11 September 2015

// // Leave a Comment

JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II SOLVED PAPER 2015


JUNIOR HEALTH INSPECTOR GRADE II
EXAM DATE:25-08-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The winner of world welterweight title of boxing is
A.Floyd Mayweather jr*
B.Manny Pacquiao
C.John Cena
D.Randy Ortan
Ans:A
2.First Hydro Engineering college in India is set to open in the state of
A.Jharkhand
B.Uttaranchal
C.Himachal Pradesh*
D.Goa
Ans:C

3.The state awarded best e panchacyath award of Panchayathi Raj divas 2015 by the central government is
A.Kerala
B.Assam*
C.Paschim Banga
D.Tripura
Ans:B
4.Free  medicine scheme nirmaya is related to the state of
A.Kerala
B.Tamilnadu
C.Maharashtra
D.Odisha*
Ans:D
5.The Chinese Social networking site modeled on twitter in which pm narendra modi signed up recently
A.Chat free
B.Hike messenger
C.Sina weibo*
D.Glumpshoied
Ans:C
6.The Pseudonym that ems used to write with was
A.Abraham david
B.P S Cherian*
C.M V Manuel
D.Simon Philip
Ans:B
7.The newspaper started by SNDP was
A.Sankshepa
B.Jnanodayam
C.Vivekodayam*
D.Janmarashtra
Ans:C
8.E John Jacob organized the famous ryot movement named
A.Niranam pada*
B.Kozhencherry
C.Kallumala revolt
D.Kariveloore revolt
Ans:A
9.Who is known as the Gandhi of Kerala
A.T K Madhavan
B.K Kelappan*
C.Sahodaran Ayyappan
D.C Kesavan
Ans:B
10.Who wrote Gandhi and Anarchy
A.Sir C Sankaran Nair*
B.Vakkom Maulavi
C.A K Gopalan
D.B R Ambedkar
Ans:A
11.Mahakali river agreement is between India and
A.Pakistan
B.Myanmar
C.Nepal*
D.Bangladesh
Ans:C
12.First Military monitoring station of India abroad is at
A.Lebanon
B.Syria
C.Madagascar*
D.Kenya
Ans:C
13.Sunayana is an Indian
A.War ship*
B.Tank
C.Missile
D.Radar
Ans:A
14.The life divine is the work of
A.B G Tilak
B.Guru Aurobindo*
C.Mahatma Gandhi
D.Subhash Chandra Bose
Ans:B
15.People’s political front is the brain child of
A.Arundhati Roy
B.Aruna Roy
C.Vandana Siva
D.Medha Patkar*
Ans:D
16.Kamakhya Temple Near rangya is in the state of
A.Assam*
B.Odisha
C.Goa
D.Kerala
Ans:A
17.Who was the private secretary of Gandhiji
A.A.K.Mohanty
B.N.G.K.Menon
C.M.D.Desai*
D.G.K.Pillai
Ans:C
18.First woman chief election commissioner of India was
A.Nandini Satpati
B.Nelli Biswas
C.Rajkumari Amrita Kaur
D.V.S.Remadevi*
Ans:D
19.Kanfed is an organization in Kerala related to
A.Child marriage prevention
B.Aids control
C.Dowry prohibitation
D.Non formal education*
Ans:D
20.Kudankulam power project is supported and aided as a gesture of good relationship with India by
A.Russia*
B.Germany
C.Britain
D.USA
Ans:A
21.The temperature at which solid and liquid state of the substance is in the thermal equilibrium with each other is called-------------
A.Boiling point
B.Latent specific heat
C.Melting point*
D.Convection
Ans:C
22.PH number of an acid will be--------------
A.Less than 7*
B.Equal to 7
C.Greater than 7
D.None of these
Ans:A
23.Time period of a simple harmonic motion depends on--------
A.Amplitude of motion
B.Energy
C.Mass of the pendulum
D.Length of the pendulum*
Ans:D
24.Solubility of gases in liquid --------with rise in temperature.
