23 July 2015

// // Leave a Comment

WORK SUPREND,AGRICULTURE SOLVED PAPER 2015

WORK SUPREND,AGRICULTURE
EXAM DATE :09-06-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD
1.RF=200:1 Represents a :
A.Enlarged scale
B.Reduced scale
C.Full size scale
D.Comparative scale
Ans:A
2.The co-efficient of painting for fully paneled window is:
A.2.25
B.2.00
C.1.5
D.1.00
Ans:A

3.The value at the end of the utility period is:
A.Book value
B.Scrap value
C.Salvage value
D.Market value
Ans:B
4.While submitting tender the contractor is to deposit 2 % of estimated cost as:
A.Securing money
B.Profit money
C.Capital money
D.Earnest money
Ans:D
5.All the work executed shall be measured and entered in a permanent record is called:
A.Account book
B.Field book
C.M book
D.Personal book
Ans:C
6.As per is 459-1978 the concrete mix are designed into:
A.4 Grads
B.6 Grads
C.5 Grads
D.7 Grads
Ans:D
7.The unit of R.C.C work is:
A.1 dm3
B.10 dm2
C.10 dm3
D.1 m3
Ans:C
8.One cubic meter of OPC weights:
A.1200 kg
B.1300 kg
C.1440 kg
D.1450 kg
Ans:C
9.Spirit varnish consist of:
A.Spirit and wax
B.Spirit and Shellac
C.Turpentine,spirit and wax
D.Turpentine,spirit and shellac
Ans:B
10.As per is 456 expansion joint provided for a structurs when the length exceeds:
A.40 m
B.45 m
C.50 m
D.55 m
Ans:B
11.As per IS code the ultimate compressive strength is determined at or age of:
A.7 days
B.14 days
C.21 days
D.28 days
Ans:D
12.The shape of idealized stress-strain curve for concrete as prescribed  by IS 456-1978 is:
A.Rectangular
B.Parabolic
C.Rectangular parabolic
D.None of these
Ans:B
13.The soundness test of cement by Le-Chatlier apparatus gives unsoundness due to:
A.Magnesia only
B.Combioned lime only
C.Free lime only
D.Both Magnesia and combined lime
Ans:C
14.Columns with circular section are provided with transverse reinforcement of-----type only.
A.Helical
B.Circular
C.Spiral
D.Lateral type lines
Ans:A
15.Deflection can be controlled by using the appropriate
A.Aspect ratio
B.Modular ratio
C.Span/depth ratio
D.Water cement ratio
Ans:C
16.The economic spacing of roof truss depends upon the
A.Cost of purlins and cost of roof covering
B.Cost of roof covering and dead load
C.Dead load and live load
D.Live load and cost of purlin
Ans:A
17.Lime mortar is made by:
A.Quick lime
B.Fat lime
C.Hydrolic lime
D.White lime
Ans:C
18.The ultimate tensile strength of the structural mild steel:
A.160 N/mm2
B.260 N/mm2
C.420 N/mm2
D.520 N/mm2
Ans:C
19.The percent of the Alumina in a good brick earth lies between:
A.5-10%
 B.20-30%
C.50-60%
D.70-80%
Ans:B
20.The major ingredient of Portland cement are:
A.Lime and Silica
B.Lime and Alumina
C.Silica and Alumina
D.Lime and Iron
Ans:A
21.The common admixture used to accelerate the initial set of concrete is:
A.Gypsum
B.Calcium chloride
C.Bitumen and inert material
D.By product of bitumen
Ans:B
22.The seasoning timber is used to:
A.Soften the timber
B.Harden the timber
C.Straighten the timber
D.Remove sap from timber
Ans:D
23.Plywood is specified:
A.Weight
B.Volume
C.Thickness
D.Number of layers
Ans:C&D
24.The distemper is used to coat:
A.External concrete surface
B.Interior surface not exposed to weather
C.Wood work
D.Compound wall
Ans:B
25.The ratio of different ingredient in M20 mix is:
A.1:4:8
B.1:2:4
C.1:1:5:3
