9 July 2015

// // Leave a Comment

VOCATIONAL INSTRUCTOR IN AGRICULTURE EXAM 2015 SOLVED PAPER

VOCATIONAL INSTRUCTOR IN AGRICULTURE
EXAM DATE:16-06-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The nutrient that gives tolerance to plants against drought,pest and diseases:
A.Nitrogen
B.Pottasium
C.Magnesium
D.Sulphur
Ans:B
2.Oil cakes are:
A.Bulky organic manure
B.Concentrated organic manure
C.Straight fertilizer
D.Complex fertilizer
Ans:B

3.1 hectare is:
A.10,000 sq.m
B.4,000 sq.m
C.250 sq.m
D.40 sq.m
Ans:A
4.The class of seed given to farmer:
A.Breeder seed
B.Foundation seed
C.Registered seed
D.Certified seed
Ans:D
5.Which of the following is a secondary tillage implement?
A.MB plough
B.Harrows
C.Wooden Plough
D.Chisel Plough
Ans:B
6.Ludwigia is a weed,which is:
A.Aquatic
B.Upland
C.Semi aquatic
D.Dicot
Ans:C & D
7.The surface irrigation method giving 35 to 50 percent irrigation efficiency is:
A.Sprinkler irrigation
B.Drip irrigation
C.Flood irrigation
D.Furrow irrigation
Ans:B
8.The disease of rice seen from nursery to harvest:
A.Sheath blight
B.Blast
C.Sheath rot
D.Bacterial leaf blight
Ans:B
9.Dicofol is generally used to control a Coconut pest.Which of the following is that pest?
A.Rhinoceros beetle
B.Red Palm weevil
C.Coconut caterpillar
D.Eryophid mite
Ans:D
10.A dual purpose variety of banana:
A.Chenkadali
B.Monthan
C.Nendran
D.Njalipoovan
Ans:C
11.Bunchy top of banana is transmitted by:
A.Aphid
B.White fly
C.Fruit fly
D.Virus
Ans:A
12.The vegetable which is best grown in summer months:
A.Coleus
B.Brinjal
C.Bitter gourd
D.Bhindi
Ans:-------
13.Which of the following is propagated by root cuttings?
A.Rose
B.Begonia
C.Amaranthus
D.Curry leaves
Ans:D
14.Air layering is widely practiced in:
A.Guava
B.Jack
C.Mango
D.Rubber
Ans:A
15.Alternathera and Duranta come under:
A.Climbers
B.Hedges
C.Shrubs
D.Edges
Ans:D
16.Which of the following is a non insect pest?
A.Beetle
B.Mite
C.Bug
D.Fly
Ans:B
17.A biocontrol agent that controls soil borne pathogens is:
A.Trichogramma
B.Trichoderma
C.Azotobactor
D.Azospirillum
Ans:B
18.Phytosanitary certificate is associated with:
A.Cultural control of plant pests and diseases
B.Biological control of plant pests and diseases
C.Legal control of plant pests and diseases
D.Physical control of plant pests and diseases
Ans:C
19.Which of the following insecticide formulation is used against pest control in go-downs:
A.Dusta
B.Granules
C.EC
D.Fumigants
Ans:D
20.The LD-50 value of Extremely toxic insecticide varies from (Mg/Kg):
A.1-50
B.51-500
C.501-5000
D.>5000
Ans:A
21.An organophisphorous fungicide:
A.Zineb
B.Mancozeb
C.Carbendazim
D.Ediphenphos
Ans:D
22.A farmer is having 2 hect.of coconut trees in his house hold.For spraying plant protection chemicals,which of the following sprayers can he opt?
A.Atomizer
B.Knapsack sprayer
C.Rocker sprayer
D.None of the above
Ans:C
23.Which of the following cropping system guarantees maximum production per unit area?
