18 September 2015

// // Leave a Comment

TRACER,TOWN AND COUNTRY PLANNING KERALA PSC SOLVED PAPER 2015

TRACER,TOWN AND COUNTRY PLANNING

1.When calculating boundary area,total no.of ordinates must be odd in:
A.Trapezoidal rule
B.Average ordinate rule
C.Mid Ordinate rule
D.Simpson’s rule*
Ans:D
2.Three successive ordinates are 2m,1m and 2m and interval between ordinates is 10m,then area enclosed by ordinates is 10m,then area enclosed by ordinate by Simpson’s rule in m2:
A.27
B.30
C.26.67*
D.33.33
Ans:C

3.A Ceylon ghat tracer does not consist:
A.Tripod*
B.Brass sighting tube
C.Small hole
D.Cross wire
Ans:A
4.Sextend is used for measuring:
A.Bearing
B.Length
C.Angle*
D.Slope
Ans:C
5.The instrument which is having mirror,metal frame and gimbal is:
A.Box sextent
B.Clinometer
C.Ghat tracer*
D.Hand level
Ans:C
6.A Theodolite whose telescope can be revolved through a complete revolution in vertical plane about it’s horizontal axis,is known as:
A.Vernier theodolite
B.Micrometer theodolite
C.Alidade theodolite
D.Transit theodolite*
Ans:D
7.Size of theodolite varies from
A.10 to 30 cm*
B.10 to 30 mm
C.5 to 10 cm
D.30 to 35 cm
Ans:A
8.Three screw type theodolite is preferred when:
A.Centered more quickly
B.Levelled more quickly*
C.Parallaxing more quickly
D.Distributing uneven pressure on screw
Ans:B
9.Theodolite standards are having shape of:
A.C
B.U
C.A*
D.S
Ans:C
10.Least count of transit theodolite reading:
A.30 minutes
B.20 minutes
C.1 minute
D.20 seconds*
Ans:D
11.Plumb bob of theodolite suspended from:
A.Plate
B.Hole
C.Hook*
D.Ring
Ans:C
12.Axis about which telescope of theodolite can be rotated in horizontal plane is known as:
A.Vertical axis*
B.Horizontal axis
C.Axis of Telescope
D.Axis of level tube
Ans:A
13.In double Vernier theodolite:
A.Main scales are marked in one direction
B.Main scales are marked in both directions*
C.Attached single vernier
D.One single vernier is marked
Ans:B
14.When focusing object glass,Telescope is:
A.Transited
B.Inverted
C.Rotated
D.Directed to object*
Ans:D
15.Direct angle obtained from theodolite may be between:
A.00 to 3600  *
B.00 to 900
C.00 and 1800
D.None of these
Ans:A
16.Point of curve is also known as:
A.Apex
B.End of curve
C.Beginning of curve
D.Point of intersection*
Ans:D
17.Relation between Radius’R’and degree of curve D in curve setting,for 20 m chain,is:
A.R=20/D
B.R=20 D
C.R=1719/D*
D.R=1146/D
Ans:C
18.Compound curve has:
A.Curves in opposite direction
B.Arcs of different radius*
C.Length of straight line between Curves
D.Arcs of same radius
Ans:B
19.If tangent distance 20 m and radius of curve 200 m,when setting out curve,Radial offset from tangent is equal to:
A.1 m
B.20 m
C.200 m*
D.None of these
Ans:C
20.Magnitude of Centrifugal force along a curved track,generally is:
A.Inversely proportional to weight of vehicle
B.Inversely proportional to radius of vehicle*
C.Inversely proportional to speed of vehicle
D.None of these
Ans:B
21.For the computation of earth work,the date not required is:
A.Formation width
B.Bottom width of cutting
C.Top width of cutting*
D.Top width of embankment
Ans:C
22.Full detailed survey work along the most economical route of road is done by:
A.Reconnaissance survey
B.Traffic survey
C.Preliminary survey*
D.Location survey
Ans:C
23.A road has given maximum gradient 1 in 50 minimum gradient 1 in 200.What will be possible exceptional gradient value when designing same road?
A.1 in 100
B.1 in 50
C.1 in 30*
D.1 in 200
Ans:C
