18 September 2015

// // Leave a Comment

LD TYPIST(JUNIOR FAIR COPY ASSISTANT),KSEB SOLVED PAPER 2015

LD TYPIST(JUNIOR FAIR COPY ASSISTANT),KSEB

EXAM DATE:09-09-2015
PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.The general Assembly of UNO adopted the Universal Declaration of Human Rights in:
A.1947
B.1950
C.1948*
D.1952
Ans:C
2.Which of the following is not an international Television Channel?
A.Asian Age*
B.CNN
C.Sony
D.None of these
Ans:A

3.Which is the largest Agro based industry in India?
A.Cotton Textile Industry*
B.Sugar Industry
C.Tea Industry
D.Coir Industry
Ans:A
4.The country having largest cultivated land in the world:
A.USA
B.USSR
C.India
D.China*
Ans:D
5.The state with largest slum population in India:
A.Gujarat
B.Tamil Nadu
C.West Bengal
D.Maharashtra*
Ans:D
6.Which of the following is not a browsing software?
A.Opera
B.Hot Bot*
C.Netscape Navigator
D.Mozilla Firefox
Ans:B
7.Ambanad hills are in:
A.Thiruvanathapuram
B.Wayanad
C.Kottayam
D.Kollam*
Ans:D
8.’Manalezhuthu’ is the poetry collection of:
A.ONV
B.Sugatha Kumari*
C.Kumaranasan
D.Changampuzha
Ans:B
9.The famous Indian Mathematician Ramanujan was born in:
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Tamil Nadu*
D.Andhra Pradesh
Ans:C
10.How many taluks are newly created in Kerala?
A.10
B.15
C.12*
D.14
Ans:C
11.’Chenthurni’wildlifesanctuary is received its name from:
A.Rock
B.Hornbill
C.Monkey
D.Tree*
Ans:D
12.Hanta virus is spread by:
A.Mice*
B.Bats
C.Birds
D.Monkeys
Ans:A
13.First Stock Exchange of Kerala:
A.The Capital Stock Exchange
B.Imperial Stock Exchange
C.Cochin Stock Exchange*
D.None of these
Ans:C
14.The term ‘Puncha’ is associated with the cultivation of:
A.Pineapple
B.Banana
C.Coconut
D.Paddy*
Ans:D
15.Which state has the largest number of women engineers in the country?
A.Kerala*
B.Gujarat
C.Tamil Nadu
D.West Bengal
Ans:A
16.Who founded Twitter?
A.Jack Dorsey*
B.Mark Zuckerberg
C.Julain Assange
D.Sashi Taroor
Ans:A
17.The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed in:
A.2009
B.2000
C.2010
D.2005*
Ans:D
18.National Voter’s Day is:
A.April 5
B.January 25*
C.April 25
D.January 5
Ans:B
19.Who founded ‘Samathwa Samaj’?
A.Pandit K.P.Karuppan
B.Poykayil Johannan
C.Vaikunda Swamikal*
D.Thycaudu Ayya Swami
Ans:C
20.Director of the film’Dam 999’:
A.Adoor Gopalakrishnan
B.Salim Ahammed
C.Priyadarshan
D.Sonen Roy*
Ans:D
21.Google was founded in:
A.1956
B.1985
C.1998*
D.1992
Ans:C
22.Who was the author of Aithihymala?
A.Kottarathil Sankunni*
B.Ezhuthachan
C.Ulloor
D.None of these
Ans:A
23.”Attappadi black” is an indigenous variety of:
A.Foul
B.Goat*
C.Dog
D.Cow
Ans:B
24.Cultural Capital of Kerala:
A.Thiruvanathapuram
B.Ernakulam
C.Malappuram
D.Trissur*
Ans:D
25.Which of the following is not a constitutional body?
A.Finance Commission*
B.Election Commission
C.Supreme Court
D.Planning Commission
Ans:A
26.Census in India is taken regularly once in every:
A.10 years*
B.5 Years
C.4 Years
D.8 Years
Ans:A
27.Chief Minister of Delhi:
A.Kejriwal*
B.Sheela Dikshith
C.Anna Hazare
D.None of these
Ans:A
28.Which of the following is the best conductor of electricity?
A.Ground water
B.Rain Water
C.Distilled water
D.Salt water*
Ans:D
29.Tajmahal is situated on the banks of river:
A.Indus
B.Ganges
C.Yamuna*
D.Brahmaputra
Ans:C
30.The innermost layer of the human eye:
A.Cornea
B.Sclera
C.Retina*
D.Eye lid
Ans:C
31.The original home land of Sugar Cane:
A.USA
B.India*
C.China
D.Japan
Ans:B
32.Which of the following is known as Chandrasekhar Limit?
A.2.5 Solar Mass
B.1.4 Solar Mass*
C.3.6 Solar Mass
D.2 Solar Mass
Ans:B
33.The last French Settlement in India was at:
A.Cochin
B.Goa
C.Mahe*
D.Anchuthengu
Ans:C
34.Thelargest delta,Sundarbans is in:
A.West Bengal*
B.Uttar Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Bihar