D.1:1:2
Ans:C
26.The fineness modules of fine aggregate is:
A.2.0 to 3.0
B.3.5 to 5.0
C.5.0 to 7.0
D.6.0 to 8.5
Ans:A
27.By passing  the irrigation canal over  the drainage is known as:
A.Super passage
B.Level crossing
C.Canal drop
D.Aqueduct
Ans:D
28.Of the water fall irrigation has to be lifted it run to fields is:
A.Flow irrigation
B.Perennial irrigation
C.Sprinkler irrigation
D.Lift irrigation
Ans:D
29.Rivers having flow for all the twelve months is:
A.Perennial river
B.Non Perennial river
C.Flashy river
D.Virgin river
Ans:A
30.Impermeable formation like clay which mountain water but not capable of transmitting water:
A.Aquifer
B.Aquicludes
C.Aquifuge
D.Ground water
Ans:B
31.Over irrigation results in:
A.Water logging
B.Wilting
C.Fertility
D.Seepage
Ans:A
32.Delta of crop means:
A.Degree under the crops
B.Crop period
C.Depth of water required by the crop
D.Crop production
Ans:C
33.The extent of land that get irrigated from  a water source is:
A.Anicut
B.Ayacut
C.Catchment area
D.Duty
Ans:C
34.Irrigation canals are generally aligned along:
A.Contour line
B.Distributary canal
C.Straight line
D.Valley line
Ans:A
35.This theorem proves that the energy head at any section in a flowing stream will be same:
A.Darcy’s Theorem
B.Bernoulli’s Theorem
C.Chezy’s Theorem
D.Manning’s Theorem
Ans:………..
36.Fluid’s include:
A.Liquid only
B.Liquid and gas
C.All matter
D.Liquids and semi liquids
Ans:B
37.The intensity of pressure at any point in a fluid at rest ,is the same in all directions is:
A.Bernoulli’s theorem
B.Newton’s law
C.Pascal’s law
D.Archimedes principle
Ans:C
38.The density of a liquid at standard temperature and pressure is defined as:
A.The weight per unit volume
B.Mass per unit volume
C.Force per unit area
D.The specific weight
Ans:B
39.For a liquid the variation in its volume with the variation of pressure is known as:
A.Viscosity
B.The mass density
C.The compressibility
D.Liquid pressure
Ans:C
40.The surface tension of a liquid is its property which enable it to resist:
A.Tensile stress
B.Compressive stress
C.Proof stress
D.None of these
Ans:A
41.The ratio of inertia force to viscous force:
A.Froude’s number
B.Ellery’s number
C.Reynold’s number
D.Kinematic viscosity
Ans:C
42.The phenomenon of rising water in the tube of smaller diameter is called:
A.The water column
B.The gauge reading
C.The capillary rise
D.Pieznometer reading
Ans:C
43.The pilot tube is used for measurement of:
A.Velocity at a point
B.Pressure at a point
C.Energy at point
D.Pressure difference
Ans:A
44.The sheet of liquid flowing over a notch is known as:
A.Nappe
B.Jet
C.Vena Contructa
D.Strip of water
Ans:A
45.The path followed by a fluid particle in motion is called:
A.Path line
B.Stream line
C.Steak line
D.Filament line
Ans:A
46.The slope of road payment in the longitudinal direction is:
A.Alignment
B.Super elevation
C.Gradient
D.Length of summit
Ans:C
47.The major structural component of a road composed of stone aggregate is:
A.The sub-grade
B.The base course
C.The surfacing
D.Wearing surface
Ans:A
48.The thickness of road surface depends upon:
A.Type of traffic
B.Intensity of traffic
C.Type of material
D.All of these
Ans:A
49.Which structure is recommended to prevent the cut hill from sliding when hill roads are in cutting?