24.General application of chain thin double dash line in engineering drawing:
A.Centrodial line
B.Central line
C.Hidden out line
D.Cutting plane*
Ans:D
25.The line passing through the focus and perpendicular to the directrix in conic technology is:
A.Normal
B.Axis*
C.Tangent
D.Base Line
Ans:B
26.The command allowing to set lower left corner and upper right corner of drawing area in autocad is:
A.Rectangle
B.View
C.Point
D.Limit*
Ans:D
27.To draw two rectangles 50*100 cm  and 250*350 cms,in autocad.set the snap to:
A.100
B.250
C.50*
D.350
Ans:C
28.Which command in autocad,connect between two lines or arcs or circles with an arc?
A.Fillet*
B.Circle
C.Arc
D.Line
Ans:A
29.The term ‘Lap’represents in brick masonry as:
A.Vertical distance
B.Horizontal distance*
C.Inclined distance
D.None of these
Ans:B
30.A junction means connection between a main wall and a:
A.Floor
B.Main wall*
C.Basement floor
D.Partition wall
Ans:B
31.Inclined surface of brick work should be checked by:
A.Spirit level
B.Plumb bob*
C.Wooden template
D.Square
Ans:B
32.Brick should be saturated with water before making wall so as to prevent absorption of moisture from:
A.Mortar*
B.Air
C.Ground
D.None of these
Ans:A
33.Magnet represents all the material which attracts:
A.Silver
B.Aluminium
C.Wood
D.Iron*
Ans:D
37.Evaluate sin 100/cos 800:
A.1*
B.2
C.cos 100
D.Sin 800
Ans:A
38.An example which is not optical medium in light theory is:
A.Air
B.Stone*
C.Water
D.Glass
Ans:B
39.A glass jar contains water to a depth of 32 cm.A button placed at the bottom appears to a depth  of 24 cm.Then refractive index:
A.3/4
B.4/3
C.2/3*
D.3/2
Ans:C
40.The angle between two surfaces at which refraction takes place is called:
A.Angle of incidence
B.Angle of refraction
C.Angle of emergence
D.Angle of prism*
Ans:D
41.Formula for total surface area of a hemisphere of radius r:
Ans:3pie r2
42.If a-b=9 and ab=20.Find a2+b2:
A.41*
B.81
C.40
D.20
Ans:A
43.If major axis 6 cm and minor axis 4cm,area of ellipse in cm2 is:
A.24 Pie*
B.10 Pie
C.1.5 Pie
D.6 Pie
Ans:A
44.If sides of a triangle are 4 cm and 5 cm and angle between them is 300.Area of triangle is:
Ans:5cm2
45.Practical application of hyperbola is in:
A.Construction of dam
B.Study laws of expansion of gas*
C.Man hole of boiler
D.Stuffing box glands
Ans:B
48.In quadratic equation 4X3+3X+5=0,sum of their roots is equal to:
A.-3/4*
B.-5/4
C.-3/5
D.-4/5
Ans:A
49.Write one factor of the term x2-x-6:
A.X+3
B.X-3*
C.X-2
D.X-1
Ans:B
50.In the quadratic equation 3x2-5x+2=0 discriminant value is equal to:
A.3
B.2
C.-5
D.1
Ans:----
51.Evaluate log10 1000+logee:
Ans:4
52.Evaluate log1010e+loge e2-e:
Ans:2
53.Equal chords of circle always subtend equal angle at:
A.Circle
B.Centre of circle
C.Outside of circle
D.Inside of circle*
Ans:D
54.Bisector of an angle of the triangle divide the opposite side in the ratio of:
A.Sides containing the angle
B.Remaining angles of triangle
C.1:1*
D.None of these
Ans:C
55.Length of tangents drawn from an external point to a circle are in the ratio of:
A.1:2
B.1:3
C.1:4
D.1:1*
Ans:D
56.Any rays passing through the centre of curvature of spherical mirror are reflected back along the:
A.Different angle
B.Same path*
C.Principal axis
D.None of these
Ans:B
57.In a concave mirror ,position of object is beyond the centre of curvature ,position of image will be
A.Behind the mirror
B.Between focus and pole
C.Between centre of curvature and focus
D.Beyond the centre of curvature
Ans:----------
