25 September 2015

// // Leave a Comment

CIVIL SERVICE PRELIMS 2015-GENERAL STUDIES(PAPER I) SOLVED PAPER 2015

CIVIL SERVICE PRELIMS 2015-GENERAL STUDIES(PAPER I)
EXAM DATE:23-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.With reference to Congress Socialist Party,consider the following statements:
(1)It advocated the boycott if British goods and evasion of taxes.
(2)It wanted to establish the dictatorship of proletariat.
(3)It advocated separate electorate for minorities and oppressed classes.
A.1 and 2 only
B.3 only
C.1,2 and 3
D.None*
Ans:D

2.Consider the following statements:
(1)The Rajya Sabha has no power either to reject or to amend a Money Bill.
(2)The Rajya Sabha Cannot vote on the Demands for Grants.
(3)The Rajya Sabha cannot discuss the Annual Financial Statement.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.1 and 2 only*
C.2 and 3 only
D.1,2 and 3
Ans:B
3.The government of India Act of 1919 clearly defined
A.The separation of power between the judiciary and the legislature
B.The jurisdiction of the central and provincial governments*
C.The powers of the Secretary of State for India and the Viceroy
D.None of the above
Ans:B
4.Which of the following brings out the “Consumer Price Index Number for Industrial Workers?
A.The Reserve Bank of India
B.The Department of Economic Affairs
C.The Labour  Bureau*
D.The Department of Personnel and Training
Ans:C
5.In the context of modern Scientific research consider  the following statements about “Ice cube”,a particle detector located at South pole,which was recently in the news:
(1)It is the world’s largest neutrino detector,encompassing a cubic kilometer of ice.
(2)It is a powerful telescope to search for dark matter
(3)It is buried deep in the ice.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 and 3 only
C.1 and 3 only
D.1,2 and 3*
Ans:D
6.The terms “Agreement on Agriculture”,Agreement on the application of Sanitary and Phytosanitary Measures and “Peace Clause”appear in the news frequently in the context of the affairs of the
A.Food and Agriculture Organisation
B.United Nations Framework Conference on Climate Change
C.World Trade Organisation*
D.United Nations Environment Programme
Ans:C
7.With reference to”Near Field Communication(NFC)Technology”,which of the following statements is/are correct?
(1)It is a contactless communication technology that uses electromagnetic radio fields
(2)NFC is designed for use by devices which can be at a distance of even a metre from each other
(3)NFC can use encryption when sending sensitive information
Select the correct answer using the codes given below:
A.1 and 2 only
B.3 only
C.1 and 3 only*
D.1,2 and 3
Ans:C
8.The area known as”Golar Heights” sometimes appears in the news in the context of the events related to
A.Central Asia
B.Middle East*
C.South-East Asia
D.Central Africa
Ans:B
9.Convertibility of rupee implies
A.Being able to convert rupee notes into gold
B.Allowing the value of rupee to be fixed by market forces
C.Freely permitting the conversion of rupee to other currencies and vice versa*
D.Developing an international market for currencies in India
Ans:C
10.Consider the following pairs:
Medieval
Indian State
Present Region
1.Champaka:Central India
2.Durga:Jammu
3.Kuluta:Malabar
Which of the above pairs is/are correctly matched?
A.1 and 2 only
B.2 only*
C.1 and 3 only
D.3 only
Ans:B
11.Consider the following rivers:
1.Vamsadhara
2.Indravati
3.Pranahita
4.Pennar
Which of the above are tributaries of Godavari?
A.1,2 and 3
B.2,3 and 4
C.1,2 and 4
D.2 and 3 only*
Ans:D
12.When a bill is referred to a joint sitting of both the Houses of the parliament ,it has to be passed by
A.A simple majority of members present and voting*
B.Three-fourths majority  of members present and voting
C.Two thirds majority of the Houses
D.Absolute majority of the Houses
Ans:A
13.Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest,evergreen forest and deciduous forest?
A.North Coastal Andhra Pradesh
B.South West Bengal
C.Southern Saurashtra
D.Andaman and Nicobar Islands*
Ans:D
14.Which of the following kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1.Avanti
2.Gandhara
3.Kosala
4.Magadha
Select the correct answer using the codes given below:
A.1,2 and 3
B.2 and 3 only
C.1,3 and 4
D.3 and 4 only*
Ans:D
15.Which one of the following is associated with the issue of control and phasing out of the use of ozone depleting substances?
