25 September 2015

// // Leave a Comment

HIGH SCHOOL ASSISTANT-ENGLISH SOLVED PAPER 2015

HIGH SCHOOL ASSISTANT-ENGLISH
EXAM DATE:20-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.’Right to Property ‘was omitted from Part III of Indian Constitution by------------
A.44th Amendment  Act 1978*
B.42nd Amendment Act,1976
C.43rd Amendment Act,1977
D.41st Amendment Act,1976
Ans:A
2.Which article of Indian Constitution says the following provision concerned with the protection of children “No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or  engaged in any
A.Article 23
B.Article 25
C.Article 29
D.Article 24*
Ans:D

3.Who is credited to be called the ‘father of political movement in Modern Travancore’?
A.Dr.Palpu
B.N.Raman Pillai
C.G.Parameswarn Pillai*
D.Ranga Rao
Ans:C
4.Name the British Missionary who established an English school at Mattancheri in 1818 with the financial aid from Cochin Government:
A.Rev.Mead
B.Rev.J.Dawson*
C.Rev.Baker
D.Rev.Bailey
Ans:B
5.K.Ramakrishna Pillai worked as the editor of ‘Swadeshabhimani’from------------
A.1907-1910
B.1905-1910
C.1908-1910
D.1906-1910*
Ans:D
6.Who made the following statement in the meeting of Karnataka Mahila Conference which held on 1st October 1944:’Gandhiji had strong faith in women community and we should keep it up and it is our duty.”
A.Akkamma Cheriyan
B.Gracy Aron
C.A.V.Kuttimalu Amma*
D.Sugunabai
Ans:C
7.P.N.Panicker,the ‘father of library movement in Kerala’was born in the year----------
A.1912
B.1909*
C.1911
D.1914
Ans:B
8.Who authored the book titled ‘The Decline of Nair Dominance:Society and Politics in Travancore,1847-1908’?
A.Stephen Dale
B.Roland Miller
C.Kathleen Gough
D.Robin Jeffrey*
Ans:D
9.Who  among the following literary figure of kerala received the honour of’Companion of the star of India’from the British Queen:
A.Kodungallur Kunhikuttan Thampuran
B.Vallathol Narayana Menon
C.Kerala Varma Valiyakoil Thampuran*
D.Kandathil Varghese Mappila
Ans:C
10.Arrange the following events of Kerala history in correct chronological order and select the correct answer with the help of the codes given below:
(i)Guruvayur Satyagraha
(ii)Ezhava Memorial
(iii)Paliyam Satya graham
(iv)Malayalee Memorial
CODES
1.(iv)(ii)(iii)(i)
2.(ii)(iv)(i)(iii)
3.(iv)(i)(iii)(ii)
4.(iv)(ii)(i)(iii)
A:-(iv)(ii)(iii)(i)
B:-(ii)(iv)(i)(iii)
C:-(iv)(i)(iii)(ii)
D:-(iv)(ii)(i)(iii)*
Ans:D
11.Who bagged the 11th Sustainable Development Leadership Award of 2015?
A.Jose Manual Durao Barroso*
B.Takehiko Nakao
C.Rajendra Pachuri
D.Nickolay Mladenov
Ans:A
12.Who was selected as the good will Ambassador for the 35th National Games?
A.Saina Nehwal
B.Sachin Tendulkar*
C.Saniya Mirza
D.PT Usha
Ans:B
13.What was the main theme of 2015 Republic Day Parade?
A.Information Technology
B.Industrial Growth
C.Women Empowerment*
D.Rural Development
Ans:C
14.Who won the Women’s Singles title at the Syed Modi Grand Prix Gold Badminton Tournament 2015?
A.Saina Nehwal*
B.K.Maneesha
C.Karolina Marin
D.Pushpita Richi Dilli
Ans:A
15.India and US have signed a joine declaration of intent for cooperation to increase partnership for which of the following  programme?
A.Make in India
B.Cyber Security Programme
C.Digital India*
D.Swachh Bharath Abhiyan
Ans:C
16.Who was the first person to use action research extensively for solving problems in education?
A.Stephen M.Corey*
B.Sigmund Freud
C.John B.Watson
D.William Stern
Ans:A
17.-------------is a scaled down sample of teaching process,aimed at simplifying the complexities of the regular teaching process.
A.Computer Assisted Teaching
B.Micro teaching*
C.Team teaching
D.None of the above
Ans:B
18.-------------are very useful to test the power of expression of the students.
