9 July 2015

// // Leave a Comment

TYPIST GRADE II KERALA STATE HOUSING BOARD/STENO TYPIST,KSINCL/CLERK TYPIST,VARIOUS/TYPIST, KEAECL EXAM SOLVED PAPER 2015

TYPIST GRADE II
KERALA STATE HOUSING BOARD/STENO TYPIST,KSINCL/CLERK TYPIST,VARIOUS/TYPIST, KEAECL
EXAM DATE:28-05-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.Which  day is observed as Alzheimers Day?
A.July 11
B.July 14
C.April 17
D.September 21
Ans:D
2.The boundary between the U.S.A and Canada is:
A.17th Parallel
B.38th Parallel
C.49th Parallel
D.Durant line
Ans:C
3.The winner of Ranji Trophy Cricket tournament of 2014 is:
A.Maharashtra
B.Mumbai
C.Delhi
D.Karnataka
Ans:D
4.Rashtriya Indian Military college is situates in:
A.Dehradun
B.New Delhi
C.Pune
D.Darjeeling
Ans:A
5.Who is the ruler of an Indian State at the time of emergency under Article 356?
A.Prime Minister
B.Governor
C.Speaker of Legislative Assembly
D.Chief Minister
Ans:B
6.The tomb of Akbar is in:
A.Agra
B.Sikandra
C.Fetehpur Sikri
D.Delhi
Ans:B
7.In India coins are minted from four centres.Which of the following is not a centre of minting?
A.Noida
B.Mumbai
C.Kolkata
D.Jaipur
Ans:D
8.Mrinalini Sarabhai is famous as an artist of:
A.Mohiniyattam
B.Kathak
C.Bharatanatyam
D.Odissi
Ans:C
9.’The Indian Rail’is:
A.A term to denote Indian railways
B.The rail coach factory in Lucknow
C.The name of a train which runs in North India
D.A magazine of Indian Railways
Ans:A
10.In Bangladesh river Ganges is known as:
A.Padma
B.Dihang
C.Megna
D.Ganga
Ans:A
11.Find the odd man:
A.Robert Kemperman
B.Jimmy Walker
C.Neymar
D.Ruskin Bond
Ans:D
12.The mother tongue of Nagaland is:
A.Assamese
B.Naga
C.English
D.Hindi
Ans:C
13.The Saka Era began during the reign of:
A.Harsha
B.Asoka
C.Kanishka
D.Chandragupta
Ans:C
14.FIFA Ballon d’Or award of 2014 was given to:
A.Christiano Ronaldo
B.Xavi
C.Lionel Messi
D.None of the above
Ans:A
15.’Lakh Bakhsh’ was the popular name of:
A.Iltumish
B.Qutubuddin Aibak
C.Balban
D.Alauddin Khilji
Ans:B
16.Timur invaded India during the reign of:
A.Sikander Lodhi
B.Nasirddin Tughlaq
C.Ibrahim Lodhi
D.Jalaluddin Khalji
Ans:B
17.The capital of Sathavahana empire was:
A.Patliputra
B.Prathisthana
C.Vidisha
D.Magadha
Ans:B
18.’Hauz Khas’ was a pleasure resort  constructed by:
A.Firoz Shah Tughlaq
B.Mohammed bin Tughlaq
C.Shajahan
D.Akbar
Ans:----------
19.’Gidda’ is the folk dance of:
A.Punjab
B.Rajasthan
C.Gujarat
D.Manipur
Ans:A
20.The number of players in a baseball match is:
A.5
B.7
C.9
D.11
Ans:C
21.The Indus city Kalibangan is situated in:
A.Punjab
B.Haryana
C.Rajasthan
D.Gujarat
Ans:C
22.The Mahayana sect of Buddhism preached their doctrines in:
A.Pali
B.Prakrit
C.Hindi
D.Sanskrit
Ans:A
23.The least densely populated country in the world is:
A.Mauritania
B.Iceland
C.Canada
D.Vatican
Ans:B
24.’Eldorado’is the imaginary land envisioned by:
A.Thomas More
B.Anthony Hope
C.Voltaire
D.Plato
Ans:D
25.The Roman deity ‘Mars’was the goddess of:
A.War
B.Poetry and music
C.Wisdom
D.Sea
Ans:A
26.The ancient town Sarnath is in modern:
A.Uttar Pradesh
B.Orissa
C.Maharashtra
D.Haryana
Ans:A
27.The permanent settlement was introduced by:
A.Warren Hastings
B.Robert Clive
C.Lord Wellesley
D.Lord Cornwallis
Ans:D
28.The Grant Trunk Road connected Delhi with:
A.Madras
B.Calcutta
C.Bombay
D.None of these
Ans:B
29.During the 1857 Revolt,Nana Saheb led the rebellion at:
A.Kanpur
B.Meerut
C.Bareilley
D.Faizabad
Ans:A
30.’Gadar’was a weekly newspaper started by:
A.Tilak
B.Lala Lajpat Rai
C.Lala Hardayal
D.None of these
Ans:C
