18 September 2015

// // Leave a Comment

SI/EXCISE INSPECTOR/ASSISTANT JAILOR PSC SOLVED PAPER 2015

SI/EXCISE INSPECTOR/ASSISTANT JAILOR

EXAM DATE:12-09-2015
     PDF FILE DOWNLOAD     DOC FILE DOWNLOAD

1.Today is Monday .After 54 days it will be:
A.Tuesday
B.Thursday
C.Friday
D.Saturday*
Ans:D
2.In a certain code SCHOOL is written as LPPIDS.How is COMPUTER written in the same code?
A.RFVUPNPC
B.RFUVQNPC*
C.KCZFXMYA
D.DPNQVSFT
Ans:B

3.Look at the Series:26,25,27,26,28,27--------.What number should come next?
A.26
B.27
C.28
D.29*
Ans:D
4.Choose the odd one:43,53,63,73,83.
A.73
B.63*
C.53
D.43
Ans:B
5.Choose the word which best expresses the meaning of the given word:WARY
A.Vigiliant*
B.Intelligent
C.Accurate
D.Tired
Ans:A
6.If X means addition,means division,+ means subtraction and + means multiplication then the value of :4-4 *4/4+4-4 is equal to:
A.4
B.0
C.16*
D.1
Ans:C
7.Select the correct choice:
Horse:Cart::Tractor:------------?
A.Bus
B.Driver
C.Trailer
D.Bullock*
Ans:D
8.Starting from a point,Babu walked 20 Meters north side,he turned right and walked 10 meter,he again turned right and walked 20 meters,then he turned left and walked 5 meters.How far is he now and in which direction from the stating point?
A.15 meter towards east*
B.5 meter towards east
C.15 meter towards west
D.5 meter towards west
Ans:A
9.Find the next in series:
AP5QR,ZP4QS,BP3QT,YP2QU,-------------?
A.XP1QW
B.XP1UV
C.CP1QV*
D.CP1QU
Ans:C
10.Choose the least number which when divided by 8,9,15,24,32 and 36 leaves reminders 3,4,10,19,27 and 31 respectively:
A.2675
B.2875*
C.3075
D.3275
Ans:B
11.Which of the following is the highest common factor of 4266,7848,9540?
A.18*
B.20
C.22
D.24
Ans:A
12.The difference of 1 5/16 and its reciprocal is equal to:
A.441/256
B.256/441
C.185/336*
D.336/185
Ans:C
13.Let a+b+c=13;a2+b2=c2=69.Then ab+bc+ca=?
A.20
B.30
C.40
D.50*
Ans:D
14.Which of the following number is divisible by 7?
A.41942
B.41944*
C.41940
D.41946
Ans:B
15.If a:b=3:4,b:c=7:9,c:d=5:7,d:e=12:5.Then a:e=-------------?
A.1:1*
B.5:12
C.3:2
D.5:11
Ans:A
16.A teacher driving his vehicle at 24 kmph,reaches her school 5 minutes late.If she had driven the vehicle 25% faster on an average she would have reached 4 minutes earlier than the scheduled time.How far is her school?
A.72 km
B.36 km
C.48 km
D.18 km*
Ans:D
17.Juice is sold in an aluminium can of cylindrical shape that measure 6 inches in height and 2 inches in diameter.How many cubicinches of juice are contained in a full can approximately?
A.12.0
B.15.4
C.18.8*
D.113.0
Ans:C
18.At what angle the hands of a clock are inclined at 15 minutes past 5?
A.62 ½ degree
B.65 degree
C.66 ¾ degree
D.67 ½ degree*
Ans:D
19.Chin and Chan together can complete a piece of work in 40 days while Chin alone can complete the same work in 60 days.Chan alone will be able to complete the same work in:
A.90 days
B.120 days*
C.60 days
D.75 days
Ans:B
20.In a certain time Rs.1200 becomes Rs.1560 at 10% PA simple interest.Then the principal amount that will become Rs.2232 at 8% PA in the same time is:
A.1800*
B.1860
C.1920
D.2000
Ans:A
21.Toxic substances enter into the food chains and accumulate on higher trophic levels.The phenomenon is called:
A.Cirrhosis
B.Algal Bloom
C.Biomagnification*
D.Ascites
Ans:C
22.Which of the following is a mixed nerve?
A.Optic nerve
B.Vagus nerve
C.Hypoglossal nerve*
D.Trochlear nerve
Ans:C
23.The smallest and lightest bone in the human body:
A.Nasal bone
B.Incus
C.Mandible
D.Stapes*
Ans:D
24.The vaccine used in pulse polio immunization campaign in India:
A.Salk Vaccine*
B.DPT vaccine
C.Pentavalent vaccine
D.DT vaccine
Ans:A
25.In a monohybrid cross,a heterozygous tall pea plant is crossed with a dwarf pea plant.Which type of progenies is formed in the FI generation?
A.All are tall
B.All are dwarf
C.Both tall and dwarf
D.None of these