Ans:A
35.Which country is not a member of BRICKS?
A.Brazil
B.India
C.SouthAfrica
D.None of these*
Ans:D
36.The number of players in a football team is:
A.9
B.10
C.8
D.11*
Ans:D
37.The language of Lakshdweep?
A.Malayalam*
B.Hindi
C.Tamil
D.None of these
Ans:A
38.India’s first Mission to Mars is known as
A.Mangalyan*
B.Phoenix
C.New Horizons
D.Sarai
Ans:A
39.The Kalidas Samman is given by
A.Govt.of India
B.Kerala
C.Madhya Pradesh*
D.Maharashtra
Ans:C
40.Panaji is the Capital of
A.Daman and Diu
B.Puducherry
C.Goa*
D.Nagaland
Ans:C
41.Who is known as the first computer programmer?
A.Charles Babbage
B.Lady Augusta Adam Lovalace*
C.Seymour Cray
D.Winton Surf
Ans:B
42.-----------is the holding place for them you have deleted
A.Recycle bin*
B.System tray
C.File
D.Workbook
Ans:A
43.Full form of CAD
A.Computer Aided Design*
B.Computer Auto Design
C.Computer Aided Diagram
D.Calculator Aided Design
Ans:A
44.The intersection of a row a column in a work sheet is known as------------
A.Range
B.Cell*
C.Formatting
D.Label
Ans:B
45.A work sheet contains----------number of columns
A.256*
B.236
C.652
D.526
Ans:A
46.The find and replace option can be seen on --------menu
A.Edit*
B.View
C.Insert
D.Format
Ans:A
47.The horizontal bar at the bottom of the screen is called---------
A.Taskbar*
B.Scroll bar
C.Tool bar
D.Menu bar
Ans:A
48.”L”in Roman letters means ---------
A.60
B.100
C.50*
D.500
Ans:C
49.When the text is printed or typed lengthwise it is called----------
A.Landscape*
B.Portrait
C.Justified
D.None of these
Ans:A
50.Father of World Wide Web
A.Charles Babbage
B.Tim Burners Le*
C.Blaise Pascal
D.None of these
Ans:B
51.Foot Note Command is present in---------Menu
A.File
B.Insert*
C.Edit
D.None of these
Ans:B
52.Icons in the desktop cannot be arranged in the order of----------
A.Name
B.Size
C.Attribute*
D.Type
Ans:C
53.Find one that not belong to browser software
A.Internet explorer
B.Mozilla Firefox
C.Google*
D.Opera
Ans:C
54.In a word document page number is inserted into-----------
A.Mail Merge
B.Line Spacing
C.Header and Footer*
D.Spell Check
Ans:C
55.Windows is an example of----------
A.Programming language
B.Application system
C.Operating system*
D.Data Base System
Ans:C
56.The term Sign-in means---------------
A.Deleting E-mail from mail box
B.Login to an existing E-mail account*
C.Creating a new E-mail account
D.Composing a new E-mail account
Ans:B
57.Which function key is used for selecting word help?
A.F6
B.F5
C.F1*
D.F3
Ans:C
58.Which of the following formula in Excel is correct to find sum of cell B1,B2 and B3?
A.=sum(B1>B3)
B.=sum(B1:B3)*
C.=sum(B1,B3)
D.=sum(B1;B3)
Ans:B
59.Which spreadsheet software is most suitable for preparing Balance Sheet?
A.MS Office
B.MS Excel*
C.Application Software
D.Tally Accounting
Ans:B
60.Pick one function that does not belong to date function in spreadsheet:
A.Year
B.Date
C.And*
D.Now
Ans:C
61.--------------------is an example of application software
A.Windows
B.Linux
C.MS Excel*
D.DOS
Ans:C
62.The short cut used for inserting line break
A.Shift+enter*
B.Ctrl+enter
C.Ctrl+K
D.Alt+enter
Ans:A
63.To create a multiplication table in excel----------------command is used
A.Consolidate
B.Table*
C.Name
D.Function
Ans:B
64.Total number of character cases available in word is-------
A.4
B.7
C.5*
D.6
Ans:C
65.-----------unit provides the communication from man to machine
A.Input unit*
B.Memory unit
C.ALU
D.Control unit
Ans:A
66.To change the size and style of first letter of a selected paragraph -------------is used
A.Change case
B.Drop cap*
C.Replace
D.Auto correct
Ans:B
67.The number of keys in numeric key pad is-------------
A.19
B.10
C.15
D.17*
Ans:D
68.------------helps to save a document in another name.
A.Save as*
B.Save
C.Edit
D.Open
Ans:A