31.The All Indian Muslim League was founded in:
A.1905
B.1906
C.1909
D.1911
Ans:B
32.The right of separate electorate for Muslims was provided by:
A.Montague-Chelmsford Reforms
B.Minto-Morley Reforms
C.The Lucknow Pact
D.The Government of India Act of 1935
Ans:B
33.The ‘Quit India’ Resolution was passed in the Congress session held at:
A.Bombay
B.Allahabad
C.Nagpur
D.Haripura
Ans:A
34.The Indian National Army(I.N.A)was formed in:
A.Calcutta
B.Japan
C.Singapore
D.Malaya
Ans:C
35.In the interim government formed in 1946,John Mathai was the minister for:
A.Labour
B.Law
C.Industries
D.Finances
Ans:D
36.The capital of India was shifted from Calcutta to Delhi in the year:
A.1995
B.1907
C.1911
D.1914
Ans:C
 38.’The Indian Struggle’is written by:
A.Nehru
B.Ambedkar
C.Gandhi
D.Subhash Chandra Bose
Ans:D
39.The first Vice President of India is:
A.Rajendra Prasad
B.S.Radhakrishnan
C.C.Rajagopalachari
D.J.B.Kripalani
Ans:B
40.Buland Darwaza is the gate at:
A.Peteh-pur sikri
B.Charminar
C.Red Fort
D.Agra Fort
Ans:A
41.The largest library in India.The National Library is located in:
A.New Delhi
B.Calcutta
C.Bombay
D.None of these
Ans:B
42.During dehydration,the substance that the body usually loses is:
A.Sugar
B.Pottasium chloride
C.Sodium chloride
D.Calcium phosphate
Ans:C
43.The sky is blue in colour due to:
A.Reflection
B.Refraction
C.Diffraction
D.Dispersion
Ans:----------
44.The planet nearest to the earth is:
A.Mercury
B.Pluto
C.Jupiter
D.Venus
Ans:D
45.Amjad Ali Khan is the famous instrumentalist:
A.Sarod
B.Violin
C.Shehnai
D.Sitar
Ans:A
46.The first law minister of the independent India is:
A.Dr.Rajendra Prasad
B.B.R.Ambedkar
C.Jagjeevan Ram
D.Shyamaprasad Mukherjee
Ans:B
47.The aspect of ‘Fundamental duties’of Indian constitution is taken from the constitution of:
A.Britain
B.USA
C.Belgium
D.Russia
Ans:D
48.The first Indian Governor of Reserve BanK of India is:
A.L.K.Jha
B.C.D.Deshmukh
C.A.Dalai
D.D.Subha Rao
Ans:B
49.The biggest country in Africa is:
A.Sudan
B.South Africa
C.Egypt
D.Cameroon
Ans:-------
50.The currency of New Zealand is:
A.Peso
B.Dollar
C.Rimggit
D.None of these
Ans:B
51.Main spring and carriage is connected with:
A.Carriage rack
B.Draw band
C.House dogs
D.Pinion wheel
Ans:B
52.File extension of word document:
A..doc
B..xls
C..word
D..bmp
Ans:A
53.The shortcut command of ‘save’in word:
A.Ctrl+V
B.Ctrl+O
C.Ctrl+D
D.Ctrl+S
Ans:D
54.Master key in Typewriter:
A.H 
B.Y
C.N
D.B
Ans:C
55.How many dogs are in Typewriter:
A.2 dogs
B.1 dog
C.4 dogs
D.3 dogs
Ans:A
56.Word processing package allow users to:
A.Edit text
B.Save text
C.Print text
D.Do all of the above
Ans:D
57.The stencil sheet is placed in the:
A.Cotton carrier
B.Silk carrier
C.Linen Carrier
D.None of the above
Ans:B
58.Which type of files cannot be navigated using Clipart browser of office 2000?
A.avi
B.wav
C.mp3
D.bmp
Ans:C
59.Dropcap is placed in-menu.
A.Format
B.Table
C.Tools
D.Insert
Ans:A
60.In which year@selected for its use in e-mail addresses:
A.1969
B.1972
C.1975
D.1980
Ans:B
61.The Typewriter with 80 to 100 degree are called:
A.Foolscap
B.Brief
C.Standard
D.Fullscap
Ans:A
62.Data arranged in sequential order is called:
A.Data sorting
B.Filtering
C.Data arranging
D.Data Processing
Ans:C
63.Font sizes not supported by word:
A.12
B.72.5
C.533
D.100.89
Ans:D
64.The length of ribbon used in a standard typewriter:
A.8m
B.10 m
C.6 m
D.12 m
Ans:B
65.Buffer spring is found in :
A.Remington
B.Halda
C.Godrej
D.All of these
Ans:B
66.How many ways you can save a document?