A.Bretton Woods Conference
B.Montreal Protocol*
C.Kyoto Protocol
D.Nagoya Protocol
Ans:B
16.Consider the following:
The arrival of Babur into India led to the
(1)Introduction of gunpowder in the subcontinent
(2)Introduction of the arch and dome in the region’s architecture
(3)Establishment of Timurid dynasty in the region Select the correct answer using the codes given below:
A.1 and 2 only
B.3 only
C.1 and 3 only*
D.1,2 and 3
Ans:C
17.The Government of India has established NITI Aayog to replace the
A.Human Rights Commission
B.Finance Commission
C.Law Commission
D.Planning Commission*
Ans:D
18.What is Rio+20 Conference,often mentioned in the news?
A.It is the United Nations Conference on Sustainable Development*
B.It is  a Ministerial Meeting of the World Trade Organisation
C.It is a Conference of the Intergovernmental Panel on Climate Change
D.It is a Conference of the member countries of the Convention on Biological Diversity
Ans:A
19.Consider the following statements:
(1)The Executive Power of the Union of India is vested in the Prime Minister
(2)The prime Minister is the ex officio Chairman of the Civil Services Board
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2*
Ans:D
20.The term’Goldilocks Zone’is often seen in the news in the context of
A.The limits of habitable zone above the surface of the Earth
B.Regions inside the Earth where shale  gas is available
C.Search for the Earth like planets in outer space*
D.Search for meteorites containing precious metals
Ans:C
21.Who of the following organized a march on the Tanjore coast to break the Salt Law in April 1930?
A.V.O.Chidambaram Pillai
B.C.Rajagopalachari*
C.K.Kamaraj
D.Annie Besant
Ans:B
22.Who of the following founded a new city on the south bank of a tributary to river Krishna and undertook to rule his new kingdom as the agent of a deity to whom all the land south of the river Krishna was supposed to belong?
A.Amoghavarsha 1
B.Ballala II
C.Harihara I*
D.Prataparudra II
Ans:C
23.Consider the following statements:
(1)The first woman President of the Indian National Congress was Sarojini Naidu
(2)The first Muslim President of the Indian National Congress was Badruddin Tyabji.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only*
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2
Ans:B
24.Which of the following statements regarding ‘Green Climate Fund’is/are correct?
(1)It is intended to assist the developing countries in adaptation and mitigation practices to counter climate change
(2)It is founded under the aegis of UNEP,OECD,Asian Development Bank and World Bank
Select the correct answer from the codes given below
A.1 only*
B.2 only
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2
Ans:A
25.Indira Gandhi Prize for Peace,Disarmament and Development  for 2014 was given to which one of the following ?
A.Bhabha Atomic Research Centre
B.Indian Institute of Science
C.Indian Space Research Organisation*
D.Tata Institute of Fundamental Research
Ans:C
26.With reference to the Cabinet Mission,which of the following statements is/are correct?
1.It recommended a f ederal government
2..It enlarged the powers of the Indian courts
3.It provided for more Indians in the ICS
Select the correct answer from the codes given below:
A.1 only*
B.2 and 3 only
C.1 and 3 only
D.None
Ans:A
27.Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical,temperate and arctic?
A.Khangchendzonga National Park*
B.Nandadevi National park
C.Neora Valley National Park
D.Namdapha National Park
Ans:A
28.Amnesty  International is
A.An agency of the United Nations to help refugees of civil wars
B.A global Human Rights Movement*
C.A non-governmental voluntary organization to help very poor people
D.An inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war ravaged regions
Ans:B
29.With reference to the art and archaeological history of India,which one among the following was made earliest?
A.Lingaraja Temple at Bhubaneswar
B.Rock-cut Elephant at Dhauli*
C.Rock-cut monuments at Mahabalipuram
D.Varaha Image at Udayagiri
Ans:B
30.With reference to Indian history,which of the following is/are the essential element/elements of the feudal system?
(1)A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
(2)Emergence of administrative structure based on control and possession of land
(3)Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the codes given below:
A.1 and 2 only
B.2 and 3 only*
C.3 only
D.1,2 and 3
Ans:B
31.”Bio Carbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes”is managed by the
A.Asian Development Bank
B.International Monetary Fund
C.United Nations Environment Programme
D.World bank*
Ans:D
32.India is a member of which among the following?
(1)Asia-Pacific Economic Cooperation
(2)Association of South-East Asian Nations
(3)East Asia Summit
Select the correct answer from the codes given below:
A.1 and 2 only
B.3 only*
C.1,2 and 3
D.India is a member of none of them
Ans:B
33.In India,the steel production industry requires the import of
A.Saltpetre
B.Rock phosphate
C.Coking coal*
D.All of the above
Ans:C
34.The provisions in Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
A.Protect the interests of Scheduled  Tribes*
B.Determines the boundaries between States
C.Determine the powers,authority and responsibilities of Panchayats
D.Protect the interests of all the border States
Ans:A
35.With reference to the Union Government Consider the following statements:
(!)The Department of Revenue is responsible for the preparation of Union Budget that is presented to the parliament
(2)No amount can be withdrawn from the Consolidated Fund of India without the authorization from the Parliament of India
(3)All the disbursements made from Public Account also need the authorization from the Parliament of India.Which of the statements given above is/are correct?