Ans:-
26.The elements which show variable valency:
A.Inert gas
B.Non metals
C.d block elements*
D.S block elements
Ans:C
27.Which compound is called ‘Carborandum’?
A.Calcium carbide
B.Aluminium carbide
C.Boron carbide
D.Silicon carbide*
Ans:D
28.The lens used to rectify the disease”myopia”
A.Convex lens
B.Concave lens*
C.Biconcave lens
D.Boconvex lens
Ans:B
29.The most abundant element in the earth crust is:
A.Oxygen*
B.Nitrogen
C.Hydrogen
D.Iron
Ans:A
30.The unit of acceleration is
A.m/s
B.m/s2 *
C.km/hour
D.m2/S
Ans:B
31.Who is the Governor of Meghalaya?
A.Tathagata Roy
B.P.Sandasivam
C.E.Shanmughanathan*
D.Dr.Syed Ahmed
Ans:C
32.Best documentary film of 2015 Oscar “citizen for”is directed by:
A.Rosamund Pike
B.Reese Witherspoon
C.Laura Poitras*
D.Edward Snowden
Ans:C
33.Who won Man Bukker Prize 2015?
A.Patrik Modiano
B.Richard Flanagan
C.Laszio Kras Znahorkai*
D.Arundhati Roy
Ans:C
34.Which city was the venue of 19th National Youth Festival 2015?
A.Manipur
B.Guwahati*
C.Delhi
D.Ranchi
Ans:B
35.Who is the CEO of Syndicate Bank?
A.Chanda Kochar
B.Sathya Nadella
C.Arun Sreevasthava*
D.Vishal Sikka
Ans:C
36.Who is the present Chairman of Public Accounts Committee?
A.K.M.Mani
B.K.V.Thomas*
C.Y.V.Reddy
D.K.P.Balachandran
Ans:B
37.What is India’s rank in the Global Happiness index 2015?
A.158
B.116
C.117*
D.120
Ans:C
38.Name the heaviest next generation rocket launched by ISRO recently?
A.GSLV D5
B.GSLV Mark III*
C.PSLV C20
D.PSLV C27
Ans:B
39.Who is the author of the book “Lives of Others”
A.Pranab Mukherjee
B.Hilari Clinton
C.Neel Mukherjee*
D.Rajdeep Sardesai
Ans:C
40.Where was the 2014 Commonwealth Games held?
A.Goldcoast
B.Glasgow*
C.Delhi
D.Japan
Ans:B
41.Who is also known as Muthukutty Swami?
A.Chattampi Swami
B.Vaikunda Swami*
C.Narayana Guru Swami
D.Vagbhatananda Swami
Ans:B
42.Who did first Malayalam printing?
A.Benjamin Baily*
B.Herman Gundert
C.Jovannes Gon Salvas
D.Anjelos Francis
Ans:A
43.The order permitting channar woman to wear jacket was issued  by which Diwan?
A.Col.Munroe*
B.William Logan
C.C.P.Ramaswami Iyer
D.PNG Unnithan
Ans:A
44.The “Kochi Pulaya Maha Sabha”was founded in 1913 under whose leadership?
A.K.P.Karuppan*
B.Ayyankali
C.Sahodaran Ayyappan
D.Kumaran Asan
Ans:A
45.Name the first travelogue in Malayalam:
A.Vedatarkam
B.Varthamana Pusthakam*
C.Leelathilakam
D.Chatuvarnyam
Ans:B
46.Who is known as Kafir?
A.Kalathingal Muhammed
B.Thycad Ayya
C.Vakkom Moulavi*
D.Kumara Guru
Ans:C
47.Perambadi Ghat gives access to which place?
A.Tirunelveli
B.Madurai
C.Coorg*
D.Nilgiri
Ans:C
48.The megalithic site of Chermanagad is locally known as:
A.Chovannur
B.Kattakambal
C.Koakkal
D.Kudakalluparambu*
Ans:D
49.Hippalus the founder of south west monsoon was a pilot from which country?
A.Rome
B.China
C.Egypt
D.Greece*
Ans:D
50.Chenthuruni wild life sanctuary is a part of which forest?
A.Konni
B.Kulathupuzha
C.Chimmini
D.Chittar
Ans:---
51.Which is the largest city on the banks of Godavari?
A.Allahabad
B.Prayag
C.Patna
D.Rajamundri*
Ans:D
52.India has largest border with which country?
A.Pakistan
B.China
C.Bangladesh*
D.Nepal
Ans:C
53.Who is popularly known as ‘Lokahitawadi’?
A.Bal Gangadhara Tilak
B.Gopal Hari Deshmukh*
C.Sarojini Naidu
D.Gandhiji
Ans:B
54.The Rani of Jhansi had died in the battle field on:
A.17 June 1858*
B.17 June 1857
C.18 June 1858
D.18 June 1857
Ans:A
55.Who was the first muslim president of Indian National Congress?
A.Muhammad Ali Jinnah
B.Abdul Kalam Azad
C.Badaruddin Tayyabji*
D.Khan Abdul Khafar Khan
Ans:C
56.’Tatvabodhini Patrika’ promoted the study of India’s past in which language?
A.Bengali*
B.Gujarathi
C.Marathi
D.English
Ans:A
57.What is the name of Mount Everest in Nepal?
A.Arganyoma
B.Sapthasindhu
C.Sagarmadha*
D.Poorvachal
Ans:C
58.How many districts are there in India according to 2011 census?
A.648
B.640*
C.593
D.650
Ans:B