A.3
B.4
C.5
D.6
Ans:A
67.What is gutter margin?
A.Margin added to the left margin when printing
B.Margin added to right margin when printing
C.Margin added to the binding side of page when printing
D.Margin added to the outside of the page when printing
Ans:C
68.Portrait and Landscape are
A.Paper size
B.Page Layout
C.Page orientation
D.All of above
Ans:C
69.In word,the mailing list is known as:
A.Data source
B.Sheet
C.Source
D.Data Sheet
Ans:A
70.Which of the following is on odd one?
A.Pica
B.Roman
C.Elite
D.Delux
Ans:D
71.Which is known as Dead-key in Malayalam Typewriter?
A.Semicolon
B.Chandrakkala
C.Hyphen
D.Underscore
Ans:B
72.Forming of letters in irregular line with uneven space is called:
A.Bad alignment
B.Sluggish movement
C.Jerking
D.Rhythm movement
Ans:A
73.Which of the following is graphical solution for word processor?
A.Word Art
B.Dropcap
C.Clipart
D.None of the above
Ans:C
74.When Drop caps are used in a document?
A.To drop all the capital letters
B.To begin each paragraph with capital letter
C.To begin a paragraph with a large dropped capital letter
D.None of the above
Ans:C
75.Which of the following are not belongs to browser software?
A.Internet explorer
B.Google
C.Opera
D.Mozilla firefox
Ans:B
76.How many kinds of cylinders are available for typewriter?
A.3
B.2
C.1
D.4
Ans:A
77.Which of the following is not a cursor control input device?
A.Mouse
B.Keyboard
C.Joystick
D.MICR
Ans:D
78.A typewriter can be identified by:
A.Chasis No.and Marker’s name
B.Chasis No.and colour
C.Maker’s name and colour
D.Chasis No.and speed
Ans:A
79.The unique No.given to each computer in the internet:
A.TCP
B.UDP
C.IP
D.HTTP
Ans:C
80.A programme used to access a resource provided by a server”
A.Data
B.Client
C.Net
D.None of these
Ans:B
81.Laser printer was first introduced by:
A.IBM
B.HP
C.Samsung
D.Canon
Ans:A
82.What is the smallest width of  a column?
A.0”
B.0.5”
C.1”
D.1.5”
Ans:B
83.Which of the following command is not available in Tools menu?
A.Auto correct
B.Auto summarise
C.Macro
D.Auto text
Ans:D
84.From which menu you can insert Header and Footer:
A.Insert menu
B.Format menu
C.View menu
D.Tools menu
Ans:C
85.Thesaurus tool in MS Word used for:
A.Grammar options
B.Spelling
C.Synonyms and Antonyms Words
D.None of the above
Ans:C
86.Which finger is used for pressing shift key?
A.Thumb
B.Little finger
C.Middle finger
D.None of these
Ans:B
87.Letters sent from Govt.Secretariat are called:
A.Govt.order
B.Official letter
C.D.O.Letter
D.Circular
Ans:D
88.Giving various effects to a document is called:
A.Formatting
B.Storing
C.Editing
D.Formatting and Editing
Ans:A
89.Computers in the same room can be connected by using:
A.LAN
B.WAN
C.MAN
D.Network
Ans:A
90.RAM is a------memory
A.Permanent
B.Volatile
C.Non volatile
D.Temporary
Ans:B
91.Computer is a machine without:
A.Speed
B.Accuracy
C.Reliability
D.IQ
Ans:D
92.Home keys are provided in the row of a typewriter.
A.First
B.Third
C.Second
D.Fourth
Ans:C
93.Which finger used for striking space bar?
A.Left thumb
B.Right thumb
C.Right little finger
D.Left little finger
Ans:B
94.The upper portion of the typewriter which moves while typing is:
A.Carriage
B.Card holder
C.Cylinder
D.None of these
Ans:A
95.Push button is also known as:
A.Variable line spacing paper
B.Linespace lever
C.Line space roll
D.None of these
Ans:A
96.Which is the default alignment in word?
A.Left
B.Centre
C.Right
D.Justify
Ans:A
97.Which of the following is a term associated with Internet Security?
A.Firefox
B.Spooling
C.Firewall
D.Ethernet
Ans:C
98.Malayalam Typewriter keys designed by:
A.R.Arulappan
B.N.S.Pandala
C.T.R.Krishnayyar
D.T.K.Ramakrishnan
Ans:B
99.About copies obtained from a good stencil
A.1000
B.500
C.750
D.600
Ans:A
100.Which of the following is used for creating presentations?
A.MS Word
B.MS Access
C.MS Excel
D.Power Point
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email