A.1 and 2 only
B.2 and 3 only
C.2 only*
D.1,2 and 3
Ans:C
36.Who/which of the following is the custodian of the Constitution of India?
A.The President of India
B.The Prime Minister of India
C.The Lok Sabha Secretariat
D.The Supreme Court of India*
Ans:D
37.Consider the following statements:
(1)The Accelerated Irrigation Benefits Programme was launched during 1996-97 to provide loan assistance to poor farmers.
(2)The command Area Development Programme was launched in 1974-75 for the development of water use efficiency.
Which of the statements given above is/are correct
A.1 only
B.2 only*
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2
Ans:B
38.The Genetic Engineering Appraisal Committee is constituted under the
A.Food safety and Standards Act 2006
B.Geographical Indications of Goods (Registration and Protection)Act,1999
C.Environment(Protection)Act,1986*
D.Wildlife(Protection)Act,1972
Ans:C
39.In the Mekong-Ganga Cooperation,an initiative of six countries,which of the following is/are not a participant/participants?
1.Bangladesh
2.Cambodia
3.China
4.Myanmar
5.Thailand
Select the correct answer using the codes given below:
A.1 only
B.2,3 and 4
C.1 and 3*
D.1,2 and 5
Ans:C
40.”Basel III Accord”or simply”Basel III”,often seen in the news ,seeks to
A.Develop national strategies for the conservation and sustainable use of biological diversity
B.Improve banking sector’s ability to deal with financial and economic stress and improve risk management*
C.Reduce the greenhouse gas emissions but places a heavier burden on developed countries
D.Transfer technology from developed countries to poor countries to enable them to replace the use of chloroflurocarbons in refrigeration with harmless chemicals
Ans:B
41.Consider the following statements:
1.The winds which blow between 30 N and 60S latitudes throughout the year are known as westerlies
2.The moist air masses that cause winter rains in North-Western region of India are part of westerlies.
Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only*
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2
Ans:B
42.With reference to”Indian Ocean Rim Association for Regional Cooperation (IORARC)’,Consider the following statements:
1.It was established very recently in response to incidents of piracy and accidents of oil spills
2.It is an alliance meant for maritime security only.Which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
B.2 only
C.Both 1 and 2
D.Neither 1 nor 2*
Ans:D
43.Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in the emergence of ‘moderates’and ‘extremists’?
A.Swadeshi Movement*
B.Quit India Movement
C.Non-Cooperation Movement
D.Civil Disobedience Movement
Ans:A
44.in a particular region in India ,the local people train the roots of living trees into robust,bridges across the streams.As the time passes,these bridges become stronger.
These unique ‘living root bridges’are found in
A.meghalaya*
b.Himachal pradesh
c.jharkhand
d.tamil nadu
Ans:A
45.tides occur in the oceans ans seas due to which among the following?
1.gravitational force of the sun
2.gravitational force of the moon
3.centrifugal force of the earth
select the correct answer using the codes given below:
A.1 only
b.2 and 3 only
c.1 and 3 only
d.1,2 and 3*
Ans:d
46.in which of the following activities are indian remote sensing (IRS)SATELLITES USED?
1.ASSESSMENT OF CROP PRODUCTIVITY
2.LOCATING GROUNDWATER RESOURCES
3.MINERAL EXPLORATION
4.TELECOMMUNICATIONS
5.TRAFFIC STUDIES
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
a.1,2 and 3 only*
B.4 and 5 only
c.1 and 2 only
d.1,2,3,4 and 5
ans:a
47.consider the following states:
1.arunachal pradesh
2.himachal pradesh
3.mizoram
in which of the above states do”tropical wet evergreen forests”occur?
A.1 only
b.2 and 3 only
c.1 and 3 only*
d.1,2 and 3
Ans:C
48.the term “indarc”,sometimes seen in the news,is the name of
A.An indigenously developed radarsystem inducted into indian defence
b.indias satellite to provide services to the countries of indian ocean rim
c.A SCIENTIFIC ESTABLISHMENT SET UP BY INDIA IN ANTARCTIC REGION
D.INDIA’S UNDERWATER OBSERVATORY TO SCIENTIFICALLY STUDY THE ARCTIC REGION*
aNS:d
49.WITH REFERENCE TO “FOREST CARBON PARTNERSHIP FACILITY”,WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS/ARE CORRECT?
