23 July 2015

// // Leave a Comment

WORK SUPERINTENDENT(NCA),AGRICULTURE,SOIL CONSERVATION UNIT SOLVED PAPER 2015

WORK SUPERINTENDENT(NCA),AGRICULTURE,SOIL CONSERVATION UNIT
EXAM DATE:28-04-2015
 PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.The depth of foundation is greater than its width is known as:
A.Deep foundation
B.Shallow foundation
C.Footing
D.Grillege foundation
Ans:A
2.Which is the process of taking out stones from natural bed of rock?
A.Cutting
B.Quaring
C.Blending
D.Swaning
Ans:B
3.The roads connecting village with towns or cities are classified as:
A.Other district road
B.State highway
C.Village road
D.Minor district road
Ans:A
4.A canal is generally lined:
A.When it is  in cutting
B.When it is on embankment
C.When it is partly in cutting and partly in embankment
D.When bed and banks of the canal consist of highly impervious soil
Ans:D
5.The dam is made of earth is known as:
A.Coffer dam
B.Earthen dam
C.Timber dam
D.None of these
Ans:B
6.A passometer:
A.Arc measuring
B.Number of paces covered
C.Length of line
D.Countering
Ans:B
7.As per 1 RC maximum width of a vehicle should be:
A.3.8 meter
B.4 meter
C.2.44 meter
D.8 meter
Ans:C
8.Cost of building  by plinth area method is plinth area X:
A.Cube rate
B.Rate
C.Plinth area rate
D.None of these
Ans:C
9.Curing period of Damp proof course is:
A.3 days
B.15 days
C.10 days
D.7 days
Ans:D
10.When the cost of the estimate exceeds 10%  or more ============== estimate is prepared
A.Revised
B.Detailed
C.Cube rate
D.Plinth area
Ans:A
11.The limit of water level in a still lake represents:
A.Horizontal surface
B.Counter line
C.Level surface
D.Contour gradient
Ans:C
12.The portion of traffic way that is used by pedestrians is only called:
A.Side walk
B.Foot way
C.Foot path
D.Crown
Ans:C
13.The initial setting time of cement should not be less than:
A.10 hours
B.5 minutes
C.30 minutes
D.All of these
Ans:C
14.Seasoning of timber is the process of:
A.Removal of sap
B.Drying of timber
C.Removal of moisture
D.All of these
Ans:D
15.Under surface of an arch  is called:
A.Crown
B.Intrados
C.Soffit
D.Skew back
Ans:C
16.The size of title block for all size of drawing  sheet is 185 MM x------------MM.
A.65
B.100
C.50
D.All of these
Ans:A
17.Grillege foundation is  classified as a ------------foundation.
A.Deep foundation
B.Stepped foundation
C.Footing
D.Shallow foundation
Ans:D
18.A track is considered as high speed track when the speed of running train:
A.120 km/hr or more
B.50 km/hr or more
C.70 km/hr  or more
D.90 km/or more
Ans:A
19.When the canal run above the drain:
A.Canal siphon
B.Aqueduct
C.Super passage
D.None of these
Ans:B
20.The initial setting of cement is extended using:
A.Sand
B.Earth
C.Gypsum
D.None of these
Ans:C
21.Arrangement of brick in layer which does not continuous vertical joint as known as:
A.Stone masonry
B.Bond
C.Brick masonry
D.None of these
Ans:B
22.Unit of bearing capacity of soil:
A.Kg/cm2
B.mm
C.kg
D.sqm
Ans:A
23.Which test is conducted to check the proper grinding of cement?
A.Chemical
B.Setting time
C.Soundness
D.Fineness
Ans:D
24.Which substance is used as termite proofing material?
A.DPV
B.PVC
C.BHC
D.None of these
Ans:B
25.Which substance is prepared from resins?
A.Varnish
B.Paint
C.Destember
D.None of these
Ans:A
26.Isometric drawing are at------------degree from place.
A.150
B.50
C.450
D.300
Ans:D
27.The wall constructed on both sides of the abutments are called:
A.Wing wall
B.Approach
C.Wheel guards
D.All of these
Ans:A
28.Main reinforcement for cantilever beam is place at the -----------------position.
A.Bottom
B.Top
C.Middle
D.None of these
Ans:B
29.The width of a stap is called:
A.Rise
B.hand rail
C.Thread
D.Crown
Ans:C
30.------------is provided over opening of walls.
A.Stair
B.Lintel
C.Step
D.None of these
Ans:B
31.1M3 of brick masonry contains------------no .of bricks.
A.750
B.1000
C.500
D.10000
Ans:C
32.Dimension line should be placed at about--------------mm from the outlines.