A.Multi tier cropping
B.Sequential cropping
C.Relay cropping
D.Mixed cropping
Ans:D
24.Moisture content of paddy grains for safe storage
A.14%
B.18%
C.10%
D.16%
Ans:A
25.The best post-harvest technology adopted for fruits with high pectin content is making
A.Jam
B.Squash
C.Jelly
D.Pickle
Ans:C
26.’Malabari’is a breed of:
A.Cow
B.Poultry
C.Goat
D.Pig
Ans:C
27.An extension method used for popularizing an improved variety of a crop is:
A.Mass contact
B.Participatory rural appraisal
C.Method demonstration
D.Result demonstration
Ans:D
28.The honeybee species that cannot be kept in hives
A.Apis cerana indica
B.Apis dorsata
C.Apis mellifera
D.Trigona iridipennis
Ans:B
29.’Grasserie’of silkworm is caused by:
A.Protozoa
B.Bacteria
C.Fungus
D.Virus
Ans:D
30.The medicinal plant used against cancer:
A.Brahmi
B.Sarpagandhi
C.Asparagus
D.Kacholam
Ans:C
31.’Ananthan’ is a variety of:
A.Honey bee
B.Anthurium
C.Mushroom
D.Orchid
Ans:C
32.Cashew Research Station(CRS)is situated at:
A.Kasaragod
B.Thrissur
C.Kozhikode
D.Kollam
Ans:B
33.Which of the following is a pulse crop?
A.Black mustard
B.Green gram
C.Ground nut
D.Lady’s finger
Ans:B
34.Tea and orange are examples of:
A.Temperate plants
B.Tropical plants
C.Sub –tropical plants
D.None of the above
Ans:C
35.The major share of rainfall in Kerala is from:
A.South-West Monsoon
B.North-East Monsoon
C.Summer rains
D.North-West Monsoon
Ans:A
36.The layers of soil is termed as:
A.Soil horizon
B.Soil profile
C.Soil regolith
D.Soil solum
Ans:A
37.The type of water erosion which cannot be corrected.
A.Splash erosion
B.Sheet erosion
C.Rill erosion
D.Gully erosion
Ans:D
38.’Flame cultivation’ is associated with:
A.Weeds
B.Insects
C.Diseases
D.Non-insects pests
Ans:A
39.The biological control of African Payal is usually done with a Weevil.Name it
A.Neochetina
B.Cyrtobagus
C.Agromyza
D.Zygogramma
Ans:B
40.Which of the following is a  hybrid variety of coconut?
A.Laksha gaga
B.Chandra kalpa
C.Kerachandra
D.WCT
Ans:A
41.Agrostology is the study of:
A.Fruits
B.Trees
C.Grasses
D.Soil
Ans:C
42.HSR is connected with:
A.Soil conservation
B.Spices
C.Live stock
D.Tuber crops
Ans:B
43.Dendrobium is a species of:
A.Anthurium
B.Rose
C.Jasmine
D.Orchid
Ans:D
44.Intensity of sunlight is measured by:
A.Sunshine recorder
B.Luxmeter
C.Hygrograph
D.Wet bulb thermometer
Ans:B
45.The best soil structure for plant growth:
A.Crumb
B.Platy
C.Blocky
D.Columnar
Ans:A
46.The reclamation of a soil with pH 8 to 9 is best with:
A.Lime
B.Gypsum
C.Silica
D.Iron
Ans:B
47.Chittur area is associated with:
A.Forest loams
B.Laterite soils
C.Kari soils
D.Black cotton soils
Ans:D
48.Pick the odd-man out:
A.Sheet erosion
B.Saltation
C.Surface creep
D.Suspension
Ans:A
49.Sub-soiling is a method of soil conservation it is:
A.Agronomic method
B.Mechanical method
C.Cultural method
D.Protective method
Ans:B
50.Which of the following is a Macronutrient for plants?