A.Increases
B.Decreases*
C.May increase or decrease
D.Willnot change
Ans:B
25.Devices such as hydraulic lift  and hydraulic brakes are based on-------
A.Pascal’s law*
B.Hooke’s law
C.Bernoulli’s theorem
D.Archimedes principle
Ans:A
26.Some solid substance when heated changes from solid state to vapor state without passing through liquid state.This phenomenon is----------
A.Distillation
B.Sublimation*
C.Differential extraction
D.Vaporisation
Ans:B
27.At the transmitter,information contained in the low frequency  message signal is superimposed on a high frequency wave which acts as the carrier of the information.This process is called-------------
A.Amplification
B.Attenuation
C.Modulation*
D.Transmittance
Ans:C
28.Two or more compounds that have same chemical formula but different arrangement of atoms are called-----------
A.Isotopes
B.Isobars
C.Isomers*
D.Polymers
Ans:C
29.When three resistances of 5 Ohm,10 Ohm,20 Ohm are connected in parallel the combined resistance will be
A.35 Ohm
B.20 Ohm
C.5 Ohm
D.less than 5 Ohm*
Ans:D
30.A qualitative measure of the ability of an atom in a chemical compound to attract shared electrons to itself is called-------------
A.Electronegativity*
B.Molar mass
C.Enthalpy
D.Entropy
Ans:A
31.The male anther in plants produce cells with
A.Haploid number of chromosomes *
B.Diploid number of chromosomes
C.Polyploid number of chromosomes
D.Multiple sets of chromosomes
Ans:A
32.The kind of place,or part of an ecosystem,occupied by an organism is known as its
A.Niche
B.Habitat*
C.Biosphere
D.Biosphere reserve
Ans:B
33.The exchange of fluid,nutrients,electrolytes,hormones and other substances between the blood and the intersititial fluid is the function of
A.Arteries
B.Veins
C.Lymph vessels
D.Cappillaries*
Ans:D
34.The functional unit of human kidney is
A.Neuron
B.Nephridium
C.Nephron*
D.Protonephridia
Ans:C
35.Which of the following does not secrete any hormone?
A.Ovary
B.Testis
C.Pancreas
D.Spleen*
Ans:D
36.Gregor  Johann Mendel was carried  out a number of experiments on
A.Pisum sativum*
B.Oryza sativa
C.Pisum arvense
D.Pisum maritimum
Ans:A
37.The causative microorganism for the human disease cholera is
A.Virus
B.Protozoa
C.Bacteria*
D.Fungi
Ans:C
38.The roots of some plants growing in swampy areas,come out of the ground and grow vertically upwards are called as
A.pneumatophores*
B.Prop roots
C.Stilt roots
D.Tap roots
Ans:A
39.Archaeopteryx is a connecting link between
A.Reptiles and Mammals
B.Aves and Reptiles*
C.Annelids and Arthropods
D.Aves and Mammals
Ans:B
40.Anendocrine gland functions as a biological clock is
A.Pituitary gland
B.Thymus gland
C.Pineal gland*
D.Adrenal gland
Ans:C
41.The father of Medicine is ----------
A.John Snow
B.Hippocrates*
C.Aesculapius
D.Francis Peabody
Ans:B
42.Which of the following is not used in calculating Physical Quality of Life Index (PQLI)
A.Infant Mortality rate
B.Life expectancy at age one
C.Literacy
D.Per Capita income*
Ans:D
43.The age group at which the greatest proportion of maternal mortality occurs is
A.15-19 years
B.20-24 years*
C.25-29 years
D.30-34 years
Ans:B
44.Maternal mortality ratio of India durin 2010-2012 was
A.127/100000
B.178/100000*
C.212/100000
D.308/100000
Ans:B
45.The concept of Primary Health care came into limelight in 1978 at a conference held at
A.Alma Ata*
B.Cairo
C.Geneva
D.New Delhi
Ans:A
46.The classical model of triangle of epidemiology includes all except
A.Agent
B.Host
C.Time*
D.Environment
Ans:C
47.In the international death certificate the underlying cause of death is recorded in line
A.A
B.B
C.C*
D.D
Ans:C
48.The prevalence of disease depends on inciden
A.Incidence
B.Duration
C.Incidence and Duration*
D.Neitherincidencenorduration
Ans:C
49.Which of the following studies can be easily done to identify risk factors