A.8
B.6
C.10
D.5
Ans:A
33.Drawing of building  are drawn using:
A.Enlarging
B.Reducing
C.Full scale
D.None of these
Ans:B
34.A temporary structure erected to a wall for work:
A.Scaffold
B.String
C.DPC
D.Shoring
Ans:A
35.The centre stone of an arch is called:
A.Intrados
B.Crown
C.Extrados
D.Skew back
Ans:B
36.The handrail stair case is supported by:
A.Flight
B.Spring
C.Thread
D.Balusters
Ans:D
37.The minimum height of parapet for small culvert is:
A.30 cm
B.40 cm
C.50 cm
D.60 cm
Ans:A
38.Rectangular tunnels are generally used for:
A.Carry water
B.Carrying water under pressure
C.Pedestrians
D.Carry road and railways
Ans:C
39.Among the following which one is not an example for suspension bridge?
A.Flying bridge
B.Ramp bridge
C.Sling bridge
D.Trestel suspension bridge
Ans:A
40.Tool for threading pipes:
A.Chisel
B.Dies
C.Hammer
D.Screw
Ans:B
41.Which is the passage for the flow of surplus water in a weir?
A.Rectangular
B.Head work
C.Weir
D.Spill way
Ans:D
42.Shapes in tunnels:
A.Circular
B.Rectangular
C.Horse shoe
D.All of these
Ans:D
43.Which is the rain water of locality?
A.Refuse
B.Storm water
C.Cold water
D.None of these
Ans:B
44.The relation between duty D in hectare leummec depth of water A in meters and base period B in days  is given by:
A.=8.64 B/D
B.=8.64 D/B
C.=8.64 BD
D.=8.64/BD
Ans:A
45.Which test is conducted by bearing capacity of soil?
A.Vical apparatus
B.Plate load test
C.Soundness
D.None of these
Ans:B
46.The slide slope of embankment for railway track is taken as:
A.4:1
B.1:2
C.2:1
D.1:4
Ans:C
47.From the septic tank affluents are discharged into:
A.Sump
B.Effluent treatment plant
C.In the view
D.Soak pit
Ans:D
48.The total depth of water required to be supplied during the entire period of crop is known as:
A.Delta
B.Rabi
C.Alpha
D.Base period
Ans:A
49.R.C.C. Stands for:
A.Reinforced Cast Cement
B.Reinforced Concrete Cement
C.Raw Cement Concrete
D.None of these
Ans:B
50.The unit of earth work excavation:
A.m
B.cm
C.m3
D.None of these
Ans:C
51.The minimum diameter of a sewer pipe should be:
A.1 cm
B.5 cm
C.10 cm
D.15 cm
Ans:D
52.The grade of concrete M200 is means that the compressive strength of 15 cm cube offer 28 days should be:
A.100Kg 1 square cm
B.180 k/square cm
C.200 kg/square cm
D.180 kg/square cm
Ans:C
53.Which value is the value of dismantled materials?
A.Market value
B.Salvage value
C.Scrap value
D.Book value
Ans:C
54.Method of valuation:
A.Rental 1 method
B.Direction compaction with the capital value
C.Valuation based on profit
D.All of these
Ans:D
55.Conversion factor to convert wet mortar into dry mortar is:
A.1.2
B.1.54
C.1.25
D.None of these
Ans:A
56.A solid metal cylinder of radius 14 cm and height 21 cm is melted and recast into spheres each of radius 3.5 cm.Calculate the number of spheres:
A.0.343
B.72
C.24
D.36
Ans:B
57.The area of a sector is 22 cm2,find the perimeter of angle of sector is 30:
A.812 cm2
B.864 cm2
C.672 cm2
D.18.32 cm
Ans:B
58.The diagonals of a rhombos are 36 cm and 24 cm,find its area:
A.812 cm2
B.864 cm2
C.672 cm2
D.432 cm2
Ans:D
59.A bucket of base dia 24 cm,top dia 40 cm and height 30 cm is filled with water find the weight of water:
A.25.34 kg
B.34.45 kg
C.32.42 kg
D.18.48 kg
Ans:A
60.Find the area of a sector of  a circle whose radius is 14 cm and the length of the area of sector is 28 cm:
A.44 cm2
B.360 cm2
C.196 cm2
D.302 cm2
Ans:C
61.Find the volume of a hemisphere of diameter 17 cm:
A.972 CC
B.1156 CC
C.2572 CC
D.1286 CC
Ans:D
62.
63.
64.Surface area of a cube with side’a’cm is:
A.a3
B.a2
C.3a2
D.6a2
Ans:D
65.The volume of right cone having base radius r and height h is given as:
A.1/3 r3
B.r2h
C.4/3 r3
D.2/3 r3
Ans:A
66.The volume of cylinder with radius r and height h is given by:
A.r2h
B.1/3 r2h
C.r2h/3
D.2/3r3
Ans:A
67.The volume of a cube with side a is given by:
A.a2
B.A3
C.6a2
D.6a3
Ans:B
68.Volume of a cube with side 7 cm is:
A.49
B.294
C.343
D.140
Ans:C
69.Find the side of a square plot whose area is 38.44 m2
A.5.6m
B.3.8 m
C.6.9m
D.6.2m
Ans:D
70.Find the area of right angled triangle having base 10 cm and height 5 cm:
A.50 cm2
B.25 cm2
C.100 cm2
D.15 cm2
Ans:B
71.-------------is provided on the road edge to serve as a emergency lane for vehicles compelled to taken out of the pavement.