A.Returning wall
B.Curtain wall
C.Breast wall
D.Wing wall
Ans:C
50.The convexity provided to the cross section of the surface of carriage way is termed as:
A.Gradient
B.Super elevation
C.Camber
D.Curvature
Ans:C
51.The road connecting district head quarters of a state is:
A.Bypass road
B.District road
C.State highway
D.National highway
Ans:B
52.The rate of rise or fall of a road along its alignment is:
A.Camber
B.Gradient
C.Super elevation
D.Curvature
Ans:B
53.For computing the quantity of earth work using prismoidal formula the number of required sectional area:
A.Any number
B.Even
C.Odd
D.Four
Ans:B
54.If the perimeter of a circular ground is 31.416m then the area of the ground is:
A.783.4m2
B.78540 m2
C.78.54 m2
D.7.859 m2
Ans:C
55.The eccentricity of parabola will be:
A.Less than one
B.Equal to one
C.Greater than one
D.Zero
Ans:B
56.The point on which both back sight and fore sight are taken:
A.Change point
B.Bench mark
C.Station
D.Intermediate point
Ans:A
57.The instrument used to reproduce plan in a different scale is called:
A.Planimeter
B.Clinometer
C.Ghat tracer
D.Pentagraph
Ans:D
58.The weight per meter of 10 mm dia bar is:
A.0.62 kg
B.0.89 kg
C.0.22 kg
D.0.39 kg
Ans:A
59.The volume of one bag of cement weight 50 kg is:
A.0.04 m3
B.0.025 m3
C.0.0345 m3
D.0.05 m3
Ans:C
60.The concrete pile with one or more enlarged bulb on its stem is called:
A.Frank pile
B.Simplex pile
C.Under reamed pile
D.Vibro pile
Ans:C
61.The end support of a bridge is called:
A.Abutment
B.Wing wall
C.Foundation
D.Pier
Ans:A
62.Margin between water level and top of dam is called:
A.Free board
B.Span
C.Afflux
D.Rise
Ans:A
63.The first stage in water treatment is:
A.Purification
B.Filtration
C.Sedimentation
D.Disinfection
Ans:C
64.The force of friction is always:
A.Opposes motion
B.Producer motion
C.Slops
D.Producer acceleration
Ans:A
65.The value of broad gauge adopted in Indian railway:
A.1.0 M
B.0.762 M
C.0.6696 M
D.1.676 M
Ans:D
66.One yard is equal to:
A.0.8144 M
B.0.9244 M
C.0.9144 M
D.0.9344 M
Ans:C
67.The under surface of an arch is called:
A.Skew back
B.Haunch
C.Intradose
D.Spandrin
Ans:C
68.Side of a square equal in area of circle having diameter 2 cm is:
A./4 cm
B.. cm
C.2 .cm
D . cm
Ans:D
69.Ornamental moulded course placed on the top of the wall is:
A.Cornice
B.Corbel
C.Coping
D.Lintel
Ans:A
70.Maximum permissible FAR for Residential building shall be
A.3
B.1.5
C.2
D.2.5
Ans:A
71.The curve-----------is commonly used in teeth profile of helical gears,profile of cams etc.
A.Spiral
B.Helix
C.Involutes
D.Cycloid
Ans:C
72.The standard size length to width ratio for all arrow heads in drawing is:
A.2:1
B.4:1
C.3:1
D.2:4
Ans:C
73.In a whole  circle bearing system,S 250 15” E corresponds to:
A.115015’
B.154045’
C.205015’
D.334045’
Ans:B
74.The image formed by the objective in the plate of cross hairs is:
A.Real and Straight
B.Real and Inverted
C.Contour interval
D.Contour gradient
Ans:B
75.The main principal of surveying is to:
A.Work from left to right
B.Work from right to left
C.Work from whole to the part
D.Work from part to the whole
Ans:C
76.The plan and elevation of a line segment are seen coincides,the line is situated in the:
A.First quadrant
B.Second quadrant
C.Third quadrant
D.Quadrental axis
Ans:D
77.The inner details of an object ,not visible from outside are represented  by:
A.Dashed line
B.Dot and dashed line
C.Chain line
D.Zig –zag line
Ans:A
78.A four sided figure having two pairs of sides parallel is called:
A.Rhomboid
B.Regular polygon
C.Pentagon
D.Trapezoid
Ans:A
79.The center of the super scribed circle is called:
A.In center
B.Circum center
C.Center of curvature
D.Center of vision
Ans:B
80.--------------is used to read up to three dimensions.