A.Objective type Questions
B.Essay Questions*
C.True or False Questions
D.None of the above
Ans:B
19.Which of the following abilities cannot be assessed in a written test?
A.Spelling and Punctuation
B.Vocabulary
C.Pronunciation*
D.Phrase patterns and sentence constructions
Ans:C
20.Which are the characteristics of a good text book?
A.Vocabulary and structure
B.Subject matter
C.Exercise and illustrations
D.All of the above*
Ans:D
21.Who is the author of these lines?
Unless this general evil they maintain,All men are bad,and in their badness reign.
A.Shakespeare*
B.Earl of Southey
C.Queen Elizabeth
D.John Milton
Ans:A
22.Which poem ends with the following line?
“They also serve who only stand and wait”
A.Fro Lippo Lippi
B.On His blindness*
C.Daffodils
D.Scholar Gyspy
Ans:B
23.The meter in which Elegy written in a Country Churchyard is written:
A.Lambic pentameter*
B.Lambic monometer
C.Lambic dimetre
D.Lambic tri metre
Ans:A
24.When was Ode on a Grecian Urn written?
A.1817
B.1818
C.1819*
D.1820
Ans:C
25.Who was telemachus?
A.The son of Ulysses*
B.Ulysses himself
C.A popular Priest
D.An Oracle
Ans:A
26.Which poem of Sylvia Plath is rich with Holocaust imagery?
A.Lady Lazarus
B.Daddy*
C.The Colossus
D.Crossing the Water
Ans:B
27.In which anthology of Kamala Das the poem An Introduction appeared?
A.Summer in Calcutta*
B.The Descendants
C.Ya Allah!
D.Only the Soul Knows how to Sing
Ans:A
28.The predominant themes of Frost’s poem Home Burial are----------
A.Death of a child and collapse of a marriage*
B.First World War
C.Death and Rebirth
D.Politics and democracy
Ans:A
29.Wole Soyinka is a----------poet
A.South African
B.Kenyan
C.Latin American
D.Nigerian*
Ans:D
30.Who is the author of the poem This is a Photograph of Me?
A.Kamala Das
B.Emily Dickinson
C.Margaret Atwood*
D.Sylvia Plath
Ans:C
31.What instrument does Nora use to dance the tarantella?
A.Trumpet
B.Tambourine*
C.Violin
D.Drums
Ans:B
32.Maurya in Risers to the Seat ries to discourage --------------,her last living son from going to Connemara country fair in the mainland.
A.Patch
B.Michael
C.Sheamus
D.Bartley*
Ans:D
33.The original subtitle of Oscar Wilde’s The Importance of Being Earnest is---------
A.A trivial Comedy for Subtle People
B.A Comedy in Three Acts
C.A Trivial Comedy for Serious People*
D.A Severe Comedy of Manners
Ans:C
34.The film version of Shaw’s Pygmalion is---------
A.My Flower Lady
 B.My Fair Lady*
C.Cockney Dialect of Eliza Doolittle
D.Pygmalion:The Sculptor
Ans:B
35.Snake is a character in---------
A.The School for Scandal*
B.The Importance of Being Earnest
C.The Critic
D.She Stoops to Conquer
Ans:A
36.Who kills Macbeth in the battle at the end of the play?
A.Malcolm
B.Banquo
C.Fleance
D.Macduff*
Ans:D
37.Who becomes blind in the Second act of Beckett’s play Waiting for Godot?
A.Lucky
B.Pozzo*
C.Didi
D.Gogo
Ans:B
38.What is the sweet that Nora has been forbidden to eat?
A.Candy Canes
B.Fruit Cakes
C.macaroons*
D.Nut Cakes
Ans:C
39.Which character in Death of a Salesman says,”He had the wrong dreams.All,all wrong?”
A.Biff*
B.Hap
C.Charley
D.Bernard
Ans:A
40.Tom Wingfield in The Glass Menagerie is interested in writing----------
A.Fiction
B.Poetry*
C.Journalisitc Essays
D.Plays
Ans:B
41.Who plays the villainous role in The God  of small Things?
A.Mammachi
B.Pappachi
C.Chacko
D.Baby Kochamma*
Ans:D
42.According to Dr.Radhakrishnan,the three obstacles that stand  in the way of development are:
A.Ignorance,disease,and poverty*
B.Unemployment,lack of skilled workmen and poverty
C.Over population,labour unrest and energy crisis
D.Corruption,Communalism and terrorism
Ans:A
43.In”Of Studies”,Bacon says that “Histories Make man----------“
A.Witty
B.Wise*
C.Subtle
D.Grave
Ans:B
44.Emily Bronte’s Wuthering heights was published in-----------
A.1845
B.1846
C.1847*
D.1848
Ans:C
45.In Toni Morrison’s The Bluest Eye,------------is obsessed with white complexion.