A.Iron
B.Zinc
C.Magnesium
D.Manganese
Ans:C
51.Both the stock and scion are rooted in:
A.Bud grafting
B.Cleft grafting
C.Approach grafting
D.Whip grafting
Ans:C
52.Apical cell theory was proposed by:
A.Bernstein
B.Hanstein
C.Nageli
D.Schmidt
Ans:C
53.A anomalous secondary thickening is found in the stem of:
A.Vernonia
B.Boerhaavia
C.Tinospora
D.Thithonia
Ans:B
54.The characteristic inflorescence of the family Asteraceae is a :
A.Cyathium
B.Cyme
C.Veticillaster
D.Capitulum
Ans:D
55.Solanaceae comes under the order:
A.Rosales
B.Parietals
C.Polemoniales
D.Passiflorales
Ans:C
56.Periderm tissue  was derived from:
A.Bark
B.Phellogen
C.Lenticels
D.Phelloderm
Ans:B
57.World Environment day:
A.June 5
B.July 20
C.March 30
D.May 10
Ans:A
58.Corbett National Park is in:
A.Karnataka
B.Orissa
C.Gujarat
D.UP
Ans:--
59.Minmata Disease is associated with
A.Mercury
B.Lead
C.Cadmium
D.Arsenic
Ans:A
60.In which algae cap cells are found:
A.Oedogonium
B.Volvox
C.Ulothrix
D.Chara
Ans:A
61.Precursor of phytohormone auxin is:
A.Lysine
B.Methionine
C.Tryptophan
D.Argenine
Ans:C
62.Yeast are included in:
A.Basidiomycetes
B.Ascomycetes
C.Deutromycetes
D.None of the above
Ans:B
63.Pencilin was discovered by:
A.Alexander Fleming
B.Robert Hook
C.A.F.Blakeslee
D.F.W.Went
Ans:A
64.Tikka disease is caused by:
A.Puccinia
B.Phytophthora
C.E Coli
D.Cercospora
Ans:D
65.The primary target of HIV is:
A.RBC
B.Thrombocytes
C.T4 Lymphocytes
D.None of these
Ans:C
66.Pteridophytes  are also known as:
A.Vascular Cryptogams
B.Phanerogams
C.Gymnosperms
D.None of these
Ans:A
67.Six kingdom classification was put forward by:
A.Zimmermann
B.Whittaker
C.Carl Woese
D.Engler
Ans:C
68.The term Heterosis was introduced by:
A.George Shull
B.P.B.Sumner
C.Mc Dougall
D.Charles Darwin
Ans:A
69.Bacterial cell wall is composed of:
A.Lignin
B.Suberin
C.Peptidoglycan
D.Cellulose
Ans:C
70.Common name of Piper longum is
A.Turmeric
B.Thippali
C.Clove
D.Pepper
Ans:B
71.The era in geological time –scale during which dinosaurs existed
A.Arcaeozoic
B.Mesozoic
C.Cainzoic
D.Paleozoic
Ans:B
72.The theory of evolution by natural selection was put forward by Charles Darwin and :
A.Devries
B.August Weissman
C.Alfred Russel Wallace
D.Gregor Mendel
Ans:C
73.The appearance of ancestral characters as abnormal characters in the course of evolution is
A.Differential reproduction
B.Introduction
C.Analogy
D.Atavism
Ans:D
74.Which of the following is not a cause of evolution?
A.Inbreeding
B.Variation
C.Mutation
D.Hybridisation
Ans:A
75.An auxin used in plant tissue culture.