59.The first Indian meterological observatory was set up at which place?
A.Madras
B.Mumbai
C.Calcutta*
D.Delhi
Ans:C
60.Who was the leader of Chittagong armoury raid?
A.B.K.Dutt
B.Surya Sen*
C.Sachin Sanyal
D.Bagat Singh
Ans:B
61.Supreme Court Judges retire at the age of----------
A.62
B.65*
C.70
D.72
Ans:B
62.Public Information officer is expected to reply within -----------hours if the life and liberty of the person is involved:
A.48*
B.24
C.72
D.20
Ans:A
63.National Mission for Justice delivery and legal reforms in India was set up in the year----------
A.Aug 2009
B.Aug 2010
C.Aug 2011*
D.Aug 2012
Ans:C
64.Sexual harassment at work place Act was passed in the year----------
A.2012
B.2013*
C.2014
D.2015
Ans:B
65.The Reports of the Comptroller and auditor General is examined by----------------committee in the Parliament.
A.Public Undertakings
B.Estimates
C.Public Accounts*
D.Privileges
Ans:C
66.National Human Rights Commission in India was set up in the year---------
A.1990
B.1992
C.1993*
D.1994
Ans:C
67.Right to Education comes  under the Act----------
A.44
B.46
C.21
D.21 A*
Ans:D
68.’A Vindication of the Rights of Women’ is written bt---------
A.Thomas Paine
B.Edmund Burke
C.Giuseppe Mazzini
D.Mary Wollstonecraft*
Ans:D
69.The Institution Lokayukta was created for the first time by the state of ----------
A.Maharashtra*
B.Orissa
C.Rajasthan
D.Uttar Pradesh
Ans:A
70.A special interim report on’Problem of Redressal of Grievances’ was submitted by ARC headed by-------
A.Lal Bahadur Sastri
B.Indira Gandhi
C.Morarji Desai*
D.Narasimha Rao
Ans:C
71.Neither my brother nor my parents -----------to the party.
A.Has come
B.have come*
C.is coming
D.Has been coming
Ans:B
72.As to books and films,I prefer the -----------to entertain myself.
A.Latest
B.Later
C.Last
D.Latter*
Ans:D
73.The girl was wearing ------------yellow frock with red frills at the cuffs.
A.A
B.An*
C.The
D.All
Ans:B
74.Most of the film stars have a passion ----------fashion
A.At
B.To
C.In
D.For*
Ans:D
75.Mr.George asked her why she -----------for yesterday’s presentation?
A.Did not prepare well
B.Had not preapared well*
C.Have not prepared well
D.Do not prepare well
Ans:B
76.The Royal Group of Hotels have a Unique collection of imported--------
A.Furniture*
B.Furnitures
C.Furnituress
D.Furniture’s
Ans:A
77.One who walks in the streets and sells small articles is a ----------
A.Peddler
B.Pedestrian
C.Draper
D.Pediar*
Ans:D
78.The meaning of the idiom “parish pumps”is----------
A.Charity
B.Local Politics*
C.Sacred offerings
D.State of alarm
Ans:B
79.Among my friends,Deepak and Varun are bold ,but all others are-----------
A.Gallant
B.Valiant
C.Timid*
D.Courageous
Ans:C
80.The------------of Anne Frank is a classic work that depicts the callousness of the Holocaust.
A.Diary*
B.Dairy
C.Diery
D.Diarey
Ans:A
81.Name the schem that was launched in 2000 to provide food grains at subsidized rates.
A.Antyodaya Anna Yojana*
B.National food for work programme
C.Indira Awaas Yojana
D.Sampoorna Grammeen Rojgar Yojana
Ans:A
82.Name the Prime Minister who launched Bharath Nirman Yojana:
A.Narendra Modi
B.Dr.Manmohan Singh*
C.A.B.Vajpayee
D.Narasimha Rao
Ans:B
83.What is the objective of Indira Awaas Yojana?
A.To provide additional wage employment in rural areas and also to provide food security
B.To provide connectivity to all unconnected habitations in the rural areas
C.To provide financial assistance to rural poor for construction and upgradation of houses for BPL*
D.To create employment in constructing production projects
Ans:C
84.Which of the following scheme is launched to facilitate the construction and upgradation of dwelling units for the slum dwellers and provide community toilets for them?
A.Sampoorna Grameen Rojgar Yojana
B.Bharathi Nirman Yojana
C.Antyodaya Anna Yojana
D.Valmiki Ambedkar Awaas Yojana*
Ans:D