A.Kerb
B.Shoulder
C.Carriage Way
D.Gradient
Ans:B
72.The brick laid with its breadth parallel to the face of a wall is known as:
A.Stretcher bond
B.Zigzag bond
C.Garden wall bond
D.Header bond
Ans:D
73.Bearing pile is situated in:
A.Hard startum
B.Water
C.Above ground level
D.none of these
Ans:A
74.The camber provided for gravel road is:
A.1 in 20
B.1 in 45
C.1 in 24
D.1 is 30
Ans:D
75.Rabi crop are sown and harvested in the month of:
A.April and September
B.October and March
C.February and June
D.January and May
Ans:B
76.The rate of rise or fall of formation level of a road along its alignment is called:
A.Kerb
B.Camber
C.Gradient
D.Road alignment
Ans:C
77.Which is the ratio of M200 grade concrete given below?
A.1:2:4
B.1:1:2
C.1:11/2:3
D.1:3:6
Ans:C
78.What is the clear cover required for beam?
A.25 mm
B.20 mm
C.40 mm
D.15 mm
Ans:A
79.The centre to centre distance between two adjacent supports of a bridge is called:
A.Total spam
B.Clean span
C.Span
D.Length of bridge
Ans:C
80.The over burned,irregular shape,dark colour brick is known as:
A.IIIrd class brick
B.IVth class brick
C.1st class brick
D.IInd class brick
Ans:B
81.Vanar Sena-an organization of youth which assisted Indian freedom struggle was founded by:
A.Kamala Nehru
B.VIjayalakshmi Pandit
C.Aruna Asaf Aji
D.Indira Gandhi
Ans:D
82.The rain-Shadow region of Kerala:
A.Palakkad
B.Chinnar
C.Punalur
D.Lekkidi
Ans:B
83.Social reformer who was honored with the title “Bharata Kesari”?
A.K.P.Kesava Menon
B.T.K.Madhavan
C.K.Kelappan
D.Mannathu Padmanabhan
Ans:D
84.The first secretary  of SNDP yogam:
A.Sri  Narayana Guru
B.Dr.Palpu
C.Kumaran Asan
D.Sahodaran Ayyappan
Ans:C
85.”Jaathikkummi”is a poem by:
A.K.P.Kuruppan
B.T.K.C.Vaduthala
C.Kumaran Asan
D.Chattambi Swami
Ans:A
86.”Kannerum Kinavum”is the autobiography of:
A.K.P. Kesava Menon
B.V.T.Bhattathirippad
C.Lalithambika Antharjanam
D.K.Saraswathi Amma
Ans:B
87.Magnus Carison belongs to:
A.Russia
B.USA
C.Belgium
D.Norway
Ans:D
88.Dilma Rouseff elected President of Brazil as a candidate of:
A.Democratic movement
B.Workers party
C.Social Democratic party
D.Republication party
Ans:B
89.Rohit Sharma Scored his second Double Century in ODI for India against:
A.Sri Lanka
B.West Indies
C.Bangladesh
D.England
Ans:A
90.Headquarters of “New Development Bank”
A.Cape Town
B.Moscow
C.Shanghal
D.Rio-do-Janeiro
Ans:C
91.The largest producer of mango:
A.China
B.India
C.Thailand
D.Pakistan
Ans:B
92.Indian state having largest deposit  of Bauxite:
A.Orissa
B.Gujarat
C.Maharashtra
D.Jharkhand
Ans:A
93.Almatti Dam is on the river:
A.Krishna
B.Cauveri
C.Amaravati
D.Godavari
Ans:A
94.Planning Commission of India was established in:
A.1947
B.1948
C.1949
D.1950
Ans:D
95.The 121st amendment of Indian constitution is related with:
A.Right to Education
B.Prohibition of child labour
C.Judicial appointment
D.Jan Lokpal
Ans:C
96.Dharasana salt satyagraha was led by:
A.Mahatma Gandhi
B.Sardar Patel
C.Sarojini Naidu
D.Vinobha Bhave
Ans:C
97.The British Viceroy dukng the formation of Indian National Congress:
A.Lord  Rippon
B.Lord Dufferin
C.Lory Lytton
D.Landsdowne
Ans:B
98.The Brahma Vidya Mandir of Paunar was established by:
A.Vivekananda
B.Arabindo Ghosh
C.Dayanand Saraswati
D.Vinobha Bhave
Ans:D
99.B.R.Ambedkar was associated with:
A.Republication Party
B.Swatatra Party
C.Justice Party
D.Socialist Party
Ans:A
100.Founder of United Patriotic Association:
A.Abdul Kalam Azad
B.Muhammed Ali
C.Syed Ahamed Khan
D.Salimullah Khan
Ans:C


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email