A.Cross sectional study
B.Case control study*
C.Cohort study
D.Randomised Trials
Ans:B
50.Scabies is an example of a
A.infectious disease
B.Communicable disease
C.Contagious disease*
D.Noncommunicable disease
Ans:C
51.An infection that takes the opportunity provided by a defect in the host defence to infect host and hence cause disease is called
A.Nososcomial infection
B.Opportunisitic infection*
C.Latrogenic infection
D.None
Ans:B
52.A chronic carrier state occurs in
A.Typhoid
B.Hepatitis B
C.Gonorrhoea
D.All the listed options*
Ans:D
53.Droplet infection is an example of a
A.Direct transmission*
B.Airborne transmission
C.Indirect transmission
D.Biological transmission
Ans:A
54.Which of the following is an example of a cycledevelopmental type of transmission
A.Malaria
B.Filaria*
C.Plague
D.Malaria and Filaria
Ans:B
55.The time taken for 50% of cases to occur following exposure is called
A.Average incubation period
B.Median incubation period*
C.Generation time
D.Communicable period
Ans:B
56.Which of the following is a live vaccine
A.BCG*
B.Rabies
C.Hepatitis B
D.Tetanus
Ans:A
57.The most heat sensitive vaccine is
A.Measles
B.Polio*
C.DPT
D.Hepatitis
Ans:B
58.The dose of human antirabies serum is
A.10 IU/kg
B.20 IU/kg*
C.30 IU/kg
D.40 IU/kg
Ans:B
59.The recommended temperature for storage of vaccine in ILR is
A.+2 to +8 degree Celsius*
B.+4 to +8 degree Celsius
C.-15 to -25 degree Celsius
D.-10 to -15 degree Celsius
Ans:A
60.The value of handwashing with antiseptic to reduce death from puerperal fever was demonstrated by
A.Lister
B.Pasteur
C.Semmelweis*
D.Koch
Ans:C
61.The stage of vaccine vial monitor at which vaccine should be discarded is
A.Stage 1 and above
B.Stage 2 and above
C.Stage 3 and above*
D.Stage 4 and above
Ans:C
62.Disinfection of water by chlorination is an example of
A.Concurrent disinfection
B.Terminal disinfection
C.Precurrent disinfection*
D.None of the above
Ans:C
63.Dettol  belongs to which chemical group of disinfectant
A.Halogen
B.Phenol*
C.Quatermary Ammonia compound
D.Alcohol
Ans:B
64.In order to disinfect sputum,patient may be asked to spit in a sputum cup half filled with 5%
A.Bleaching powder
B.Crude Phenol
C.Cresol*
D.Formalin
Ans:C
65.The chemical used for fumigation is
A.Formaldehyde*
B.Pottasium Permaganate
C.Chlorinated Lime
D.Bleaching Powder
Ans:A
66.The incubation period of chicken pox
A.2-5 days
B.5-10 days
C.7-21 days*
D.21-45 days
Ans:C
67.Subacute sclerosing pan-encephalitis(SSPE)is a complication of
A.BCG vaccine
B.Polio vaccine
C.Pertussis vaccine
D.Measles vaccine*
Ans:D
68.The formation of a false membrane in the throat is characteristic of
A.Diphtheria*
B.Pertussis
C.Meningococcal vaccine
D.Measles
Ans:A
69.A 3 month old child presenting with fever,respiratory rate of 60/minute  and chest indrawing is classified as having
A.No pneumonia
B.Pneumonia
C.Severe Pneumonia*
D.Very severe pneumonia
Ans:C
70.The number of sputum samples to be tested to diagnose tuberculosis
A.One
B.Two*
C.Three
D.Four
Ans:B
71.Any patient treated as Category I Tuberculosis,who has a positive smear at-----months is considered a failure and started on Category II treatment
A.2 months
B.3 months
C.4 months
D.5 months*
Ans:D
72.----------was formerly known as infectious hepatitits
A.Hepatitis A*
B.Hepatitis B
C.Hepatitis C
D.Hepatitis E
Ans:A
73.------------% of children in the age group of 0-59 months are underweight in India
A.20%
B.40%*
C.60%
D.80%
Ans:B
74.Which of the following about zinc supplementation for acute diarrhea is wrong
A.It reduces duration of episode
B.It reduces the severity of episode
C.It reduces the incidence of diarrhea in the following 2-3 months
D.None of the above*
Ans:D
75.Prophylactic platelet transfusion is recommended in Dengue when the platelet count is below