58.The material which do not allow light to pass through them at all is called:
A.Source of light
B.Opaque*
C.Transparent
D.Concave glass
Ans:B
59.When a material is subjected to external force.stress is induced:
A.Outside the material
B.Only at surface
C.At their corner
D.Inside the material*
Ans:D
60.Within limit of proportionality,the ratio between intensity of stress and strain,when it undergoes deformation,is:
A.Constant*
B.Variable
C.1:1
D.Inversely proportional
Ans:A
61.The bending moment at the free end of a cantilever will always be:
A.Negative bending moment
B.Positive bending moment
C.Zero*
D.Changing the BM sign
Ans:C
62.’Built in beam’is also known as:
A.Simply supported beam
B.Fixed beam*
C.Overhanging beam
D.Cantilever beam
Ans:B
63.6  mm diameter steel bar has approximate weight per meter length:
A.2.47 kg
B.2.98 kg
C.3.85 kg
D.0.22 kg*
Ans:D
64.To construct 1 m3 of brick masonry,approximate no.of bricks(20*10*10 cms size)required:
A.500*
B.1000
C.1500
D.2000
Ans:A
65.To prepare the preliminary estimate for an irrigation channel,the rate is calculated based upon:
A.Per unit basis
B.per head of population
C.Area of land commands *
D.Per litre of water
Ans:C
66.When constructing in circle of a triangle,the centre of circle will be getting when:
A.Bisecting sides of triangle
B.Bisecting any one angle of triangle
C.Bisecting any one side of triangle
D.Bisecting any two angles of triangle*
Ans:D
68.Write expression (x+3/x)=4
In the form of quadratic equation:
Ans:x2-4x+3=0
70.If log 0.2521=-0.5984,Evaluate log 0.02521 approximately.
A.-0.0584
B. 1.0584*
C.-2.4450
D.2.4015
Ans:B
71.The angle between two curved lines is known as:
A.Spherical angle
B.Obtuse angle
C.Acute angle
D.Deflection angle*
Ans:D
72.Which of the following is the classification based upon the system of surveying?
A.Chain surveying
B.Traingulation surveying*
C.City surveying
D.Mine surveying
Ans:B
73.The survey that does not deal with mapping of large water bodies is:
A.Hydrographic Survey
B.Navigation Survey
C.Marine Survey
D.Cadastral Survey*
Ans:D
74.During the office work,surveyor does:
A.Design of structure
B.Selection of site
C.Recording field book
D.Selecting system of work*
Ans:D
75.If distance on drawing 2.5 cm,actual distance of object 1m.Then representative factor of scale is:
Ans:1/40
76.The simplest figure which can be plotted without angles but with sides:
A.Pentagon
B.Octagon
C.Hexagon
D.Triangle*
Ans:D
77.The Survey line which fixes up the direction of all other Survey line is:
A.Tie line
B.Base line*
C.Check line
D.None of these
Ans:B
78.The instrument which automatically records the number of steps taken placing in a given survey line:
A.Pedometer
B.Odometer
C.Passometer*
D.Speedometer
Ans:C
79.Too long chain may be adjusted by:
A.Closing up the joints
B.Inserting new ring
C.Replacing large size rings*
D.Straightening any link
Ans:C
80.One of the duties of leader in chain surveying is:
A.Pick up the arrows
B.To obey instruction of follower
C.To carry rear end of chain*
D.Stretching chain tight
Ans:C
81.The surveying best suited  for dense area and fall of many details is:
A.Plane table surveying
B.Chain surveying
C.Theodolite surveying*
D.Compass surveying
Ans:C
82.Part of compass adjusting the prism according to eye height is:
A.Hinged strap
B.Lifting lever
C.Focussed stud
D.Eye vane*
Ans:D
83.Whole circle hearing 1760 equal to quadrantal bearing of:
A.E40S
B.S 1760E
C.S 40E*
D.N 40W
Ans:C