A.Kinetin
B.Creatine
C.BAP
D.IAA
Ans:A
76.Among the following the plant grown for its beautiful foliage is:
A.Cosmos
B.Croton
C.Aster
D.Salvia
Ans:B
77.An equipment for sterilization:
A.Centrifuge
B.Calorimeter
C.Microtome
D.Autoclave
Ans:D
78.Tuberculate rhizoids are seen in:
A.Riccia
B.Marchantia
C.Funaria
D.None of these
Ans:A
79.’Clamp connections’are noticed in the genus:
A.Xylaria
B.Agaricus
C.Peziza
D.Penicilium
Ans:B
80.Vegetative phase of Mushroom is known as:
A.Basidiospore
B.Basidium
C.Basidiocarp
D.Mycelium
Ans:D
81.Founder of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha
A.Moorkoth Kumaran
B.M.C.Joseph
C.Pampadi John Joseph
D.Poikayil Sreekumara Devan
Ans:D
82.Shri Muhammed Abdul Rahiman was the Chief Editor of:
A.Vivekodayam
B.Al-Ameen
C.Kesari
D.Prabhatham
Ans:B
83.Which of the following works was not related to Lalithambika Antharjanam?
A.Agnisakshi
B.Manikyan
C.Gosayi Paranja Kadha
D.Balidweep
Ans:---------
84.The smallest Mahakavya:
A.Chithrayogam
B.Umakeralam
C.Kesaveeyam
D.Krishnagadha
Ans:C
85.Central Cabinet  Minister for Women and Child Development
A.Smt.Manekha Gandhi
B.Smt.Smriti  Irani
C.Shri.Ramvilas Paswan
D.Smt.Sushama Swaraj
Ans:A
86.Who gave great support to channar revolts(Upper cloth revolts)?
A.Dr.Palpu
B.Ayya Vaikundar
C.Ayyankali
D.Sree Narayana Guru
Ans:B
87.Freedom of Information Act,2002 applies to all states and Union territories of India EXCEPT:
A.Delhi
B.Goa
C.Jammu and Kashmir
D.Assam
Ans:C
88.Who was known as Kerala Subash Chandra Bose?
A.K.Kelappan
B.Muhammed Abdul Rehman
C.A.K.Gopalan
D.V.T.Bhattathirippad
Ans:B
89.In India First Printing Press was commenced at:
A.Goa
B.Surat
C.Kochi
D.Kozhikodu
Ans:A
90.Who won 3 gold medals for Kerala in swimming events in National Games 2015?
A.Anjumol Joseph
B.Sajan Prakash
C.Ashish Kumar
D.C.P.Rathilal
Ans:B
91.The fundamental rights of our constitution was borrowed from:
A.Russian constitution
B.U.S.Constitution
C.British constitution
D.Irish Constitution
Ans:B
92.In 2015,Ezhuthachan Puraskaram was awarded to:
A.O.N.V Kurupu
B.Benyamin
C.T.Padmanaban
D.Vishnu Narayanan Nampoothiri
Ans:D
93.Who named Sree Narayana Guru as Second  Budha?
A.G.Sankara Kurupu
B.Ayyankail
C.Mannathu Padmanaban
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:A
94.Temple Entry Proclamation was on:
A.1934 Nov.1
B.1926 Nov.12
C.1936 Nov.12
D.1930 Nov 1
Ans:C
95.2014 commonwealth games was held at:
A.India
B.Scottland
C.Japan
D.Brazil
Ans:B
96.Which one of the new directive principle aimed to protect and improve the environment and to safeguard forests and Wild Life?
A.Art 48 A
B.Art 38
C.Art 43A
D.Art 49 B
Ans:A
97.Who translated ‘Sakunthalam’to Malayalam?
A.Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
B.Kumaranasan
C.Vallathol Narayana menon
D.Keralavarma Valiya Koyi  Thampuran
Ans:------
98.Constitution Day in India is celebrated every year on:
A.26th Nov
B.26th Jan
C.15th Aug
D.1st Nov
Ans:B
99.Who among the following awarded Keerthi Chakra award of 2014?
A.Captain Sandeep Bhartiya
B.Major Gaurov Thakur
C.Major Mandeep Singh
D.Shri Bhrigu Nandan Choudhary
Ans:D
100.’Viswadarsanam’was the work of:
A.Ponkunnam Varkey
B.Changampuzha
C.G.Sankara Kurupa
D.Vaikam  Muhammed Basheer
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email