1.iT IS A GLOBAL PARTNERSHIP OF GOVERNMENTS ,BUSINESSES,CIVIL SOCIETY AND INDIGENOUS PEOPLES
2.IT PROVIDES FINANCIAL AID TO UNIVERSITIES ,INDIVIDUAL SCIENTISTS AND INSTITUTIONS INVOLVED IN SCIENTIFIC FORESTRY RESEARCH TO DEVELOP ECO FRIENDLY AND CLIMATE ADAPTATION FRIENDLY AND CLIMATE ADAPTATION TECHNOLOGIES FOR SUSTAINABLE FOREST MANAGEMENT
3.IT ASSISTS THE COUNTRIES IN THEIR “REDD+(REDUCING EMISSIONS FROM DEFORESTATION AND FOREST DEGRADATION+)EFFORTS BY PROVIDING THEM WITH FINANCIAL AND TECHNICAL ASSISTANCE
SELECT THE CORRECT ANSWER FROM THE CODES GIVEN BELOW:
a.1 ONLY
B.2 AND 3 ONLY
C.1 AND 3 ONLY*
D.1,2 AND 3
aNS:c
50.WHICH ONE OF THE FOLLOWING WAS GIVEN CLASSICAL LANGUAGE STATUS RECENTLY?
a.ODIA*
B.KONKANI
C.BHOJPURI
D.ASSAMESE
ANS:A
51.WITH REFERENCE TO AN ORGANISATION KNOWN AS “BIRDLIFE INTERNATIONAL”,WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS/ARE CORRECT?
1.IT IS A GLOBAL PARTNERSHIP OF CONSERVATION ORGANISATIONS
2.THE CONCEPT OF ‘BIODIVERSITY HOTSPOTS’ORIGINATED FROM THIS ORGANISATION
3.IT IDENTIFIES THE SITES KNOWN/REFERRED TO AS’IMPORTANT BIRD AND BIODIVERSITY AREAS’.
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
A.1 ONLY
B.2 AND 3 ONLY
C.1 AND 3 ONLY*
D.1,2 AND 3
aNS:c
52.WHICH ONE OF THE FOLLOWING COUNTRIES OF SOUTH-WEST ASIA DOES NOT OPEN OUT OF THE MEDITERRANEAN SEA?
a.SYRIA
B.JORDAN*
C.LEBANON
D.SLRAEL
ANS:B
53.IN INDIA,IN WHICH ONE OF THE FOLLOWING TYPES OF FORESTS IS TEAK A DOMINANT TREE SPECIES?
A.TROPICAL MOIST DECIDUOUS FOREST*
B.TROPICAL RAIN FOREST
C.TROPICAL  THORN SCRUB FOREST
D.TEMPERATURE FOREST WITH GRASSLANDS
ANS:A
54.”BEIJING DECLARATION AND PLATFORM FOR ACTION”,OFTEN SEEN IN THE NEWS,IS
A.A STRATEGY TO TACKLE THE REGIONAL TERRORISM,AN OUTCOME OF A MEETING OF THE SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION
B.A PLAN OF ACTION FOR SUSTAINABLE ECONOMIC GROWTH IN THE ASIA-PACIFIC REGION,AN OUTCOME OF THE DELIBERATIONS OF THE ASIA-PACIFIC ECONOMIC FORUM
C.AN AGENDA FOR WOMEN’S EMPOWERMENT,AN OUTCOME OF A WORLD CONFERENCE CONVENED BY THE UNITED NATIONS*
D.A TSRATEGY TO COMBAT WILDLIFET RAFFICKING,A DECLARATION OF THE EAST ASIA SUMMIT
aNS:c
55.”EACH DAY IS MORE OR LESS THE SAME,THE MORNING IS CLEAR AND BRIGHT WITH A SEA BREEZE;AS THE SUN CLIMBS HIGH IN THE SKY,HEAT MOUNTS UP,DARK CLOUDS FORM,THEN RAIN COMES WITH THUNDER AND LIGHTENING.BUT RAIN IS SOON OVER.”WHICH OF THE FOLLOWING REGIONS IS DESCRIBED IN THE ABOVE PASSAGE?
a.SAVANNAH
B.EQUATORIAL*
C.MONSOON
D.MEDITERRANEAN
aNS:B
56.WITH REFERENCE TO THE INDIAN ECONOMY,CONSIDER THE FOLLOWING STATEMENTS:
1.THE RATE OF GROWTH OF REAL GROSS DOMESTIC  PRODUCT HAS STEADILY INCREASED IN THE LAST DECADE
2.THE GROSS DOMESTIC PRODUCT AT MARKET PRICES(IN RUPEES)HAS STEADILY INCREASED IN THE LAST DECADE
WHICH OF THE STATEMENTS GIVEN ABOVE IS/ARE CORRECT?
a.1 ONLY
B.2 ONLY*
C.BOTH 1 AND 2
D.NEITHER 1 NOR 2
aNS:B
57.CONSIDER THE FOLLOWING STATEMENTS:
1.THE LEGISLATIVE COUNCIL OF A STATE IN INDIA CAN BE LARGER IN SIZE THAN HALF OF THE LEGISLATIVE ASSEMBLY OF THAT PARTICULAR STATE
2.THE GOVERNOR OF A STATE NOMINATES THE CHAIRMAN OF LEGISLATIVE COUNCIL OF THAT PARTICULAR STATE
WHICH OF THE STATEMENTS GIVEN ABOVE IS/ARE CORRECT?
