana Chawla
D.None of the above
Ans:B
92.Author of the work “Long walk to Freedom”:
A.Fidel Castro
B.Leon Trotesky
C.Cheguvara
D.Nelson Mandela
Ans:D
93.Which is supposed to be the reason for the death of Yaser Arafath?
A.Uranium
B.Radium
C.Thorium
D.Poloniyam
Ans:D
94.Who is  the first Indian woman to be appointed to the post of right to information commissioner?
A.Sushama Singh
B.Deepak Sandu
C.Aruna Roy
D,Arundathi Roy
Ans:B
95.The project’Obama Care’ is related to:
A.Food security
B.Health care
C.Nuclear policy
D.None of the above
Ans:B
96.Which British Prime Minister expressed regrets on the Jallianwala Bagh tragedy?
A.Clement Atley
B.Winsten Churchil
C.Margrate Thatcher
D.David Cameron
Ans:D
97.Which country gave political asylum to Edward Snoden?
A.U.S.A
B.France
C.China
D.Russia
Ans:D
98.’Burgegaleefa’is situated in which city?
A.Abudabi
B.Dubai
C.Sharja
D.Rasai Khaima
Ans:B
99.Who is the leader of the protest movement against Kudamkulam nuclear reactor project?
A.Medhapadekar
B.Arundhathi Roy
C.Sundar Lal Bahuguna
D.Udaya Kumar
Ans:D
100.Who is the only Indian woman to be appointed to the post of Chief Election Commissioner?
A.Kiran Bedi
B.V.S.Ramadevi
C.Anna Chandi
D.E.P.Janaki
Ans:B




Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email