69.The option of Minimize,Maximize and close are located in------
A.Menu bar
B.Status bar
C.Title bar*
D.Task bar
Ans:C
70.View show command is present on-----------Menu
A.Edit
B.Tools
C.Insert
D.Slide Show*
Ans:D
71.In offices and typewriting institutions generally use--------------typewriter.
A.Portable
B.Standard
C.Manifest*
D.None of these
Ans:C
72.After punctuation of full stop,interrogation,exclamation and colon------------------space should
A.One
B.Two*
C.Three
D.Four
Ans:B
73.The following part helps in taking cyclostyled copies.
A.Impression roller*
B.Regulating meter
C.Ink feeder
D.Feed tray
Ans:A
74.In which direction the main spring screw should be turned to increase the tension?
A.Downward
B.Upward
C.Clockwise*
D.Anti clockwise
Ans:C
75.When character key of space bar is pressed the carriage moves towards---------------
A.Left*
B.Right
C.Downward
D.Upward
Ans:A
76.The shape of the cylinder is ---------
A.Round*
B.Square
C.Uniform
D.None of these
Ans:A
77.”D”in Roman letters means-----------
A.50
B.100
C.500*
D.200
Ans:C
78.How many dogs are there in a typewriter?
A.Three
B.Six
C.Two*
D.One
Ans:C
79.The escapement wheel is in the centre of the typewriter behind the ------------
A.Universal bar
B.Dog block*
C.Pinion Wheel
D.Mainpring drum
Ans:B
80.The character keys are arranged in typewriter-----------
A.Two
B.Four*
C.Five
D.Three
Ans:B
81.When -----------key is pressed the whole carriage goes down.
A.Character key
B.Back spacer key
C.Shift Key*
D.Plus button
Ans:C
82.-------------is the main part of the Dog Block
A.Pinion wheel
B.Ratchet wheel
C.Escapement Wheel
D.All of these*
Ans:D
83.-----------helps to bring the carriage to the beginning of a line.
A.Line space lever*
B.Backspace button
C.Shift Keys
D.None of these
Ans:A
84.Carriage rack travels on---------
A.Pinion Wheel*
B.Escapement Wheel
C.Ratchet Wheel
D.All of these
Ans:A
85.Thumb wheels are also called-----------
A.Pattern knobs*
B.Back spacer
C.Feed rolls
D.Impression roller
Ans:A
86.The part which provides paper to the impression roller of the duplicator is---------
A.Receiving tray
B.Feed tray*
C.Operating lever
D.Regulator
Ans:B
87.In Auditors report “wrt”means -----------
A.We are referring to
B.Write it
C.With reference to*
D.With reference that
Ans:C
88.In the correction of manuscript (d) or(Del) means--------
A.Delicate
B.Divisional
C.Delete*
D.None of these
Ans:C
89.Commercial letter is typed in -----------line spacing.
A.Single
B.Double
C.One and a half*
D.None of these
Ans:C
90.What makes the carriage move towards left?
A.Force of the mainspring*
B.Tension of key board
C.Tension of dog block
D.Force of carriage
Ans:A
91.Who was considered as the architect of Indian Nationalism?
A.Dadabhai Naoroji*
B.Tagore
C.Raja Ram Mohan Roy
D.Gokhale
Ans:A
92.Blue-baby syndrome is caused by
A.Mercury poisoning
B.Cadmium pollution
C.Excess nitrate in drinking water*
D.None of these
Ans:C
93.Who said,”Go back to the Vedas”?
A.Raja Ram Mohan Roy
B.Gandhiji
C.Dayanand Saraswati*
D.Tilak
Ans:C
94.The ongoing Five Year Plan is:
A.11th
B.10th
C.13th
D.12th *
Ans:D
95.The first session of Indian National Congress was held in:
A.Delhi
B.Bombay*
C.Calcutta
D.Madras
Ans:B
96.Two-chambered heart is a feature of:
A.Birds
B.Reptiles
C.Amphibians
D.Fishes*
Ans:D
97.Western Ghat is spread over in:
A.6 states*
B.7 states
C.8 States
D.4 States
Ans:A
98.The partition of Bengal was made by:
A.Lord Rippon
B.Lord Mayo
C.Lord Canning
D.Lord Curson*
Ans:D
99.Guns were for the first time effectively used in India in:
A.Battle of Plassey
B.Revolt of 1857
C.First Battle of Panipat*
D.First Mysore War
Ans:C
100.The Vitamin essential for blood coagulation is:
A.Vitamin A
B.Vitamin K*
C.Vitamin C
D.Vitamin E
Ans:B
Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email