A.1 ONLY
B.2 ONLY
C.BOTH 1 AND 2
D.NEITHER 1 NOR 2*
aNS:d
58.”TO UPHOLD AND PROTECT THE SOVERIGTNY ,UNITY AND INTEGRITY OF INDIA” IS A PROVISION MADE IN THE
a.pREAMBLE OF THE CONSTITUTION
b.dIRECTIVE PRINCIPLES OF STATE POLICY
C.FUNDAMENTAL RIGHTS
D.FUNDAMENTAL DUTIES*
ANS:d
59.WHICH ONE OF THE FOLLOWING IS THE BEST DESCRIPTION OF THE TERM’ECOSYSTEM’?
a.a COMMUNITY OF ORGANISMS INTERACTING WITH ONE ANOTHER
B.THAT PART OF THE EARTH WHICH IS INHABITED BY LIVING ORGANISMS
C.A COMMUNITY OF ORGANISMS TOGETHER WITH THE ENVIRONMENT IN WHICH THEY LIVE*
D.THE FLORA AND FAUNA OF A GEOGRAPHICAL AREA
ANS:c
60.THE FUNDAMENTAL OBJECT OF PANCHAYATI RAJ SYSTEM IS TO ENSURE WHICH AMONG THE FOLLOWING?
1,PEOPLE’S PARTICIPATION IN DEVELOPMENT
2,POLITICAL ACCOUNTABILITY
3.DEMOCRATIC DECETNRALISATION
4.FINANCIAL MOBILISATION
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
a.1,2 AND 3 ONLY
B.2 AND 4 ONLY
C.1 AND 3 ONLY*
D.1,2,3 AND 4
aNS:c
61.WITH REFERENCE TO INDIAN ECONOMY ,CONSIDER THE FOLLOWING :
1.BANK RATE
2.OPEN MARKET OPERATIONS
3.PUBLIC DEBT
4.PUBLIC REVENUE
WHICH OF THE ABOVE IS/ARE COMPONENT/COMPONENTS OF  MONETARY POLICY?
a.1 ONLY
B.2,3 AND 4
c.1 AND 2*
D.1,3 AND 4
aNS:c
62.WITH REFERENCE TO INFLATION IN INDIA,WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS CORRECT?
a.CONTROLLING  THE INFLATION IN INDIA IS THE RESPONSIBILITY OF THE GOVERNMENT OF INDIA ONLY
B.THE RESERVE BANK OF INDIA HAS NO ROLE IN CONTROLLING THE INFLATION
C.DECREASED MONEY CIRCULATION HELPS IN CONTROLLING THE INFLATION*
D.INCREASED MONEY CIRCULATION HELPS IN CONTROLLING THE INFLATION
ANS:c
63.CONSIDER THE FOLLOWING COUNTRIES:
1.CHINA
2.FRANCE
3.INDIA
4.ISRAEL
5.PAKISTAN
WHICH AMONG THE ABOVE ARE NUCLEAR WEAPONS STATES AS RECOGNISED BY THE TREATY ON THE NON-PROLIFERATION TREATY (NPT)?
A.1 AND 2 ONLY*
B.1,3,4 AND 5 ONLY
C.2,4 AND 5 ONLY
D.1,2,3,4 AND 5
aNS:a
64.tHE IDEAL OF’WELFARE STATE’ IN THE INDIAN CONSTITUTION IS ENSHRINED IN ITS
a.pREAMBLE
B.DIRECTIVE PRINCIPLES OF STATE POLICY*
C.FUNDAMENTAL RIGHTS
D.SEVENTH SCHEDULES
ANS:B
65.THE SUBSTITUTION OF STEEL FOR WOODEN PLOUGHS IN AGRICULTURAL PRODUCTION IS AN EXAMPLE OF
a.lABOUR AUGMENTING TECHNOLOGICAL PROGRESS
B.CAPITAL AUGMENTING TECHNOLOGICAL PROGRESS*
C.CAPITAL REDUCING TECHNOLOGICAL PROGRESS
D.NONE OF THE ABOVE
aNS:b
66.THERE IS A PARLIAMENTARY SYSTEM OF GOVERNMENT IN INDIA BECAUSE THE
A.LOK SABHA IS ELECTED DIRECTLY BY THE PEOPLE
B.PARLIAMENT CAN AMEND THE CONSTITUTION
C.RAJYA SABHA CANNOT BE DISSOLVED
D.COUNCIL OF MINISTERS IS RESPONSIBLE TO THE LOK SABHA*
aNS:D
67.H1N1 VIRUS IS SOMETIMES MENTIONED IN THE NEWS WITH REFERENCE TO WHICH ONE OF THE FOLLOWING DISEASES?