A.10000/cu mm*
B.20000/cu mm
C.40000/cu mm
D.50000/cu mm
Ans:A
76.The main vector for rural and peri urban malaria in India is
A.Anopheles stephensi
B.Anopheles culicifacies*
C.Anopheles dirus
D.Anopheles sundaicus
Ans:B
77.Which of the following is not used in the treatment of malaria
A.Quinine
B.Chloroquine
C.Primaquine
D.Ethambutol*
Ans:D
78.Which of the following drugs is used in mass administration for interruption of transmission of filariasis in India
A.Diethyl carbamazine*
B.Chloroquine
C.Albendazole
D.Ivermectin
Ans:A
79.-----------is a tick borne disease
A.Scrub typhus
B.Kyasanur forest disease*
C.West Nile fever
D.Sandfly fever
Ans:B
80.Te mode of transmission of Q fever is
A.Vector borne
B.Water borne
C.Air borne*
D.Direct
Ans:C
81.In stage 2 hypertension the systolic blood pressure is above
A.180
B.160*
C.140
D.120
Ans:B
82.Which of the following is not a modifiable risk factor for hypertension
A.Obesity
B.Increased salt intake
C.Physical inactivity
D.Increasing age*
Ans:D
83.The most common cancer among males in India is
A.Oral cancer
B.Lung cancer*
C.Prostate cancer
D.Colo rectal cancer
Ans:B
84.Insulin resistance syndrome is not characterised by
A.Hypoglycaemia*
B.Hypertension
C.Hyperinsulinaemia
D.Dyslipidaemia
Ans:A
85.The dose of Vitamin A administrated to children above one year according to the Vitamin A prophylaxis programme is
A.50000 IU
B.100000 IU
C.150000 IU
D.200000 IU*
Ans:D
86.The national antimalaria programme was renamed as National Vector Borne Disease Control Programme in the year
A.1999
B.2002*
C.2005
D.2010
Ans:B
87.The aim of the national leprosy eradication programme of eliminating leprosy is achieved when the case load is:
A.<1/1000
B.<1/10000*
C.<1/100000
D.<1/1000000
Ans:B
88.The diseases targeted under the vision 2020 in India;include the following,except
A.Refractive errors
B.Glaucoma
C.Diabetic retinopathy
D.Oncocerciasis*
Ans:D
89.If a child has not received DPT 1,2,3 according to the schedule in Universal immunization programme,upto what age can the vaccine be given
A.5 years
B.6 years
C.7 years*
D.Do not give the vaccine
Ans:C
90.The general norm for selection of ASHA is;one ASHA for a population of
A.2000
B.1000*
C.500
D.200
Ans:B
91.The indicator for prevalence of contraceptive use is
A.Net reproduction rate
B.Pearl index
C.Couple protection rate*
D.General Fertility rate
Ans:C
92.The advantages of condom are the following except
A.State and inexpensive
B.No side effects
C.Does not interfere with sex sensation*
D.Provides protection against sexually transmitted diseases
Ans:C
93.Babies born before the end of ----------weeks is termed preterm
A.34 weeks
B.37 weeks*
C.40 weeks
D.42 weeks
Ans:B
94.The denominator in the calculation of still birth rate is
A.Live births
B.Live births+Still births>1000g*
C.Mid year female population in the age group of 15-49 uears
D.None of the above
Ans:B
95.The sociopersonal development milestone for a child to be achieved by 9-10 months
A.Smiling at mother
B.Recognising mother
C.Increasing range of sounds
D.Stranger anxiety*
Ans:D
96.The richest source of Vitamin C is
A.Amla*
B.Lime
C.Orange
D.Tomato
Ans:A
97.The recommendation of intake of visible fat/day for a sedentary adult man is
A.10 g
B.15 g
C.20 g
D.25 g*
Ans:D
98.Which of the following is not a temporary social group
A.Crowd
B.Band*
C.Mob
D.Herd
Ans:B
99.The orthotoluidine arsenite test is used to
A.Determine free chlorine
B.Determine combined chlorine
C.Determine free and combined chlorine together
D.Determine free and combined chlorine separately*
Ans:D
100.According to rural housing standards cattle shed should be at least-------------feet away from dwelling houses
A.25
B.50
C.75
D.100
Ans:--
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email