A.Claudia
B.Pecola*
C.Bertha
D.Cholly
AnS:B
46.Who is Santiago’s only friend and companion in The Old man and the Sea?
A.Manolin*
B.Marlin
C.The Sea
D.The fish
Ans:A
47.Who is the sympathetic character in Orwell’s Animal Farm?
A.Snowball
B.Napoleon
C.Squealer
D.Boxer*
Ans:D
48.The essay ‘On Tolerance’ is written by-------------
A.Steele
B.A.G.Gardiner
C.Francis Bacon
D.E.M.Forster*
Ans:D
49.Arundhati Roy’s The God of small Things bagged the -----------for fiction in 1997.
A.Pulitzer Prize
B.Kerala Sahitya Academy Award
C.Booker Prize*
D.Kendra Sahitya Academy Award
Ans:C
50.Emily Bronte’s  Wuthering Heights is a ---------novel.
A.Picaresque
B.Gothic*
C.Ephistolay
D.Stream of Consciousness
Ans:B
51.Rasa in Sanskrit means:
A.Emotion
B.Balance
C.Essence*
D.Anger
Ans:C
52.Who is the author of Dhvanyaloka?
A.Anandavardhana*
B.Abhinava Gupta
C.Valmiki
D.Vyasa
Ans:A
53.What is meant by Peripeteia?
A.Tragic flaw
B.Catharsis
C.Plot
D.Reversal*
Ans:D
54.When was the Preface to Lyrical Ballads published?
A.1800*
B.1600
C.1900
D.1700
Ans:A
55.Who made the following remarks:
“Good Sense is the Body of poetic genius,Fancy its Drapery,Motion its Life,and Imagination the Soul that is everywhere.”
A.Shelley
B.Wordsworth
C.Coleridge*
D.Keats
Ans:C
56.Tradition and Individual Talent was published first in
A.The Egoist*
B.The Sacred Wood
C.The Waste land
D.Selected Essays
Ans:A
57.What does signifier  mean according to Saussure?
A.Sign
B.Shape*
C.Idea
D.Concept
Ans:B
58.Whose name is associated with the term gynocriticism?
A.Kamala Das
B.Showalter*
C.Mathew Arnold
D.T.S.Eliot
Ans:B
59.Who wrote the book The Postmodern Condition:A Report on Knowledge?
A.Jean Francois Lyotard*
B.Jacques Derrida
C.Noam Chomsky
D.Edward Said
Ans:A
60.The Wretched of the Earth is penned by
A.Gayatri Spivak
B.Ben Okri
C.Franz Fanon*
D.Chinua Achebe
Ans:C
61.Smallest distinctive unit of sound in the sound system of language is called a----------
A.Morpheme
B.Phoneme*
C.Allomorph
D.Allophone
Ans:B
62.Words like’Motel’,’Bruch’and ‘Smog’are formed in a special way and this process is known as-----------
A.Blending*
B.Back-formation
C.Clipping
D.Autonomasia
Ans:A
63.Immediate Constituent Analysis(ICA),essentially a structuralist tool for syntactiv analysis,was first introduced by----------
A.Chomsky
B.Saussure
C.Sapir
D.Bloomfield*
Ans:D
64.The native speaker’s knowledge of the structure of a language is his linguistic----------
A.Performance
B.Parole
C.Competence*
D.Style
Ans:C
65.-----------is the active articulator in the oral cavity
A.Alveolar
B.Teeth
C.Palate
D.Tongue
Ans:D*
66.English RP has----------pure vowels or monothongs
A.12*
B.20
C.24
D.44
Ans:A
67.A phonemic transcription is also called -----------transcription.
A.Allophonic
B.Narrow
C.Convergent
D.Broad*
Ans:D
68.Statements are normally spoken in the -----------tone
A.Rising
B.Falling*
C.Fall-raise
D.None of these
Ans:B
69.The study of meaning and its manifestation in language is referred to as-------
A.Poetics
B.Rhetoric
C.Semantics*
D.Semiology
Ans:C
70.Germanic languages are also known by the term-------------
A.Teutonic*
B.Latinate
C.Balto Slavonic
D.Celtic
Ans:A
71.Correct the following sentence,where necessary:
A.It is high time he improved his behavior*
B.It is high time he will Improve his behavior
C.It was high time he improves his behavior
D.It was high time he will improve his behavior
Ans:A
72.They-------at about one O’clock.