A.AIDS
B.BIRD FLU
C.DENGUE
D.SWINE FLU*
aNS:d
68.WITH REFERENCE TO BIO TOILETS USED BY THE INDIAN RAILWAYS,CONSIDER THE FOLLOWING STATEMENTS:
1.THE DECOMPOSITION OF HUMAN WASTE IN THE BIO-TOILETS IS INITIATED BY A FUNGAL INOCULUM
2.AMMONIA AND WATER VAPOUR ARE THE ONLY END PRODUCTS IN THIS DECOMPOSITION WHICH ARE RELEASED INTO ATMOSPHERE.
WHICH OF THE STATEMENTS GIVEN ABOVE IS/ARE CORRECT?
A.1 ONLY
B.2 ONLY
C.BOTH 1 AND 2
D.NEITHER 1 NOR 2*
aNS:D
69.THE PROBLEM OF INTERNATIONAL LIQUIDITY IS RELATED TO THE NON-AVAILABILITY OF
A.GOODS AND SERVICES
B.GOLD AND SILVER
C.DOLLARS AND OTHER HARD CURRENCIES*
D.EXPORTABLE SURPLUS
aNS:c
70.WITH REFERENCE TO’FUEL CELLS’ IN WHICH HYDROGEN RICH FUEL AND OXYGEN ARE USED TO GENERATE ELECTRICITY,CONSIDER THE FOLLOWING STATEMENTS:
1.IF PURE HYDROGEN IS USED AS A FUEL,THE FUEL CELL EMITS HEAT AND WATER AS BY PRODUCTS
2.FUEL CELLS CAN BE USED FOR POWERING BUILDINGS AND NOT FOR SMALL DEVICES LIKE LAPTOP COMPUTERS
3.FUEL CELLS PRODUCE ELECTRICITY IN THE FORM OF ALTERNATING CURRENT(AC).
WHICH OF THE STATEMENTS GIVEN ABOVE IS/ARE CORRECT?
a.1 ONLY*
B.2 AND 3 ONLY
C.1 AND 3 ONLY
D.1,2 AND 3
ANS:A
71.kALAMKARI PAINTING REFERS TO
a.a HAND PAINTED COTTON TEXTILE IN SOUTH INDIA*
B.A HANDMADE DRAWING ON BAMBOO HANDICRAFTS IN NORTH EAST INDIA
C.A BLOCK PAINTED WOOLLEN CLOTH IN WESTERN HIMALAYAN REGION OF INDIA
D.A HAND PAINTED DECORATIVE SILK CLOTH IN  NORTH-WESTERN INDIA
aNS:A
72.WHICH ONE OF THE FOLLOWING BEST DESCRIBES THE MAIN OBJECTIVE OF ‘SEED VILLAGE CONCEPT’?
A.ENCOURAGE THE FARMERS TO USE THEIR OWN FARM SEEDS AND DISCOURAGING THEM TO BUY THE SEEDS FROM OTHERS
B.INVOLVING THE FARMERS FOR TRAINING IN QUALITY SEED PRODUCTION AND THEREBY TO MAKE AVAILABLE QUALITY SEEDS TO OTHERS AT APPROPRIATE TIME AND AFFORDABLE COST*
c.EARMAKING SOME VILLAGES EXCLUSIVELY FOR THE PRODUCTION OF CERTIFIED SEEDS
D.IDENTIFYING THE ENTREPRENEURS IN VILLAGES AND PROVIDING THEM TECHNOLOGY AND FINANCE TO SET UP SEED COMPANIES
aNS:B
73.THERE HAS BEEN A PERSISTENT DEFICIT BUDGET YEAR AFTER YEAR.WHICH OF THE FOLLOWING ACTIONS CAN BE TAKEN BY THE GOVERNMENT TO REDUCE THE DEFICIT?
1.REDUCING REVENUE EXPENDITURE
2.INTRODUCING NEW WELFARE SCHEMES
3.RATIONALISING SUBSIDIES
4.EXPANDING INDUSTRIES
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
A.1 AND 3 ONLY*
B.2 AND 3 ONLY
C.1 ONLY
D.1,2,3 AND 4
aNS:A
74.WHICH OF THE FOLLOWING HAS/HAVE BEEN ACCORDED”GEOGRAPHICAL INDICATION”STATUS?