85.In which year was ICDS launched?
A.December 16,2005
B.November 14,2004
C.January 26,1993
D.October 2,1975*
Ans:D
86.Expand the acronym RLEGP:
A.Regional Landless Employment Guarantee Programme
B.Rural Labour Employment Guarantee Programme
C.Rural Landless Employment Guarantee Programme*
D.Regional Labour Employment Guarantee Programme
Ans:C
87.The State Poverty Eradication Mission of the government of Kerala popularly known as:
A.Janasree
B.Kudumbasree*
C.Ayalkottam
D.The Mid Day Meal Scheme
Ans:B
88.Pradhan manthri Adarsh Gram Yojana is implemented by:
A.Ministry of Rural Development*
B.Ministry of Women and Child Development
C.Ministry of Minority affairs
D.Ministry of public health and Development
Ans:A
89.The IRDP has been merged in newly introduced scheme namely:
A.Indira Awaas Yojana
B.Jawahar Rojgar Yojana
C.Jawahar Gram Samridhi Yojana
D.Swama Jayanthi Gram Swarojgar yojana*
Ans:D
90.Which of the schemes was introduced In the golden jubilee year of independence and is operational since December 1,1997?
A.Swarna Jayanthi Gram Swarojgar Yojana
B.Sampoorna Grameen Rojgar yojana
C.Swarna Jayanthi Shahari Rojgar Yojana*
D.Samagra Awaas Yojana
Ans:C
91.Any electronic signature or electronic authentication technique shall be considered reliable:
A.If the signature creation data or the authentication data are within the context in which they are used linked to the signatory or as the case may be the authenticator and of no other person
B.If the signature creation data or the authentication data  were,at the time of signing under the control of the signatory or as the case may be the authenticator and of no other person.
C.If any alteration to the information made after its authentication by electronic signature is detectable
D.All the above*
Ans:D
92.Which among the following is a malware programme that replicates itself in order to spread to other computers?
A.Computer virus
B.Computer worm*
C.Trojan
D.Rootkit
Ans:B
93.The act of creating misleading websites for the purpose of online identity theft is called:
A.Spoofing
B.Phishing*
C.Cheating
D.Hacking
Ans:B
94.Which of the following is NOT a requirement for operating wi-fi network?
A.Wireless router
B.Transponders*
C.Antenna
D.Wireless adapter
Ans:B
95.The activity of creating sectors and tracks on a hard disk is called:
A.Tracking
B.Sectoring
C.Plattering
D.Formatting*
Ans:D
96.The Indian Computer Emergency Response Team serves as:
A.The National Nodal Agency in respect of Critical Information Infrastructure Protection
B.The Cyber Regulation Advisory Authority
C.The National Agency for Incident response
D.None of the above*
Ans:D
97.What is the function of the control unit in the CPU?
A.To transfer data to primary storage
B.To strore program instructions
C.To perform logic functions*
D.To decode program instructions
Ans:C
98.GnuPrivacy Guard(GPG)is:
A.An intrusion detection system
B.A cryptographic protocol providing communications security over the internet
C.A firewall
D.A cryptographic software which provides for key-based asymmetric cryptography for encryption and authentication*
Ans:D
99.Which of the following is used for e-mail transmission across internet?
A.SMTP*
B.IMAP*
C.POP*
D.FTP
Ans:A,B,C
100.Securing or attempting to secure access to a protected system in contravention of section 70 of the information Technology Act is an offence which is:
A.Non-cognizable,bailable and puncishable with imprisonment for a term which may extend  to two years
B.Cognizable,Non bailable and punishable with imprisonment for a term which may extend to ten years*
C.Cognizable,bailable and puncishable with imprisonment for a term which may extend to three years
D.Non –Cognizable,Non bailable and punishable with imprisonment for a term which may extend to ten years
Ans:B

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email