A.Have usually lunch
B.Lunch usually have
C.Usually have lunch*
D.Usually lunch have
Ans:C
73.He is the ---------------to this estate.
A.Hair
B.Hier
C.Hare
D.Heir*
Ans:D
74.Which of the following idioms means”Something which causes quarrel”?
A.At sixes and sevens
B.Apple of discord*
C.At arm’s length
D.A cat and dog life
Ans:B
75.The antonym of”adversity”is------
A.Scarcity
B.Forbearance
C.Deficiency
D.Prosperity*
Ans:D
76.The word”Callous”means-----------
A.Serene
B.Insensitive*
C.Cool headed
D.Chronic
Ans:B
77.Write one word for”that which cannot be conquered or defeated”.
A.Inevitable
B.Invincible*
C.Inflammable
D.Innocuous
Ans:B
78.Which of the following words means”Skilled”or “expert”?
A.Adept*
B.Adapt
C.Adopt
D.Abstain
Ans:A
79.Which of the following idioms means “to break an uncomfortable silence”?
A.Break down
B.Break away
C.Break the record
D.Break the ice*
Ans:D
80.A picture is ---on the wall.
A.Hung*
B.Hang
C.Hanged
D.Hangs
Ans:A
81.Spain is ---------European country.
A.The
B.an
C.of
D.a*
Ans:D
82.You should sympathize ---------the blind.
A.at
B.for
C.with*
D.against
Ans:C
83.It is amazing how much George---------his grandfather.
A.Resemble
B.Resembles*
C.is resemble
D.is resembling
Ans:B
84.My aunt Martha--------to smoke a lot
A.Is used
B.Has used
C.Used*
D.Was used
Ans:C
85.She hardly remembers anything-------
A.Doesn’t she?
B.Is she?
C.Does she?*
D.Isn’t she?
Ans:C
86.”Invite him to the meeting.”Which among the following options is true when the above sentence is converted into passive voice?
A.We will invite him to the meeting
B.Let him be invited to the meeting*
C.Let us invite him to the meeting
D.None of the above
Ans:B
87.”And” is an example of------------------
A.Subordinating conjunction
B.Correlative conjunction
C.Co-ordinating conjunction*
D.None of the above
Ans:C
88.A-------is made up of two or more main clauses.
A.Simple sentence
B.Complex sentence
C.Kernel sentence
D.Compound sentence*
Ans:D
89.He will say,”I am  not well.”Which among the following options is true,when the above sentence is converted into indirect speech?
A.He will say that he is not well*
B.He would say that he is not well
C.He will say that he was not well
D.He would say that he was not well
Ans:A
90.Tom offered------------us to the railway station
A.Drive
B.Driving
C.To drive*
D.Driver
Ans:C
91.Who proposed the concept of Radical Behaviourism?
A.Watson
B.Jung
C.Freud
D.Skinner*
Ans:D
92.Who authored the book The Teacher’s Word Book
A.Thorndike*
B.Pavlov
C.Maslow
D.Irving Lorge
Ans:A
93.The founder of Constructivism
A.Seymer Papert
B.Jean Piaget*
C.Dewey
D.Edgar Morin
Ans:B
94.Stephen Krashen’s name is associated with
A.Operant Conditioning
B.Educational Psychology
C.Theory of Second Language Acquisition*
D.Knowledge Theory
Ans:C
95.T L Stands for
A.Total Linguistics
B.Total Language
C.Target Language*
D.Theory of Languages
Ans:C
96.In which method of teaching ,stress is being given to pronunciation?
A.Direct method*
B.Grammar translation Method
C.Audio-lingual
D.Indirect method
Ans:A
97.ICT means
A.Information and Collaborative Technology
B.Information and Communicable Technology
C.Information and Communication Technology*
D.Internal Communication Theory
Ans:C
98.The educational testing must be
A.Reliable*
B.Subjective
C.Biased
D.Rigid
Ans:A
99.Kinesthetic learners are
A.Fast learners
B.Read-write learners
C.Listeners for verbalizing
D.Using all their senses for learning*
Ans:D
100.Kerala Curriculum Framework(KCF)was published in
A.1997
B.2000
C.2003
D.2007*

Ans:D
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email