1.bANARAS BROCADES AND SAREES
2.RAJASTHAN DAAL-BATI-CHURMA
3.TIRUPATHI LADDU
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW
A.1 ONLY
B.2 AND 3 ONLY
C.1 AND 3 ONLY*
D.1,2 AND 3
aNS:C
75.WITH REFERENCE TO THE INDIAN RENEWABLE ENERGY DEVELOPMENT AGENCY LIMITED(IREDA),WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS/ARE CORRECT?
1.IT IS A PUBLIC LIMITED GOVERNMENT COMPANY
2.IT IS A NON-BANKING FINANCIAL COMPANY
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW
a.1 ONLY
B.2 ONLY
C.BOTH 1 AND 2*
D.NEITHER 1 NOR 2
aNS:c
76.’PRADHAN MATNRI JAN-DHAN YOJANA’HAS BEEN LAUNCHED FOR
A.PROVIDING HOUSING LOAN TO POOR PEOPLE AT CHEAPER INTERST RATES
B.PROMOTING WOMEN’S SELF HELP GROUPS IN BACKWARD AREAS
C.PROMOTING FINANCIAL INCLUSION IN THE  COUNTRY*
D.PROVIDING FINANCIAL HELP TO THE MARGINALISED COMMUNITIES
aNS:c
77.WITH REFERENCE TO THE FOURTEENTH FINANCE COMMISSION,WHICH OF THE FOLLOWING STATEMENTS IS/ARE CORRECT?
1.IT HAS INCREASED THE SHARE OF STATES IN THE CENTRAL DIVISIBLE POOL FROM 32 PERCENT TO 42 CENT
2.IT HAS MADE RECOMMENDATIONS CONCERNING SECTOR SPECIFIC GRANTS.
SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
a.1 ONLY*
B.2 ONLY
C.BOTH 1 AND  2
D.NEITHER 1 NOR 2
aNS:a
78.THE ‘FORTALEZA DECLARATION’,RECENTLY IN THE NEWS,IS RELATED TO THE AFFAIRS OF
A.ASEAN
B.BRICS*
C.OECD
D.WTO
aNS:B
79.A DECREASE IN TAX TO GDP RATIO OF A COUNTRY INDICATES WHICH OF THE FOLLOWING?
1.SLOWING ECONOMIC GROWTH RATE
2.LESS EQUITABLE DITSRIBUTION OF NATIONAL INCOME SELECT THE CORRECT ANSWER USING THE CODES GIVEN BELOW:
a.1 ONLY
B.2 ONLY
C.BOTH 1 AND 2
D.NEITHER 1 NOR 2*
ANS:D
80.IN THE SOUTH ATLANTIC AND SOUTH –EASTERN PACIFIC REGIONS IN TROPICAL LATITUDES,CYCLONE DOES NOT ORIGINATE.WHAT IS THE REASON?
a.SEA SURFACE TEMPERATURES ARE LOW*
B.INTER-TROPICAL CONVERGENCE ZONE SELDOM OCCURS
C.CORIOLIS FORCE IS TOO WEAK
D.ABSENCE OF LAND IN THOSE REGIONS
aNS:a
81.wHICH ONE OF THE FOLLOWING PAIRS OF STATES OF INDIA INDICATES THE EASTERNMOST AND WESTERNMOST STATE?
a.ASSAM AND RAJASTHAN
B.ARUNACHAL PRADESH AND RAJASTHAN
C.ASSAM AND GUJARAT
D.ARUNACHAL PRADESH AND GUJARAT*
ANS:D
82.CONSIDER THE FOLLOWING STATEMENTS REGARDING THE DIRECTIVE PRINCIPLES OF STATE POLICY:
1.THE PRINCIPLES SPELL OUT THE SOCIO ECONOMIC DEMOCRACY IN THE COUNTRY
2.THE PROVISIONS CONTAINED IN THESE PRINCIPLES ARE NOT  enforceable  by any court.which of the statements given above is/are correct?
A.1 only
b.2 only
c.both 1 and 2*
d.neither 1 nor 2
Ans:C
83.in the ‘index of eight core industries’,which one of the following is given the highest weight?
A.coal production
b.electricity generation*
c.fertiliser production
d.steel production
Ans:B
84.which of the following national parks is unique in being a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?
A.Bhitarkanika National park
B.Kelbul lamjao national park*
c.keoladeo ghana national park
d.sultanpur national park
Ans:B
85.which of the following statements is/are correct regarding national innovation foundation india(nif)?
1.nif is an autonomous body of the department of science and technology under the central government
2,nif is an initiative to strengthen the highly advanced  scientific research in india’s premier scientific institutions in collaboration with highly  advanced foreign scientific institutions.select the correct answer using the codes given below:
A.1 only*
b.2 only
c.both 1 and 2
d.neither 1 nor 2
Ans:A
86.what can be the impact of excesive /inappropriate use of nitrogenous fertilisers in agriculture?