84.The difference between forebearing and backbearing of a survey line should be
A.1800 *
B.00
C.3600
D.900
Ans:A
85.In which step of field works,area of plot is divided into polygon or triangle,in compass surveying?
A.Marking station
B.Reconnaissance of area
C.Traversing*
D.Plotting
Ans:C
86.Which one is,in the following that does not have the object of leveling?
A.To fix Benchmark
B.To find Profile of road
C.Indirect ranging*
D.To show contour
Ans:C
87.The line joining the intersection of cross hair to the optical centre of object glass is:
A.Axis of telescope
B.Level line
C.Axis of level tube
D.Line of collimation*
Ans:D
88.Example for derived reading in leveling work is:
A.Rise and falls
B.Reduced level of benchmark*
C.Backsight
D.Foresight
Ans:B
89.One significance of’Y’Level’:
A.No loose part
B.Peg adjustment is inconvenient
C.No wearing of parts
D.Not rigid in construction*
Ans:D
90.Which of the following,Bench mark is established with high precision?
A.Permanent Benchmark
B.G.T.S.Benchmark*
C.Temporary Benchmark
D.None of these
Ans:B
91.If higher contours are inside and lower contours are outside,object will be:
A.Hill*
B.Depression in ground
C.Ridge line
D.Valley line
Ans:A
92.Which one is one significance of direct methods of contouring?
A.Very cheap
B.Used for hilly area
C.Most accurate*
D.Route Survey for Canal
Ans:C
93.The need of drawing cross section from a contour map is to calculate:
A.Total length of road
B.Slope
C.Alignment
D.Earth work*
Ans:D
94.Contour line cross each other in case of:
A.Ridge line
B.Overhanging cliff*
C.Valley line
D.None of these
Ans:B
95.Contour interval is kept higher when:
A.Money available is limited
B.Field work is smaller
C.Work is not important*
D.Office work is smaller
Ans:C
96.Which one is not a part of Telescopic alidade?
A.Vertical Circle
B.Support
C.Horizontal Circle
D.Fiducial edge*
Ans:D
97.Systematic operation of temporary adjustment of plane table is:
A.Orientation after observation
B.Observation after orientation
C.Levelling after orientation
D.Centering after leveling*
Ans:D
98.Magnetic needle method is used in plane table when:
A.Required less accuracy
B.Doing survey at any place*
C.Second station is available
D.No possibility or error
Ans:B
99.When surveying control from a single station and in smaller area,the method of surveying is:
A.Two point problem
B.Radiation*
C.Three point problem
D.Intersection method
Ans:B
100.Merits of plane table Surveying is:
A.Can replot the map*
B.Surveying done in wet climate
C.Recommended for precise work
D.Suitable for small scale map
Ans:A

Please Give Us Your 1 Minute In Sharing This Post!
SOCIALIZE IT →
FOLLOW US →
SHARE IT →
Powered By: BloggerYard.Com

0 comments:

Post a Comment

Thanks for Visiting!!Especially Thanks for join our online exam services.We value your feedback,so please write to your experience share with us that will help to future programs.
Kindly please share your question papers that will help everyone,You can also Email to EXAMCHOICES@GMAIL.COM."ATTENTION PLEASE:IF YOU FIND ANY WRONG ANSWER IN THIS WEBSITE,PLEASE INFORM COMMENT BELOW EACH QUESTION PAPER POST,THAT WILL HELP TO OTHERS.FINAL ANSWERS YOU CHECK OFFICIAL WEBSITES"
You have to dream before your dreams can true-Dr.A.P.J.Abdul Kalam
Hope this has helped.Please do Like and Subscribe
Your Support means a lot to us:)
Always standing by you and Working for your success.

WELCOMES YOU EXAMCHOICES.IN:WAY TO LEARN AND WIN

Follow by Email