A.Plain scale
B.Diagonal scale
C.Offset rod
D.Ranging rod
Ans:B
81.’Swaraj is my birthright,and I shall have it’Who declared this words?
A.Gokhale
B.Tilak
C.Bhagat Singh
D.L.L.Rai
Ans:B
82.When the ‘Internal Emergency’declared by Indira Gandhi?
A.28 May 1975
B.28 June 1975
C.26 May 1975
D.26 June 1975
Ans:D
83.Middle Path(Ashtangamarga)related to:
A.Jainism
B.Hinduism
C.Buddhism
D.Sikhism
Ans:C
84.Karthika Thirunal Ramavarma,popularly known as:
A.Dharma Raja
B.marthanda Varma
C.Swathi Tirunal
D.Raja Kesavadas
Ans:A
85.’Theyyam’ is the art form originated in:
A.Kasaragod
B.Kannur
C.Kozhikode
D.Pathanamthitta
Ans:B
86.The oldest mountain range of India:
A.Himalaya
B.Western Ghats
C.Eastern Ghats
D.Aravali
Ans:D
87.Where is the head quarter of Reserve Bank India?
A.Kolkatta
B.Delhi
C.Mumbai
D.Chennai
Ans:C
88.National Voters Day is observed on:
A.12th Jan
B.24th Jan
C.30th Jan
D.25th Jan
Ans:D
89.Which acid is present in tomato?
A.Oxalic
B.Sitric
C.Tartaric
D.Latric
Ans:A
90.The book ‘Aarachaar’ authored by:
A.Subash Chandran
B.Ashita
C.Benyamin
D.K.R.Meera
Ans:D
91.The fundamental rights are enshrined in part:
A.III
B.II
C.IV
D.I
Ans:A
92.Battle of Buxar fought in:
A.1857
B.1757
C.1764
D.1767
Ans:C
93.Silver Revolution related to:
A.Edible oil
B.Fish
C.Milk
D.Egg and Poultry
Ans:D
94.Who founded the ‘Samathva Samajam’:
A.Vagbhatananda
B.Vaikunda Swamikal
C.Sree Narayana Guru
D.Chattampi Swamikal
Ans:B
95.Vijay Hazare Trophy related to which sports?
A.Football
B.Badminton
C.Cricket
D.Hockey
Ans:C
96.The first Vice chairman of NITI Aayog:
A.Ajith Doval
B.Aravind Panagariya
C.Ashok Lahiri
D.Y.V.Reddy
Ans:B
97.The prathyaksha Raksh Daiva Sabha(PRDS)was founded by:
A.Poikayil Yohannan (Sree Kumara Guru)
B.Karunakara Guru
C.Pandit Karuppan
D.Thycaud Ayya
Ans:A
98.Who was the 14th Prime Minister of India?
A.Narendra Modi
B.Narasimha Rao
C.I.K.Gujral
D.Manmohan Singh
Ans:D
99.’The father of political movement’in  modern Travancore was:
A.T.K.Madhavan
B.E.J.John
C.G.P.Pillai
D.C.Kesavan
Ans:C
100.Which of the following rivers crosses the Equator twice?
A.Amazon
B.Tigris
C.Nile
D.Congo
Ans:D


Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email