1.proliferation of nitrogen –fixing microorganisms in soil can occur
2,increase in the acidity of soil can take place
3.leaching of nitrate to the ground water can occur
select the correct answer using the codes given below
A.1 and 3 only
b.2 only
c.2 and 3 only*
D.1,2 and 3
Ans:C
87.with reference to the international union for conservation of nature and  natural resources(iucn)and the Convention on international trade in endangered species of wild fauna and flora (cites),which of the following statements is/are correct?
1.Iucn is  an organ of the united nations and cites is an international agreement between government
2.iucn runs thousands of field projects around the world to better manage natural environments
3.cites is legally binding on the states that have joined it,but this convention does not take the place of national laws.
select the correct answer using the codes given below :
A.1 only
b.2 and 3 only*
c.1 and 3 only
d.1,2 and 3
Ans:b
88.the fair and remunerative price(frp)of sugarcane is approved by the
A.Cabinet committee on economic affairs*
b.commission for agricultural costs and prices
c.directorate of marketing and inspection,ministry of agriculture
d.agricultural produce market committee
Ans:A
89.what explains the eastward flow of the equatorial counter current?
A.the earth’s rotation on its axis
b.convergence of the two equatorial currents*
c.difference in salintiy of water
D.occurence of the belt of calm near the equator
Ans:b
90.consider the following pairs place of pilgrimage location
1.srisailam:nallamala hills
2.omkareshwar:satmala hills
3.pushkar:mahadeo hills
which of the above pairs is/are correctly matched?
A.1 only*
b.2 and 3 only
c.1 and 3 only
d.1,2 and 3
AnS:A
91.with reference to rowlatt satyagraha,which of the following statements is/are correct?
1.the rowlatt act was based on the recommendations of the ‘sedition committee’
2.in rowlatt satyagraha.gandhiji tried to utilise the home rule league
3.demonstrations against the arrival of simon commission coincided with rowlatt satyagraha
select the correct answer using the codes given below:
A.1 only
b.1 and 2 only*
c.2 and 3 only
d.1,2 and 3
Ans:B
92.among the following ,which were frequently mentioned in the news for the outbreak of ebola virus recently?
A.syria and jordan
b.guinea,sierra leone and liberia*
c.philippines,and papua new guinea
d.jamaica,haiti and surinam
Ans:b
93.with reference to ‘fly ash’ produced by the power plants using coal as fuel,which of the  following statements is/are correct?
1.fly ash can be used in the production of bricks for building construction
2.fly ash can be used as a replacement for some of the portland cement contents of concrete
3.fly ash is made up of silicon dioxide and calcium oxide only,and does not contain any toxic elements
select the correct answer using the codes given below:
A.1 and 2*
b.2 only
c.1 and 3
d.3 only
Ans:A
94.with reference to’dugong’,a mammal  found in india,which of the following statements is/are correct?
1.it is a herbivorous marine animal
2.it is found along the entire coast of india
3.it is given legal protection under schedule 1 of the wildlife(protection)act,1972 select the correct answer using the code given below
A.1 and 2
b.2 only
c.1 and 3*
d.3 only
Ans:C
95.who of the following was/were economic critic/critics of colonialism in india?
1.dadabhai Naoroji
2,g.subramania iyer
3.r.c.dutt
select the correct answer using the code given below:
a.1 only
b.1 and 2 only
c.2 and 3 only
d.1,2 and 3*
Ans:D
96.which one of the following issues the ‘global economic prospects’report periodically?
a.The asian development bank
b.the european bank for reconstruction and development
c.the us federal reserve bank
d.the world bank*
Ans:D
97.when the reserve bank of india reduces the statutory liquidity ratio by 50 basis points,which of the following is likely to happen?
A.India’s gdp growth rate increases drastically
b.foreign institutional investors may bring more capital into our country
c.scheduled commercial banks may  cut their lending  rates*
d.it may drastically reduce the liquidity to the banking system
Ans:C
98.with reference to the use of nano technology in health sector,which of the following statements is/are correct?
1.Targetted drug delivery is made possible by nanotechnology
2,nanotechnology can largely contribute to gene therapy
select the correct answer using the codes given below
A.1 only*
b.2 only
c.both 1 and 2
d.neither 1 nor 2
Ans:A
99.in india ,markets in agricultural products are regulated under the
A.essential commodities act,1955
b.agricultural produce market committee act enacted by states*
c.agricultural produce(grading and marking)act,1937
d.food products order,1956 and meat and food products order, 1973
ans:b
100.which one of the following is the national aquatic animal of india?
A.Salt water crocodile
b.olive ridley turtle
c.gangetic dolphin*
d.gharial
Ans:C





Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email